Hajdúnánás: az aranyszalma városa, a béke szigete

Péter Beáta 2018. július 27., 15:00 utolsó módosítás: 2018. július 27., 17:47

Ha nyaralásunk célpontjául olyan helyet választanánk, amely nem hemzseg a turistáktól, mégis gyógyvízben mártózhatunk, gasztronómiai különlegességeket kóstolhatunk, akkor irány Hajdúnánás. Az aranyszalma városának is nevezett településen ugyanis nem csak fürdőzni érdemes, számos látnivaló akad, és turisztikai attrakciókkal is csalogatják a látogatókat.

Hajdúnánás: az aranyszalma városa, a béke szigete
galéria
Hajdúnánás este. Itt érdemes pihenni Fotó: Hajdúnánási Gyógyfürdő és Aranyszalma Gyógycentrum

A leírások szerint már az 1930-as években megállapították, hogy a Magyarország északkeleti részében található Hajdúnánás területe alatt hévíz található, mégis csak az ötvenes évek végén kezdték el a fúrásokat, igaz, akkor sem kimondottan gyógyvizet kerestek. Az tört elő azonban nagy mennyiségben, és mint kiderült, ugyanaz a vízbázis, mint az alföld keleti felén mindenhol.

Hajdúnánás nagy sókoncentrációjú, jódos-brómos, 67 Celsius-fokos gyógyvize kiválóan alkalmas a mozgásszervi, ízületi- és nőgyógyászati betegségek gyógyítására, erre pedig épít is a Hajdú-Bihar megyei város.

1962-ben nyílt meg a Városi Fürdő, a termálvizet 1989-ben nyilvánították gyógyvízzé, idén pedig gyógyhellyé minősítették a Hajdúnánási Gyógyfürdőt, amely nyitott és fedett, gyógy- és úszómedencékkel várja a fürdőzni vágyókat a gyógyközpont 14 hektáros, parkosított zöld területén. A fürdőben szinte minden olyan gyógykezelést tudnak biztosítani, amely elérhető az országban.

A nagy sókoncentrációjú, jódos-brómos, 67 Celsius-fokos gyógyvízben még éjszaka is érdemes lubickolni Fotó: Hajdúnánási Gyógyfürdő és Aranyszalma Gyógycentrum

Hajdúnánás polgármestere, Szólláth Tibor állítja, a város legfontosabb turisztikai értéke a fürdő, éppen ezért  az önkormányzat igyekezett mindig is annak fejlesztéséről nem megfeledkezni, főleg, hogy annak idején nem volt egyértelmű, hogy lesz fürdője Hajdúnánásnak is.

„Amikor megtalálták a gyógyvizet, már volt két régebbi fürdő a megyében, a debreceni és a szoboszlói, éppen ezért hatalmas dilemma volt, hogy legyen-e Nánáson is. A megyei pártvezetés akkor úgy döntött, hogy nincs szükség Nánáson fürdőre. Erre azonban a nánási hajdúk azt mondták, akkor megcsinálják maguknak. És megcsinálták”

– avat be a fürdő különös történetébe a városvezető. Szólláth Tibor rámutat, mivel nincs olyan mértékű kihasználtsága a fürdőnek, nem kell hígítani a vizet, így a fürdőzőknek, gyógyulni vágyóknak lehetőségük van arra, hogy tömény termálvízben mártózzanak meg. Szólláth Tibor elsősorban azoknak is ajánlja a fürdőt, akik nem a tömegre vágynak, hanem a nyugalomra, kikapcsolódásra. „A mi hiányosságunk, hogy nincs annyi jó minőségi szálloda, amennyi kellene, de sok vendégház várja az idelátogatókat. S noha nincs akkora pezsgés, pörgés, a családdal eltölteni itt egy hetet kikapcsolódás szempontjából mindenképp megéri” – mondja a polgármester.

A fürdőzőknek számos a lehetőség Fotó: Hajdúnánási Gyógyfürdő és Aranyszalma Gyógycentrum

A városvezető úgy véli, ma már önmagában kevés egy fürdő megléte, turisztikai attrakciókra is szükség van ahhoz, hogy a városba látogassanak a turisták. Ezért igyekeznek minél több eseményt tető alá hozni, első ízben szerveztek idén szezonnyitó rendezvényt, a Gasztró Sétányt, július elején tartották a X. Jubileumi Hajdúnánási Hagyományőrző Aratók Találkozóját, amelyen ezúttal tizennyolc aratócsapat vett részt, és további programokkal is készültek a nyári hétvégékre: augusztus elején az ötödik Hajdúk Világtalálkozóját tartják, majd a Szent István Napi programokra várják az érdeklődőket, a hónap végén motorostalálkozót tartanak a fürdő területén, szeptember közepén pedig a szüreti sokadalomban lehet részt venni.

Az aratók találkozójával is a turistáknak kínálnak programot Fotó: Péter Beáta

Ha már eleget áztattuk magunkat a gyógyfürdőben, érdemes elindulnunk egy városnéző sétára is.

Taxit ne keressünk, ugyanis ilyen Nánáson nincs.

Elsőként talán látogassunk el a város középiskolai tanárainak az 1930-as években létrehozott gyűjteményéből kialakított múzeumba, a Móricz Pál Helytörténeti Gyűjteménybe, ahol többek között a Hajdúnánást messze földön híressé tevő szalmaipar múltját is megismerhetjük. De itt kapott helyet a Bocskai-korona hasonmása is. Az eredetit Bocskai István kapta a török szultántól 1605-ben, győzedelmes szabadságküzdelmeinek elismeréseként. Ezt az 1606-ban bekövetkezett haláláig Kassán, a fejedelmi székhelyen őrizték, 1610-ben pedig Bécsbe a császári és királyi kincstárba szállítottak. Noha eme nemzeti ereklye tulajdonosa Magyarország, mai napig nem kaphatták vissza. A Móricz Pál Helytörténeti Gyűjteményben 2014-ben készült el az eredeti korona hasonmása, amelynek jelenléte a hajdú identitás ápolásában is kimagasló szereppel bír – vélik a gyűjtemény munkatársai. A múzeum kemencéjében minden ünnepi esemény előtt elkészítik a Bocskai-kalácsot, az eredeti műtárgy méretével megegyező süteményt, felületén a gyöngysorokat és az ékkőrátéteket szimbolizáló tésztadíszekkel. Így vált ez az édes, kelesztett kalács Hajdúnánás ünnepi süteményévé.

A szalma tette híressé a várost, ma múzeum őrzi ennek emlékét Fotó: Péter Beáta

És ha már a kalácsról esett szó, sétánk során mindenképp

térjünk be egy csárdába, és rendeljünk szürkemarhából készült gulyást, valamint a helyi specialitást, a dübbencset,

ezt a krumpliból, lisztből, tejből, élesztőből készült buktához hasonlító eledelt, amelyet a hajdúk régebben leginkább hétköznap, munka után fogyasztottak.

Még mindig a gasztronómiai ínyencségeknél maradva, Hajdúnánás Városi Húsüzemében állítják elő a szuvid húsokat, amelyeket ezidáig csak éttermekben lehetett megtalálni, most már a háziasszonyok is hozzájuthatnak. De mi is az a szuvidolás? A friss húst sóoldatba áztatják, majd speciális vákuumzacskóba csomagolják. Itt történik a csoda – hőkezeléssel tartósítják. Száz fok alatti hőmérsékleten tartják tizenegy órán keresztül, majd jeges vízben lehűtik. Az eljárás során a húsból nem fő ki az íz, a textúrája megmarad, és harminc napig lehet hűtőben (nem fagyasztóban) tárolni. Felhasználás előtt csak ki kell venni a zacskóból és rövid ideig sütni, majd lehet tálalni az omlós, zamatos falatokat.

A szürkemarhából készült gulyás ínycsiklandó helyi specialitás, nem érdemes kihagyni Fotó: Péter Beáta

 A településnek sikeres vállalkozása

a Nánási Portéka, amely a helyi termelőket kapcsolja össze a fogyasztókkal.

A nánási önkormányzat szerette volna, ha a nánási emberek helyi gazdaságból szereznék be az élelmiszereket, helyi termékeket fogyasztanának, használnának. „Pályáztunk egy tanyafejlesztési programra, amelyben a helyi piac bővítésére is nyertünk és úgy gondoltuk, hogy kiegészítjük egy helyi márkával, ez lett a Nánási Portéka. Szociális, társadalmi és egészségügyi vonatkozása is van ennek a programnak, hiszen fontos a termelőknek, hogy tudják értékesíteni a termékeiket, és a vásárlóknak, hogy minőségi alapanyagokból készült, egészséges ételt tehessenek az asztalra” – magyarázta a polgármester. A márka tulajdonosa az önkormányzat, és 36 védjegyfelhasználója van jelenleg, akik a 2013-ban megnyílt termelői piacon is értékesíthetik a portékájukat. Fontos feltétel, hogy hagyományos eljárással készüljenek és csak Hajdúnánás közigazgatási területén állítsák elő az értékesítésre szánt portékát, ha feldolgozott termékről van szó, akkor az alapanyag legalább ötven százaléka kell helyi legyen. A termelői piacon ma már minden megtalálható, ami egy család asztalára szükséges, emellett a közfoglalkoztatás keretében készült kézműves – bőr, nemez, szalma – termékek is.

Nánási portéka. Helyi gazdaságokból, helyi terméket kínálnak a márkanév alatt Fotó: Péter Beáta

 Helyi fizetőeszköze is van Hajdúnánásnak, amely ugyanolyan biztonsági elemekkel rendelkezik, mint az euró.

Identitáserősítő és gazdaságélénkítő szerepe van, a szakemberek szerint négyszer olyan gyorsan forog, mint a normál fizetőeszköz. Egy-egy ilyen fizetőeszköz mögött forintfedezet van, bárki vissza tudja váltani, de a tapasztalat az, hogy nem váltják vissza. A lényege, hogy csak helyben lehet elkölteni és csak hajdúnánási lakcímmel rendelkező vállalkozóknál, ezáltal is a helyi gazdaságot kívánják erősíteni. A Bocskai-koronával tehát a helyi zöldségesnél, a termelői piacon, az élelmiszerboltokban vásárolhatunk, sőt még a fürdőbelépőt is megválthatjuk ezzel.

Hajdúnánás egyik kiemelkedő látogatóközpontja a Kendereskert. Ez a legeltetési közbirtokossági társulások apaállat telepe volt valamikor. Itt hoztak létre egy parasztmúzeumot is, amelyben a magyar őshonos állatokat, a háztáji gazdálkodást, a pásztorélet motívumait mutatják be. A Kendereskertben megismerkedhetünk továbbá a tájegységre jellemző növénytermesztéssel és állattartással, itt ugyanis több hazai őshonos állatfajta is fellelhető, mint a szürkemarha, mangalica, racka juh, merinói birka, bivaly és különböző őshonos baromfik.

A városban több helyen is megemlékeznek arról, hogy száz évvel ezelőtt 3200 (Csíkvármegye, Gyimes és Gyergyó vidékéről érkezett) székely menekültet fogadtak be a hajdúk. Egy ilyen helyszín az 1896-ban épült Szentháromság római katolikus templom kertje is.

A városban több helyen is megemlékeznek arról, hogy száz évvel ezelőtt 3200 székely menekültet fogadtak be a hajdúk Fotó: Péter Beáta

„Többnyire asszonyok, gyerekek, idős férfiak érkeztek. Itt is ugyanez volt a helyzet – a férfiakat elvitték a háborúba. A hajdúk ugyanúgy éltek, mint a székelyek, egyszerű kicsi hajlékban, öt-hat gyerekkel. De a befogadás és szeretet tökéletesen működött olyan rettenetes időkben is. Az utolsó menekültek 1918 nyarán térhettek vissza otthonukba, leszámítva azt a 38 embert, akik itt fejezték be az életüket Nánáson. A székelyek katolikusok voltak, »pápistafaló« helyre érkeztek. De nem falták fel őket, a település döntő többségében a reformátusok fogadták be a katolikusokat. Templomba ide jártak, itt nem volt helyben szolgáló lelkipásztor, de jöttek a székely papok, öt-hat szentmise zajlott ünnepnapokon”

– tudjuk meg Buczkó József etnográfustól, muzeológustól. A székely menekültek tehát mindig ebbe a templomkertbe jártak fohászkodni a Szűzanyához, hogy vezesse őket haza. Ezért is nevezték el a Könnyek kertjének. Amikor a hetedik Székely Menekültek Napját tartották, fogalmazódott meg a gondolat, hogy ez év szeptember huszonharmadikától Boldogasszony kertjének fogják nevezni, és minden, ami a kertben található, ehhez kapcsolódik majd. Már létre is hoztak egy Mária-fülke sorozatot, hogy azoknak a híveknek, akik nem tudnak eljárni rendszeresen a Mária-zarándokhelyekre, idézzék meg ezeket. Máriapócs és Mátraverebély-Szentkút mellett a csíksomlyói Mária-fülke is helyet kapott itt.

Ha még mindezek megtekintése után még van energiánk, akkor elmehetünk gokartozni vagy lovagolni is, de az egyik melegvizes medencébe is visszatérhetünk egy éjszakai fürdőzésre.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport