Harmóniában a fürdőruhánkkal: mi áll jól, és mi nem?

Szász Cs. Emese 2022. augusztus 11., 19:10

Bandana stílusú bikini felsők, tigrisminta, fodrok, „very peri” szín – idén is vannak uralkodó trendek a fürdőruhadivatban is. Hajnal Zsuzsanna stílustanácsadó szerint azonban a trendeknél sokkal fontosabb, hogy az ember jól érezze magát a strandon, a vízparton, ehhez pedig nem árt tudni, hogy milyen színek és fazonok állnak jól az ember lányán.

Harmóniában a fürdőruhánkkal: mi áll jól, és mi nem?
galéria
A fodrok, a pántok mind divatosak, érdemes azonban tudni, hogy nekünk jól áll-e Fotó: 123RF

Hajnal Zsuzsanna stílustanácsadó rögtön az elején leszögezi, hogy bár minden évnek megvannak a meghatározó trendjei a fürdőruhák tekintetében is, ezek nem annyira uralkodóak, ráadásul annyira változatosak is, hogy nincs olyan, hogy valaki elmegy a strandra, és ránéznek, majd megállapítják, hogy juj, neki a 2012-es divat szerinti fürdőruhája van.

„Szerintem az a fontos a fürdőruhák esetén is, hogy érezzük jól magunkat benne. Persze mindig vannak szabásminták és vonalak, amelyek vagy előnyösek, vagy előnytelenebbek bizonyos testalkatok számára, de ha valaki jól érzi magát a bikinijében, és ragyog benne, az a legfontosabb” – jelenti ki a szakember.

A bandana felsőtől a „very peri” színig

A 2022-es év trendjeiről elmondta, hogy igazi újdonságnak számítanak klasszikus bikini felsők helyett a vidám, színes, mintás bandana kendők ihlette darabok, amelyek tényleg olyanok, mintha egy háromszögű kendőt kötött volna fel magára valaki. „Ez nagyon előnyös tud lenni, szépen nyújtja a törzset, viszont a kis melleket még jobban lelapítja, merthogy nincs konkrétan mellszabása, a nagyokat meg ugye nem tartja semmi” – emeli ki a trend előnyeit és hátrányait Zsuzsanna.

Az állatminta nagy divat idén is, de inkább a tigris, nem a leopárd Fotó: Pixabay

Rámutat: a csőtopok ihlette, függönyszerűen elhúzható fürdőruha-felsőkkel is ez a baj – de azok igazán divatosak idén is. Hozzáteszi, nagy divat még az állatminta, abból is inkább a tigrisminta hódít idén, nem a leopárd. Egy másik nagyon fontos trend a fürdőruha-divatban is a fodrok jelenléte, amelyek lehetnek a bikini alsón, de a melltartó részen is, az egyrészes fürdőruhákat is díszíthetik. A különleges megkötésű fürdőruhák is hódítanak, amelyeket a hasnál többször kell megtekerni, vagy sok pántból áll a felsőrész – bár a stílustanácsadó szerint nem túl előnyösek ezek a darabok a napozásnál. „Színek tekintetében elmondhatjuk, hogy divatosak a fényesen csillogó anyagok mellett a very peri színű dresszek. Az ilyen kódnevű, halvány kékes-lilás színt határozta meg idén a Pantone az év színének. Ez egy nagyon látványos, nagyon üde, élénk szín, viszont nem mindenkinek áll jól.

Van, ami slankít, van, ami telít

Bár alapvetően elmondhatjuk, hogy amikor fürdeni, napozni indulunk, akkor nem sok minden van rajtunk, mégis a fürdőruháknál is – mint minden más ruhadarabnál – a különböző szabásminták tudnak rontani vagy javítani a kinézetünkön, mert van, ami nyújt, slankít, és van, ami meg telít.

„Az optikai vonalakkal lehet nagyon sokat javítani. Az emberi alkat olyan optikailag, mint egy rágógumi. Ha valamit nyújtunk, akkor vékonyodik és nyúlik, ha pedig felosztjuk darabokra, alacsonyodik és szélesedik – optikailag természetesen.

Például, ha valaki alacsony és teltkarcsú, akkor inkább a magasabb lábfelvágású alsókat ajánlott viselni, és ne legyen a fürdődressze felosztva, ne legyen minta rajta, minél egyszerűbb,

és minél inkább vertikális vonalak domináljanak rajta, mert akkor az tényleg optikailag olyan szépen nyújtja az embert. Hogyha pedig valaki tipikusan ilyen magasabb atlétaalkat, és nem jellemzőek rá ezek a nőies domborulatok, akkor meg érdemes kihangsúlyozni valamivel a csípőt, kis fodorral, övvel például, jöhetnek a szivacsos melltartók, felsőrészek, azokon a rojtok, a fodrok, a nagy minták, csillogó anyagok” – sorolja Zsuzsanna, rámutatva, hogy olyan szépen lehet játszadozni a fürdőruhák szabásaival is, az eredmény pedig nagyon látványos.

Tippek testalkatok szerint

Hogy konkrét segítséget nyújtson, a stílustanácsadó elmondta, mihez érdemes nyúlni és mihez nem aszerint, hogy kinek milyen testalkata van.

Az alma testalkat, amelyre az a jellemző, hogy rövidebb a törzs és hosszabbak a végtagok, valamint ha felszed pár kilót, akkor az a hasra, mellre megy, valamint a hát és váll tájra rakódik, tehát nagyobb lesz a felsőteste.

„Ami nagyon jó az alma testalkatban az, hogy a hosszú végtagokat soha senki nem veheti el tőlük. Ebben az esetben érdemes az almának mindenképp hosszabb, V-nyakú kivágásokban gondolkodnia,

pont azért, mert a törzsét kell nyújtani. A mély dekoltázs mellett még érdemes lehet egyrészes fürdőruhában gondolkodni, amely a lábánál legyen inkább rövidnadrág stílusú, mert ugye nem jellemző rájuk a szélesebb csípő, és mivel hosszabbak a végtagok, ha még ilyen magas lábkivágása is van egy fürdőruhának, az még inkább nyújtja a lábakat, s ezzel nem az a baj, hogy még hosszabbak a lábai, hanem az a baj, hogy akkor optikailag meg sokkal rövidebb a törzse, mint amekkora valójában” – magyarázza.

A különböző szabásminták tudnak rontani vagy javítani a kinézetünkön Fotó: Pixabay

Hozzáteszi, hátul is lehet szép mélyen dekoltált a fürdőruha, akár egész le a csípőig, a fürdőruha vállrésze pedig minél egyszerűbb legyen: ne legyenek fodrok például. És bár sokan azt hinnék, hogy a pocakot érdemes egy magas derekú fürdőruha-alsóval „eltüntetni”, Hajnal Zsuzsanna az alma testalkatúaknak ezt nem ajánlja, mert amellett, hogy ez szintén nyújtja a lábakat, ennek a testalkatnak jellemzője, hogy nincs egy konkrét derékvonal, és sajnos a magas derekú bugyi pont erre hívja fel a figyelmet.

„Ha valaki tényleg ennyire zavar a pocakja, annak érdemes egyrészes fürdőruhát vennie, vannak azok között is alakformáló hatású darabok,

amelyeknél elől X-alakban van az anyag, az eltereli a figyelmet a pocakról, és kiemeli a mellet, ami előnye szokott lenni az almáknak” – tudjuk meg Zsuzsannától.

A körte testalkat pont az ellentéte az almának, az a jellemző rá, hogy rövidebbek a végtagok, és arányaiban hosszú a törzs, és azt szokták mondani róla, hogy széles a csípője, holott nem a csípője széles, hanem aránytalanul rövid és csapott a válla – magyarázza a szakértő. Hozzáteszi, éppen körte alkat a végtagjaira, a karra, a lábra, meg a csípőre, fenékre hízik általában, de jellemző rájuk, hogy nagyon vékony, szép derekuk van. Éppen ezért ők hordhatnak például

egy magas derekú bugyit, mert az kiemeli a vékony derekukat, a bikinialsó azonban semmiképp se legyen rövidnadrágszerű, hanem ilyen, mély magasabb lábfelvágással szépen meg lehet nyújtani a lábakat.

„Mivel a körtére az is jellemző, hogy nincsenek nagy mellek, csapott a váll, ezért itt jöhetnek a fodrok, a nyakba akasztós melltartók, a vállrészen is lehet fodor, rojtok, számukra előnyös lehet a sok pánt a nyaknál. Az aszimmetrikus főruhák is jól állnak ennek a típusnak” – sorolja a stílustanácsadó.

Van, ami nyújt, slankít, és van, ami meg telít Fotó: Pixabay

Az ideálisnak tartott homokóra-típusnak nincs túl sok baja, majdnem minden jól áll neki, hiszen van egy vékonyabb dereka, egy szélesebb szép csipője, de fent is van hangsúly a mell- és vállrésznél. Hajnal Zsuzsanna szerint azonban arra kell vigyáznia, hogy ne rontsa el ezt a szép arányt. „Ha már csak egy rászorulós fürdőruhát vesz fel, már jól van.

De elronthatja ezt a szép összhatást, ha a vállon fodrok vannak, szivacsos a melltartó, rojtos, itt kivágás, ott kivágás – és már annyi minden történik, hogy túl sok lesz.”

Hajnal Zsuzsanna szerint az előbb felsoroltak az atléta- vagy banán testalkat fürdőruháira kellene jellemzőek legyenek, hiszen ők nehezen híznak el, olyan izomcsoportjuk van, hogy öröm rájuk nézni, hosszú végtagokkal és hosszú törzzsel rendelkeznek, ami hiányuk azonban, hogy nincs derekuk, és a nőies domborulatok is hiányoznak róluk csípő és mell tájékon. Éppen ezért itt lehet túlozni, jöhetnek a fodrok, minták mellre, övek a csípőre, csíkok, bármi, ami hangsúlyoz.

A legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat a strandon Fotó: Pixabay

A petite testalkatról – amelyről Hajnal Zsuzsanna is sokáig azt hitte, hogy nem jellemző mifelénk – megtudtuk, hogy hosszabb a törzs, de a lábak nem hosszúak, és teljesen más szabásminták érvényesek, mint például a körték esetében. Ebben az esetben érdemes kerülni a vállon a hangsúlyt, a törzset nem kell nyújtani, hanem a lábat kell, ezért például magas felvágású bikini alsót érdemes keresni, és egyszerűbb felsőrészeket.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.