Kitüntették Ady István református lelkészt, a Szivárvány Ház létrehozóját

Liget 2020. november 23., 11:03 utolsó módosítás: 2020. november 23., 12:41

A mélyszegénységben lévő, mezőségi falvakban, farmokon élő magyar gyermekek kezét ebben a nehéz járványidőszakban sem engedte el a magyarfülpösi Szivárvány Alapítvány, ruhával, élelemmel, egy jó szóval próbálnak segíteni túlélni. A húszéves Szivárvány Ház szórványkollégium létrehozóját, Ady István református lelkészt a napokban Orbán Balázs-díjjal tüntették ki. A Székelyhon napilap Hit-Vallás mellékletében a lelkész vall a munkáról, a tervekről.

Kitüntették Ady István református lelkészt, a Szivárvány Ház létrehozóját
galéria
Ady István református lelkész, a szórványkollégiumok létrehozója

Több mint húsz évvel ezelőtt a Mezőség határában, a Szászrégen melletti Magyarfülpösön a magyar oktatás kérdéseire kereste a választ Ady István református lelkész.

Azt szerette volna, hogy a faluban újra legyen magyar oktatás

és a helybéli gyermekek ne román óvodai, iskolai csoportokba járjanak vagy ne kelljen beingázniuk Szászrégenbe. A lelkész kezdeményezésére 2001-ben újraindult a magyar oktatás, és ehhez a Beszterce-Naszód megyei Mezőörményesről két nehéz sorsú kislányt írattak Magyarfülpösre iskolába azért, hogy meglegyen az induláshoz szükséges létszám. Az első évben, iskolaidőben ők a lelkészi családdal laktak.

Az újrainduló állami óvodának és iskolának a közösségi célokat szolgáló Szivárvány Ház adott otthont.

Ady István református lelkész elmondása szerint, mivel a szórványkollégiumba járó gyermekeket nem akarták elszakítani a családjaiktól, normális körülmények között hétfőtől péntekig vannak a Szivárvány Házban, és pénteken, tanítás után hazatérnek szüleikhez. A mélyszegénységben élő gyermekeket nemcsak írni-olvasni, köszönni kell megtanítani, hanem tisztálkodni, asztalnál enni, imádkozni, a ruhákat, értékeket megbecsülni is. A teljes cikket megtalálják a Székelyhon napilap legfrissebb számának Hit-Vallás mellékletében.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.