Miért együnk több halhúst?

R. Kiss Edit 2018. május 14., 14:52

Bár sokan, sokszor hangsúlyozták a halhús fogyasztásának fontosságát, és a termékkínálat is növekedett ezen a téren, térségünkben még mindig kevés halhús fogy. Miért kell halat fogyasztani és mennyi az ajánlott, illetve milyen halhúst vásároljunk – kérdéseinket Szász Hunor dietetikusnak tettük fel.

A halak fontos tápanyagokat tartalmaznak a szív és érrendszer védelme érdekeben Fotó: Pexels.com

A hal az emberiség egyik legősibb tápláléka – kezdte az alapoknál a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház dietetikusa. Szász Hunor szerint

halhúsból heti 400 grammot ajánlott elfogyasztani.

Ez lehet friss vagy fagyasztott halhús, és akár heti három alkalomra is beoszthatjuk.

„A halak fontos tápanyagokat tartalmaznak a szív és érrendszer védelme érdekeben. Az egyik ilyen tápanyag, amiért a halhús nélkülözhetetlen az étrendben, az Omega 3 zsírsav. Ez a telítetlen zsírsavak csoportjának része, mégpedig többszörösen telítetlen, amit a szervezetünk nem tud előállítani, ezért kell mi bevigyük táplálékkal.

A telítetlen zsírsavaknak fontos szerepük van az aktiv metabolitok, azaz anyagcseretermékek felépítésében és működésében, de ugyanakkor az emberi agy magzati és csecsemőkori feljődésében, majd működésében is. Teljes értekű fehérjéket, esszenciális aminosavakat is tartalmaznak ezen húsfélék” – ismertette a dietetikus. Kiemelte, a halhús a B-vitamincsoport tagjai közül tartalmaz több vitamint nagyobb mennyiségben, de A-, D-vitamint is, illetve ásványi anyagokat, mint amilyen a foszfor, a kalcium, a vas és a jód.

Hogyan válasszunk?

Térségünkben frissen inkább pisztrángot lehet vásárolni halastavaktól, emellett egyes nagyáruházakban élő ponty is található. A nagyáruházakban ugyanakkor sokféle fagyasztott halhúsé és ezekből készült termék található. Amint a szakember rámutatott, Románia halszükségletének közel kilencven százalékát importból biztosítják.

Románia halszükségletének közel kilencven százalékát importból biztosítják Fotó: Pexels.com

„Ebben a helyzetben arra kell figyelnünk, hogy minél hosszabb élettartamú a halhús, annál inkább ki van téve a fertőzés, szennyeződés lehetőségének. Elkerülendőnek tartom a cápa és a pangasius húsát.

A pangasiusról tudni kell, hogy olcsó, sok helyen található, ázsiai származású hal, amelyet több halfaj keresztezésével a szennyezett környezet tisztítására hoztak létre, és toxinokkal, mikroorganizmusokkal, baktériumokkal, halmaradványokkal táplálkozik.

A pisztráng, a ponty minőségileg valószínűleg a leginkább kiemelkedőek a frissen vásárolható halak között" – osztotta meg a dietetikus. Azt ajánlotta, jégágyon tárolt (pisztráng), édesvízben tartott (ponty), füstölt (lazac), szeletelve jégágyon forgalmazott (lazac) formában érdemes megvásárolni a halhúst.

Térségünkben frissen inkább pisztrángot lehet vásárolni. Gyakrabban kéne a tányérunkra kerülnie

A gyerekeknek a friss, ellenőrzött gazdaságból származó edesvízi hal vagy pedig a megbízhatóan kezelt mélyhűtött hal ajánlott. Ezt a halhúst a gyerekek egy éves koruktól fogyaszthatják. Hat éves korig ajánlott a heti legtöbb 150 gramm, ugyancsak három alkalomra elosztva – magyarázta Szász Hunor. Hozzátette, az esetleges szennyezettség miatt a tengeri halakat jobb kisebb mennyiségben fogyasztani, mint az édesvízi halakat. Gyerekeknek főként a pisztráng, tonhal, lazac, makréla, ponty, hering, harcsa, szardínia az ajánlott halfélék.

Hogyan készítsük el?

„Ha a halhúst nemcsak az íze miatt, hanem a tápértéke érvényesülése érdekében is fogyasztjuk, akkor grillen vagy lerben sütve, illetve főzve vagy párolva kellene keszítsük” – javasolta. Szerinte  ahogy a többi ételnél, úgy a halhús esetében is kerülendő az olajban sütés. Fűszerezéshez kevés zöldfűszer ajánlott, mint például a bazsalikom, petrezselyemzöld, kakukkfű, majoránna, ízesíteni citrommal is lehet, köretként pedig zöldségköretet lehet bátran használni – ajánlotta még a dietetikus szakember.

A tápérték megőrzése érdekében grillen vagy sütőben sütve, főzve vagy párolva készítsük el a halat Fotó: Pixabay.com

Konzervet is lehet

A halkonzerveket is lehet fogyasztani, de nem túlzott mértékben − mondta a dietetikus. Megtudtuk, ha hosszú időn át, például éveken át fogyasztunk konzervet, akkor előfordulhat, hogy túl sok nehézfém kerül a szervezetbe, ez pedig betegséget okozhat. Ugyanakkor a tengeri halak húsa is tartalmazhat kismértékben ilyen szennyezést. A halkonzervek fogyasztásakor figyelni kell a szavatossági időre és inkább az olajban vagy saját levében kínált termékeket válasszuk. Figyeljünk oda a márkára is, illetve a vásárlói visszajelzésekre − ajánlotta még a szakember. Mint mondta, gyerekeknek is lehet adni halkonzervet, de csak heti 50-70 gramm az ajánlott, és ne legyen túl zsíros a termék.0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat