HIRDETÉS

Elmenni a borotvaélen: Pesty László

Péter Beáta 2020. május 22., 19:37 utolsó módosítás: 2020. május 29., 18:18

Óriási hajrával az interneten is összegyűlt az egymillió aláírás a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés támogatására – számoltak be május 8-án a hírekben. Az Írdalá.hu csapatának a karantén közepén sikerült összehoznia ezt a januárban még esélytelennek tűnő, alig remélt eredményt. De ki is az az ember, aki tudását, szakmai tapasztalatát az ügy sikerének érdekébe állította? Miért volt fontos számára, hogy megkísérelje a lehetetlent? Pesty László, az Írdalá.hu kezdeményezője, dokumentumfilmes és producer osztotta meg velünk gondolatait családról, pályafutásról, témaválasztásról és a híres Fekete Dobozról.

A motorozás mintegy harminc éve nagy szerelme

Pesty László mindig is büszkén vállalta a székely identitását, az édesanyja csíki székely, 14 éves volt, amikor a családjával az orosz front elől Magyarországra menekültek 1944-ben. Ő már Budapesten született 1964-ben. De mindig is sokat mesélt neki az édesanyja Székelyföldről, csíkbánkfalvi gyerekkoráról.

Elmondta, anyai nagyapja tanító volt és tanfelügyelő, fontos kulturális missziót töltött be különféle posztokon. „Nagyon tudatos székely volt, és népnevelői attitűddel élte az életét. Ebben nőtt fel az anyám. Nagyon erős volt a kötődése, a mai napig az. 89 éves, de szellemileg egyáltalán nem látszik rajta a kor, és ha családi összejövetel van, nincs olyan fél óra, hogy ne jönne elő Székelyföld, a gyerekkor.”

Mint kiderült, egész kicsi korától a szüleivel sokat járt Székelyföldre, és ezzel a hazajárással kapcsolatban elmesélte azt is, hogy az édesapja, aki egy budapesti keresztény, középosztálybeli, tradicionális magyar családban született, hogyan is viszonyult a székely identitáshoz.

„Fantasztikus az a nyitottság, ahogy ehhez az apám viszonyult egész életében, amióta anyámat megismerte, összeházasodtak és én megszülettem. Ő tiszteletbeli székely. Azok kapják, akiknek valamiért fontos a székelység, de vér szerint nem azok. Nem lehet mindenki az. És az apám jó sok évvel ezelőtt megkapta ezt a lehetőséget, és tiszteletbeli székellyé avatták. De egyszer szólt nekem egy barátom, hogy mind hangoztatom ezt a székelységet, hogy én székely vagyok, de azért figyeljek oda, mert lehet, hogy édesapámat bántja ez a dolog. Mert bár nagyon szereti a székelyeket, a felesége is az, de ő nem székely, és a vérem másik ötven százaléka pesti magyar család vére. Elgondolkoztam, azóta vigyázok erre, és azt mondom, hogy félszékely vagyok. Amikor készítettük a kampányhoz a videókat, Nagy Feróval készült az egyik első beszélgetés, és ő mondta, hogy »Lacikám, tudod, én nejlonszékely vagyok, mert félig székely, félig magyarországi magyar«. Nekem nagyon megtetszett ez a kifejezés, mert jól leírja ezt a kusza, furcsa identitáshelyzetet, amiben egy ilyen ember él, mint én vagy Feró.”

A filmes indulás 

A tizenéves, lázadó időszak és a piarista gimnázium után a család ösztönzésére jogi karra felvételizett. Az egyetem első napján elment egy amatőr filmklubba, amely az ELTÉ-n működött. És amikor meghallgatta Péterffy András operatőrt, rendezőt és filmpedagógust, aki a klubot vezette, megszületett benne a döntés, hogy filmes lesz.

Fontos volt számára a székely ügy mellé állni Fotó: Forrás: Pesty László

„El is kezdtem foglalkozni a filmmel, dokumentumfilmmel és kísérleti filmmel, amelyről manapság már nem is tudják, hogy micsoda, de a nyolcvanas években egy bevett dolog volt. Arról szól, hogy egy alanyi költő vizuálisan megpróbál kísérletezni, megfogalmazni vizuálisan gondolatokat, egy kicsit avantgárd. Ezt is csináltuk Super 8-ra, celluloidra. Drága volt, ma is drága lenne. Amikor a nyolcvanas évek második felében elterjedt a VHS, az első közhasznú videóformátum, akkor megdöbbentünk, mert abból a pénzből, amit a Super 8-as celluloidra forgatott az ember három percet, majdhogynem három órát tudott csinálni, alig rosszabb minőséget.

Meggyőződésem, hogy paradigmaváltást jelentett a videó beköszönte. Ha nem voltál a rendszer kegyeltje, gazdag szülők gyereke, akkor is tudtál dokumentálni.

Tehát a filmes pályám elején mindjárt egy-két év után beköszöntött a videókorszak Magyarországon, ami, ha kommunizmus is volt, azért egy relatív szabadságot jelentett. És akkor a videóval elkezdtünk dokumentumfilmet készíteni, így indult az én dokumentumfilmes karrierem” – emlékezett Pesty László.

