Nem csak a letűnt idők divatja a dauer

Péter Beáta 2018. augusztus 03., 13:01

Felforrósított fémcsavarók, fodrászatban készített dauervizek, biztos frizuratrend: évtizedeken keresztül hódított a női fejeken a dauer. És ha néhány évig a sima haj került is előtérbe, most újra divatosak a hullámos, nőies frizurák, és igen, akár a dauer is.

Nem csak a letűnt idők divatja a dauer
galéria
A tartós hullám sokáig volt elsöprő divat. Nem is volt leány, akinek nem volt dauere Fotó: 123rf

Ha fellapozzuk a Csíki Lapok nyolcvan évvel ezelőtt megjelent lapszámait, több alkalommal is találkozunk Bartha Géza, a Corso fodrászat tulajdonosának hirdetésével, amelyekben a fodrászmesterségben történt legújabb újításokról számol meg. „Hölgyem, akar nyáron szép lenni? Mert csak rendes fejjel lehet szép, rendes fejet csak a Wella Dauerwellen örökhullám után kaphat. Garantált biztos siker. A nagyérdemű hölgyközönség szíves tudomására hozom, hogy nagy anyagi áldozatok árán, sikerült külföldről a világhírű örökhullámosító gépgyártól az 1938-as típusú, legújabb gyártmányú, külső és belső 6 Voltos fűtőtesteket beszereznem” – hirdeti szolgáltatását a  hölgyközönségnek a fodrász, nyolc havi írásbeli garanciát ígérve az örökhullám tartósságáért.

Ha visszatekintünk, még a nyolcvanas, kilencvenes években is a „rendes fej” a dauerolt frizurát jelentette.

Húsvéttól karácsonyig kitartott

A meleg, tartós hullámosítás őse volt a hideghullámosításnak, a fűtőtest akkor tulajdonképpen egy kályha volt. Még a hetvenes években is a meleghullámosítást alkalmaztuk – magyarázza Görbe Éva csíkszeredai mesterfodrász. „Inasként bekerülve még volt szerencsém készíteni meleg dauert. Ragaszkodtak hozzá az idős nénik, mert azt mondták, hogy sokáig tart. Ez abból állt, hogy a haj belső rétegében is egy maradandó alakváltozást szenvedett a haj, de a külső rétegét annyira megdolgozta, hogy gyakorlatilag törött volt a haj, amitől égnek állt. Az volt a lényege, hogy nem lapult le. A tartósság szempontjából nagyon szerették a nők, mert húsvéttól karácsonyig és karácsonytól húsvétig kitartott.”

Akárcsak a hideg technikánál, csavarókra tekerték itt is a hajat, viszont meleg technikával. Ujjvastagságnyi, felforrósított csövekre hatalmas fémcsipeszeket fogattak, így ezek is átforrósodtak. A kliens fejére alátéteket helyeztek, amelyek hasonlítottak a ruhacsíptetőre, ezekkel becsippentették a haj tövénél a tincseket. A hajtincseket meleg dauervízzel kenték be, felcsavarták, és a két csíptetőrészbe a fémből készült csavarókat bekattintották.

Nem is volt leány, akinek nem volt dauere

Nagy szenzációnak számított, amikor már Magyarországról lehetett behozni a kész dauervizeket, mert korábban, még a nyolcvanas években is Csíkban ezeket a fodrászatokban állították össze, hisz nem lehetett kapni. Egy liter dauervíz elkészítéséhez egy deci sav, négy deci folyékony ammónia kellett, és ezt töltötték fel desztillált vízzel. Még a fixálóoldatokat is a fodrásznők készítették, gyógyszertárból vásároltak hidrogénperoxidot, és abból hígítottak a hajfestékhez és a dauervízhez is fixálót.

„Ezzel még a kilencvenes évek elején is nagyon sokat dolgoztunk. Hidegullámosítottunk, nem is volt leány, akinek nem volt dauere. Nagy divat volt, rövid hajba is tettünk, hosszúba is, a bobokba. Nekem is volt egyszer, pedig remek göndör hajam van. Naponta tíz dauert is elkészítettünk, de elég macerás dolog volt”

– emlékezett vissza a szakember.

Míg a meleg dauert fémcsavarókra rakták, a hideget facsavarókra, majd teret hódítottak a műanyag csavarók. A mai dauervizek sokkal hajkímélőbbek. Az új technológia szerint, ha manapság tartóshullámot raknak, akkor először felcsavarják az egész hajat, és utána kenik be dauervízzel. A hetvenes, nyolcvanas években igyekeznie kellett egy fodrásznak, hogy felrakja a csavarókat, mert fontos volt, hogy a már bekent hajtincseken egyformán hasson a szer. Amikor az utolsó tincset is felcsavarták, az első részét a hajnak már le kellett fixálni.

A divat diktál

A tartós hullám jelenleg nem divat, de két-három évvel ezelőtt a híres Vidal Sassoon akadémia újra divatba hozta, tartós hullámosítással készített göndör frizurákat mutatott be. Az emberek zöme viszont inkább sütővassal hullámosítja a haját, mert úgy lazább és simán is tudja hordani.  Ugyanakkor azért is maradt háttérbe a dauer, mert a festés, a színezés lényegesen dominánsabb.

A sok hajvasalás után pár éve ismét teret kapott fokozatosan újra a hullám is, amely a mai napig is tart Fotó: 123rf

„Általában mindig előkészíti az előző évi divat a trendet. De a kétezres években a teljes napfogyatkozással teljes változás következett be mindenben, dizájnban, öltözködésben és a hajdivatban is.  Akkor a lágy, nőies hullámokat egy forradalmian új, eléggé férfienergiával átitatott női mivolt váltotta fel, és teret hódítottak a szögletes és nagyon sima hajak. Akkor jött be a hajvasalás divatba. Akkor szorítottuk le újra a lazán fejről elemelt formákat, lehúztuk, kivasaltuk, akkor jöttek be ezek a nagyon határozott, egyenes vonalakat, a szögletes vonalakat követő formák, és lassan a hullámok háttérbe kerültek. Majd rájöttünk, hogy nagyon elférfiasodtak a nők, és hál'istennek újra az egész trend és divatirányzat a nőiességet kezdte hangsúlyozni, divatba jöttek ismét a hosszú hajviseletek, és azzal együtt teret kapott fokozatosan újra a hullám is, amely a mai napig is tart” – összegzett a mesterfodrász.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.