Édes élet a cukron túl

Szász Cs. Emese 2017. október 03., 15:12 utolsó módosítás: 2017. október 03., 15:26

A legtöbben, akik fogyókúrába kezdenek, az elsők közt a cukrot próbálják kiiktatni az életükből. De vajon könnyű lemondani az édes ízekről, s van egyáltalán egészséges alternatíva? S ha egészségesebb is valami, attól még nem kalóriadús ? Nagy Bea dietetikussal kerestük a válaszokat.

Édes élet a cukron túl
galéria
Ha váltunk a fehér cukorról, vajon kevesebbet fog mutatni a mérleg? Fotó: Pixabay.com

A cukorfogyasztás ártalmairól, veszélyeiről sokat hallottunk már. Tudjuk, hogy nem csak az elhízásnak, de számos betegségnek az okozója is lehet a túlzott cukorbevitel, sőt sokak szerint függőséget is okoznak az édes ízek. Így nem csoda, hogy a fogyókúrázók, egészséges életmódra váltók első dolga szokott lenni, hogy a fehér kenyér mellett kihagyják a cukrot is az étrendjükből.

Nagy Bea dietetikus szerint mindenképp érdemes kihagyni vagy lecsökkenteni a cukorfogyasztást, ha fogyni szeretnénk. De akkor is, ha egyszerűen csak egészségesebben szeretnénk élni: gondoljunk a jövőre, kezeljük prevenciós módszerként a kérdést.

„Hogy hiányozni fog-e? Az elején persze! Nagyon. Viszont minél kevesebb finomított szénhidrátot, cukrot viszünk a szervezetünkbe, annál kevesebbre lesz igényünk. Amit én ajánlani tudnék, az a milyenség változtatása és a mennyiség csökkentése”

– fogalmazza meg a szakember, aki szerint vannak egészségesebb, sőt sokszor természetesebb alternatívák a fehér cukornál.

A barna cukor egészségesebb a fehérnél, de nem feltétlenül fogyókúrásabb Fotó: Pixabay.com

Az első, amit megtehetünk, hogy barna cukorra cseréljük a fehér cukrot. Azért jobb az előbbi, mert a szervezetünknek több időre és energiára van szüksége ahhoz, hogy lebontsa azt, mint a fehéret. Ugyanaz a történet, mint a barna rizsnél vagy a teljes kiőrlésű kenyérnél: lassabb a felszívódás, későbbre emelkedik meg a vércukorszint, nincs drasztikus vércukorszint-növekedés, de csökkenés sem – tudjuk meg a szakembertől. Nagy Bea szerint ha a fogyókúrában használjuk a barna cukrot, jó úton járunk, de még jobb lenne arra törekedni, hogy teljesen iktassuk ki az étrendünkből, például a reggeli kávéból, teából, zabkásából.

Ugyanis bár egészségesebb, kalóriában mérve szinte észrevehetetlen különbség van a barna és a fehér cukor között.

Hasonló a helyzet a mézzel is: a méz egy egészséges élelmiszer, jobb választás a fehér cukornál, hiszen számos pozitív élettani hatása van a szervezetünkre. Viszont nem „fogyókúrásabb” vagy diétásabb a cukornál: 1 g méz ugyanúgy 4 kcal, mint 1 g cukor.

1 g méz ugyanúgy 4 kcal, mint 1 g cukor. Fotó: Pixabay.com

Nagy Bea szerint nem szabad elfelejteni, attól, hogy valami esetleg kevesebb kalóriát tartalmaz, nem feltétlenül egészségesebb. Itt kell beszélnünk például az édesítőszerekről, főleg a mesterségesekről.

„A mesterséges édesítőszerek legtöbbjének a lebomlása mai napig nem tiszta, ilyen például az aszpartám vagy a szacharin, amelyek 200-szor meg 700-szor édesebbek, mint a cukor, vagyis nagyon kevés mennyiségre van szükségünk ahhoz, hogy a kívánt édes ízt elérjük, de ezek közé tartozik a szukralóz is. A kutatások nem egyértelműek: attól, hogy zéró kalóriát tartalmaznak ezek, nem biztos, hogy pozitív hatással vannak a szervezetünkre”

– fogalmaz a dietetikus, aki szerint érdemesebb inkább a természetes édesítőszerek felé fordulnunk, ha nem tudunk lemondani az édes ízekről. „Vannak természetes édesítőszerek, amelyeknek alacsonyabb a glikémiás index értéke (https://hu.wikipedia.org/wiki/Glik%C3%A9mi%C3%A1s_index), ilyen például a nyírfacukor (xilit) vagy a stevia. Ezek használata szintén csak mértékkel ajánlott, de mindenképpen egészségesebbek, mint a mesterséges társaik” – tudjuk meg a szakembertől, aki azt javasolja, ha már mindenképpen az ízt hiányoljuk az ételeinkből, akkor használhatunk vaníliát, fahéjat és más természetes aromát, amelyekkel be tudjuk csapni az ízlelőbimbóinkat.

Becsaphatjuk az ízlelőbimbóinkat például fahéjjal, vaniliával Fotó: Pixabay.com

Bármelyik édesítőszert választjuk, a csomagoláson meg van adva pontosan, hány gramm cukornak felel meg, erről ugyanis mindig gondoskodik a gyártó. A szakember szerint az ízük nagyon változó, meg kell igazából barátkozni velük, tehát ez is egyéni ízlés kérdése. Ugyanakkor nem minden édesítőszer ajánlott főzéshez-sütéshez, az aszpartám például nem. „Barna cukrot, mézet, xilitolt, szacharint, szukralózt használhatunk főzéshez, de igazából a bevált receptjeinket is át lehet alakítani úgy, hogy fele annyi cukrot használunk” – javasolja a dietetikus.  Közben felhívja a figyelmet arra, hogy

a mesterséges édesítőszerek fogyasztásának a hosszú távú hatását nem ismerjük még, ugyanakkor némi mellékhatással is járhatnak: okozhatnak fejfájást, hasmenést, depressziót és étvágynövekedést, kutatják a rákkal való összefüggést is,

viszont a dietetikus szerint a félévente egyszer elfogyasztott zérós Cola miatt nincs amiért aggódnunk.

Ugyanakkor nem minden édesítőszer ajánlott főzéshez-sütéshez Fotó: Pixabay.com

Nem szabad elfelednünk, hogy nem csak a kávé, tea édesítésére kell gondolnunk, amikor cukorról beszélünk, a különböző szénhidrátok szinte minden élelmiszerben megtalálhatók. „Ha kihagyjuk a fehér cukrot az étrendből, és az összes többi édesítőből nagyon keveset használunk, közben odafigyelünk a többi étkezésünkre, mozgunk, pihenünk, biztosan lesz eredménye. De ha csak mézet vagy barna cukrot teszünk a kávénkba reggel fehér helyett, attól ne várjuk, hogy hetente 1-2 kilóval kevesebbet mutasson a mérleg” – mondja a dietetikus szakember.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.