Az első videófolyóirat 

A híres Fekete Doboz is szóba került. Pesty László úgy véli, a Fekete Doboz sikere és az, hogy mai napig sokan emlékeznek rá, annak is köszönhető, hogy ez egy beszédes név, amit Lányi András filmrendező talált ki. „1987-ben bizonyos budapesti értelmiségi körökben elkezdődött sok-sok beszélgetés arról, hogy Magyarországon akkor már több mint tíz éve létezett az írott, nyomtatott szamizdat. Elég sok csapat, magánember foglalkozott ezzel a tevékenységgel, változó módon reagált erre a diktatúra, volt, akire keményebben csaptak le, volt, akivel kicsit toleránsabbak voltak. És az a gondolat fogalmazódott meg, és ez alapozta meg a Fekete Doboz létrejöttét – a nyolcvanas évek végén járunk, a televíziózás, filmezés már egy teljesen közkeletű dolog, az emberekben, a társadalom széles rétegében nagyon erős az igény a vizuális kommunikációra –, hogy itt vagyunk a sok-sok írott szamizdat termékkel, amelyeknek az attitűdje nagyon jó, szókimondóan és keményen kritizálják a rendszert, de hol a vizualitás, miért nem csináljuk meg ezt videóban. És ’88 elején jött létre az a hat főből álló csoport, akik elhatároztuk, hogy megcsináljuk az audiovizuális szamizdatot, a Magyarországon addig nem ismert műfaj, a videófolyóirat keretei között. Úgy, hogy készítünk VHS kazettát, azt sokszorosítjuk ötszáz példányban, és mindezt megismételjük háromhavonta. Periodikus, sok példány, de videó.

Éppenséggel sminktanácsadásról is készíthettünk volna videókat, mint a mai youtuberek legsikeresebbikjei gyakran, de mi valamilyen talányos okból nem ezt választottuk, hanem a rendszerkritikát.

A lényeg, hogy volt valami tartalom, volt ötlet, voltak innen-onnan elkért kamerák, kikunyerált vágókapacitás, anyagi támogatás. Gerillakörülmények között elindultunk, és két és fél évig, a rendszerváltás lezárulásáig csináltuk ezt a dokumentációt arról, hogy hogyan lázadt fel Magyarország a kommunizmus ellen, hogyan ment végbe a rendszerváltás.”

Átcsempészett kazetták a fekete márciusról

Pesty László azt is elmesélte, hogy 1990 tavaszára a Fekete Doboznak kialakult egy, az egész Kárpát-medencét behálózó információs hálózata, és ennek köszönhetően gyorsabban, rugalmasabban tudtak reagálni a társadalom szempontjából fontos történésekre, mint a közmédia vagy a nagy filmstúdiók.

„Hozzánk minden információ befutott. Olyan is volt, hogy hamarabb befutott, minthogy az esemény megtörtént volna. Ilyenkor mi kocsiba vágtuk magunkat, a kamerát be a csomagtartóba, padlógáz és mentünk. Ez történt a marosvásárhelyi események kapcsán is, ott lehettünk egy olyan nagy dolgon, aminek a jelentősége világszínvonalú. Az, hogy nagyon rövid idővel egy rendszerváltó esemény után, amit hívnak forradalomnak, puccsnak és sok mindennek, és a nagy eufória, a nagy egymásra borulás után, a nagy rendszerváltoztató szeretetcunamit – amikor román, magyar, székely, szász, cigány, zsidó és mindenki egymásba ölelkezett és együtt elzavartuk a diktátort – követően három hónappal folyt a vér.

Borzalmas volt a március Marosvásárhelyen. De időben ott voltunk, nem nagyon volt rajtunk kívül még sajtó, valahogy az erdélyi média sem volt elég érzékeny.

Pestről odamenni, visszajönni nem volt könnyű. Én csempésztem a videókazettákat, Bátonyi Csaba operatőr kollégám és barátom forgatott folyamatosan, én meg ki-be jártam a lezárt városba. Nagyon kemény volt az ellenőrzés, Marosvásárhely és Budapest között még több ponton meg lehetett volna bukni. És ha nem hozom Pestre az anyagot, akkor nincs publikálva, és akkor se a magyarországi, se az erdélyi közönség, se a világ, nem értesül arról, hogy mi van azokon a felvételeken. Ahol folyik a vér. Ahol magyar, székely, cigány emberek vére folyik.”

Témaválasztás a kettősség tükrében

Az ezutáni évek sem voltak kevésbé mozgalmasak: fajsúlyos témájú dokumentumfilmeket készített, volt haditudósító a csecsen háborúban, de forgatott orosz börtönökben, olasz maffiákról, bálnavadászokról, Afganisztánban, Észak-Koreában, a Chicago-i fekete gettóban – hogy csak néhány helyet említsünk. Annak kapcsán, hogy hogyan választotta ki a témáit, elmondta: amikor Magyarországon a kilencvenes évek végén megszületett a médiatörvény, egy olyan jelenséggel szembesültek, amivel nemhogy a nagyközönség, de még a médiacsinálók se nagyon találkoztak: a kereskedelmi televíziózással.

Pesty László és Hosszú Katinka Fotó: Forrás: Pesty László

„Ez egy különös állatfaj. Ma már mindenkinek egyértelmű, egy mai húszéves inkább azt nem tudja, hogy mi az a közszolgálati televíziózás. De szembejött ez a dolog, ott voltam az egyiknek a kezdeteinél, és elkezdtünk kereskedelmi tévézni. És akkor jött rá nagyon sok magyar képcsináló, vágók, szerkesztők, rendezők, operatőrök, de azok is, akik szerkesztőként, fotósként, szövegíróként elkezdtek kereskedelmi tévézni, hogy a témaérzékenység sokkal nehezebb dolog, mint ahogy azt addig gondoltuk. Bejött ’98-ban egy olyan szempont, hogy nézettség. Eddig ezt nem kérték rajtunk számon. Eltelt a rendszerváltás után gyakorlatilag nyolc év a mi televíziózós, filmezős, képcsinálós életünkben, hogy a pénztárcánkon és a napi időbeosztásunkon nem látszott az, hogy amit csinálunk, mennyien nézik. Presztízs volt, ha valaki egy nézett anyagot csinált, de ennyi, és nem ette bele magát a lelkünkbe az, hogy nézettségi index és az egész agyrém.

Rá kellett jönnünk,  hogy nem egy értelmiségi hobbi, nem egy entellektüel időtöltés a filmezés, tévézés, a néző szempontjait figyelembe kell venni.

És nem csak azért, mert különben nem élünk meg, hanem azért is, mert miért is csináljuk mi a filmet, dokumentumfilmet, ha nem sokan nézik. Elkezdtünk egy ilyen kettősségben élni, és rájöttem, hogy én már régóta ebben élek. Ebben a kettősségben élve választottam ki a témákat: legyen benne mondanivaló, legyen benne társadalmi üzenet, esztétikailag valahogy nézzen ki, legyen szép, fontos, jó. A másik pedig, ami ezzel gyakran ellenkezik, hogy tetsszen sokaknak. És ha el tud menni az ember mint producer, rendező, riporter, szerkesztő a téma kiválasztásánál ezen a borotvaélen, akkor lehet sikeres az a sztori, amit megismer. És a témáimat, amelyeken dolgoztam, mind-mind ennek a kettősségnek a tükrében választottam ki: tartalmas próbált lenni, és azért néhányan nézzék is meg.”

Megteremtett nemzeti egység

Amikor 2020 januárjában Pesty László és csapata átvette a Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtési kampányának menedzselését, a szükséges egymillió aláírásnak az öt százaléka volt meg. Mint mondta, ő maga sem hitt a székely kezdeményezés sikerében. De elvállalta.

„Azért, mert félig székely vagyok, és rátelepszik csecsemőkorom óta az életemre ez a tény, hogy székelyként nézem a világot, székely történetről van szó, csatlakozni kell, szolidárisnak kell lenni. És azt az információmennyiséget vagy tudást, amit ennyi évtized alatt összeszedtem, most ennek a szolgálatába kell állítani.

Ha én tudok valamit a médiában, a politikában, a közéletben, esetleg üzletemberként is, tehát három-négy tekintetben hozzá tudok tenni egy kampányhoz valamit, akkor gyerünk, csináljuk, még akkor is, ha nagyon csúnyán néznek ki az esélyek. Ezért vállaltam el, egyfajta kötelezettségként, mint székely származású producer, tartalomgeneráló, mint ahogy ezt a fiatal generáció mondja mostanság.”

Ritkán tapasztalható nemzeti egységet valósított meg Fotó: Forrás: Pesty László

Az Írdalá.hu végigsöpört az online téren, az ügyet szinte az egész politikai paletta támogatta, de a magyar művészeti élet is, sportolók, közéleti személyiségek. Sikerült megteremteni a nemzeti összefogást. Kérdésünkre, hogy ez milyen érzés, úgy válaszolt: felemelő. „Három évtizede játsszuk Magyarországon ezt a demokrácia nevű társasjátékot – változó intenzitással, változó sikerrel. Egy végzetesen és végletesen kettéfűrészelt társadalomban élünk, amiben a politika oly mértékben hatol be az emberek magánéletébe, oly mértékben keseríti meg a mindennapokat, oly mértékben telepszik ránk, és ez a megosztottság annyira teszi elviselhetetlenné lassan a mindennapokat, hogy már milliók menekülnek a közéletből. Ennek a tükrében kicsit közreműködni egy nemzeti egység megvalósulásában, látni, ahogy az orrunk előtt valósul meg egy dolog, ami harminc éve nincsen és amire harminc éve vágynak az emberek, ha ehhez hozzátettem én és a munkatársaim, hogy 2020 tavaszán székely kezdeményezés okán, ürügyén, farvizén, lábjegyzetében megvalósult Magyarországon egyfajta nemzeti egység, és ha egy pici építőkockám, szerepem is van ebben a sztoriban, akkor én boldog vagyok.”

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2020. május 22-én.
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.