Forradalmasított pénzügyek: a Revolut szolgáltatását teszteltük

Rédai Attila 2019. február 08., 18:14 utolsó módosítás: 2019. február 08., 22:49

Forradalminak nevezik sokan azt a pénzügyi szolgáltatást, amelynek még a neve – Revolut – is éppen erre játszik. Romániában egy év alatt 115 ezer felhasználót nyertek meg maguknak. De tényleg olyan forradalmi? Megnéztük.

Forradalmasított pénzügyek: a Revolut szolgáltatását teszteltük
galéria
Bárhogy is legyen közünk a pénzhez, ezentúl biztosan sokkal többet fogunk hallani a Revolutról Fotó: 123RF

Fintech – így nevezik azt a szolgáltatási ágazatot, amelynek egyik legnagyobb képviselője ma már az Egyesült Királyságban 2015-ben elindított Revolut. Fin a pénzügyi szolgáltatásokból, tech pedig persze a technológiából. Szóval akkor ez valamiféle bank, ami az okostelefonon működik? – tehetnénk fel a kérdést. És nagyon leegyszerűsítve nem is tévedünk sokat. Ha azonban belenézünk a részletekbe, elfog az az érzés, amikor mondjuk először hallgattunk mp3-at a számítógépen, vagy először gépeltünk be olyan dokumentumot, ami csak a számítógépben létezett. Igen, amennyiben elterjed – s miért ne terjedne el, hisz exponenciálisan nő a felhasználóinak a száma – akkor gyökeresen átalakíthatja a pénzhez mint fizetési eszközhöz fűződő viszonyunkat.

Éppen ezért annak veszélye nélkül, hogy túlságosan leegyszerűsítenénk a dolgokat, nehéz leírni, hogy tulajdonképpen mi is az, amit ez a szolgáltatás művel a pénzünkkel. Tudni kell, hogy a Revolut tavaly év végén bankként is elnyerte az európai működési engedélyt, 2019-től kezdve pedig a tagországokban egyenként is megteszi ezt a lépést. Ezzel jócskán bővíteni tudja majd a nála elérhető szolgáltatások körét, ami már most sem elhanyagolandó. Miután azonban bankként lesz bejegyezve Romániában is, például hitelt is adhat majd ügyfeleinek.

De mire jó addig? Szinte minden egyébre, ami pénzzel kapcsolatos.

Ha az ember feliratkozott a szolgáltatásra, s telepítette telefonjára az applikációt, rögtön számlatulajdonos lesz belőle, amihez egy virtuális bankkártya kapcsolódik. Ami rögtön feltűnik, hogy a számlaszámhoz többféle valuta köthető: az alapértelmezett román lej mellé százötvenféle egyéb pénznem közül választhatunk, amelyeken újabb számlát nyitva összegeket tárolhatunk. Ezek között igen könnyen tudunk váltani, és amit a Revolut legfőbb előnyeként emlegetnek az, hogy élő bankközi árfolyamon tehetjük ezt meg. S valóban: izgalmas figyelni, ahogy másodpercről másodpercre változik a lejünkért kapható euró vagy forint összege. S persze, ami a legfontosabb: a bankközi árfolyam sokkal közelebb áll a hivatalos középárfolyamokhoz, mint ahhoz, amit a bankok szoktak ügyfeleikkel kifizettetni.

Nekem egy eurós ingatlanhitelem van, amiért havonta egy bizonyos összeget euróban le kell tegyek egy adott bankban megnyitott eurós számlára. Ezt a legtöbbször úgy oldottam meg, hogy egy másik bankban levő folyószámlámról kivettem a szükséges készpénzt lejben, egy valutaváltóban beváltottam, majd az eurót szintén készpénzben befizettem a hitelt nyújtó másik pénzintézetbe. Persze mindezt online is megtehettem eddig is, de elég komoly ráfizetéssel: a folyószámlámat gondozó bank árfolyama jóval kedvezőtlenebb számomra, és az átutalás is kemény eurókba kerülne. További bonyodalom persze, hogy eurós számlát kell fenntartsak a lejesek mellett mindkét bankban.

Kezelhetőség, tájékoztatás: intuitív és innovatív telefonos alkalmazás Fotó: Liget-montázs

Ugyanezt a műveletet a Revoluttal a számítógép, azaz inkább okostelefon mellett ülve, a való világban való járkálás nélkül illetékmentesen és a valutaválókban tapasztalható, jóval kedvezőbb árfolyamokat élvezve végezhettem el. Bár azért vannak dolgok, amikre nem árt odafigyelni. Hiába jelezte ki például nekem az app, hogy 1 euró az élő árfolyamon 4,73 lejbe kerül, amikor 100 eurót akartam megvásárolni, akkor 474,93 lejt fizettem érte ki, ami 4,7493 lejes árfolyamnak felel meg – ezért is választottam erre a teszt átváltásra ilyen kerek összeget. Ez mondjuk valamivel több, mint a Román Nemzeti Bank által meghatározott 4,7391 lejes aznapi középárfolyam, de valamivel kevesebb, mint a valutaváltóban kifüggesztett 4,75 lej. Az euróba átváltott lejt aztán az IBAN-kód és a SWIFT-kód felhasználásával utaltam át a hitelnyújtó intézet eurós számlájára, ahová egy-három munkanap alatt kell megérkezzen: e sorok megjelenésekor a pénzem még az éterben van, remélem, nem marad ott.

Elvileg tehát a különböző pénznemek közötti könnyed, költséghatékonyabb átváltásokra lehet a legjobb ez a szolgáltatás, meg ennek következtében az internetes vásárlásokra az azonnal „kiállított” virtuális kártyával.

A Revoluthoz azonban fizikai, azaz kézzel fogható bankkártya is jár, ha kérjük. Én kértem, a beígérthez képest néhány napos késéssel, de megérkezett egy németországi, franfkurti bélyegzővel ellátott boríték, benne a vagány, szétnyíló, a kártyát tartalmazó dobozzal. A németországi feladó már csak azért is érdekes, mert amúgy a Revolut egy nagy-britanniai vállalkozás, elvileg a kártya is brit kiállítású – a fórumokon a témának utánaolvasva kiderült, hogy volt idő, amikor ez bonyodalmakat is okozott, egyes tranzakcióknál, vásárlásoknál a terminálok angol font alapú kártyának hitték a Revolut plasztikját.

Visszatérve a tesztre: az én kártyámat ingyenesen állították ki, s később derült ki számomra, hogy lett volna mód arra is, hogy a postázás költségét se kelljen kifizessem: például ha meghív egy másik felhasználó, vagy ha élek egy felajánlott kedvezménnyel. Késő bánat, nekem 23 lejembe került ez abból az első 50 lejből, amit a Revolut-számlámra utaltam. Ez amúgy úgy működik, mint egy internetes vásárlás, a másik banknál lévő bankkártyád segítségével lehet „top up”-olni az összegeket, de mivel a felhasználó a Revolut-számlájához IBAN-kódot is kap, kérheti akár egyenesen erre is a fizetését (nyugdíját, segélyét, egyéb juttatását). A tranzakciót leellenőrizve a bankomnál kiderült, hogy lejben hajtották végre, tehát az elküldött 50 lejt sem a kibocsátó, sem a fogadó pénzintézet nem konvertálta át más pénznemre, ami jó, mert így kvázi román bankszámlaként működik, miközben nem az: az IBAN-kód GB20-al kezdődik, vagyis a számla nagy-britanniai!

Persze dönthet úgy az ember, hogy nem fő folyószámlaként, hanem biztonságos fizetési alternatívaként használja a Revolut-ot, ahol nem az összes pénzét tárolja.

Erre tökéletes választásnak is tűnik olyan körülmények között, hogy a PayPal csillaga leáldozóban – de az ottani árfolyam amúgy sem volt túl kedvező – s a különböző virtuális vagy plasztik kártyákat kibocsátó bankok továbbra is vérlázító árfolyamokon operálnak.

Hogy egy másik példával érzékeltessem ezt, nekem havi rendszerességgel egy bizonyos magyarországi szolgáltató számláját is fizetnem kell, amit gond nélkül meg tudok tenni ugyan a román bankom kártyájával, de az a román pénzemet először a horribilis, 4,90-et megközelítő (vagy akár már meg is haladó) saját árfolyamán euróba váltja, majd ezt egy másik, számomra ugyancsak nem kedvező árfolyamon forintba. A Revoluttal ezentúl lehetőségem nyílik kedvező árfolyamon átváltott forinttal kifizetni a forintos számlámat.

Már-már a science fiction határát súrolja, ahogy kinyílik előttünk a kártyát tartalmazó küldemény Fotó: Rédai Attila

De a Revolutnak nem az a célja, hogy alternatív fizetési eszköz maradjon, s ez nem csak sanda gyanúm, miután az alapító Nikolay Storosnky kifejezetten nyilatkozta, hogy szeretné a már 115 ezresre duzzadt romániai felhasználói kör bérét, fizetését is a Revolut-számlákon tudni, Irina Nicoleta Scarlat, a Revolut romániai menedzsere pedig már ki is tűzte a célt: egymillió romániai felhasználó. Ha ez megvalósulna, a brit szolgáltató egycsapásra pénzügyi óriássá válna Romániában.

Vannak, akik nem is nézik ezt jó szemmel, a Transilvania Bank például a Revolut top up műveletét nem is tekinti már internetes vásárlásnak,

amire nem számol tranzakciós illetéket, hanem bankautomatából való készpénzfelvételként kezeli, s ennek megfelelően illetékkel is terheli. Szintén a BT fejlesztett már olyat az okostelefonos applikációján, ami egyes, a Revolut által meghonosított szolgáltatásra emlékeztet, például a felhasználók közötti, mindössze telefonszámon alapuló villámgyors és szuperkönnyű átutalás vagy a felhasználó havi költségvetésének rendszerezése. És fordítva, a Revolut is egyre több olyan szolgáltatást vezet be, ami eddig csak a hagyományos bankoknál volt elérhető: visszatérő/automatikus kifizetések, takarékszámla nyitása. Az viszont már eredeti ötlet, hogy a takarékszámla egyenlegét például úgy is növelheti az ember, hogy automatikusan felkerekíti bevásárlásai összegeit, így az „aprót” a „széfbe” utalja. Ötletes funkciónak tűnik a vendéglátópari egységekben, kocsmákban-vendéglőkben kapott számla elosztásának lehetősége is: a kiszemelt felhasználó kiegyenlíti a cechet, amibe az asztaltársaság többi tagja is be tud szállni.

Fotó: Rédai Attila

És ami még fontos: a számla nyitása, fenntartása nem kerül pénzünkbe, és a legtöbb átutalás is ingyenes még az alapverzióban is (persze van lehetőség havidíj fejében különböző prémiumverziók megrendelésére).

Ez mindenképpen olyan előny, amellyel a legtöbb bank még nem tudja/akarja felvenni a versenyt.

Sőt: havi 800 lejig ingyenesen vehetünk fel készpénzt is a plasztikkártya használatával bármelyik bankautomatából. Figyelni kell azonban arra, hogy például a kereskedési időszakon kívüli (hétvégén, éjszaka) a pénzváltásokért már számolnak fel illetéket a Revolutnál is, akárcsak a megadott limiteken felüli átutalásokért, de ezekről már első körben kap az ember tájékoztatást. Igaz, csak angolul: az androidos applikáció csupán ezt az egyetlen nyelvet ismeri. Egy biztos: az egymilliós ügyfélkör-cél eléréséhez ezen mindenképpen változtatniuk kell.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport