Egy hely, ahol mindig nyár van

D. Balázs Ildikó 2021. október 01., 18:55 utolsó módosítás: 2021. október 01., 20:39

Kíváncsiak mi történik egy in vitro mikroszaporító laboratóriumban? Hát arra, hogy hogyan készül a speciális táptalaj, mi történik amikor a szakemberek passzálásról beszélnek, hogyan néz ki egy lamináris fülke, mi zajlik a fitotronkamrában? Balázs Márta biotechnológus mérnök minden kérdésünkre válaszol.

Egy hely, ahol mindig nyár van
galéria
Balázs Márta biotechnológus mérnök, akinek munkája a hobbija Fotó: Veres Nándor

„Ez egy in vitro mikroszaporító laboratórium, az itt zajló munkafolyamat nem függ attól, hogy kint fagy van, vagy esik az eső, netán jön a tél, az ősz, esetleg nagy a kánikula. Évszaktól és éghajlattól függetlenül tudunk dolgozni, itt mindig nyár van” – mutat körbe Balázs Márta biotechnológus mérnök, akit arra kértünk, mutassa be, mi is történik a csíkmadarasi Garden Proiect in vitro laboratóriumába.

„A kertészet adja ennek a labornak az alapját, amely nagy szerepet játszik azon növényi szaporító anyagok előállításában, amelyek a kertészetben is megtalálhatóak.

A mikroszaporítás egy vegetatív szaporítási forma, amit a növényi részek továbbosztásával érünk el, és ezáltal folyamatosan több növényt tudunk előállítani kontrollált körülmények között” – magyarázza a szakember.

Készül a speciális táptalaj. Precíz munkát igényel Fotó: Veres Nándor

Négy szakaszból áll a mikroszaporítás – szögezi le Márta. Az első az előkészítési szakasz, amikor az úgynevezett anyanövény megérkezik a laborba, következik a sokszorosító, majd a gyökeresítő szakasza, ez utóbbi azért bír nagy fontossággal, mert szükségszerű, hogy gyökere legyen annak a növénynek, ami majd innen kimegy. A legutolsó pedig az akklimatizálási szakasz, ekkor már a kész növénnyel dolgoznak. Közben elindulunk, hogy magunk is lássuk a különböző szakaszokat, az azok keretében zajló munkafolyamatot.

Az öltözőből az előkészítő teremben találjuk magunkat, itt Márta egyik munkatársa mér, kavargat, precízen végzi a feladatát. Itt található – tudjuk meg – a táptalajfőző egység.

A mikroszaporított növények ugyanis nem földbe kerülnek, hanem szükségük van egy mesterséges tápközegre, ami különböző makró- és mikró elemek, vitaminok és ásványi anyagok összességéből áll. Ez esetükben egy átlátszó, zselés anyag.

„Minden növénynek külön táptalajreceptúrája van, amit szépen leírogatunk, hogy legközelebb is tudjuk, hogy melyik növénynek milyen táptalajt szeretnénk főzni. Megvan a recept, kimérjük a hozzávalókat, összetöltjük, lesterilezzük magát a táptalajt, ez kerül a kis dobozokba, és következhetnek a növények, amelyeket majd rájuk osztunk” – magyarázza.

Hetekbe is telhet, amíg megjelenik esetleg egy sárga levél, egy barnuló szár Fotó: Veres Nándor

Egy méretes, amolyan befőzőautomata jellegű eszközön akad meg a tekintetem. „Ez az autoklávunk, aminek tulajdonképpen az a funkciója, mint odahaza a sütőnknek, amelyben üvegeket akarunk sterilizálni. Az a különbség, hogy ebben vízgőzzel történik a sterilizálás. Ha egy üveget szeretnénk sterilizálni, akkor azt lefödve tesszük be, mert amikor kiemeljük, a levegőből bármilyen mikroorganizmus megtapadhat benne” – magyarázza a szakember.

„Vannak megkereséseink, amikor egy speciális növényt szeretnének nagy mennyiségben előállítani, és a szabadföldi szaporítással ellentétben mi tudunk télen-nyáron dolgozni.

Tény, hogy jóval rövidebb a laborban ez a szaporítási időszak, de minden növény esetében ez a folyamat különbözik. Megérkezik hozzánk az anyanövény, belőle lesznek a kicsinyek. Igazából az ő genetikai információjukat viszik tovább az új leosztott növényeknek. Itt nem történik genetikai módosítás” – hangsúlyozza Márta.

A lamináris fülkékben történik a passzálás Fotó: Veres Nándor

S hogy miből is áll a tulajdonképpeni munka? A laborba érkező anyanövénynek azokat a specifikus részeit választják ki (levél, rügy, hajtás, gyökér), amelyet lehet mikroszaporítani, és amint egy „hosszas, töredelmes kutatást, szakirodalmazást” követően a táptalajkoncepció is összeáll, beviszik a növényt egy steril kultúrába. Ez a folyamat már egy következő szobában zajlik, itt kerül sor a passzálásra. Azaz amikor már a növény kinőtte a számára biztosított steril teret, hasznosította a kis edényben számára elkülönített zselés speciális táptalajból a tápanyagokat, akkor készen áll arra, hogy tovább osztódjon.

A tulajdonképpeni munka a lamináris fülkékben történik steril levegőben. Itt lesz a kettőből négy, a hatból tizenkettő.

„Steril körülmények vannak itt, mert nem elég az, hogy a steril levegő beáramlik a fülkébe, a felületen is mindennek sterilnek kell lennie, legyen az a táptalaj, a felület, amin vágnak, a használt eszközök, amivel dolgoznak. A passzálás során »kozmetikázzák« is a növényeket, nem csupán egyik tégelyből teszik a másikba a megöregedett vagy épen osztás előtt álló növényt, ami felemésztette a rendelkezésére álló táptalajt. Aprólékos munka, itt a minőség a fontos, nem a mennyiség. Nagyon látszik, ha elsiettük a lépéseket, vagy gondosan raktuk át, előtte levágtuk, lecsíptük ott, ahol kell.”

A hölgyek itt éppen vízinövényekkel dolgoznak. Soron következik egy örökzöld magnólia, látszanak az apró elsárgult levelek, a bebarnult táptalaj. Háromhónapos ez az apró növény, amely hamarosan új táptalajba kerül, és osztódik.

In vitro mikroszaporító laboratórium Csíkmadarason Fotó: Veres Nándor

„Minden reggel megnézzük, hogyan viselkednek a növények, jól érzik-e magukat” – mondja Márta, amint átkísér egy következő terembe, ahol a szavunk is eláll.

„Itt mesterséges fénnyel, a megfelelő hőmérséklettel és nedvességtartalommal biztosítjuk a fejlődéshez szükséges körülményeket. Ez a nevelőkamra vagy fitotron kamra. Itt minden a különböző növények igényeinek megfelelően van beállítva.”

Amott egy bébi hárs, mögöttünk málna és szeder, mellette áfonya. De van többféle kivi, magnóliából is van örökzöld és lombhullató, a berkenye is fejlődésnek indult, és a babérmeggy, a kamcsatkai mézbogyó is jól mutat. „Van csipkebogyó, gerberát is sikerült indítanunk” – mutatja büszkén Márta az apró növényeket. Keze ügyébe kerül egy apró mogyoró indítás, amit, mint megjegyzi, nem föltétlenül lát sikeresnek, mert kis fertőzéseket tapasztalt a tégelyben.

„A málna esetében ötven-, hatvanféle táptalajt állítottunk elő, amíg kaptunk egy olyant, amely tökéletes. S nem azért hosszas a kísérletezés, mert nem értünk hozzá, hanem mert minden növény más.

Sőt fajtán belül is nagy a különbség. Lehet az egyik nagyon szépen elindul, de ugyanabban a táptalajban egy másik már nem. Sokszor minimális változtatások szükségesek, de mi minden lépést lejegyezünk. Sokszor szerencse is kell. Azt is kell tudni, hogy a növények esetében valamilyen elváltozás, betegség nem egyik napról a másikra történik, hanem hetekbe is telhet, amíg megjelenik esetleg egy sárga levél, egy barnuló szár. Folyamatosan kommunikálni kell velük, figyelni kell rájuk. Érdekes, hogy az ember egy idő után megtanul kommunikálni a növényekkel, különböző jelzéseiket megpróbáljuk értelmezni és orvosolni” – magyarázza lelkesen.

Márta kezében az akklimatizálás alatt lévő selyem mirtusz Fotó: Veres Nándor

Hosszas folyamat, amíg a különböző növények elérik a megfelelő méretet, de amint ez megtörténik, készen állnak a csomagolásra. Vagy az akklimatizálásra. Most éppen vízinövények kerültek speciális csomagba, ők indulásra készen állnak, nekik nincs szükségük akklimatizálásra. Közben mutat is Márta egy akklimatizálás alatt lévő dísznövényt, egy selyem mirtuszt, amely éppen a steril körülményeken kívüli élethez, azaz a földhöz, a levegőhöz próbál hozászokni. Ezzel a dísznövénnyel egyébként legalább öt évvel ezelőtt kezdte el Márta a munkát, ez amolyan szerelemgyermek.

Egyébként figyelni kell arra is – jegyzi meg – hogy a növények a speciális, steril környezetből milyen földbe kerülnek, hogy ne kerüljenek sokkos állapotba.

„Ilyenkor őket is stressz éri, hiszen jól elvoltak a steril környezetben, ők is prüszkölnek néha, van, amikor sok a levegő, sok a fény, sokszor megpróbálunk többet párásítani. Fontos az akklimatizálás akkor is, ha néha veszteséges folyamat, hiszen ha kiviszek tíz növényt, nem biztos, hogy mind megmaradnak. Sok megrendelő nem zselében kéri, ő inkább a kész növényt akarja földben. Díszfákkal, gyümölcsfákkal, bogyós bokrokkal, virágokkal, vízinövényekkel foglalkozunk. Ami magról jól szaporodik, azzal nem érdemes, de ami magról is későn lesz termőfa, azzal érdemes itt foglalkozni.”

Csendélet a fitotron kamrában Fotó: Veres Nándor

Türelemjáték, ami itt történik, minden apró lépést, észrevételt dokumentálnak, izgalmas folyamat, amíg azt figyelik, hogy egy-egy kidolgozott technológiára hogyan reagál a kis növény. Egy növény indítása fél évet, évet vesz fel, ennyi időt hagynak maguknak, ez alatt bombabiztosan dolgozzák ki a technológiát szakaszokra lebontva, hogy meglegyen a biztos receptúra, és azt tudják mondani, hogy egy év múlva százezer egyedet adnak át a kért növényből.

„Nagyon izgalmas látni, hogy mire képes a növényvilág, és milyen csodálatosan működik. Ők is harcolnak a fennmaradásért, látjuk sokszor, hogy kapaszkodnak az életükért”

– jegyzi meg Márta, miközben nevetve azt is hozzáfűzi, hogy igazából a növényekkel akkor került szorosabb kapcsolatba, amikor a madarasi laboratóriumban kezdett dolgozni.

„Itt nagyon megszerettem őket. Ha látjuk, hogy valamelyik gyengélkedik, gyorsan próbáljuk megtalálni az okát. Nincs nap, hogy ne jönnék be, de akinek van egy kis ideje, jön megnézi őket. Nagyon fontos, hogy szeressük a munkánkat, mert a növények ezt visszatükrözik. Beszélünk hozzájuk, még énekelni is szoktunk” – jegyzi meg vidáman.

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2021. október 1-jén.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport