Ne a ruha menjen a menyasszonyhoz, hanem a menyasszony a ruhához

Szász Cs. Emese 2022. június 17., 19:30 utolsó módosítás: 2022. június 21., 18:21

Egy ezerlelkes, barátságos Maros megyei faluban, Magyarsároson készülnek azok a menyasszonyi ruhák, amelyek már nem csak az országban lettek ismertek, de még Milánóban is ott lógnak egy-egy ruhaszalonban. A tervezőjük Balázs Tünde Imola, aki már tizenévesen tudta, milyen lesz a ruha, amelyben férjhez megy majd. Vőlegény még nem volt hozzá, a ruha azonban létezett a fejében. Azóta sok száz, sok ezer lány ruháját megalkotta már a nagy napra.

Az elkészült ruhák közt a tervezőjük, Balázs Tünde Imola Fotó: Haáz Vince

Míg a legtöbb menyasszonyiruha-szalonban külföldi – leginkább ukrajnai – ruhákat találunk, van egy szalon Marosvásárhelyen, és egy Kolozsváron is, amelyben helyi tervező ruhakölteményeit árulják. Fehér, tört fehér, bézs és kapucsínó színű, csupa csipke és tüll, mégis mindegyik darab kifinomult, elegáns, olyan, amely méltó „társa” lehet a menyasszonynak a nagy napon – mondhatjuk el az Imolacy-ruhákról. Mi pedig arra voltunk kíváncsiak, hol készülnek ezek a szépséges darabok, és ki a tervezőjük.

Varroda a családi ház mellett

Míg egy menyasszonyiruha-szalonnak az a jó, ha egy nagyvárosban van, maguk a ruhák készülhetnek egy kis településen is. Így van ez Balázs Tünde Imola ruháival is. A 33 éves tervező ugyanis Magyarsároson született, most is ott lakik férjével és két kisgyerekével, és közvetlenül a családi házuk mellett van a varroda, amelyben megszületnek a menyasszonyi ruhák. Ez azért is jó, mert egy hároméves kislány és egy egyéves fiúcska mellett nem könnyű egy ekkora üzletet vezetni:

Tünde ugyanis nem csak megálmodja, lerajzolja a menyasszonyi ruháit, de részt vesz a kivitelezés minden egyes lépésében is, ő választja ki az anyagokat, a csipkéket, a cérnákat,

majd a varrodában több munkatársával együtt alkotják meg a ruhákat. 2013-ban született meg az első kollekció, azóta pedig minden évben még egy, amely általában több mint harminc különféle ruhát jelent. Eleinte Marosvásárhelyen, majd Kolozsváron lett egy-egy Imolacy-szalon, így lehetett a ruhákhoz jutni, de különböző szalonok árusítják már a ruháit Bákóban, Déván, Gyulafehérváron és Szatmárnémetiben is, illetve most már külföldön is egyre ismertebbek: Dél-Afrikában árulják például, de Olaszországban is összesen hat szalonban.

Olyan ruhát tervez, amely méltó „társa” lehet a menyasszonynak a nagy napon Fotó: Haáz Vince

Nem találta a megfelelő kínálatot

Tündét – miközben körbevezet a varrodában, és megmutatja a ruhák készítésének fázisait – arról faggatjuk, hogyan lesz valaki menyasszonyiruha-tervező? Tanulja a szakmát? Ezzel a vággyal születik? Azt mondja, hogy ha a gyökereit keresi a dolognak, eszébe jut, hogy már az óvodában is babákat öltöztetett egyfolytában. Ennek ellenére nem a divat vagy a varrás terén folytatta tanulmányait: középiskolában filológiát, egyetemen közgazdaságot és turizmust tanult. Tünde szerint azonban a tehetséget nem tanuljuk, hanem azzal születünk, ő pedig úgy tűnik, leginkább erre született.

„Igazából Medgyesen nyitottunk egy olyan vállalkozást, amely díszítéssel és teljes körű esküvőszervezéssel foglalkozott. Ruhákkal is foglalkozni kellett így, én meg azt vettem észre, hogy nem találok olyan ruhákat, amelyek tetszettek volna nekem annyira, hogy árulni tudjuk azokat. Bár voltak, vannak az országban még tervezők, de úgy éreztem, hogy nem engem képviselnek. Volt egy elképzelésem, hogy milyennek kellene lenniük a menyasszonyi ruháknak, és nem találtam olyanokat”

– meséli a fiatal nő, aki tudja, hogy rengeteg menyasszony küzd még hasonló problémával, hogy összejárja az üzleteket, de nem találja, amit szeretne. Igaz, általában nem is tudják, hogy mit akarnak.

Tündének azonban határozott elképzelése volt a menyasszonyi ruhákról. Elárulja, ő már középiskolás korában tudta, hogy neki milyen kell legyen a menyasszonyi ruhája majd. „Vőlegény még nem volt, de a ruha megvolt a fejemben. Tudtam, hogy sellőt akarok, hogy a vállrész kissé látszódjon, tehát legyen benne valami feltűnő, de mégis diszkrét” – eleveníti fel a ruhát, amelyet végül tényleg pont ilyenre szabtak a kolléganőivel 2015-ben. De nem a saját ruhája volt az első. Már 2013-ban megszületett az első tízdarabos saját kollekció.

Tünde már kislánykorában tudta, milyen lesz majd az ő menyasszonyi ruhája Fotó: Haáz Vince

„Egyszerűen létezik a fejemben a ruha. Én lerajzolom, az elképzelésem szerint firkálgatok és rajzolgatok, mert nem tanultam rajzolni, s aztán azt igyekszem megvalósítani, megvarrni, így alakulnak ki az esküvői ruhák” – mutat rá Tünde, aki bevallja, még varrni sem tudott az elején, pedig nagymamáját mindig kérte gyerekként, hogy tanítsa meg, de valahogy elmaradt.

Nem szeret kérésre változtatni

Tünde végül két varrónővel kezdett dolgozni, aztán lett három-négy, mára összesen tíz varrónővel dolgozik a ruhákon. Az első kollekcióját is szeretettel nézegeti, bár már látja a hibákat is, amúgy is jellemző rá, hogy állandóan próbál javítani, igyekszik egyre inkább kidolgozni részleteket a ruhákon.

A csipke a menyasszonyi ruhák elmaradhatatlan jellemzője Fotó: Haáz Vince

„Addig dolgozom rajtuk, amíg tényleg tetszenek nekem. Azt hiszem, ez a lényeg. Sokszor nagyon elkomplikálom az életem egy-egy darabbal éppen emiatt” – mondja a fiatal tervező, aki bár az elején menyasszonyok kérésére is varrt ruhát, ma már nem teszi, sőt egyre kevésbé dolgozik a menyasszonyokkal. Bevallja, nem szereti, ha az esküvői ruha leendő tulajdonosa változtatni akar, át szeretné szabatni a ruhát. Egyre inkább nem engedi ezt meg, ő tervezőként valami miatt úgy alkotta meg azt a ruhát, okkal, és szeretné, ha a menyasszonyok is megértenék, hogy ezeken nem szeretne változtatni.

„Most külföldre is varrunk, és elég nagy volumenű kéréseink vannak Olaszországba, Németországba, Svájcba, Angliába, Dél-Afrikába, több mint harminc viszonteladónk van, és szeretik a ruháinkat, és ugyanúgy veszik, ahogy a katalógusban van, nem akarnak változtatni rajta, úgyhogy most már az itthoni menyasszonyoknak sem engedem, hogy változtassanak. Most már eljutottam arra szintre”

– magyarázza. Nyilván mindenkinek a saját testformájára alakítják, méretre készítik a ruhát, de azt, amelyiket kiválasztja.

Minél egyszerűbb, minél szebben hulló legyen

Az egész munkafolyamatból Tündének éppen a tervezés a kedvenc része, ameddig a fejében lévő képből megszületik a ruha. Sokszor éjjel ötletel, motoszkál a fejében a gondolat, s akkor gyorsan felkel és lerajzolja, amit akar, hogy nehogy elfelejtse. De nagyon szeret csipkéket, tüllöket, selymeket, anyagokat keresgélni, azok között válogatni is – általában ezt külföldön teheti meg. „Nagyjából megvannak a fejemben a ruhák, aztán megkeresem a hozzá illő csipkéket: elmegyek, szétnézek, bevásárolok, ezt is imádom csinálni. Közben elképzelem, hogy akkor ebből mit lehetne, abból mit lehetne kihozni.”

Papírra készül el először az új modell Fotó: Haáz Vince

S hogy milyenek az Imolacy-ruhák? Tünde általában A-vonalú ruhákat készít, minél egyszerűbb, minél szebben hulló ruhákat kreál, szereti a kidolgozott hátrészeket, a vállra fókuszáló ruhákat, az ujj nélküli és hosszú ujjú darabokat is, rövid menyasszonyi ruhákat azonban nem szokott készíteni.

„Igazából egyrészt azt szeretném elérni a ruháimmal, hogy a lányok önbizalmát növeljem, másrészt nőiességre törekedek, tehát, hogy minél finomabban, minél nőiesebben legyenek a vonalak. Persze az is fontos, hogy valamilyen szinten kényelmes darabok legyenek, mert ugye egész nap rajtuk van, és mozogni, táncolni kell azokban a ruhákban”

– magyarázza.

Anyának lenni és tervezőnek

Ha megvan a kollekció, akkor le is kell fotózni, 2016-ban elkezdtek külföldi fotózásokra járni, Bulgáriával kezdték, de voltak Velencében, Görögországban, Szicíliában is. Tündének fontos, hogy megjelenjen a tenger a képeken. A 2023-as kollekciót például Mallorcán fotózzák, egy spanyol fotóspárral dolgoznak majd július elején, egy modellügynökség kínálatából választják a lányt, aki bemutatja a ruhákat. Most tizennégy ruhát fotóznak le, de ősszel majd lesz még egy kollekció. Most először két kisebb kollekciót tervez ugyanis Tünde. S ha tehetik, ilyenkor a családi nyaralást is oda, akkorra időzítik. Így lesz ez idén is, két kisgyerekkel kezdődik a munka, s velük folytatódik majd a pihenés.

Fotó: Haáz Vince

Valahogy így zajlanak a hétköznapok is Tünde családjában, a hároméves Tündér lánya már óvodás, de vakációban gyakran a varrodában kezdi a napot, a varrónők közt ő is ki tudja élni a babázás, a ruhák iránti igényét. „Szereti a centimétereseket, de mind összevágja, néha belevág a fátylakba is” – neveti el az édesanyja. Ottjártunkkor Tündér is éppen a varrodában volt, s mikor meglátta, hogy édesanyja ruhába öltözött, úgy döntött, ő is ruhácskát kell felvegyen. A kicsi Ádám alig több mint egyéves, nagy szüksége van még anya közelségére.

Szerencsére Tündének akad segítsége, férje is előszeretettel veszi ki a részét a gyereknevelésből. Ez a szakma sem olyan, hogy kétszer két évig gyesen üljön otthon az ember, a 33 éves anyuka nem is szerette volna ezt.

Inkább rohangál naponta többször az otthon és a varroda között, s igyekszik éppen ott lenni, ahol nagyobb szükség van rá.

Hogyan lesz a rosszból jó?

Az elmúlt két év Balázs Tünde Imola vállalkozásánál is a pandémiáról szólt, az esküvői ágazatot nagyon nagy mértékben érintette a világjárvány, és meglátszott ez az Imolacy háza táján is. „Nem voltak esküvők, így nem volt szükség menyasszonyi ruhára sem. Nem volt könnyű, mindenfélével foglalkoztunk, még maszkokat és köpenyeket is varrtunk, hogy ki tudjuk adni a fizetéseket. Nyilván kényszermegoldás volt, s még így is haza kellett küldenem két lányt” – eleveníti fel a 33 éves tervező. Rögtön hozzáteszi: minden rosszban van valami jó, s ez most is megbizonyosodott, Tünde ugyanis a pandémia miatt igyekezett újraszervezni a vállalkozását, s akkor jött az az ötlete, hogy próbálja meg külföldre eladni a ruháit. Kiállításokra járt, felvette a kapcsolatot a különböző szalonokkal, és elkezdtek jönni a megrendelések: egy nagy dél-afrikai megrendelője van már az Imolacy-ruháknak, de Németországban, Svájcban, Angliában is lehet kapni. Legutóbb éppen egy olaszországi forgalmazóval tudott kapcsolatba kerülni, amelynek eredményeképp hat különböző olaszországi szalonba kerültek be a ruhái.

Gyakran külföldre járnak katalógusfotózásra Fotó: Haáz Vince

„El sem akartam hinni, hogy ez valóság, hogy Milánóban árulják az Imolacy-ruhákat egy Pronovias- vagy egy Vera Wang-ruha mellett”

– meséli lelkesen. Hozzáteszi, hihetetlen, de számukra még az ukrajnai háború is hozott megrendelőket, ugyanis Ukrajnában rengeteg menyasszonyiruha-gyártó van, amelynek a kiesését mindenki igyekszik pótolni valahogy.

S hogy miért lettek Imolacy-márkanévvel fémjelzettek Tünde ruhái? Elmondása alapján sokat agyalt a megfelelő néven, amely magyarul is, románul is, máshol is jól hangzik. Az Imolacy végül az ő második keresztnevéből, meg férje, Laci nevének keresztezéséből született, s mivel „imolaszínek” ejtik, így egy kicsit hajaz az angol lace, azaz csipke kifejezésre is.

Tünde Tündérrel. A kislány előszeretettel tartózkodik a varrodában Fotó: Haáz Vince

Tünde vállalkozásában nem csak külföldi, hanem belföldi változások is történnek, egyelőre két Imolacy-szalon van, egy Marosvásárhelyen és egy Kolozsváron. Ősszel azonban egy összevont üzlete lesz Vásárhelyen, Bernády György egykori lakóházának emeletén alakítanak ki egy korszerű szalont majdnem kétszáz négyzetméteren, közben pedig a kolozsvárit megszüntetik.

„Azt szeretném, hogy ezentúl ne a márka menjen a menyasszonyokhoz, hanem a menyasszonyok a márkához”

– fogalmazza meg a változás lényegét Tünde.

A cikk először a Székelyhon napilap Liget mellékeltében jelent meg 2022. június 17-én.

•  Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
•  Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
•  Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
•  Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Kép alapján készülnek a legapróbb részletek •  Fotó: Haáz Vince
Kép alapján készülnek a legapróbb részletek Fotó: Haáz Vince
Tüll, selyem, csipke a menyasszonyi ruhák alapanyaga •  Fotó: Haáz Vince
Tüll, selyem, csipke a menyasszonyi ruhák alapanyaga Fotó: Haáz Vince
•  Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Méretre készülnek •  Fotó: Haáz Vince
Méretre készülnek Fotó: Haáz Vince
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport