Inspiráló ékszerhét: Hajnal-alkotások Milánóban

Szász Cs. Emese 2022. november 10., 21:39

Két különleges alkotásával is bemutatkozott a Milánói Ékszerhéten Hajnal Zsuzsanna. A marosvásárhelyi ékszertervező alkotásai a világ vezető ékszerészeinek munkái mellett kaptak helyet, az eseményen a legkülönlegesebb gyémántok, nemesfémek mellett jól megfértek a bőrből, kőből vagy épp vasból készült kiegészítők is.

Inspiráló ékszerhét: Hajnal-alkotások Milánóban
galéria
Hajnal Zsuzsanna a Szépség és szörnyeteg fantázianevet viselő nyakékével Fotó: Haáz Vince

Életre szóló élmény volt személyes és szakmai szempontból is a Milánói Ékszerhét – meséli Hajnal Zsuzsanna, aki immár több mint tíz éve, hogy először készített ékszert, de jól ismert bőrből és kristályokból készült ékszerei mintegy öt éve jelentek meg – előbb Marosvásárhely hölgyein, majd egyre inkább tágult a kör, s Erdély egyre több pontján is fel lehetett ismerni a munkáit.

Zsuzsanna stílusa, kézjegye ugyanis könnyen felismerhető, bőrből készült fülbevalóiról, nem mindennapi nyakláncairól messziről megmondja az ember, hogy az egy Hajnal-ékszer.

Egyediségében az a legkülönlegesebb, hogy fel is ismerik egymást a Hajnal-ékszer hordói, s egymásra mosolyognak.

Fotó: Haáz Vince

Amikor egy faág is lehet nyakék

Hogy miképpen is kerültek a marosvásárhelyi kreációk éppen Milánóba? Zsuzsanna azt meséli, számos országban szerveznek úgynevezett Jewlery Week eseményt, amelyre a neves ékszerkészítőket várják, eléje azonban a Facebook dobta mintegy véletlenül a Milánói Ékszerhét hírét. Ennek már két éve, ő akkor megnézte, hogy mik a kritériumok, és jelentkezett rá, egy bírálóbizottságnak kellett elfogadnia a jelentkezését, ami meg is történt, a világjárvány miatt azonban csak most került sor a 2020–2021-es kollekció bemutatására.

Az október 20–23. között zajló Milánói Ékszerhéten 750 tervező több mint nyolcezer ékszere volt kiállítva a világ minden tájáról.

Nem egyetlen helyszínen, hanem nyolcvan különböző exkluzív és hangulatos helyen zajlott az esemény: történelmi épületek, ékszerészműhelyek, aranyműves műhelyek, akadémiák, művészeti galériák, divatbutikok és divatbemutatók is megteltek a különleges darabokkal.

Egy katalógusba is bekerültek a munkái Fotó: Haáz Vince

„Nagyon-nagyon színes volt a kínálat: a gyémánt, briliáns, rubin, valamint a klasszikusnak számító nemesfémekből készült ötvös darabok mellett az ilyen abszolút nem használható ékszerekig volt minden. Voltak díszes szemüvegek, amelyeken nem lehetett átlátni, hatalmas kőből készült darabok, amelyekről nehezen lehetett elképzelni, hogy valaki hosszú ideig a nyakában tudja tartani, de vasláncból készült darab is akadt, sőt volt olyan, aki egy egyszerű faágat festett le, abból készített ékszert, és mégis jól nézett ki”

– meséli élményeit Zsuzsanna, aki többek között azért örül, hogy részt vett ezen a milánói eseményen, mert rengeteg inspirációt kapott. Bár nem tartotta magát egy földhözragadt tervezőnek eddig, most azt tapasztalhatta meg, hogy ékszertervezésben is mennyire el lehet rugaszkodni a földtől, hogy a határ tényleg csak a csillagos ég. A kiállításon nem divatdiktátorok voltak, nem azt határozták meg, hogy mi lesz a trend az elkövetkezőkben, azok a tervezők voltak jelen, akik egyedi, ötletes alkotásokkal tudtak bemutatkozni, amely tényleg a saját ötletük. A kiállított ékszerekből született is egy vaskos album, amely azt a címet kapta, hogy Kortárs ékszerek, amelyeket még nem látott senki.

Aranybogár, Szépség és szörnyeteg

Hajnal Zsuzsannának így tényleg megtiszteltetés volt résztvevőként jelen lenni. Ő két különleges nyakláncával jelentkezett: az egyik a Golden Beetle, vagyis az Aranybogár nevet viseli. Zsuzsa mutatja is, hogy miért:

a nyaklánc egyik központi eleme a szkarabeusz bogár alakúra csiszolt labradorit kristály, az öngeneráció, a megújulás és az újjászületés fogalmát képviseli.

Aranybogár Fotó: Haáz Vince

A bogár az egyiptomi napisten egyik legismertebb szimbóluma, míg a gyöngyházfényű labradorit kristályról úgy tartják, hogy bátorságot kölcsönöz viselőjének. Zsuzsa kizárólag bőrből és kristályból dolgozik, ebben az ékszerben a drágakő a nyolckarátos labradorit kristály, és az egyiptomi ékszerek inspirálták.

Másik darabja, a Beauty and the Beast, vagyis a Szépség és szörnyeteg fantázianevet viselő alkotás. Szintén nyakék, egyik felén egy pávatoll található, amely az eleganciát és ugyanakkor a finom szépséget szimbolizálja, míg a másik oldalon a fenevadat a pitonbőr képviseli, amely érdekes csavart kölcsönöz az ékszernek.

Szépség és szörnyeteg Fotó: Haáz Vince

A kígyóbőrt Zsuzsa a türkizkék és a bronz különböző árnyalataira festette, hogy illeszkedjen a türkizkék pávatoll szépségéhez és kiemelje azt.

A nyakék közepén egy háromkarátos tűzopál is helyet kapott, amely csillogást és bájt kölcsönöz például egy esti megjelenésnek.

A kiállított Hajnal-ékszerek a divat fővárosában Fotó: Hajnal Zsuzsanna saját archívuma

Saját ékszerekkel „öltöztek”

Ez nem egy vásár volt, Zsuzsa sem eladni kívánta az alkotásait, csak bemutatkozni a segítségükkel, a Milánói Ékszerhét ugyanis arra jó, hogy az ember kapcsolatokat szerezzen, üzleteket kössön, névjegykártyákat cseréljen, amellett persze, hogy tátja a száját a számtalan látnivaló előtt. A marosvásárhelyi tervező is egy rakás névjegykártyával jött haza, de egy firenzei üzletasszony fel is ajánlotta, hogy a boltjában árulná a Hajnal-ékszereket.

Zsuzsa és párja a vörös szőnyeges díjátadó gálán

Zsuzsa pedig arra is felhasználta a párnapos milánói kiruccanást, hogy a divat egyik fővárosában megmutassa az ékszereit – nem csak a kiállítottakat: mindenhová saját tervezésű darabokkal ment, s erre kérte az őt elkísérő barátnőjét is, sokszor hordtak feketét, hogy az ékszer érvényesüljön, ráadásul Zsuzsa egyik csizmáját is felcicomázta, valamint készített egy ékszernek is beillő bőrnyakkendőt a vőlegényének is, aki ebben kísérte el Zsuzsát a Milánói Ékszerhét gálájára. Zsuzsi ugyanis, bár nem tudta, a helyszínen kiderült, hogy díjazzák is a kiállított alkotásokat, bár nem verseny jellege volt a kiállításnak, több kategóriában hirdettek győztest.

Milánóban

A Hajnal-ékszerek tervezőjének ez volt az első ékszerkiállítása, de tervei szerint nem az utolsó, az elkövetkezőkben több nagyváros ékszerhetére szeretne jelentkezni, s megmutatni az egész világnak, hogy milyen különleges darabok készülnek a marosvásárhelyi Vársétány egyik lakásában.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.