Édes, mégis egészséges. A nyers vegán tortakészítés fortélyai

D. Balázs Ildikó 2019. október 04., 14:32

Kóstoltak már olyan sajttortát, amelyben nyoma sem volt a sajtnak? És készült-e a konyhájukban olyan torta, amelyhez még a sütőt sem kellett bekapcsolni? Gyerkó Elena nyers vegán tortákat készít. S mielőtt valaki megijedne, gyorsan elmondjuk, hogy mi az erdei gyümölcsöset meg is kóstoltuk. S ízlett, bizony.

Datolya és mandula - a torta alapja Fotó: Gábos Albin

Egészséges és tápláló, glutén-, cukor-, tojás- és laktózmentes, ráadásul csupa nyers összetevőkből készül mindenféle sütés és főzés nélkül – röviden így foglalható össze egy raw vegán, vagyis nyers vegán torta lényege. A torta elkészítésében tulajdonképpen az előkészület vesz fel hosszabb időt, azaz például a kesudiót – ami az egyik legfontosabb alapanyaga – felhasználás előtt legalább hat órán át vízben kell áztatni. Ha ez megvan, legtöbb háromnegyed óra alatt már is ott pompázhat az asztalunkon egy nyers torta. Ha nem látom, talán nem is hiszem.

A közgazdász végzettségű Gyerkó Elena mindig is szeretett sütni, főzni, de, mint mondja, egy ideje egyre jobban kezdte foglalkoztatni az egészséges életmód. „Számomra teljesen ismeretlen volt egy évvel ezelőtt a nyers vegán, nem is hallottam még a fogalomról sem. Érdekeltek a gyógynövények, a zöldségek, gyümölcsök, hogy mi milyen vitamint, nyomelemet tartalmaz. Úgy éreztem, kicsit jobban kellene figyelnem magamra, az étkezésre, foglalkoztatott, hogy tulajdonképpen mire is van szüksége a szervezetnek. Aztán a napi mozgás mellett több zöldséget, gyümölcsöt kezdtem fogyasztani, akár préselve is, és azt vettem észre, hogy sokkal jobban érzem magam. Emellett arra is kíváncsi voltam, hogy milyen egészséges édességet tudnék készíteni, én nagyon szeretem a krémes süteményeket, a kekszeket.

Pontosan egy évvel ezelőtt bukkantam rá a nyers vegán tortákra, és kipróbáltam. A családban mindenkinek ízlett, a vendégeink is szívesen fogyasztották, és egyre többen kezdték kérni is. Mi, ugye, a hagyományos ízekhez vagyunk szokva, ha valaki megkóstolja, elcsodálkozik, hogy ez mennyire más. Én azt mondom, ennek a tortának élvezni kell az ízét, de egyszerre nem is lehet sokat enni belőle, mert laktató”

– magyarázza Elena, miközben hozzálát egy erdei gyümölcsös torta alapjának az elkészítéséhez.

Aprítógépbe kerül a beáztatott kesudió Fotó: Gábos Albin

Aprító gépben felaprítja a datolyát és a mandulát, majd a kapott masszát a tortaformába helyezi. Közben azt is megtudom, hogy Budapesten és Bukarestben is több nyers vegán tortakészítő kurzuson vett részt, ahol sokat tanult, tapasztalt, de volt olyan is, amikor a saját készítésű tortájával neves séfet nyűgözött le. A tortakészítés mellett egy nyers vegán csokikészítő tanfolyamon is tanult már trükköket, hamarosan – jegyzi meg – azt is kipróbálja. Piackutatást is végzett ismerősei körében, hogy mennyire nyitottak és érdeklődők ezen különleges módon készített torták, édességek iránt, a válaszok pedig biztatóak voltak. „Nagyon sok édesanya egészséges édességet keres a gyerekének. Most éppen különböző édességkészítést tanulok, bonbonokat, és mivel a gyermekeim már nagyok, a barátok gyerekein tesztelem, hogy mit szólnak a nyers édességekhez, ízlik-e nekik.

Sajnos nagyon sok gyermek és felnőtt küszködik különböző allergiával, glutén- vagy laktózérzékenységgel, így van igény ezekre a termékekre”

– mondja, és hozzálát a krém elkészítéséhez.

Ime a kesudió alapú krém Fotó: Gábos Albin

Az aprítóba kerül az előzőleg beáztatott kesudió, a citromlé, a kókuszolaj, a kakaóvaj és édesítőnek az agávé szirup. Minden alapanyag természetes, biogazdálkodásból származik. A robotgép zúg, s rövidesen kész is a finom, selymes krém, amelynek egy része rákerül a tortalapra, majd következik egy rend fagyasztott kerti szeder, málna, és erre mehet a megmaradt krém is. Érdekességként említi, hogy a nyers vegán tortákhoz, süteményekhez csak fagyasztott gyümölcsöt használnak, a kész tortát pedig problémák nélkül le lehet fagyasztani. Közben egy kis edényben az erdei gyümölcskeverék mellé kerül egy kevés chiamag és agávé szirup, és az így összeállt zselés jellegű masszát önti rá a tortára. Készen van az erdei gyümölcsös nyers vegán torta. Tálalás előtt még kap egy kis erdei gyümölcs díszítést, de előtte mehet a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.

Egy kis fagyasztott kerti szeder és málna Fotó: Gábos Albin

Gyerkó Elena azt mondja, saját példájával is ösztönözni szeretné mindazokat a nőket, akik kicsit olykor-olykor elbizonytalanodnak. „Vállalni kell önmagunkat és belevágni olyan dolgokba, amelyek boldoggá tesznek. Én is egyszer csak azt vettem észre, hogy szívesen és szeretettel készítem ezeket a tortákat. Élvezem azt az időt, amíg a tortákkal foglalkozom, és egy másfajta energiát kapok. Lehet pont erre van szükségem, hogy a napi munkám mellé továbbra is maximálisan állhassak” – jegyzi meg vendéglátónk, aki a későbbiekben szeretne egy laboratóriumot is kialakítani. Bár most nagy kedvencek a nyers vegán torták, a Gyerkó család ünnepi asztaláról azért nem hiányzik a hagyományosan készített török mézes és a bejgli, igaz ez utóbbi már nyers vegán formában is elkészült, és senkinek sem okozott csalódást.

Elkészült a nyers vegán torta Fotó: Gábos Albin

Apropó nyers vegán sajttorta: képzeljék, ebben nyoma sincs a sajtnak, az alap ezúttal is a beáztatott kesudió, „megbolondítva” goji bogyóval és mazsolával. De ezt még nem kóstoltuk.

Ha összeértek az ízek máris fogyasztható az erdei gyümölcsös raw vegán torta Fotó: Forrás: Gyerkó Elena

Nyers csoki torta Fotó: Forrás: Gyerkó Elena
Egészséges és tápláló, glutén- cukor – tojás - és laktózmentes torták Fotó: Forrás: Gyerkó Elena
Fotó: Forrás: Gyerkó Elena
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat