Fekete péntek. Jó hívószó, de ne legyen pofáraesés

Szász Cs. Emese 2019. november 12., 17:00 utolsó módosítás: 2019. november 12., 18:56

A fekete péntek napján sokan órákkal a nyitás előtt sorban állnak, az üzletekben egymást tapossák, az interneten pedig gyakran leállnak egyes oldalak, ha Black Friday van. Mindenki szeret olcsóbban vásárolni, de azért nem árt tájékozódni, hogy ne váljunk az akciós vásárlási láz áldozataivá.

Főleg az online vásárlások esetén tarol a fekete péntek Fotó: Pixabay.com

Az interneten és az üzletekben is jó ideje hirdetik már, hogy közeledik a fekete péntek, amikor jelentős kedvezményekkel kecsegtetik a vásárlókat. A fekete péntek (Black Friday) nevet egykor a philadelphiai rendőrség adta az Amerikai Egyesült Államok egyik nemzeti ünnepét, a hálaadást követő napnak:

eredetileg azokra a hatalmas forgalmi dugókra utalt, amelyek a hálaadás utáni pénteken kezdődtek a karácsonyi bevásárlási roham rajtjakor.

Ez így is maradt volna, ha 1966-ban egy bizonyos Abe S. Rosen önkormányzati közönségkapcsolati alkalmazott javaslatára a helyi kereskedők nem próbálják meg a black friday szó negatív jelentését átalakítani. A hálaadást követő pénteket már nem a hatalmas forgalommal összefüggésben kommunikálták, hanem a karácsonyi bevásárlás kezdetével kötötték össze, ami ugyan hatalmas autós és gyalogos forgalmat jelentett Philadelphia belvárosában, de a boltok is zsúfolásig megteltek. A PR-akció sikeres volt, és egy idő után a kereskedők, annak érdekében, hogy minél több vásárlót az üzletekbe csalogassanak, az átlagosnál magasabb árkedvezményeket adtak. Mivel a hálaadás az Egyesült Államokban november negyedik csütörtökén van, a fekete péntek így november 23–29. közé esik. Az amerikai szokás azonban jó ideje elterjedt a nagyvilágban.

November 15-én, de 29-én is

Romániában is évről évre nő a 2011-ben meghonosított Black Friday iránti érdeklődés, tavaly alig pár nap alatt 250 millió euró értékű eladott termékkel számoltak az üzletek. Ezek között is a webáruházak taroltak, az eMAG például 28 százalékkal több terméket adott el, mint 2017-ben, összesen mintegy 460 millió lej értékben.

Az áruház honlapját egyetlen nap leforgása alatt 9,5 millió alkalommal látogatták meg a vásárlók,

ugyanakkor 55 ezer új klienst sikerült bevonzania az akcióival. Az idei fekete péntek minden eddigi rekordot megdönthet, egy hazai elemzőcég tanulmánya szerint 300 millió eurós forgalomra számítanak.

Az idei már a kilencedik hivatalos fekete péntek lesz Romániában Fotó: Pál Árpád

Az idei már a kilencedik hivatalos fekete péntek lesz Romániában, csúcspontja pedig november 15-én várható, erre a napra ugyanis akár 80–90 százalékos árengedményekkel kecsegtetik a hazai vásárlókat a hagyományos üzletek és a webáruházak egyaránt. Erre a napra hirdette meg fekete pénteki árleszállításait az eMAG is, az online áruház termékeihez egy napig lehet akciós áron hozzájutni. Lesz egy úgynevezett második fekete péntek november 29-én is, némely üzletek inkább az amerikai dátumra időzítették az árleszállításaikat, ugyanakkor van, ahol már el is kezdődtek a fekete péntek apropóval az árcsökkentések, és akár november végéig ezzel a jelszóval csábítják a vásárlóikat az üzletekbe, webáruházakba. Az akcióban részt vevő üzletek listája megtalálható a www.blackfriday.ro oldalon, ahol üzletek, márkák, termékek szerint csoportosították az árleszállításokat, sőt az is látszik, ahol már megkezdődtek a fekete pénteki akciók.

Az a fránya viszonyítási ár

A kecsegtető akciók azonban sok elégedett vásárló mellett számos fekete péntekből kiábrándult, becsapott vásárlót is eredményezhetnek. Éppen ezért nem árt óvatosnak, megfontoltnak lenni, főleg ha nagy összegű vásárlást tervezünk a beígért akciók apropóján. Laurențiu Moldovan Hargita megyei fogyasztóvédelmi felügyelő a Székelyhon megkeresésére elmondta, a vásárolni szándékozóknak azt javasolja, hogy a kinézett termék árát napokkal a fekete pénteki leárazások előtt ellenőrizzék, hogy lássák, az akció napján látott leárazás valós-e vagy sem.

„Sajnos sok nagy cégnél megtörténik, hogy a fekete péntek előtt pár nappal felviszik az árakat, hogy aztán legyen mit leakciózni, látványos legyen a leárazás. Éppen ezért ha valamit vásárolni akarunk, figyeljük meg, hogy hol mennyibe szokott kerülni”

– ajánlja a szakember.

Amíg a készlet tart Fotó: Pál Árpád

Egyébként valóban gyakori jelenség Romániában, hogy az a bizonyos áthúzott összeg, amely az akció napján egy adott termék mellett szerepel, nagyobb, mint amennyiért a kereskedő az előző napokban kínálta. Ebben az esetben a vevő néha majdnem semmit nem nyer, csak azt hiszi, hogy olcsóbban vásárolt. Ráadásul a törvényes előírások értelmében a leszállítást a fekete pénteket megelőző harminc napon alkalmazott legalacsonyabb árra kell alkalmazni, annak kell lennie a viszonyítási alapárnak. Amúgy az árak azokon az ár-összehasonlító oldalakon is ellenőrizhetők, ahol egy-egy árucikk több vállalkozás árukészletében is megtekinthető. Ha megtaláltuk a webáruházat, ahol vásárolni szeretnénk, számítanunk kell arra is, hogy a megnövekedett érdeklődés miatt nem biztos, hogy ténylegesen meg tudjuk venni a terméket. A korábbi években számos panasz érkezett a fogyasztóvédelemhez – tudtuk meg Laurențiu Moldovantól – egyebek közt azért, mert a kereskedők nem jól mérték fel az árukészlet iránti várható érdeklődést, így több esetben nem vagy csak jelentős késéssel tudtak eleget tenni a vásárlási feltételeknek.

Visszavihetjük? Visszaküldhetjük?

Ha már beszereztük a terméket, de mégsem vagyunk megelégedve vele, jó tudni, hogy mit tehetünk. Romániában még nincs olyan törvény, amilyen az Európai Unió szinte minden tagállamában létezik, hogy egy bizonyos árucikket meghatározott napon belül visszavihetünk, visszacserélhetünk. Itt azt, amit az üzletből kivittünk, csak akkor kötelesek visszacserélni, ha valami hibája van, amúgy az üzletpolitikától függ, hogy visszaveszik-e, kicserélik-e. Másként van ez az internetes vásárlás esetén, ugyanis a törvény kötelezi a webshopokat, hogy 14 napon belül bármit visszavegyenek, ráadásul úgy, hogy nem kell megindokolni, miért küldjük vissza.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat