Mikor Platini megrángatta Ignát

Liget 2022. október 11., 12:01

Majdnem negyed évszázad után lesz jelen romániai játékvezető labdarúgó-világbajnokságon: a nagykárolyi Kovács István és asszisztensei, Mihai Artene és Vasile Marinescu a FIFA „behívólistája” szerint ott vannak a katari torna bővített játékvezetői keretében – olvashatják a Székelyhon napilap Erdélyi Sport mellékletében.

Mikor Platini megrángatta Ignát
galéria
Rainea karrierjének egyik legnehezebb meccse volt az Olaszország–Argentína (2–1) vb-középdöntő 1982-ben, többek között Maradonát és Paolo Rossit kellett fegyelmeznie Fotó: FIFA.com

Az első román játékvezető a vébék történetében egyben a román válogatott akkori szövetségi kapitánya is volt, aki az 1930-as uruguayi világbajnokságon két mérkőzésen partjelzőként is részt vett.

Constantin „Costel” Rădulescu nem azonos a kolozsvári CFR stadionjának névadójával, dr. Constantin „Jumate” Rădulescu egy későbbi korszak sikeres futballistája és edzője volt.

Costel 1896-ban született Kolozsváron, megjárta az első világháború poklát, majd futballista (kapus), edző és játékvezető lett. A román válogatottnak háromszor volt szövetségi kapitánya: 1923–24-ben, 1929–1934, illetve 1935–1938 között, így az első három világbajnokságon ő vezethette a csapatot, amely átütő sikert nem ért el, sőt a két utóbbin már az első fordulóban búcsúzott.

Azonban az első vébén Rădulescu két olyan meccsre is „beugrott” partjelzőként, amelyen a házigazdák, illetve Argentína játszott – az akkori viszonyokat jól jelzi, hogy ilyen lehetséges volt.

Amúgy egy másik érdekesség, hogy Rădulescu a harmincas években megrendezett három világbajnokság mindegyikén szövetségi kapitány volt, a játékoskeretből pedig egyetlen futballista vett részt az uruguayi, az olaszországi és a franciaországi vébén is: Kovács Miklós, a későbbi Ajax-sikeredző, minden idők egyik legnagyobb romániai magyar futballedzője, Kovács István testvére. A teljes cikket megtalálják a Székelyhon napilap Erdélyi Sport tematikus mellékletében.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.