Jó kezekben a Sepsi OSK jövője

Liget 2019. november 26., 15:55

Nem bízza a véletlenre a klub jövőjét a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK vezetősége, hiszen a háromszéki egyesületnél kiemelt célként szerepel olyan labdarúgók felnevelése, akik néhány év múlva a felnőtt csapat sorait erősíthetik. A Székelyhon napilap keddi számában, az Erdélyi Sportban Krecska Jánossal, a Sepsi OSK utánpótlás-nevelő központjának szakmai igazgatójával közölnek interjút.

Krecska János hosszú távra tervez a Sepsi OSK-nál Fotó: Sánta Imre

Krecska János korábban már beszámolt arról, hogy stábjával együtt egy sajátosan szentgyörgyi modell kialakításán dolgoznak. A vele készült interjúból a magyarországi szakembertől azt is megtudhatja az olvasó, hogy tehetséggondozó munkájukhoz hozzátartozik annak felelőssége, hogy a rájuk bízott fiatalokat az életre is felkészítsék, de szót ejtett jövőbeli terveiről, és kitért a magyar labdarúgás jelenlegi helyzetére is. A beszélgetésből kiderül, a magyarországi szakember egy tizenkilenc edzőből álló fiatal stábbal dolgozik, amely egy szintén tizenkilenc korosztályos csapattal rendelkező utánpótlás-központot irányít. „Ez csak egy véletlen egybeesés, mert nem jelenti azt, hogy minden edző egy-egy korosztály nevelésével lenne megbízva. Van olyan főállású edzőnk, aki két csapattal is foglalkozik, míg mások csak eggyel, a célunk pedig hosszabb távon az, hogy minden korosztályra jusson két-két szakember. Én magamat is edzőként tartom számon, úgyhogy ilyen szempontból én vagyok a huszadik. Mert nemcsak segítem az edzők munkáját, hanem edzéseket is vezetek, szükség esetén pedig meccseken is a pálya széléről irányítom a gyerekeket. Tehát velük együtt lélegzem, mint ahogyan az egy szakmai igazgatónak kötelessége is” – nyilatkozta Krecska János.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy meddig kíván Sepsiszentgyörgyön dolgozni,

Krecska János elmondta, ő távlatokban gondolkodik, maradandót szeretne alkotni.

„Az utánpótlás-nevelésben soha nem lehet rövid távon tervezni. Mert időre van szükség ahhoz, hogy beérjen a munkánk gyümölcse. A jó kertész is előbb elülteti a fát, majd gondozza, metszegeti, hogy aztán később termést is hozzon. Ehhez hasonlítható az a tevékenység is, amit mi végzünk. Tehát aki vezetőként csak két évre tervez, az rosszul teszi, mert már ahhoz is idő kell, hogy beilleszkedjen egy számára új közegbe. Ugyanakkor ki kell kristályosodnia annak is, hogy milyen mentalitást, viselkedési formát, illetve milyen életkori sajátosságoknak megfelelő edzési módszert vár el a stáb tagjaitól. Ez pontosan meg van határozva, mert a gyerekek képzése egy folyamat, és ennek lépéseit nagyon fontos betartani. A kicsiknél előbb a helyes mozgáskoordinációt kell kialakítani, később pedig következhet a labdaérzékenység fejlesztése. Ezek elemei egymásra épülnek, és ha egy fázis kimarad, akkor a gyerek már hiányossággal fog odaérni a felnőtt csapat kapujához. Ezt figyelembe véve én hat-nyolc évben gondolkodom, mert az utánpótlás-nevelésben szükség van az állandóságra. A Sepsi OSK ilyen szempontból is jó kezekben van, mert olyan hiteles vezetői vannak, akik ezt átlátják” – válaszolta a Sepsi OSK utánpótlás-nevelő központjának szakmai igazgatója.

A teljes interjúért keressék a Székelyhon napilapot s benne az Erdélyi Sport mellékletet.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat