Hülyének nézték, mert fokhagymát akar termeszteni: nem adja fel Karda Alpár

D. Balázs Ildikó 2022. július 12., 18:37

Olyan nagy idő volt, hogy összeért az ég a földdel – utal az egy nappal korábbi időjárásra Karda Alpár mintegy mentegetőzve, amint meg-meg csúszunk a sárban. De hát ilyen az élet falun, elmosott a víz mindent – jegyzi meg, amint a nagy fóliasátorhoz vezet. A harmincas évei elején járó fiatalember egy nem mindennapi álommal tért haza három évvel ezelőtt Franciaországból, s most számos buktató dacára nap mint nap azért dolgozik, hogy az álom valósággá váljon.

Hülyének nézték, mert fokhagymát akar termeszteni: nem adja fel Karda Alpár
galéria
A harmincas évei elején járó fiatalember nagy reményekkel tért haza három évvel ezelőtt Franciaországból Fotó: Veres Nándor

Csíkszentimre, de maga a csíki régió sem a fokhagymatermesztésről híres, nem csoda, ha sokan furcsállották Karda Alpár azon szándékát, hogy ő bizony fokhagymatermesztő lesz. És azzal foglalkozik immár két éve, no meg zöldséget termeszt a falu szélén lévő fóliában.

 Veszteséggel záruló palántaszezon

Alpár tulajdonképpen beleszületett a kétkezi munkába, a mezőgazdaságba, s hogy ma abban látja a jövőt, azt jelenti, hogy sohasem teherként fogta fel. Szülei állattartással foglalkoztak és foglalkoznak, az ő szíve inkább a növénytermesztés felé húz. Már évekkel ezelőtt is foglalkozott eladásra szánt szántóföldi kultúrákkal, szénabegyűjtéssel, de arra már akkor rájött, hogy ez csak saját tulajdonú földben jövedelmező. Ha bérelni kell a földet – mint ahogy ő is csinálja, csinálta –, nagyon sok munkát kell befektetni, hogy egy család megélhetését ebből biztosítani lehessen.

Még mielőtt a nagy méretű fóliasátorba benéznénk, megmutatja azt a kis, fűtött melegházat, ahol kora tavasszal nevelgette a palántákat. 12-13 ezer palántával foglalkozott az idén, volt itt többek között paradicsom, bimbós kelkáposzta, uborka, büdöske. Szeretné ezt lebontani, és egy nagyobbat építeni a helyébe – tervezgeti. Ahhoz, hogy nyár elejére termőre forduljon egy-egy zöldség, Alpár már februárban hozzálátott a munkához, a magok elültetéséhez, a fóliasátor fűtéséhez, s bármennyire is figyelt a kinti nagy hőmérsékletingadozásokra, a fűtésre, végül mégis tetemes kárral zárta a palántaszezont.

„Áprilisban, húsvét hétfőn hajnalban fagyott meg 2500 palántánk, pedig rengeteget tüzeltünk. Este +10 Celsius-fok volt, reggelre −10 fok lett, nem bírta a fűtés felvenni a harcot a hideggel,

egy éjszaka alatt ötezer lejünk veszett oda. Este itt voltunk, s még szépek voltak, reggel hat órakor dobáltam ki. Azt a veszteséget már nem tudjuk visszafordítani, mindent ment a komposztba” – mondja.

Nem biztatták, mégis nekifogott

Ha tavasszal a nagy hőmérsékletingadozás, most nyár derekán a szárazság okoz álmatlan éjszakákat a fiatal gazdának. Örvend az egy nappal korábbi hatalmas felhőszakadásnak, hiszen már az udvaron lévő kút is kiszáradófélben van, de azért kicsit bosszankodva jegyzi meg, hogy sokkal nagyobb haszna lett volna, ha legalább egy hónappal korábban érkezik. Ez az eső – magyarázza – már nem sokat segít a fokhagymatermésen, márpedig szabadföldben fokhagymája van. Apropó, fokhagyma. Mint meséli, Franciaországban dolgozott mezőgazdasági munkán, amikor egy baráti beszélgetés során eldöntötte: ha hazajön, s márpedig hazajön, ő fokhagymát fog termeszteni.

Karda Alpár Fotó: Veres Nándor

„Nekifogtam, s szinte hülyének néztek, amikor megtudták, hogy fokhagymát akarok termeszteni.

