Jezsuiták az imádság falujában

Liget 2022. augusztus 29., 12:11

Megtalálni Istent mindenben – ez volt a mottója a Jézus Társasága szerzetesrend által meghirdetett Szent Ignácévnek, amely július 31- én Székelybőben zárult. Az emlékév zárómomentumaként felavatták a Szent Ignác Lelkigyakorlatos Házat – olvashatják a Székelyhon napilap Hit-Vallás mellékletében.

Jezsuiták az imádság falujában
galéria
Az imádság helye lesz a Szent Ignác-ház Fotó: Haáz Vince

A Szent Ignác-év 2021. május 20-ától 2022. július 31-éig tartott, több mint egy évet szenteltek a jezsuiták arra, hogy rendalapítójuk, Loyolai Szent Ignác és társa, Xavéri Ferenc 1622. március 12-én történt szentté avatásának 400. évfordulóját megünnepeljék.

Az emlékév végét a Marosvásárhelytől tizennégy kilométerre fekvő Székelybőn zárták a magyar jezsuiták.

A falu alig száz lakosának fele katolikus, fele református. Pár évvel ezelőtt kicsiny barokk stílusú római katolikus temploma az összeomlás szélén állt, sokan már lemondtak a Szent Adalbert nevét viselő épületről. A hűséges harangozó, János bácsi kitartóan imádkozott, hogy még az ő életében megújuljon a templom, esőzések idején pedig vödrökkel fogta fel a beázó tetőn át becsurgó esővizet. Imája meghallgatásra talált: megtörtént a felújítás, így július 31-én felújított templomában ünnepelhetett a falu, és átadták a templom szomszédságában nyitott Szent Ignác Lelkigyakorlatos Házat is a jezsuiták.

Ünnepeltek a felújított székelybői templomban Fotó: Haáz Vince

Vízi Elemér S. J. jezsuita szerzetes, a jezsuita rend magyar rendtartományának provinciálisa elmondta, rendkívüli számukra, hogy éppen Székelybőben zárhatják az emlékévet, amely számtalan eseményt jelentett, és egész évben a Megtalálni Istent mindenben mottó jegyében cselekedtek. A teljes cikket megtalálják a Székelyhon napilap Hit-Vallás mellékletében.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.