Modernitás ősasszony-energiával: a vidék lelke Dakó Violával

D. Balázs Ildikó 2022. november 25., 18:55

Az ő világa a gyógynövények, az illatos virágok, a vad gyümölcsök, a fermentált zöldségek egyszerű és mégis összetett világa. Vallja, hogy ezekben rejlik vidékünk lelke. A lengyelfalvi Dakó Viola kertészmérnöknek tanult, most mégis egy étterem „zöldséfjeként” mesél ehető virágokról, a fermentált zöldségek pozitív élettani hatásairól.

Modernitás ősasszony-energiával: a vidék lelke Dakó Violával
galéria
Dakó Viola gyűjtögetés közben. Meditáció és boldogság Fotó: Mag Ede

Valahol a lélek mélyén elraktározott ízek, illatok elevenednek fel, miközben Dakó Violát hallgatom. Nyugodt derűjében benne van a szeretettel végzett munka öröme, amit egy mély, ősi tudás hoz felszínre. A székelyudvarhelyi Páva Étterem fiatal „zöldséfje” olyan lelkesen mesélt a fermentált zöldségekről, vad gyümölcsök begyűjtéséről, a házilag készíthető ecetekről, hogy azóta már magam is kipróbáltam a zöldségfermentálás varázslatát.

Kertészmérnökből „green chef”

Most éppen az ecetkészítés idénye van – mosolyog –, s mire e cikk megjelenik, minden bizonnyal az étterem több fogásába is becsempészték már a Viola által készített galagonya- vagy csipkebogyóecetet, de akár a galagonyaszószt is. Az általa készített fermentált savanyúságok- és ivólevek, szószok, szörpök, ecetek, zöldség- és fűszerkeverékek, vadgyümölcsökből készült ínyencségek magukba zárják a tavasz frissességét, a nyár zamatát, a sokszínű ősz illatát.

Viola alapképzésben kertészmérnöknek tanult, majd mesterképzésen a biogazdálkodás területén folytatta tanulmányait Budapesten. De emellett méhésznek is tanult – jegyzi meg –, hiszen az is szervesen kapcsolódik munkájához, életéhez, hobbijához. A jelenleg betöltött „green chef” pozíció – amit talán leginkább zöldséfre lehetne magyarosítani – elnyeréséig dolgozott kertészetekben, vendéglátásban, volt ő már pincér, konyhai kisegítő, pultos, vagy felelt a desszertekért. Budapestről két évvel ezelőtt tért haza Udvarhelyszékre, ahol idén tavasszal szinte véletlenszerűen találta meg azt a munkát, amiben a legjobban ki tud teljesedni.

Ehető vad virágok: harangvirág és margaréta Fotó: Mag Ede

„Kertészmérnökből green chef – nem mindenki tudja összekapcsolni vagy elképzelni, hogy fedik egymást ezek a szakmák. Igazából egy kertészmérnök sok mindent tanul a növény termesztésétől kiindulva egészen a felhasználásig, és engem ez az egész folyamat nagyon izgat.

Érdekel, hogy miként lehet az adott zöldséget, növényt tartósítani, hogyan, milyen formában kerül a tányérra, mivel lehet társítani, milyen tápanyagtartalma van. Green chefként alapanyagokat – vadgyümölcsöket, ehető virágokat, vad zöldségeket, gombákat – gyűjtök, majd ezeket feldolgozom. Készülnek belőlük ecetek, fermentált italok, zöldségek, szószok”

– válaszolja, amikor a munkája és a tanulmányai közötti összefüggéseket keresem. S máris sejthetik, a titokzatos hangzású zöldséf kifejezés mit is fed: bájos interjúalanyom foglalkozik a növényi eredetű alapanyagokkal, gombákkal, az ő feladata ezen alapanyagokkal a fűszerezés, színezés, díszítés.

Keresni az összefüggéseket

Növényismeret, természetszeretet- és tisztelet, helyismeret – elengedhetetlen a vadvirágok- és gyümölcsök gyűjtögetése során. Ha pedig számára még ismeretlen helyen fordul meg, ilyenkor a sok tudás összekapcsolódik, és – azt mondja – aktiválódik egy hatodik érzék. „Ha látok egy cserjét, egy fát, tudom, hogy milyen növények fordulhatnak elő körülötte, melyek szeretik az adott környezetet. Ezek már érzések.

Ha elindulok egy idegen terepen, és tudom, hogy melyik az az öt dolog, aminek szezonja van, akkor itt is viszonylag gyorsan megtalálom azokat. Figyelek, hiszen sok jelző növény van, ami meghatározza például a talajnak a kémhatását, s ez már sok mindent elárul.”

Az egyetemen megszerzett tudás kiegészül a mindennapokból gyűjtött élettapasztalattal, hiszen a Székelyudvarhely melletti kistelepülésen kislánykora óta gondoskodik öreg gyümölcsösökről. Mosolyog, amikor mondja, ha „csak” a kertjében tesz egy sétát, könnyedén talál negyven-ötven fajta vad növényt, ami ehető.