Sokan azt mondták velem nagy baj van. Ide Csíkba? – kérdezték. Még a család is furcsállotta, de én csak mentem előre, mert nekem ez óriási vágyam volt. Azt mondtam, ennek meg kell lennie”

– mosolyog. Hogy ebben miért hisz ennyire, maga sem tudja, talán attól bizakodó, hogy a vidéken a fokhagyma termesztése még kuriózumnak számít. Bár sokan azt mondják, ez itt lehetetlen vállalkozás, őt ez nem téríti el a kijelölt útról, bár elismeri, a vidékre jellemző oly gyakori hőmérsékletingadozás nem tesz jót a fejlődő fokhagymának.

Jelenleg hatvan ár fokhagymája van szabadföldben, és hetvenöt ár lóbabot ültetett kimondottan földfeljavítási szándékkal, ez a fokhagyma előveteménye. A szárazság miatt nem lesz szép termés – kesereg –, hiába esik most már az eső, mert a fejek ki vannak fejlődve, már nem nőnek, nem vesznek fel nedvességet, tápanyagot.

„Tavaly harminc áron nagyon szép termésünk volt, most úgy tűnik, a hatvan áron sem lesz annyi, mint a tavaly harmincon. Amíg növekedett, addig kellett volna az eső, de nem volt.

Kemény acélból készült sorközművelőink vannak, de az is törött el, annyira száraz volt a föld, öntözni pedig nem tudtuk. Sok munka, energia van benne, kézzel kapáltuk, gondoztuk” – meséli, s mutatja telefonján tavalyi büszkeségét, a méretes fokhagymafejeket. Tavaly augusztus elején gyűjtötték be a termést, idén a nagy meleg előrehozta az érést, néhány napon belül láthatnak hozzá a fokhagyma betakarításához.

Padlizsán, paradicsom, paprika

Szépen lilulnak már a padlizsánok a fóliasátorban, ha tízszer ennyi lenne, mint most ami van, annak is lenne gazdája – jegyzi meg Alpár. A fiatal gazda kétkezi munkával műveli a földet, gyomirtó szerek hiányában gyomlál, kapál, amennyiben a körülmények engedik, bió módszerekkel termeszti a zöldségeket. Paradicsom, uborka, padlizsán és paprika kap helyet a nagy fóliában, ez összesen közel 1300 elültetett tövet jelent. Az uborkát már egy hete szedik, inkább a kisebbekre van igény a háziasszonyok részéről, hiába nőnek meg nagyra, azokat már nem tudja eladni. Bőségesnek ígérkezik a termés, egyelőre kétnaponta öt-hat kilókat gyűjt be, de lesz ez még több is – biztatja magát.

Paradicsoma kétfajta van, itt már nem a tervezettek szerint alakultak a dolgai. Mivel több száz paradicsompalántája megfagyott, a fóliában most többek között olyan paradicsom is helyet kapott, amely inkább szabadföldi termesztésre ajánlott. Ennek ellenére a paradicsom is szépnek ígérkezik – ismeri el –, reményei szerint két hét múlva már lehet érett paradicsomot szedni.

Hamarosan érett paradicsom lesz a csíkszentimrei fóliasátorban Fotó: Veres Nándor

A hosszan tartó szárazság itt is sok gondot okozott. „Napi 300-400 liter vizünk volt öntözésre, noha legalább napi 1500 literre lett volna szükség. Nehéz időszakon vagyunk túl, másfél hónapja nem volt eső” – kesereg.

Amikor az ember saját kárán tanul

Meséli, tavaly pórul járt, s példájával hívja fel a fiatal gazdák figyelmét a talajtakaró fólia nyújtotta veszélyekre. Neki nem vált be – mondja a növénytermesztők által oly kedvelt gyomosodásgátló praktikára utalva. „Tavaly letakartam a fóliában a földet, s a 350 tő paradicsomból ötven tő maradt meg, a talajtakaró fólia alatt a paradicsom gyökere megsült.

Egyszer meg is mértem, 50 Celsius-fok volt a talaj felülete és a talajt takaró fólia között. Tavaly sok veszteség volt emiatt, ezért fel is szedtem, ott van, ha valaki kéri, adom, de nekünk erre a földre nem vált be.

Sokan melléfognak, nézik az oktatóvideókat, s csinálják a butaságokat. Mi is megcsináltuk, s saját kárunkon megtanultuk, hogy nem jó. Franciaországban hatszáz hektáron zöldséget termesztettünk, de ilyent nem is láttunk”.

Szépen lilulnak már a padlizsánok a fóliasátorban, ha tízszer ennyi lenne, mint ami van, annak is lenne gazdája Fotó: Veres Nándor

A takarófóliának volt egy másik negatív hozadéka is – meséli. Beköltöztek alája a hangyák. „Mindenféle bió megoldást megpróbáltam, de nem győztem le őket. Vettem fahéjat, mert mondták, azt nem szeretik. Nem szerették igaz, de tovább költöztek, újra vettem fahéjat, ugyancsak elköltöztek. Próbáltam sütőporral, azt sem szeretik. S aztán mikor kiszámoltam, hogy már mindjárt ötszáz lejre vásároltam fahéjat, s még mindig nem szabadultam meg a hangyáktól, nem volt mit tenni, elő kellett venni a hangyaölő szert” – ismeri el.

Az ösztönző francia példa

Alpár 2017-ben indult el szerencsét próbálni Franciaországba, az első szezonban egyedül volt, a másodikra már csatlakozott hozzá Melinda is, akivel később családot alapítottak. Két évet dolgoztak egy hatszáz hektáros zöldségesben, amiben harminc hektáron fóliaház volt. Sokat látott, sokat tanult, s ez adta tulajdonképpen a lendületet is, hogy hazatérjen, s idehaza is mezőgazdasági munkába fektesse idejét, energiáját. S hogy miért jött haza? Talán honvágyból – jegyzi meg. Napi 14 órát dolgoztak, s azzal nem volt baj, mert szeret dolgozni, de egyszerűen egyszer csak sok lett, s a megoldás a hazatérés, a saját úton való elindulás volt.

„Nagyon megérte, mai napig sokszor gondolkozok, hogy visszamenjek. Főleg, amikor ilyen évek vannak, mint az idei. A tavaly a nagy befektetést megcsináltuk, s a talajtakaró fólia miatt nem jöttek ki a számításaink, arra az egész évünk ráment. A paradicsom s a paradicsompaprika odalett, csak az uborka és a kápiapaprika bírta, abból tudtunk kicsi pénzt csinálni”.

„Egyik év sem hasonlít a másikra, sokat kell tanulni, alkalmazkodni.” Fotó: Veres Nándor

Sokat dolgozik – ismeri el –, reggeltől késő estig kint a fóliánál vagy a határban, „gyomirtó nincs, így van is, amit szedegetni, a betegségekre sem használunk semmit, s ha valami jelentkezik, igyekszünk bió megoldással megoldani”. Piacozni sem jár, mert akkor ki dolgozik – kérdez vissza.

A fólia mellett komposztdombok alakulnak, érniük kell egy-két évet a felhasználásig. Mint megjegyzi, a komposztálás különböző módszereivel a külföldi munka során ismerkedett meg. Ma háromféle komposzt készül a fólia mellett, növényi eredetű mindegyik, de más más összetevőkkel. Számára a legérdekesebb a szalmakomposzt, meg kitűnő földfeljavító. Ezt is Franciaországban tanulta, ott a szalmát komposztálták, és ebből kitűnő gombaföld lett. „Idehaza a szalmát eldobjuk, eltüzeljük, odakint óriási cégek épültek a szalmakomposztálásra. Mi ilyen szalmakomposzttal javítottuk fel a földeket” – meséli.

Nem adja fel, mert szereti

Sok buktatója van a mezőgazdasági munkának, a növénytermesztésnek – értünk egyet. „Egyik év sem hasonlít a másikra, sokat kell tanulni, alkalmazkodni. Hazajön az ember külföldről, befekteti az összegyűjtött pénzt, s nagyon félő, hogy belebukik. Olyan kultúrákkal próbálkozunk, amelyek nem jellemzőek a vidékünkre, mert ez az újdonság, ez eladható”.

S a sok buktató ellenére nem unt bele – nyugtat meg –, hiszen szereti azt, amit csinál.

Már egy alkalommal korábbi franciaországi főnöke is meglátogatta, s tetszett, amit látott – jegyzi meg elégedetten –, persze próbálta visszacsábítani. A fólia szomszédságában építkezés zajlik, ide épül az otthonuk is – mutatja.

Búcsúzásként még megmutatja 84 éves nagymamája veteményesét, a babot már négyszer ültette el, kétszer fagyott ki, de nem adta fel. „Reggel korán jövök ki, s ő már gyomlál” – jegyzi meg mosolyogva. Én pedig már nem is csodálkozom Alpár kitartásán. Volt, akitől örökölje.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport