Életre keltek a kidőlt fák: újra lesz fotózható maci Szovátán

Simon Virág 2022. június 02., 18:53

Láncfűrészek hangja verte fel a csendet egy esős hétköznapi reggelen Szovátán, a Medve-tó körüli sétányon. Mint kiderült, nem fát vágnak, a kidőlt fatörzsekbe állatokat faragnak. Kicsiket, nagyokat, jól látható helyen levőket és rejtőzködőket. Kiss János-László, Nagy János, valamint Szalai Norbert egy szűk hét alatt csodákat varázsolt az erdőbe.

Életre keltek a kidőlt fák: újra lesz fotózható maci Szovátán
galéria
Nem barlang, de célnak megfelel Fotó: Haáz Vince

Először a láncfűrészek hangját hallottuk, majd láttuk, hogy egy nagy, ember formájú szobor kandikál ki az erdőből, a fák körül. És kissé odébb valaki épp egy nagy rönköt formáz láncfűrésszel. Az egész éjjel zuhogó eső miatt azonban nehezen tudtuk megközelíteni az alkotókat és alkotásokat. Míg járható ösvényt kerestünk, újabb csodákra bukkantunk a Medve-tó partján.

Elsőként egy kidőlt fába faragott sast pillantottunk meg. Mit jelent nyitott szemmel járni – gondoltam, miközben azt figyeltem, hogy vannak olyanok is a sétányon, akik csak a tóra figyelnek, vagy mobiltelefonjukat nyomkodva sétálnak. Ugyanabban a fában, amelyikbe a sast faragták, egy kis vaddisznócsorda ábrázolása is látható. Mintha az erdőből szaladtak volna a fa rejtekébe, menedékbe. A vizes avaron keresztülvágva láttunk még kis rókát, medvét, épp akkor készült a nagy farkas és a nagy medve is. Szalai Norbert fafaragótól megtudtuk: egy szűk hétre érkeztek Szovátára, szobraikkal szebbé, érdekesebbé akarják varázsolni a Medve-tó környékét.

Ez a medve nem csatangol el Fotó: Haáz Vince

A három fafaragót a szovátai Szász Mózes hívta a Medve-tóról neves településre. Mint tőle megtudtuk, egy huszárportyán, huszárcsapatok találkozóján  ismerkedett meg és barátkozott össze velük. Pár évvel ezelőtt hívta meg először a hobbifaragászokat Szovátára, akkor egy ember nagyságú betlehemest faragtak ki, ezt azóta is használják adventben és karácsonykor Szovátán.

Készül a farkas is Fotó: Haáz Vince

Aztán a  járványidőszak miatt nem tudtak találkozni, és a fürdőtelepen alkotni. Idén azonban újra lehetőség nyílt erre, így öt napra jöttek Szovátára. Mint Szász Mózestől megtudtuk, mivel

a Medve-tó környéke természetvédelmi terület, így az ott kidőlt fákat nem lehet onnan kihozni.

Csupán annyit lehet tenni, hogy ha kidől, és a sétányra vagy ösvényre zuhan, el lehet vágni őket, hogy a turistáknak fenntartott helyeket felszabadítsák. Így a fafaragók elsősorban a vihar nyomán kidőlt fákba faragtak különböző állatokat.

Kedvencem: a kidőlt fából kinőtt sas Fotó: Haáz Vince

A május utolsó napjaiban készült kilenc alkotás, a kisebb állatok és egy életnagyságú sóőr már a helyére került. Ez utóbbi a Medve-tó mellett elhaladó Só útja mentén fogja vigyázni a sótömböket. Hiszen Szovátán korábban is voltak sóőrök, akiket az értékes sót tartalmazó hegyek őrzésére telepítettek ide az 1570-es években.

Fatörzsben rejtőző vaddisznócsalád Fotó: Haáz Vince

Nem az erdőben, hanem Szász Mózes udvarában készült egy 2,5 méteres nagy medve is, ezt előre láthatóan valamelyik fürdőtelepi parkban fogják kiállítani, hogy a turisták fényképezkedni tudjanak vele. Bizonyára sokan vannak olyanok, akiknek gyermekkori képük van a kitömött szovátai medvével. Ez a maci most tartós tölgyfából készült, és már az idei idényben megörökíthető a családi fényképeken.

A kapaszkodó medve az erdőben marad Fotó: Haáz Vince

Szász Mózes elárulta: tervezik, hogy kis feliratokkal, jelzésekkel hívják fel a turisták figyelmét az alkotásokra, hogy minél többen megcsodálhassák, és örömüket lelhessék bennük. Ha Szovátán járunk, mindenképp érdemes megkeresni a kisebb-nagyobb szobrokat.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.