Jobb-e a bolgár tengerpart? Szubjektív beszámoló Szarafovóból

Rédai Attila 2017. augusztus 24., 17:01 utolsó módosítás: 2017. augusztus 30., 11:53

Az önmagát átmenet nélkül hol dicsőítő, hol ostorozó románság médiájából nehéz objektív képet kapni arról, hogy valójában milyen a bolgár tengerparton nyaralni. A bezzeg a bolgároknál effektus miatt a beszámolók hajlamosak arra, hogy szemet hunyjanak az ottani visszásságok előtt. Most árnyaljuk a képet.

Jobb-e a bolgár tengerpart? Szubjektív beszámoló Szarafovóból
galéria
Burgaszi szabad strand, távolban a kikötő Fotó: Rédai Attila

Olcsóbb, jobban felszerelt, civilizáltabb ésatöbbi ésatöbbi. Amíg a román tengerparton csak a mocsok meg a manelé, addig a bolgár szomszédoknál maga a Kánaán. Ebben az önostorozó narratívában az ember azt hinné, hogy soha többé nem érdemes a román tengerpartra mennie, ha pár száz kilométerre ott van tőle Bulgária.

Idén hát kipróbáltuk. Előrebocsátom: összehasonlítást nem fogok végezni a román részekkel, mert ott már több mint tíz éve nem jártam. Ugyanakkor azt is tudni érdemes, hogy az országot nem először kerestem fel, átutazóban vagy kimondott úti célként is volt szerencsém korábban Bulgáriához, de nem a tengerparthoz.

A tenger vize augusztusban kellemes, néha tiszta is Fotó: Rédai Attila

Benyomásom eddig az országról összességében kellemes volt. Persze, mint kiderült, ennek az az emberi tulajdonság is oka, hogy

utólag jobban emlékezünk a pozitív dolgokra, mint a visszásságokra.

Mert itt van mindjárt az országba való belépésnél ez az útadó-mizéria. Idén csak rajta túlesve ugrott be, hogy ezt legalább egyszer már megjártam. Ugyanúgy, mint Romániában, Bulgáriában is matricát kell vásárolni az utak használatáért (jó, tudom, Romániában már nem adnak matricát). A tett helyére való érkezés előtt előrelátó állampolgárhoz méltóan tájékozódok: kiderül kora tavaszi román cikkekből (kettőt olvastam el), hogy idéntől kizárólag a határátlépéskor válthatók meg ezek a matricák. Írják az árakat, fizetni lehet lévával, euróval vagy bankkártyával.

Civilizált létesítmény a burgaszi strandon... Fotó: Rédai Attila

...mondanánk, de benéztünk a bokorba is Fotó: Rédai Attila

Úgyhogy az országba való belépést követően félre is húzok, megyek a Vignetta feliratú ablakhoz. Készpénzt még azért se vittem magammal, mert kiszámoltam, hogy sokkal jobban járok, ha a kártyámat használom, s azóta, hogy ingyen vehetek ki készpénzt az automatákból bárhol a világon, ez sokkal kifizetődőbb számomra.

A balkáni logikával azonban nehéz számolni.

Ott állok hát az ablaknál, amely mögött a ruszei határállomáson dolgozó szikár, őszülő bolgár pasas persze véletlenül sem tud angolul. De közlendője így is érthető: hiába van felmatricázva az ablak minden létező bankkártyatípussal,

„no karta, petrol”,

mutat odébb. Ennyit arról egyrészt, hogy csak a határon lehet matricát vásárolni, meg persze ennyit a kártyás fizetési lehetőségről is. Meggyőződésem, hogy amúgy ott van előtte az a nyamvadt kártyaleolvasó, de túl „öreg” hozzá. Érts: digitális analfabéta, de az is lehet, hogy egyszerűen unja. De mivel korlátozott kommunikációs lehetőségeink nem igazán adnak lehetőséget arra, hogy ezt megdumáljam vele, odébbállok.

Tipikus parkolási- és járdahelyzetkép Szarafovóban Fotó: Rédai Attila

Van is az első lerobbant körforgalomnál legalább hat „vignettás” bódé meg egy benzinkút, ahol szintén szolgálnak ezzel. Kártyával persze csak a benzinkútnál lehet fizetni, ahol viszont egy mozdulni egyáltalán nem akaró sor áll. Volt nálam annyi lej viszont, ami fedezte volna a 30 napos matrica árát (9 napra mentünk, így az egyhetes épp nem volt elég), s mivel a bódék egyúttal pénzváltók is, gondoltam, megpróbálkozok. Azért nem járok sikerrel, mert a bódékban csak egyhetes matrica van. De legalább felvilágosítanak: hét kilométerre onnan a ruszei körgyűrű mellett, de még a város területén – vagyis matricamentes övezetben – van egy Shell benzinkút. S akkor beugrik: valóban, korábban is ott vettem meg a matricát, sorban állás és mizéria nélkül, civilizáltan, bankkártyával.

Később kiderült: a legtöbb esetben nem érdemes hitelt adnunk az interneten fellelhető leírásoknak, a helyszínen más a valóság.

Hajókázásos kirándulásunk előtt például a leírás arról tájékoztatott, hogy a kiinduló hajóállomást nem lehet autóval megközelíteni. Miután lepengettem a 2 lévát a legközelebbi nyilvános parkolóban, kiderült: van ugyan egy sorompó a kikötőbe való belépés előtt, de az mindig nyitva áll. Az információs pultnál is megnyugtattak: nyugodtan parkolhatok a hajóállomás bejáratánál.

Hajókázásra várva a burgaszi kikötőben Fotó: Rédai Attila

Ami a kommunikációt illeti, készüljünk fel, hogy az angollal nem mindig fog menni. Az volt a benyomásunk, hogy az országba érkező orosz turisták hada is jobban áll az angol nyelvtudással, mint a bolgár átlag. Ennek ellenére persze meg lehet értetni magad, kézzel-lábbal, mutogatással. Néhány bolgár szó pedig ismerős lehet: a kartofot például nem fordítom, de néhány nap után már azt is tudtam, hogy a sprotni az cácá, s ezt ráadásul cirill betűkkel leírva is könnyen ki tudtam már olvasni. A gumiszervizben az iparos pedig a nem alumíniumból készült felnimre mutogatva azt mondta, hogy rozsda. Világos, nemde?

Szent Anasztázia szigetének meglátogatása egy Burgasz kevés turistalátványosságai közül, a top 3-ban ezen kívül a központi, amúgy valóban lenyűgöző park és a nagyobbik pláza van benne Fotó: Rédai Attila

Apropó, feliratok: el tudom képzelni, hogy a Naposparton sok az angol felirat, de mi nem ott voltunk, hanem Burgasz egy külvárosában, Szarafovóban, a naposparti üdülőktől 25-30 kilométerre, a turistahadtól viszonylag távol. Itt az angol vagy egyáltalán a latin betűs felirat ritkább, de ezt nem szoktam bánni, mert néhány nap elteltével már derengeni szoktak a cirill betűs feliratok jelentései, s ettől jól szoktam érezni magam. Az egyetlen vendéglőben, amit ottlétünk alatt egyetlen egyszer felkerestünk, volt angol menü is.

Napnyugta a Szent Anasztázia-szigeten Fotó: Rédai Attila

Egyébként egy utcai bódéban vásároltuk azt az ebédet, vacsorát, amit nem mi magunk főztünk,s itt elég volt rámutatni arra, amit kérünk, a mennyiséget pedig ujjal jelezni. Ezen a helyen, egy lakókocsiban idős úriemberek grilleztek, sütöttek a háttérben, s egy mogorva, néha dühös asszony két léváért mérte az enyhén tojásos, olajban sült „cácá” száz grammját.

De volt itt kimérős kagyló, tintahal, garnéla, makréla és egyéb finomság is.

Különösen ízlett egy fehér húsú, nagyon ízletesen pácolt és fűszerezett, szálkamentes, grillezett halféle, amiről harmadik alkalommal a kiszolgáló asszonyság már elárulta, hogy „shark”, azaz cápa. Utánanéztem: kisebb testű cápafélék élnek a Fekete-tengerben is. De egyéb helyinek tűnő halak is ott sorakoztak a büfé ablakában, amiknek fajtája azonban rejtély maradt előttem.

Neszebár, a tipikus turistaparadicsom Fotó: Rédai Attila

A tapasztalt helyi modor amúgy meglehetősen rosszul érintett. Korábbi útjaimról kedvesebb, rendesebb bolgárokra emlékeztem. Most gyakran tapasztaltam, hogy süket fülekre talál előre köszönésem, búcsúzásom, még úgy is, ha bolgárul ejtettem meg. Boltokban gyakran volt az az érzésem, hogy menten leharapják a fejemet, amiért vásárolni merészelek.

A mosolygós, kedves, horribile dictu előzékeny embertípus valahogy nem sajátja ennek a vidéknek.

S ez meglátszott a közlekedésen is: a nyomulós, agresszív autózás a jellemző, amelyben a közlekedési szabályok tájékoztató jellegűek. A járdák jó balkáni szokás szerint tele parkoló autókkal. Már ahol vannak: mintha a burgaszi önkormányzat Szarafovóban kizárólag a beruházók reszortjává tette volna a városi infrastruktúra fejlesztését. Ami azzal járt, hogy az új építésű turistalétesítmények előtt új építésű járda húzódott, modern közvilágítás állt, de csak a következő, üresen álló, lepusztult, gazos telekig.

Az óvárosba nem lehet autóval behajtani. Csak a taxiknak Fotó: Rédai Attila

A tömegközlekedés modern, új, alacsonypadlós, légkondicionált, GPS-el követett buszok jártak ki Szarafovó hepehupás útjaira is, de amikor az egyik buszra felszállva a jegyautomatát kezdtem tanulmányozni, egy néni förmedt rám. Nála vettem meg hát az egy lévás jegyet, amit ő érvényesített a buszon található berendezésen. Nem kell félteni hát itt a modern technológia miatt a munkahelyeket.

Neszebár. A tömegiszonnyal rendelkezőknek nem ajánlott Fotó: Rédai Attila

Hogy olcsóbb a bolgár tengerpart, ahhoz nem férhet kétség: nagyságrendekkel alacsonyabb áron lehet itt szállást találni, mint mondjuk Görögországban vagy Horvátországban, s a kosztért sem kell csillagászati összegeket fizetni.

De ennek megvan az ára.

Például, hogy sétálnál, de nincs hol, csak az úttest, ahol folyamatosan nyitva kell tartsd a szemed. Babakocsis kisgyerekkel mászkálva jobban észreveszed, hogy az akadálymentesítés errefelé mennyire kezdetleges. Nehezen lehet lenyelni az út szélén ötven méterenként sorakozó nagy szemetes konténerek látványát és szagát. Azt, hogy figyelmetlenül felrúgják a gyerekeket, s utána elfordítják a fejüket. A tengerparton néha te szeded össze a szemetet, ha nem akarsz belefeküdni. S még lehetne sorolni.

A tengerpart Szarafovónál. Sok mindenért kárpótol a látvány Fotó: Rédai Attila

De mindezekkel együtt vagy ezek ellenére: én senkit sem tudok vagy akarok lebeszélni a bulgáriai nyaralásról. Ha tudjuk, hogy mire számítsunk, nem csalódhatunk.

Kinek mennyit számít a modor, erről még egy történet: hazafelé Călărașinál negyven fokban az inkább lélekvesztőnek tűnő kompszerűségre várakozva (péntek délután el szerettük volna kerülni a Bukarest-környéki meg a Prahova-völgyi dugókat) egy előttem levő autót magára hagyott átmenetileg gazdája, s mivel a sor közben előrehaladt, többen kikerülték, én is. Rövidesen feldúlva érkezett vissza a sofőr: egy tipikus „kokölár”, nevezzük manelékirálynak. S kérem figyelni: visszakérezkedett elém, majd megköszönte! A kompra ráengedő jegykezelő pedig előre köszönt! Bő egy hét Bulgária után úgy éreztem, visszatértem a civilizációba.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport