Évszakelmélet: a ragyogó tavasz típus

Iszlai Katalin 2022. március 09., 18:54

Korábbi, női testalkattípusokat bemutató sorozatunknak köszönhetően már mindenki tudhatja, milyen ruhadarabok mutatnak jól rajta, illetve mely testrészeit érdemes kihangsúlyozni, és melyekről ajánlott inkább elterelni a figyelmet. Az igazán jó megjelenéshez viszont azt is elengedhetetlen tudni, hogy milyen színek előnyösek számunkra. Új sorozatunkban az évszakelmélet alapján mutatjuk be a négy színtípust Albert Izabella stílustanácsadó segítségével.

Évszakelmélet: a ragyogó tavasz típus
galéria
A színelemzés legelterjedtebb formája az évszakelmélet Fotó: 123RF

A színek fontos elemei a ruházatnak, és segítenek abban, hogy jobban erezzük magunkat saját bőrünkben. A megfelelő színek segítségével egészséges, élénk, erős és harmonikus érzést keltünk. Másrészt

a nem megfelelőképpen választott színek miatt sápadtnak, vérszegénynek és betegesnek tűnhetünk

– hívta fel a figyelmet Albert Izabella stílustanácsadó. Hozzátette: szerencsére léteznek az úgynevezett univerzális színek, amelyek a legtöbb személyen jól állnak, így nyugodtan választhatjuk egyenruhához, vagy éppen koszorúslányok ruhaszínének. Az univerzális színek közé tartozik a dinnyepiros, a szénbarna/szürke, a vízzöld, a jade zöld, a diszkrét lila, a kobaltkék, a sötétkék, a türkiz, a közepes lila, a világosszürke és a csontfehér. Az univerzális színek mellett azonban léteznek azon színek és színkombinációk, amelyek személyenként eltérően előnyösek. Ezeket a színeket és kombinációkat színelemzés segítségével tudjuk meghatározni. A színelemzés nem más, mint azon színek megtalálása, amelyek harmónizálnak a bőr-, a természetes haj- és a szem színével.

A színelemzés legelterjedtebb formája az évszakelmélet.

Amint a neve is jelzi, négy különböző típusról beszélünk, ezek a tavasz, nyár, ősz és tél. Mindenik típust az évszak sajátos kromatikája jellemzi.

Az évszakelemzés három kritériumon alapszik: hőmérséklet (hideg/meleg), árnyalat (világos/sötét) és telítettség (élénk/visszafogott). A bőr hőmérsékletének meghatározásához tegyünk egy fehér papírlapot az arcunk mellé és figyeljük meg, milyen színhatása van a bőrünknek. Abban az esetben, ha bőrünk rózsaszín vagy kékes, akkor hideg hőmérsékletű, ha pedig sárga vagy barack árnyalatú, akkor meleg hőmérsékletről van szó. Ha a bőrünk hideg hatást kelt, akkor a színtípusunk a tél vagy a nyár. Ha pedig meleg árnyalatú, akkor tavasz vagy ősz típusúak vagyunk. Mindannyian beleesünk a négy évszak valamelyikébe vagy annak egy alváltozatába. Sorozatunk első részében a tavasz típust mutatjuk be részletesebben.

Miről ismerhető fel?

A szakember szerint a tavaszi színtípus

legfőbb jellemzője a világos, fényes, meleg, őszibarack árnyalatú bőr és az aranyszőke vagy aranybarna, természetes hajszín.

Összességében egy friss, élénk, jókedvű, vidám és barátságos, fiatalos összképet nyújt. A tavasz típusnak megfelelő színek közé tartozik a krém, karamell, fahéjbarna, mákpiros, korall, őszibarack rózsaszín, citromsárga, zöld levél, élénk türkiz, akva, lila. Ha tavaszi típusként szeretnénk a hajszínünket változtatni, akkor az eper- és aranyszőke, a vörösesbarna, a középbarna árnyalatai javasoltak. A legtöbb ilyen hajfesték megnevezésében szerepel a golden szó. Ugyanakkor kerülendők a szürkés, ősz, illetve a vörös vagy túl sötét hajszínek, hiszen ezek sápadt hatást keltenek.

A részletesebb elemzés részeként a tavasz színtípust tovább lehet bontani három különböző változatra: ezek az élénk, a meleg és a világos.

Az élénk tavaszt meleg, tiszta és kontrasztos színek jellemzik. A szemek fényes és ragyogó színe kontrasztban van a bőr meleg színével és a haj színével. A jellemzők többnyire melegek. A szem színe a kék világos és élénk árnyalataitól a meleg barnáig terjedhet. A haj színe az aranybarnától a sötétbarnáig terjed, meleg arany árnyalatokkal. Az élénk tavasz az egyik legnagyobb kontrasztú típus, így élénk színkombinációkat viselhet. Sötét és világos színeket is kombinálhat a kontraszt létrehozásához, fekete-fehér helyett elefántcsont, világosszürke és sötétbarna árnyalatokat használva.

Meleg és világos tavasz

A meleg tavasz színtípus összképe meleg és tiszta. A bőr, a szem és a haj meleg sárga és arany tónusú, friss és ragyogó megjelenésű. A bőr arany- vagy mézszínű árnyalatú, meleg vonások és akár szeplők jellemzik. A szem színe világos, például kék, zöld, mogyoró vagy világosbarna meleg tónusokkal. A haj színe az aranyszőkétől a világos aranybarnáig terjedhet, vöröses árnyalatokkal, például eperrel vagy vöröses gyömbérrel. A meleg tavasz típus színei élénkek, világosak, melegek és sárga árnyalatúak. Ezek a színek a legmelegebbek a tavaszi családban, gazdagok, mélyek és tiszták. E típus jellemzői közepes fokú kontrasztot mutatnak, így közepes kontrasztú színkombinációkat is viselhetünk.

Kerülnünk kell az egynél több semleges szín kombinációját. A fehér és fekete nem része a palettának, ehelyett használhatjuk a bézs és a barna különböző árnyalatait.

A világos tavasz típust meleg és világos színek jellemzik. Ez a típus megelőzi a világos nyárt, így világosabb színekkel rendelkezik, mint a tavasz család többi típusa, de melegebbek, mint a nyári színek. A bőr arany- vagy őszibarack árnyalatú. A szem színe világoskék, zöld, barna-zöld vagy néha világosbarna. A haj színe világos, világosszőke, eperszőke vagy aranyszőke. A világos tavasz meleg, világos és élénk színskálával rendelkezik. Mivel a típus jellemzői alacsony kontrasztúak, ezért a monokróm vagy analóg színkombinációk javasoltak. Ez nem más, mint egy bizonyos szín különböző árnyalatai vagy a színkörön elhelyezkedő szomszédos színek találtatása. Javasolt, hogy kerüljük az erős kontrasztú merész kombinációkat, mert azok beárnyékolják friss és finom megjelenésünket. Ugyanakkor a fekete szín is kerülendő, hiszen túl sötét és hideg jellege ellentétben áll a világos és meleg vonásokkal. A fekete helyett játszadozzunk el a meleg szürke és sötétbarna színekkel, sokkal jobb összhatást kelt majd.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.