Kamionokat húz el, rönköket mozgat az erősember

Péter Beáta 2018. október 03., 15:04

Egy kaszakiegyenesítőnek használt vasúti síndarab volt az első súlyzója annak idején, ma már kamionokat húz el, rönköket mozgat meg, méghozzá szinte játszi könnyedséggel. Darázs Ádámot úgy is ismerik, mint a bothúzásnak, ennek az ősi jakut sportnak a magyarországi meghonosítóját.

Bothúzás, súlylökés, erőemelés,kamionhúzó, rönknyomó: sokoldalúan bizonyította erejét Darázs Ádám Fotó: Darázs Ádám Facebook-oldala

Az Arnold Schwarzenegger és Sylvester Stallone főszereplésével készült filmek hatására kezdett el súlyzózni 13-14 éves korában Darázs Ádám – tudtuk meg. „Az egész iskola »erősködött«, próbáltuk egymást legyőzni mindenféle próbákon. Elkezdtem súlyzózni,

nagyapám kaszakiegyenesítő vasúti síndarabja volt az első súlyzóm, amihez hozzáfértem.

Apukám látta, hogy ez nekem megy, és vett két igazi súlyzót. A középiskolában kezdtem el komolyabban súlyemeléssel foglalkozni. Ez a nyolcvanas években volt, láttam a tévében erősembereket, akik húzták a kamionokat, és ez nekem gyerekként fantasztikusnak tűnt, mindenképp szerettem volna kipróbálni” – elevenítette fel a kezdeteket, hogy hogyan is lett ő maga is erősember.

Mint mondta, sok sportágban versenyzett, olyanokban, ahol elsősorban erőre és ügyességre volt szükség. Volt már súlylökésben a masters világbajnokságon két alkalommal nyolcadik helyezett, öt bothúzó magyar bajnoki címet nyert, nyolc magyar bajnoki címet a Skót Felföldi Játékokon, de volt már erőemelésben is országos bajnok, a súlyemelésben a mastersek között ezüstérmes országos bajnok. A kamionhúzó és rönknyomó bajnokságokról pedig – egyéniben és párosban – mintegy húsz bajnoki címet tudhat magáénak. A gyermekkori szenvedélye tehát mai napig is megmaradt, és noha már nem indul versenyeken, de folyamatosan edz.

Darázs Ádám honosította meg Magyarországon a bothúzást Fotó: Darázs Ádám Facebook-oldala

És hogy mit eszik egy erősember? Gyakorlatilag bármilyen ételt.

„Hálaistennek szerencsés alkatom van, bármit megehetek. Nagyon szeretem a hasamat, vidéki gyerek vagyok, a sonka, kolbász és társai mind jöhetnek.

De szeretem a tésztát és a rizset is például, úgyhogy nekem az evéssel soha nem volt problémám. Néha, amikor tömeget kellett növelni, akkor muszájból is ettem. Testépítőknél jellemző, hogy jobban oda kell figyeljenek az étrendjükre, nálunk ez kicsit lazább. Én a parasztkajákat szeretem, biztos, hogy nem tudnék végigcsinálni egy csirke, rizs, só nélküli, ízesítés nélküli, hónapokig tartó diétát. Két hét után rosszul lennék, nem az én világom” – avatott be.

Darázs Ádám volt az, aki Magyarországon meghonosította a bothúzást, ezt az ősi jakut sportot. A magyarországi erősember a fehérorosz kapcsolatain keresztül ismerte meg a bothúzást. „A jakutok Szibériában élnek, ők valamilyen szinten nekünk rokonaink. 2013-ban hívtak meg egy versenyre, ott láttam először, és beleszerettem. Nagyon kemény sport. A szabályait a szkanderhez tudnám hasonlítani, itt viszont nem egymás kezét fogjuk, hanem van egy ötven centiméter hosszú, három centiméter átmérőjű bot, azt kell elvenni a másiktól. Középen van egy két méter hosszú lábtámasz, azon tudnak a versenyzők mozogni. Ez egy összetett, nagyon látványos, gyors, pörgős sport, amely Magyarországon is egyre népszerűbb” – magyarázta Darázs Ádám.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat