Kutya és gazda harmóniája: az agility

R. Kiss Edit 2018. július 03., 15:00

Az agility angol szó jelentése gyorsaság, fürgeség, mozgékonyság. A kutyás sport azonban, amit ezzel a szóval jelölnek, többet takar ennél. Benedek Viktória kutyájával versenyt is nyert ebben a sportágban, ő magyarázza el az alapokat.

Kutya és gazda harmóniája: az agility
galéria
Benedek Viktória és Nati Fotó: Benedek Viktória tulajdona

E sportág művelői és kedvelői szerint a kutya akadályok közötti irányítása során olyan harmónia jön létre a gazda és az állat között, amelyet egyébként nehéz elérni. Természetesen mozgás is ez a javából mindkettőjüknek, az akadálypályát ugyanis időre kell teljesíteni.

A csíkszentkirályi Benedek Viktória naponta legalább két órát foglalkozik a kutyájával, Natival.

Két éve gyakorolnak folyamatosan, többnyire otthon elkészített akadályokkal, most már edző is segíti a munkájukat. Viktória nagy álma, hogy kijussanak a junior Európa Bajnokságra.

Két éve talált rá a sportágra

Benedek Viktória ősszel a tizedik osztályt kezdi el a csíkszeredai Nagy István művészeti iskolában. Nagyon szereti az állatokat, amint édesanyja, Éva elmesélte, nemcsak a kutyáját, a Natáliának nevezett és Natinak becézett border collie-t, hanem a lovakat, tyúkokat és minden más állatot is. Viktória nagy szeretettel beszél a kutyájáról, és lelkesen a sportágról, amire két éve bukkant rá. Előző kutyájának, egy németjuhásznak is trükköket tanított már, amikor azonban megkapta Natit, egyúttal az agilityről is tudomást szerzett Szép Bernadett-től, aki ösztönözte a sportág elkezdésére, és az alapokat is megtanította neki – mesélte Viktória. Ezt követően egyedül gyakorolt, készült, a nagy példakép, a világbajnokságon második helyezést elérő, magyarországi Szilágyi Anita videóiból igyekezett ellesni a tudnivalókat és trükköket.

Akadályok, szintidő, kizárás

„Ez egy akadályleküzdő sport, ami a kutya és a gazda kapcsolatát fejleszti. Az angoloktól ered, ők fejlesztették ezt sportággá lassan ötven éve. Bármilyen kutyával lehet művelni, de vannak direkt erre tenyésztett sportkutyák is. Vannak tenyésztők, akik a border collie fajon belül erre a célra tenyésztenek ki kutyákat” − tudtuk meg Viktóriától.

„Repülő” kutya és gazdája: a pontosság és a gyorsaság is fontos Fotó: Benedek Viktória tulajdona

Az agilityben egy pályát kell teljesíteni, ezen összesen tizenkét akadályon kell átirányítsa a kutyát a gazdája, van többek között ugró akadály, palánk, szlalom, kúszó akadály, palló stb. Meg vannak jelölve zónák, amelyekbe bele kell lépjen a kutya az akadály vételekor, és megvan a pálya szintideje is, amit teljesíteni kell. Hibapontokat lehet kapni, és azonnal ki is zárhatják a kutyát egyes hibákért, elsődleges ugyanis a pálya helyes teljesítése, a másodlagos pedig a gyorsaság. Az akadályok ismertek, de a pálya mindig ismeretlen, a bírók tervezik meg verseny előtt, a gazdának pedig nyolc perce van arra, hogy megtanulja és megfelelően végigvezesse ezen a kutyáját, úgy, hogy vele szalad végig az akadályok mellett. Különböző szintű pályák vannak, a kezdő szinteket kell teljesíteni a továbblépéshez.

Viktória szerint a kutya sosem hibás, ha nem sikerül a verseny, mindig a gazda téved,

ő az, aki nem jól mutatta, hisz a kutya mindig azt csinálja, amit a gazda mutat neki. A fiatal lány szerint ez nemcsak a sportban, hanem egyébként is érvényes a kutyákra, hisz ha a kutya bármi rosszat tesz, az rendszerint azért fordul elő, mert senki nem tanította meg neki, hogy nem szabad.

Versenyek és álmok

A különböző kisebb versenyek mellett az agilityben Európa- és világbajnokságot is szerveznek. Viktória két éve vett részt az első versenyén, mint mondja, ott tapasztalatot nyert. A második versenyén viszont, Gyulán már annyira szeretett volna a szintlépéshez hibátlan pályát teljesíteni, hogy meg is nyerte a versenyt. Romániában még kezdő szinteken működik ez a sportág, a csíki lány júniusban Bukarestben vett részt agility versenyen, ott második helyezést ért el.

„Nagy álmom 2019-ben vagy 2020-ban a junior Európa-bajnokságon részt venni, magyar színekben” 

− osztotta meg Viktória. Úgy látja, ehhez sokat kell még tanulnia, fejlődnie. A nyáron is folyamatosan edzeni fognak, hogy stabilan tanuljanak meg minden egyes akadályt a kutyájával. Szülei és testvérei támogatják ebben, édesapja, Zsombor nemcsak elfuvarozza a versenyekre, hanem az akadályok házi barkácsolásával is sokat segít – mesélte el Viktória. Az agility drága sport, az akadályok sokba kerülnek, többségüket azonban házilag készített eszközökkel is tudták helyettesíteni a gyakorláshoz. Viktória edzéseit most Szilágyi Anita irányítja, a magyarországi versenyző online tréningeket tart a csíki lánynak.

Segít a kezdésben

Viktória Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön különböző alkalmakkor bemutatta az agilityt, és rendszerint van is érdeklődő a bemutatókon, két kis tanonca is van már. Ha valaki szeretné gyakorolni ezt a sportágat, segít információkkal, az alapok átadásával – ajánlotta fel Viktória. Érdeklődni a Facebookon vagy a benedek.viktoria@yahoo.com e-mail címen lehet.

„A kutya tanítása nagyon fontos, az alap, hogy tanult kutya legyen. Ugyanakkor, ha a kutyát a kezdetektől erre tanítod, akkor az agility sok mindent tud helyettesíteni is, hisz a kutya szocializációt, a gazdára való figyelést, a külső zajok kizárást is mind megtanulja” − magyarázta Viktória.

Magyar színekben méretkeznének meg az Európa-bajnokságon Fotó: Benedek Viktória tulajdona

A kutya számára ugyanakkor mozgási lehetőség is az edzés, bár az ő border colliejának ez sem elég, hisz ez egy nagyon aktív kutyafajta. A napi két óra kutyázásban csak legtöbb 15 perc az agility edzés, hisz a kutya nem szabad megunja a tevékenységet és figyelni sem tud huzamosabb ideig. „Az egész alapja a jutalom, a játék, a dicséret” − hangsúlyozta Viktória.

A sportághoz a gazdinak is kell az állóképesség, hisz ha a kutya gyors, neki is annak kell lennie, így Viktória és a kutyája rendszerint körbeszaladják még a mezőt is edzés után

– mesélte a lány édesanyja. Évától még azt is megtudtuk, hogy a kutya, az évek óta rendszeresen látogatott és szeretett ló mellett Viktória a tanulásra is szakít időt, és az elmúlt tanévben javultak is a jegyei. A középiskola utáni pályaválasztás még nyitott kérdés Viktória számára, abban azonban biztos, hogy bármit is választ, annak köze lesz az állatokhoz. Szereti őket, védi őket és úgy érzi, megleste az állatok titkát – mesélte a fiatal lány.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.