Gyanta vagy borotva, netán végleges megoldás? A szőrtelenítés is lehet dilemma

Szász Cs. Emese 2022. szeptember 19., 18:33

Míg sokan azt jósolják, hogy visszatér a természetes szőrzet divatja, a szőrtelenítéssel foglalkozó szakemberek mást tapasztalnak: egyre többen választják a végleges szőrtelenítési eljárásokat, ráadásul a kislányok is egyre korábban nyúlnak a borotvához vagy mennek gyantáztatni.

Gyanta vagy borotva, netán végleges megoldás? A szőrtelenítés is lehet dilemma
galéria
A szőrtelenítés is lehet dilemma Fotó: 123RF

Borbáth Emőke marosvásárhelyi kozmetikust a szőrtelenítési eljárásokról és szokásokról kérdeztük, hiszen a 90-es évek elejétől folyamatosan megfigyelhető trend, sőt szinte elvárás lett a teljesen szőrtelen test. Még ha itt-ott folyton lehet olvasni róla, hogy visszatér a természetes szőrzet divatja, a tapasztalat azt mutatja, hogy – hovatartozástól függetlenül – a nők és a férfiak jelentős százaléka megszabadul szőrzetétől. A kozmetikai szalonokat felkeresők legnagyobb százaléka valamilyen szőrtelenítési kezelést vesz igénybe. A vendégek pedig egyre tudatosabban választanak szőrtelenítő eljárást, nem ritka, hogy kifejezetten egy típusú gyanta vagy gép tudása, ismertsége vagy márkája miatt választják egyik vagy másik szalont.

Borotva: a legegyszerűbb, de nem a legjobb

Bár szőrtelenítés tekintetében a legegyszerűbbnek tűnhet a borotvához nyúlni – amelyből már mindenféle méret, forma és típus van a nők számára is – a szakember szerint ez a „legrosszabb” megoldás. Hogy miért? Mert

a borotva nem kiszedi a szőrt, hanem levágja, ami azt eredményezi majd, hogy egy szőrtüszőből mind több és több lesz, vastagodnak a szőrszálak, ráadásul amikor nő vissza, akkor viszket.

A borotválás pedig irritálhatja, felsértheti a bőrt is, megsérül a bőr felszíne is – sorolja az ellenérveket Borbáth Emőke.

A borotva tűnhet a legkézenfekvőbbnek, de nem a legideálisabb Fotó: Pexels.com

A borotva mellett még különböző krémekkel és epiláló gépekkel is szoktak otthon próbálkozni a szőrtelenségre vágyók: a szakember szerint ezek jó megoldások lehetnek vakációzás alatt vagy két szőrtelenítés között, ha gyorsan el kell menni a strandra, és a szőrzetünk már „valami kezelésért kiált” – akkor még mindig jobb a gép, mint a borotva. „Arra érdemes figyelni az epilálógépek esetében, hogy viszonylag hamar elkopik a fej, ami megfogja a szőrt, ami azt eredményezheti, hogy bár megfogja, mégsem tudja kiszedni teljesen, s akkor leszakad a szőrszál, s ottmarad a gyökere, ezek a félig-meddig kiszedett szőrszálak pedig bőralábenövéseket, gyulladásokat okozhatnak” – mutat rá a kozmetikus, aki szerint, ha ilyet tapasztalunk, akkor cserélni kell a gépet, fejet benne.

Ciklusfüggően érdemes gyantáztatni

Nagyon elterjedt módszer még a gyantázás, és bár vannak, akik otthon megpróbálkoznak vele, azért a legtöbben ezt még mindig szakemberre bízzák. A kozmetikai szalonokat leggyakrabban gyantázás miatt keresik fel: lábak, hónalj, ágyék területe mellett a száj fölötti „bajusz” vagy a kéz is sokszor szőrtelenítési eljárás alá kerül. A gyantázásnak azonban van néhány szabálya – hívja fel a figyelmet Borbáth Emőke. Először is hagyni kell hosszabbra nőni a szőrzetet, hogy legyen mibe beleragadjon a gyanta, a nőknek pedig érdemes a menstruációs ciklust is figyelembe venni gyantázáskor.

„Mindenképpen menzesz után ajánlott elvégezni a gyantázást, mert amikor megjön a menzesz, leesik az ösztrogénszint, értelemszerűen magasabb a tesztoszteronszint, és sokkal jobban nő a szőr. Amikor lejár a menzesz, akkor emelkedni kezd az ösztrogénszint és nem nő olyan gyorsan a szőr, így a legideálisabb menstruáció után gyantáztatni, s akkor a következő ciklusra kezd megint hirtelen nőni, zavaró lenni”

– magyarázza.

A csíkos gyantától a cukorpasztáig

A kezdőknek Borbáth Emőke az egyszer használatos csíkos gyantát szokta javasolni, mert az megy a leghamarabb, az a legkevésbé fájdalmasabb is, erre a kezelésre lehet menni kéthetente, háromhetente. Ágyék esetén azonban a kezdőknek is az elasztikus gyantát ajánlja a szakember, mert megkeményedik, s kevesebb marad a bőrön. Nyáron fontos púderezni ezt a területet babapúderrel, mert ha izzadt a terület, akkor is jól kiszedi a gyanta a szőrt.

A gyantának számos formáját lehet választani egy kozmetikusnál Fotó: Gecse Noémi

A rutinosabbaknak már jöhet az elasztikus gyanta mindenhova, s a bátraknak ajánlja a cukorpasztát a kozmetikus, amely bár a legfájdalmasabb eljárás, a legszebb eredményt hozza. „Teljesen természetes, mézből, cukorból és citromléből van főzve. Lehet ezt otthoni is főzni, én kipróbáltam, de nagyon macerás, sokat kell kevergetni, hogy ne fusson ki.

Ezt a cukorpasztát a szőr növekedésével ellentétes irányba kenjük fel, és a szőr növekedésével megegyező irányba húzzuk le. Nem szakítja bele a szőrt, a nagyon apró szőrszálakat is kiszedi, ráadásul puhább lesz a bőr tőle, úgy működik, mint egy bőrradír, leszedi az elhalt hámsejteket is. Viszont jobban fáj, mert bele kell masszírozni a bőrbe, amikor felkerül, akkor is húz egy kicsit, nem csak amikor szedjük le, de megéri, mert nagyon szép lesz a végeredmény”

– magyarázza a szakember, aki szerint ha valaki egyszer kipróbálta a cukorpasztát, az nem tér vissza a hagyományos gyantafajtákra, ráadásul aki a gyantaszármazékokra allergiás, a cukorpasztát az is bátran választhatja.

Gyantázás után is érdemes néhány szabályt követni, aznap inkább ne menjünk edzésre, szaunába vagy napozni, szoláriumba, mert irritálhatja a bőrt az izzadtság. A kozmetikus szerint azonban előbb-utóbb mindenki kipróbálja, hogy mi van, ha mégis elmegy futni, és ha az ő bőrét nem irritálja a gyantázás után az izzadtság, a só, akkor csinálhat utána bármit.

Végleges megoldások

Bár sokáig elképzelni sem tudtuk, egyre nagyobb divatja van és egyre elérhetőbb is a végleges szőrtelenítés.

A lézeres szőrtelenítés ma a legkorszerűbb szőrtelenítő módszer, bár vannak, akik idegenkednek tőle vagy az eljárás, vagy az igen magas árak miatt.

Ez hat-nyolc alkalmas kezelést jelent, amelynek nagy előnye, hogy fájdalommentes. A lézeres szőrtelenítő gép célzottan juttatja a lézerfényt a kezelendő bőrfelületre, a szőrtüszők maradéktalanul elnyelik a lézer energiáját. A már elpusztított szőrtüszőkből már nem nő vissza erős, sötét szőrszál, legfeljebb csak puha pihe, mely szinte alig látható, így az eredmény végleges. Azért van szükség nagyjából nyolcalkalmas kezeléssorozatra, mert a szőrszálak növekedése nem egyenletes, míg egyes szőrszálak aktív növekedési fázisban vannak, mások nyugalmi állapotban stagnálnak. Ezért többször meg kell ismételni az eljárást, hogy a pihenő stádiumban lévő szőr is növekedésnek induljon, ezáltal maradéktalanul el tudja nyelni a lézerfényt.

A lézeres szőrtelenítő gép célzottan juttatja a lézerfényt a kezelendő bőrfelületre, a szőrtüszők maradéktalanul elnyelik a lézer energiáját. Fotó: 123RF

„Volt olyan vendégem, aki nagyon sokáig járt hozzám, nagyon erős szőrzetű hölgy, akivel bármivel próbálkoztunk, sosem lett igazán sima, tökéletes a végeredmény. Számára például nagyon hasznos volt a kezelés, nem tűnt el véglegesen, de egy kezelhető szőrzetet kapott, amelyet két-három havonta kell kigyantázni” – meséli a marosvásárhelyi kozmetikus. Rámutat, erős szőrzetűeknek tehát mindenképp látványos a lézeres szőrtelenítés utáni eredmény, a gyengébb szőrzetűeknek pedig még kevesebb gondjuk lesz a szőrtelenítéssel egy ilyen eljárás után, mondjuk egy évi egyszeri gyantázás megoldja a kérdést.

Egyre korábban kezdik

Elismeri, sokáig ő maga is idegenkedett a lézeres megoldásoktól, most már úgy látja, ez a jövő, és egyre többen veszik igénybe. Szakemberként ő azért kislányoknak még nem ajánlaná, pont azért, mert nem tudjuk, hogy mit csinál pontosan egy fejlődő szervezettel. A kozmetikus a kislányok példáját éppen azért hozza fel, mert azt tapasztalja, hogy

egyre korábban szeretnének szőrteleníteni, míg régen először 13-14 éves korban kopogtattak be gyantáztatás végett a kozmetikushoz, manapság már 9-10 éves kislányokat is hoz olykor az anyukájuk.

„Számukra a csíkos gyantát szoktam használni, pont azért, mert kevésbé fáj, és ők azért rosszul tűrik a fájdalmat” – mutatott rá a szakember.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.