Létkérdés a templomok megújulása

Liget 2021. június 07., 11:11

Vannak olyan székelyföldi egyházközségek, amelyek régi templomukat újítják fel, máshol új parókia vagy új templom épül Magyarország kormányának támogatásával. A Székelyhon napilap legfrissebb számának Hit-Vallás mellékletében református, unitárius és római katolikus egyházközségek képviselőit kérdezték arról, miért volt szükségük a magyar kormánytámogatásra, és hogyan éli meg közösségük a külső, „patrónusi” támogatást.

Létkérdés a templomok megújulása
galéria
Nyárádszentbenedek református közösségének új templomra van szüksége, hiszen a régi életveszélyessé vált Fotó: Haáz Vince

Átfogó Kárpát-medencei templomfelújítási programot hirdetett meg Magyarország kormánya, amelyből 400 templom felújítását biztosítja. A kedvezményezettek között 262 erdélyi templom szerepel 219 településről.

Összesen 3,32 milliárd forinttal – 9,3 millió euró – támogatják az Erdélyben, Partiumban és Bánságban tervezett templomfelújításokat vagy új templomok megépítését.

A szovátai unitárius gyülekezet a templomát szeretné felújítani a magyar kormánytámogatásból – osztotta meg Benedek Csongor unitárius lelkipásztor. Ránézésre nem látszik, de beázik az unitárius templom, mert gondok vannak a tetővel, a tetőszerkezetet kellene kicserélni, a munkálatok pedig ezután következnek.

Épül az új templom, többféle forrásból érkezett támogatás Fotó: Haáz Vince

A nyárádszentbenedeki református gyülekezetnek új templomra van szüksége, hiszen a régi menthetetlen a szakértők véleménye szerint. Már állnak az új templom falai, de még rengeteg a munka ahhoz, hogy istentiszteleteknek adhasson helyet. Székelykeresztúr Református Egyházközsége 3150 hívet számlál. Az egyházközség templomának tornyát újították fel a magyar kormány által kiírt pályázatból 2018–2019 folyamán. A torony statikai állagát kellett megerősíteni, hiszen az eldőlés fenyegette, de tervben van a belső berendezés, az orgona, a térrendezés is. A teljes cikket a Székelyhon napilap legfrissebb számában találják meg.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.