Nem ciki a tavalyi gömböket felakasztani a fára

Hajnal Csilla 2017. december 21., 15:26

Nem kell évről évre új díszeket beszerezni, de azért érdemes figyelni, hogyan alakul a karácsonyi divat. Már csak azért is, hogy lássuk, mennyire érzünk rá a trendekre, vagy azért, hogy mit ne kövessünk. Belsőépítész-lakberendezőtől kértünk tanácsot.

Nem ciki a tavalyi gömböket felakasztani a fára
galéria
Érdemes otthonunkban meghitt, megtervezett hangulatot teremteni Fotó: Pixabay.com

A karácsonyhoz hozzátartozik a giccs, de ilyenkor nem zavaró, sokan kifejezetten igénylik karácsony környékén a túldíszítettséget, a hangulatelemeket, apró dekorációs tárgyakat. Van, aki már novemberben kiaggatja a fényfüzéreket, és becsomagolja a gondosan összeállított karácsonyi ajándékokat. S van, aki még december 24-én is a boltokban rohangál, és az ünnep hangulatából legfeljebb csak a karácsonyi reklámokból szűrődik át valami. Van, akinek a vallásról, Jézus Krisztus születéséről szól a karácsony, s van, akinek a családi együttlétről.

A lényeg, hogy egyáltalán nem biztos, hogy akkor kerülünk karácsonyi hangulatba, amikor azt elvárjuk magunktól, s akkor sem, ha felgyúlnak a város fényei vagy kikerülnek a közterekre a műanyag-rénszarvasok, és hirtelen elszaporodnak a teraszokra felkapaszkodó, eredetileg kövérre fújt – de idővel egészen soványra ereszkedett – mikulásdíszek. Sőt, sokunkban keltenek inkább viszolygást, mintsem az ünnepi ráhangolódásban segítenének. Az olcsó tömegdíszek, kínai világító kütyük és széthulló aranyhajak helyett érdemes otthonunkban is inkább megtervezett ünnepélyes hangulatot teremteni, és ne rakjunk ki minden apróságot, amit felhalmoztunk az évek alatt. 

2017-ben a klasszikusan tipikus piros dekorációs elemek mellett divatszín a türkiz, a letisztult fehér kiegészítve arannyal, ezüsttel

– árulta el a Liget olvasóinak Kiss Emőke Klára székelyudvarhelyi belsőépítész, lakberendező. Mint mondta, ezek mellett rendkívül elegáns a fekete és az arany kombinációja, a szürke árnyalatok, de a natúr földszínek is jelen vannak. „Természetesen nem muszáj követni a divatot, a kézműves díszek, természetes anyagok használata esetén nem tévedhetünk, és ezzel az időtlen stílussal meghitt hangulatot lehet varázsolni otthonunkba” – tette hozzá a szakember. Úgy véli, általánosságban elmondható, hogy inkább a túldíszítés jellemző ilyenkor, de egy domináns szín használata, kiegészítve arannyal vagy ezüsttel, akár ennek a kettőnek az ötvözete is a trendek között szerepel, amely szintén nagyon ünnepélyes hatást eredményez.

A természetes anyagok használata és a vintage-stílus is divat még Fotó: Pixabay.com

A fémből, fából, textilből, csipkéből készült díszek, azaz a természetes anyagok használata és a vintage-stílus is divat még, a modern megjelenésben pedig a geometrikus formák, a különböző feliratos dekorációs elemek is divatosak – tette hozzá Kiss Emőke Klára.

Minden év elején van egy vásár Frankfurtban, ahol bemutatják azokat a fő trendeket, amelyek uralni fogják abban az évben a karácsonyi divatot. 2016-ban például a rókás karácsonyi díszek hódítottak, de ugyanígy trendik voltak a masnikkal díszített üveggömbök vagy az ajándékdobozdíszek. 2015-ben a modern és nőies vonal volt a divat, ahol a fehér, a szürke és a fémes színek domináltak. 2014-ben a vintage-stílus, a tolldíszek, a pasztellszínek voltak hangsúlyosak, azelőtt pedig a piros-fehér, a kék-fehér párosítások, illetve az erdei színek halmaza hódított.

Szolid elegancia Fotó: Pixabay.com

Szerencsére nem ciki tavaly vásárolt gömböket és díszeket tenni a fára, mert nem változik annyira hangsúlyosan és drasztikusan a karácsonyi divat, de érdemes figyelni az uralkodó trendek változására, már csak azért is, hogy összehasonlítsuk saját ízlésünk változásaival.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.