Az évszakok varázslata

Csillogó szemekkel beszél a számára legizgalmasabb időszakról, az őszről, amikor bőséges a gomba- és a vadgyümölcstermés, ekkor ásható ki sok vadon nőtt gyökérzöldség. Fákról, virágokról mesél, arról, hogy számára mitől a diófa a legizgalmasabb, kertje hangulatáról, amelyet még a dédszülők által ültetett öreg diófák határoznak meg.

Az erőt sugárzó vén diófák árnyékában Fotó: Mag Ede

„Olyanok, mint egy-egy nagy védelmező, erőt sugároznak. Mindamellett, hogy a dió ehető, a levele nagyon hasznos, de magának a dióburoknak, a diókopáncsnak a felhasználása is sokrétű”. A virágok közül a bodzavirág számára a legkedvesebb szintén széleskörű felhasználásának és illatának köszönhetően. Bodzavirágból készülhet ecet, fermentált üdítőital, díszítésre is kiváló, palacsintatésztában lehet kisütni, a szárított virágőrleményt pedig több olyan fogáshoz is be lehet csempészni, amihez jól passzol a bodza íze. „A fűszernövények közül a vadmentákat szeretem a legjobban, sokfajta van a környéken, mindegyiknek más az íze, illata, ezeket szeretem felfedezni, társítani, ezekkel szoktam zsonglőrködni. Amikor gyűjtögetek, annyira kikapcsol, hogy semmi egyébre nem tudok gondolni. Akkor csak a pillanat van” – hangsúlyozza. S nem csak arra figyel, hogy mit gyűjt, hanem arra is, hogy maradjon a rovaroknak, az állatoknak, más gyűjtögetőknek, akik majd a nyomában járnak.

Fermentálási kisokos

A fermentálás, azaz az erjesztés, a zöldségek és gyümölcsök tartósításának egy régóta ismert módszere, amely során a „munkát” a termények felületén megtalálható jótékony baktériumok végzik el. Viola is kiemeli, a fermentált zöldségek nagyon gazdagok pro- és prebiotikumban, amelyek a gyomor bélflóráját táplálják, segítik az emésztést.

Fermentált üdítő: lucfenyő és orgona Fotó: Mag Ede

„A fermentált zöldségek fogyasztásával nem csak az emésztésünk lesz hatékonyabb, és több tápanyag szívódik fel, hanem a közérzetünk is javul. A zöldségek esetében a sós fermentálás a gyakori, de létezik édes fermentálás is, amikor a cukrot fogyasztják el a baktériumok. Amikor erjesztett édes italokat készítek, a folyamat pontosan úgy indul, mint amikor a sört vagy a bort kezdik erjeszteni. A bodzaszörp vagy az ecet is így indul, csak leállítjuk az erjedési folyamatot. Az üdítőt leállítjuk négy napnál, még mielőtt beindulna az alkoholképződés, leszűrjük, és hűtőbe kerül nagyon alacsony hőmérsékleten. Az ecetet engedjük kiforrni szesszé, leszűrjük, s indul egy második szakasz, amikor az alkoholból ecetsav képződik, ha pedig az ecetsav leképződött, akkor van kész az ecetünk. Annak függvényében, hogy mit készítünk, mindig más szakaszban állítjuk meg a fermentálást, és ezáltal más lesz a funkciója is. El semmi sem romlik, csak átalakul” – magyarázza.

Időigényes, lassú ez a folyamat.

„Van egy babusgatási folyamata, aki pedig megtalálja benne az örömöt, pont azt szereti, hogy matatni kell vele. Lelassulok, figyelek, sokszor csak úgy tűnik, hogy valamit készítünk, amit megeszünk, de én azt érzem, hogy ez ennél több, magammal is foglalkozok” – magyarázza nem kis lelkesedéssel. És amikor a medvehagyma roppanós, zöld termésének a fermentálását ecseteli, szinte a számban érzem a hagyma, a fokhagyma, a tejsav izgalmas kombinációját. Passzol a húsokhoz, de használják az étteremben díszítésként is, sőt, káposztás ételekkel is jól lehet társítani – jegyzi meg, hogy még kíváncsibbá tegyen. 

Nem csak sós és édes, hanem savanyú és keserű

És ha már ízek, Viola a savanyú és keserű ízekre esküszik. „A modern társadalom a sós vagy az édes ízeket keresi, az agyunk erre nagyon jól reagál, jó érzésekkel tölt el, ám amikor savanyút, keserűt eszünk, még az arcunk is fintorba torzul. Magára a szervezetre viszont nagyon jó hatással vannak ezek az ízek. Én nem csak azért szeretem, mert tudom, hogy jó, hanem sokszor kívánom is a keserűt, ezt az ízt a teaőrleményekben találom meg. A tejsavas erjedés is hozza a savanyú ízt magával, de ott vannak a savanyú gyümölcsök, a vadcseresznye, vadalma, vackorok vagy az ecet. Nem ipari ecetben kell gondolkodni, de egy vadalmaecetet sok mindenhez lehet társítani, lehet fogyasztani akár üdítőként is felhígítva vízzel. Jót tesz az emésztésnek, sok tápanyag van benne, nagyon gazdag C-vitaminban”.

