Hogy tavasszal szép kertünk legyen

Liget 2019. október 18., 14:27

Amilyen nyomtalanul tűnik el a nyár, olyan észrevétlenül köszönt be az ősz, a reggelek egyre hidegebbek, a nappalok egyre rövidebbek. Hogy mit tehetünk ősszel a kiskertben azért, hogy majd tavasszal teljes szépségében pompázzon, arról a Székelyhon napilap pénteki Liget mellékletében olvashatnak.

Hogy tavasszal szép kertünk legyen
galéria
A fák alól ajánlott mielőbb eltakarítani az avart, mert a lehullott levelek elzárják a napfényt és a levegőt a gyepszőnyegtől Fotó: Veres Nándor

Burista Csilla kertészmérnök szerint a fák alól ajánlott mielőbb eltakarítani az avart, mert a lehullott levelek elzárják a napfényt és a levegőt a gyepszőnyegtől, elősegítve a gombás megbetegedések kifejlődését. Az ősz a legkiválóbb időszak a gyep állapotának javításához, gyeptelepítéshez, pótláshoz, gyomtalanításhoz. A sikeres gyeptelepítés titka a jól előkészített talajban, a folyamatos nedvesség biztosításában és a megfelelő fűmagkeverék kiválasztásában rejlik.

A hűvösebb reggelek és hideg éjszakák beálltával lelassul a fű növekedése, ezért célszerű a fűnyírást is abbahagyni. A megfelelő áttelelés érdekében a gyepet fel kell készíteni a télre, ezért az őszi ápolási munkák között végezzük el a gyepszellőztetést, amit őszi műtrágyázás kövessen.

Az új fák és cserjék telepítésére szintén az ősz az egyik legmegfelelőbb időszak. Fontos – tudhatják meg a Liget mellékletből –, hogy a csemete akkor alkalmas kiásásra és átültetésre, ha már nyugalmi állapotban van, ennek a legnyilvánvalóbb jele az, hogy lehullott a lombja. Szintén most van az ideje az évelő lágyszárú növények ültetésének, a meglévők szétosztásának, áttelepítésének.

„A hidegre érzékeny növényeket – dália, kardvirág, rózsanád – ássuk ki a talaj menti fagyok megjelenése előtt, tisztítsuk meg a földtől, vágjuk vissza a szárat araszosra (vigyázat, a szárrész nélküli dáliagumó nem fog kihajtani), és nem túl száraz, fagymentes, de hűvös helyen teleltessük át tőzegben vagy pórusos hulladékpapírban lazán becsomagolva.

A tavasz legkedveltebb növényei közé tartoznak a tulipánok, nárciszok, jácintok, krókuszok, hóvirágok, gyöngyikék. Ezeknek szeptember, október az ültetési idejük. Ha biztosak akarunk lenni a sikerben, csak szakboltokból vásároljunk hagymát vagy gumót. Ültetéskor a tőtávolság legalább 10–15 cm legyen, az ültetési mélység pedig a hagyma vagy gumó átmérőjének két-, két és félszerese. Ez a mélység elég ahhoz, hogy a hagyma átteleljen és a fagy ne károsítsa. Ezek a tavaszi virágok foltokban, csoportokba ültetve a legszebbek, de telepíthetjük ágyásokba vagy sorokba, gyepszegélyen, illetve évelő virágok közé is” – tanácsolja többek közt a szakember a Liget melléklet olvasóinak. 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.