Ha dédi rajta lett volna a YouTube-on: Mándoki Melinda

Hajnal Csilla 2020. július 13., 17:10

Legfontosabb példaképének saját dédmamáját tartja, aki tíz gyereket nevelt fel háborúban, szegénységben és segítség nélkül. Ha annak idején a dédinek lett volna saját YouTube-csatornája, Mándoki Melinda biztosan lelkes rajongója lett volna, hiszen úgy érzi, lenne mit tanulnia felmenőjétől. A marosvásárhelyi tanár, gymstick-oktató, „youtuber” anyuka mesélt nekünk a videókészítésről, a gyerekeinknek átörökített tudásról, arról, hogyan lehet kis körökből kiindulva nagy változásokat elérni.

Ha dédi rajta lett volna a YouTube-on: Mándoki Melinda
galéria
Család, egészség, testmozgás és környezettudatosság mentén építi fel videóit Mándoki Melinda Fotó: Haáz Vince

Pár hete indult el YouTube-csatornája, de már több éve foglalkoztatja a téma Mándoki Melindát, aki család, egészség, testmozgás és környezettudatosság – vagyis az életet átszövő legfontosabb kérdések – mentén építi fel saját készítésű videóit, amelyeket közzétesz a világhálón.

Bevallotta, nem tartja magát influenszernek, csak megosztja másokkal, ami nála bevált, és másokra bízza, hogy mit kezdenek ezekkel az információkkal.

Legalább egy évig toporgott a nyelvi kérdés körül, hiszen magyar közösségként élünk Romániában angol nemzetközi versenypiaccal, aztán mégis a magyar nyelv mellett döntött, hiszen elsősorban magyar anyanyelvű a célközönsége, akiken segíteni szeretne az ötleteivel. Készített videót már a környezettudatos szépségápolástól kezdve a legjobb női edzéseken át egészen az egészséges receptekig, de hosszútávon egy párhuzamos angol csatorna létrehozása is foglalkoztatja – meséli Mándoki Melinda.

„Elkezdtem videózgatni, de minden új volt. A felszerelés beszerzése, a technikai beállítások, a helyszín kiválasztása, a vágóprogramokon való eligazodás, nagyon lassan haladtam. Az első videót a kedvcsináló bevezetővel körülbelül egy évig bütyköltem. A cél az volt, hogy jó sok tartalékvideót elkészítsek, mielőtt élesben megy a dolog, hogy se én, se a családom ne élje meg negatívan a határidőket. Ebből az lett, hogy amikor három videó volt, rájöttem, hogy el kell engednem a tökéletesség iránti irreális vágyamat, és belevágjak. Azóta minden héten készítek egy videót, szerencsére egyre gyorsabban, egyre jobban. Nem tökéletesek, több hetet tudnék még javítgatni mindegyiken, de hát az élet sem az” – teszi hozzá a marosvásárhelyi videókészítő édesanya.

Beülne a sarokba, és figyelné a dédit

Úgy érzi, több generáción keresztül a nők ugyanazokkal a kihívásokkal szembesültek, mert dolgozni mindig kellett, ahogy enni is, gyerekek mindig születnek, és ezt sokszor nehéznek érezzük, de nehéznek éreztük egy előző életszakaszunkat is, például amíg nem volt gyerek, amíg csak egy gyerek volt, amíg nem volt kertes ház, amíg nem volt saját vállalkozás. Valószínűleg a régi időkben élt nők is nehéznek érezték a mai átlagnál ötször annyi apróság felnevelését, nulla technikai vagy állami segítséggel. A nők párhuzamos világaikban ugyanazokra a kérdésekre keresik a válaszokat, és bár minden eset egyedi, de alapjában véve mégis nagyon hasonlók vagyunk – sorolja motivációit Mándoki Melinda, aki bevallotta, az egyik fő ösztönzője egy olyan ember, akit nem is ismert.

„Az egyik dédmamámnak tíz gyereke volt, nem volt mosógépe, se mosogatógépe, se robotporszívója, se bejárónője, se segítő férje.

Ráadásul, ahogy nagymamám meséli, még ők gyerekként sem sokat támogatták, mert egy kis csintalansággal mindig kibújtak a házimunka alól. Helyette volt stressz bőven – talán akkora, amit most el sem tudunk képzelni – hisz háború volt, szegénység, és még a »felmentő« katonák is elvitték mindenüket. Vajon hogyan csinálta? Én biztosan megnézném az összes videóját a dédnagyinak, ha lenne” – mondja Mándoki Melinda.

Fotó: Mándoki Melinda személyes archívuma

Beülne hozzá a sarokba, és egy hétig csak figyelné, hogy mit és hogyan csinál. Hogyan osztja be az idejét? Mit főz, hogy mos? Egyáltalán ennyi munka mellett még mikor van ideje, kedve, energiája a férjére is? – teszi fel a kérdéseit a marosvásárhelyi édesanya. Bevallotta, ő hisz egy olyan holnapban, ahol a gyerekeinknek működő módszereket, rendszereket tudunk hitelesen átadni, és nekik majd nem kell lefutniuk ugyanazokat a hétköznapi köröket, amelyek a fizikai és mentális egészség, a gyereknevelés, a párkapcsolat, a háztartás köré épülnek. Ezért kezdett el videózni is.

„Megmutatom, hogy az én életemben mi az, ami működik. Persze ez nem garancia, hogy máséban is fog, de ki lehet próbálni” – mondja mosolyogva Melinda.

„Hiszek a folyamatos tanulásban, fejlődésben, és szerencsére ezzel nem vagyok egyedül. Egyre több anyukának kezd fontos lenni, ami nekem is egyik fő mottóm, hogy a gyerekeknek oktatás, szoktatás és példamutatás kell.

Tanárként és anyukaként tudom, hogy egyik sem működik a másik kettő nélkül. Valahol itt kezdődik számomra a környezettudatosság is, és talán a sorrend hátulról élhetőbb: a legfontosabb a példamutatás” – vélekedik Melinda. Nyilván ez egy folyamat, és fenntarthatóbb az úton inkább lassan és kitartóan menni, mintsem vágtatni, majd megtorpanni, de a lényeg az elindulás. A műanyagmentes július videósorozatban például minden nap csak egy pici – tényleg könnyedén a mindennapokba ültethető – alternatívát mutat, ami nem csak kíméli a természetet, hanem olcsóbb is, így az ember még pénzt is spórolhat, ha rászánja magát – teszi hozzá.

Közösséget épít

Mándoki Melinda számára az egyik legégetőbb kérdés az, hogy mibe nőnek bele a gyerekeink. Mi lesz a természetes számukra, mit szívnak magukba. Azt, hogy vasárnaponként elmegyünk az erdőbe sétálni, ahová visszük a saját kulacsainkat, hogy ne kelljen szemetet termelve vásárolni egy palack vizet, majd elfogyasztjuk azt a táplálékot, ami tényleg éltet, és nem csak szórakoztat, vagy a kanapétól egy gyorsbüféig kirándulunk, majd visszaülünk a vasárnapi film mellé? –  teszi fel a kérdést a környezettudatos életmódot boncolgató édesanya.

Fotó: Mándoki Melinda személyes archívuma

„Természetesen egyik sem jó vagy rossz, mindkettő egy lehetőség, egy döntés, viszont én tudom, hogy melyiknek örvendenék hosszútávon. Ehhez viszont az apró választásaimkor kell résen lennem, és tudatosan tartanom magam az elhatározásaimhoz, mert nyilván én is ugyanúgy szeretem a hamburgert, mint mások” – meséli Mándoki Melinda.

Azt is elmondta, a felsorolt ösztönzésekért szeretne egy közösséget építeni a Mándoki Melinda YouTube-csatorna, az Öko Bio Románia, illetve Öko Bio Maros Facebook-csoportok, illetve a most induló Plant Future with Children Egyesület segítségével. Szórakoztató és tájékoztató videóival arra buzdítja követőit, hogy segítsék egymást nőként, anyaként, családként és marosvásárhelyiként, erdélyiként, magyarként, romániaiként, Kárpát-medenceiként, emberként. Mándoki Melinda hisz abban, hogy kis körökből kiindulva nagy változásokat lehet elérni.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.