Viola kezében bodzaecet Fotó: Mag Ede

Most éppen ecetet készít. Viola „boszorkánykonyhájában” ebben az időszakban többek között galagonya,-kökény,- csipkebogyóecet, illetve galagonya- és csipkebogyószósz, gyümölcsbőr, tormalevél-pesztó készül dióval, pirított barackmaggal. Nála már egy ideje erjed a savanyúkáposzta, de ha már ízekről, erjesztésről, vitaminforrásról beszélünk, a káposztasavanyítást is szóba ejtjük, hasznos tanácsokat kapok, összefüggésekre világít rá.

„A kezünkön nagyon sok tejsavbaktérium van, ahogy megfogjuk a káposztát, ahogy dolgozunk vele, azok rákerülnek, és tulajdonképpen ez indítja el ez erjedési folyamatot.

Ugyanakkor a levegőben is nagyon sok baktérium van, ami szintén rátelepszik a káposzta felületére, de tejsavbaktériumok élnek a tormán is, ami frissen kerül a hordóba. A só abban segít, hogy a tejsavbaktérium számára ideális környezet jöjjön létre, és elinduljon az erjedés” – magyarázza.

Friss alapanyagok és fermentumok, a háttérben bodzaecet, fermentált zöld paradicsom Fotó: Mag Ede

De azt sem mindegy – derül ki –, hogy a káposztát mivel nyomtatjuk le a hordóban. Azt most már én is tudom, hogy a kő, a deszka, a műanyag nem a legjobb megoldás erre a célra, ugyanis a nagyon sós, savas közeg sok káros anyagot kioldhat belőlük. „A hordó anyaga saválló, de más műanyagot nem tanácsos belehelyezni. Működhet ellenben az üveg, a porcelán, ha nincs rajta festék. Én nagy, nehéz porcelántálat használok. Ha viszont kis üvegben fermentálunk zöldséget, arra találunk saválló speciális nyomtatót. Sokan kérdezik, hogy nyitva maradjon-e a hordó vagy sem?

Ha nyitva van, nem csak tejsavas erjedés fog történni, hanem vegyes, tehát a vadélesztők is elindulnak, így a káposzta gyorsabban lágyul.

Ha szezontól szezonig savanyítjuk a káposztát, és azt szeretnénk, hogy a következő év őszén is még roppanós legyen a savanyú káposzta, akkor a lehető legoxigénmentesebb közeget kell létrehozni. Ugyanakkor a levegőztetést sem tartom szükségesnek, azzal is könnyen befertőzhetjük. Van, akinek bevált és erre esküszik, csinálja, de rizikós. Ha megfelelően össze van rakva, ha a sóarány kellő mennyiségben benne van, ha megfelelő a hőmérséklet, és le van zárva a hordó, akkor nem szükséges egyebet csinálni” – tanácsolja.

Íme a szárított húsos som Fotó: Mag Ede

Hallgatom ezt a lengyelfalvi fiatal nőt, nagy tudásáról, természetközeliségéről A funtineli boszorkány Nucája jut az eszembe. Csodálom elhivatottságát és azt a tudást, amely valahonnan a mélyből, a múltból jön és a jövőbe mutat. Maga sem tudja honnan kapta, csak azt érzi, hogy belülről fakad.

„Itt nem csak arról van szó, hogy tanultunk, hogy szakmánk legyen, belülről fakad az, hogy mihez van érzékünk, vagy mi okoz örömet. Több mindenhez is értek, ami nem a jelenlegi munkámhoz kapcsolódik, viszont semmi nem okoz ekkora örömet.

Amikor indulok dolgozni, vagy gyűjtős napom van, nem olyan érzés, mintha munkába mennék, mert én szabadnapjaimon is mindig ezt csinálom”. És ő mindig megtalálja benne a változatosságot, és ezzel nem csak évszakról évszakra, hanem napról napra szembesül.

Dakó Viola a székelyudvarhelyi Páva Étterem fiatal „zöldséfje” Fotó: Mag Ede

Ősasszony-energia – ezt érzi amikor erdőn, mezőn gyűjtöget. És rátelepszik egy mély nyugalom attól a tudattól, hogy túl tudna élni bármit, de akár az egész falut is el tudná látni. Megnyugvást, szeretetet, békét adó érzések ezek, amelyek megerősítik.

 A cikk először a Székelyhon napilap Liget mellékletében jelent meg 2022. november 25-én.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport