Hajfestés: az elképzeléstől a megvalósításig

Péter Beáta 2020. augusztus 04., 19:40

Akár rövid, akár hosszú, akkor lesz szép a hajunk, ha foglalkozunk vele, ápoljuk, ha odafigyelünk arra, hogyan mossuk, szárítjuk, hogyan és milyen gyakorisággal festetjük vagy éppen festjük meg. Ha nem is látogatjuk gyakran a fodrászatot, ajánlatos kikérni szakember tanácsát. A hajfestés, hajápolás legfontosabb tudnivalóit most Sajtos Katalin fodrász osztja meg velünk.

Hajfestés: az elképzeléstől a megvalósításig
galéria
Szánjunk időt a hajápolásra – ajánlja Sajtos Katalin Fotó: Veres Nándor

A hajszíneket egy tízes skálába sorolják be attól függően, hogy mennyire sötét vagy világos az adott szín. A teljes feketét az 1-es érték jelenti, a szőkét a 10-es, ez még természetes hajszín. Ezen felül az ultravilágos szőkék más kategóriába kerülnek. Egy tízesnek minősülő árnyalatból könnyű egy egyest színezni, fordítva viszont már hozzáértést és időt igényel. Fokozatosan kell megváltoztatni a haj színét – magyarázza Sajtos Katalin.

„Ha bejön egy kliens, hogy szeretne hajat festetni, az a legfontosabb, hogy mi az elképzelése, és abból én mit tudok megvalósítani.

Gyakran mutatnak fotókat, hogy milyen színt képzeltek el, de az ilyent nehéz megvalósítani, mert annak a hajnak más az árnyalata, más a haj pigmentje. Nincs két egyforma hajszín.

Egy kökényfekete hajból nehéz lesz hamvasszőkét varázsolni egyetlen alkalomból. Amit tudok, megteszek, de van egy határ, amit nem lehet átlépni, mert tönkremegy a haj” – mutat rá a csíkszeredai fodrásznő.

Hozzáteszi, ha a kliens bevállalja a folyamatot, lassan és biztosan el tudják érni az áhított hajszínt, de olyan is van, hogy a szőkítőpor leveszi a végét, a közepét. Ha természetes hajról van szó, akkor egy kicsit könnyebb, de akinek sötétfekete a haja, annak azt ajánlja, ne próbálkozzon otthon, forduljon szakemberhez. Még így is megtörténik, hogy letörik, vagy nem az a szín lesz, amit szeretett volna. A hajnak is van egy szerkezete, megvan, hogy mit lehet, mit nem, a fokozatosság itt is fontos. A lépésről lépésre haladás már csak azért is fontos, hogy maradjon haja az ügyfélnek nem csak holnap, hanem öt év múlva is.

Mire kell odafigyelni?

Amennyiben valaki otthon festené a haját, vagy festetné meg a barátnőjével, szomszédasszonyával, figyeljen oda, hogy ne csak találomra emeljen le egy hajfestéket a polcról az üzletben – javasolja a szakember. Nagyon fontos, hogy meg kell nézni a garanciaidejét, előbb kipróbálni, hogy okoz-e allergiás tüneteket, és lehetőleg minőségi festéket kell választani.

„Mi ahhoz, hogy szép szőkét fessünk, több színből kavarjuk ki a festéket.

Aki otthon festi, nem keveri a színeket, felkeni a hajára a festéket, és kész. Barnát festeni talán a legkönnyebb, de vigyázni kell, mert vörösesre is sikeredhet”

– figyelmeztet. Hangsúlyozza: kétfajta márkát ne keverjünk, ne fessünk rá egyikkel a másikra, mert nem lesz olyan a színe, mint amilyent a dobozon mutat. Körülbelül a harmadik festésre áll át olyanra, amilyent szeretnénk.

Kell tudni használni a festékeket Fotó: Veres Nándor

„Amikor valaki otthon festi a hajtövét, legtöbbször rákeni a haj végére is a megmaradt festéket, ami rossz szokás. A végére mi sem teszünk erős oxi festéket, arra mi is másfajtát teszünk, például a szőkéknek vannak olyan színezők, oxik, amelyek nem szárítják a hajat, sőt, feltöltik, és puha lesz. Ha mindenképp fel szeretné tenni valaki a hajvégekre a festéket, várjon húsz-huszonöt percet, miután felvitte a hajtőre, és utána vigye fel a hajvégekre. Ahol ősz haj van, ott ötven percet kell rajtahagyni, mindegy, hogy milyen szupergyorsan ható a festék.  Az utolsó huszonöt percben a festékre töltsünk egy kicsi vizet, kavarjuk össze, és masszírozzuk bele az egész hajba. Szőkét nem ajánlatos a haj végére tenni, de egy feketénél, barnánál meg lehet próbálni, hogy kicsi fényt kapjon a haj” – magyarázza.

Megtudjuk, ezek a modern festékek már nem olyanok, mint amilyeneket húsz évvel ezelőtt használtak, annak idején nem volt egyszerű kikavarni a festéket, főleg szőkét nagyon nehéz volt festeni. Ma annyiféle festék van, annyiféle lehetőség, csak

kell tudni használni a termékeket, éppen ezért fontos, hogy ha nem is megy valaki fodrászatba, kérje ki egy szakember tanácsát.

Ugyanakkor a haj egészsége szempontjából nem csak az a mérvadó, hogy mit kenünk rá, hanem az is, hogyan táplálkozunk, milyen életmódot élünk, mennyi vitamint viszünk be a szervezetünkbe.

Hogy legyen trendi?

A trendekkel kapcsolatban elmondta, minden hajszín divatos idén: a barna, a szőke, a fekete, a lila, a kék, a zöld. Divat az egyszínű rövid haj, de a hajba csempészett egy-két színes tincs is. „A járvány előtt menő volt a rozsda, a rózsaszín, sokan festettek kék tincset, zöldet. Most a rövid a trendi, de sokan szeretik a hosszú hajat is. A rövid hajhoz is kell tudni öltözni, azzal is foglalkozni kell, sőt, többet, mint a hosszúval. Minden hajjal dolog van. Ahhoz, hogy rendezett, szép legyen, oda kell figyelni. Divat a fonás, a kontyok már nem annyira népszerűek, a minél lazább, egyszerű frizurák mennek. De divat a breton, az egyenes haj, illetve a menedékes is” – sorolja a fodrász.

Mi legyen otthon?

Kérdésünkre, hogy mit tartalmazzon egy nő otthoni „hajápolási kosara”, elmondja: elsősorban a hajtípusnak megfelelő sampont és balzsamot. „Amit ajánlok, az az, amivel dolgozok, mert azt ismerem. Amennyiben valaki nem tudja megengedni a professzionális termékek megvásárlását, mindenképp törekedjen arra, hogy minőségit válasszon. Fontos, hogy hajmosás után mit teszünk a hajra. A balzsamon kívül a hajvégekre is ajánlott pakolást is tenni, amit nem kell lemosni. Ne dörzsöljük, szépen dolgozzuk bele a hajba. Mosás után nem szabad szárazra törölni a hajat törölközővel, finoman töröljük, ne csavarjuk. Ajánlott egy jó hajszárító, minőségibb hajvasaló, göndörítő – ez alap egy nő esetében.”

Több színből keverik ki a kívánt árnyalatot Fotó: Veres Nándor

Hozzáteszi: amennyiben valaki naponta vasalja a haját, egy idő után töredezni fog, kiég. Ugyanakkor lényeges, hogy milyen fésűt használunk, mert az olyan nem jó, amelyik húzza, kócolja a hajat. A szakember szerint érdemes lassan és nyugodtan fésülni, adjunk egy kis időt a hajnak, a mosásnak, szárításnak. Ha nem áldozunk időt mindezekre, egy idő után látszani fog.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.