Gulyás, pörkölt, túrógombóc

Liget 2022. július 20., 09:23 utolsó módosítás: 2022. július 20., 09:24

A hagyományos magyar konyha ikonikus magyarországi vendéglátóhelye a csárda. Országszerte több tucat jó nevű csárdaéttermet találunk, ahol a gulyástól és halászlétől a különböző pörkölteken és sülteken át a kiváló magyar desszertekig számos fogást kóstolhatunk meg. A Székelyhon napilap Erdélyi Gasztró melléklete a bő két évszázados hagyománnyal rendelkező Kondorosi Csárdában hívja olvasóit.

Gulyás, pörkölt, túrógombóc
galéria
Pacalpörkölt petrezselymes krumplival. Jellegzetesen magyarországi éte Fotó: Kisréti Zsombor

Napjainkban a magyarországi csárdák a vendéglátás sajátos fellegvárának számítanak, ahol a vidék jellegzetes ételeit, ízeit, a hagyományos magyar konyha legfinomabb falatait kóstolhatjuk meg. Magyarország-szerte találkozhatunk csárdaéttermekkel főutak mentén, településeken kívül, de ma már benn a városközpontokban is.

Ezek olyan vendéglátóhelyek, ahova érdemes betérni, ha finom marhagulyást, halászlevet vagy egy tányér pörköltet szeretnénk enni.

A Kelet-Magyarországon található Kondorosi Csárda azon kevés csárdaépületek közé tartozik, amely eredeti formájában maradt fenn. A hagyomány szerint nyolc út találkozásánál épült 1740 körü, Rózsa Sándor kedvenc bújdosóhelyének számított, de a többi híres betyár is megfordult falai között. Azért is érdemes betérni a Kondorosi Csárdába, mert az étterem szomszédságában működő múzeumban részletes összefoglalót kapunk a csárda és általában a magyarországi csárdavilág történetéből.

Csárdamúzeum Fotó: Kisréti Zsombor

Ha a vendég belép a csárdába, akkor valamit fogyaszt is. Aki a hagyományos magyar konyhát kedveli, az biztos, hogy nem marad éhen, hiszen olyan remek levesek közül válogathat, mint az alföldi marhagulyás csipetkével, a füstölt csülökkel és parasztkolbásszal készülő Jókai bableves, az Újházi tyúkhúsleves vagy a híres betyárra emlékeztető Sobri Jóska levese, ami kapros leveskülönlegesség borjúlapockából fürjtojással és zöldségekkel. A betyárlevesként kínált raguleves sertéslapockából készül gombával és zöldségekkel.

Túrógombóc gyümölcsöntettel, tejföllel és porcukorra Fotó: Kisréti Zsombor

A főételek közül megemlítendő a cigánypecsenye, a ropogósra sült sertéscsülök, a kemencében sült vörösboros kacsa vagy a sültes tálaka, ilyen a betyártál, pandúrtál, bicskás tál. A teljes cikket megtalálják a Székelyhon napilap Erdélyi Gasztró mellékletében.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.