Nemrég azt se tudták, mi az, ma karriert lehet építeni rá: a fitneszoktatói szakma

Péter Beáta 2019. november 08., 17:00

Nem csak azoknak ajánlott, akik először lépnek be egy edzőterembe, és nem csak azoknak, akik versenyekre készülnek. Fontos a hatékonyság és gyakorlatok helyesen elvégzésének szempontjából is, hogy kérjük egy személyi edző tanácsait, segítségét. De hogyan lesz valakiből fitneszoktató? Nagy Hunor személyi edző, testépítő világbajnok évek óta az országos ABC Fitness iskola Hargita megyei oktatója, vele beszélgettünk.

A legutóbbi képzésen részt vevők csapata Fotó: Forrás: Power Huni Team

„Annak idején, amikor nyertem egy világbajnokságot, automatikusan kaptam személyi edzői diplomát a román testépítő és fitnesz szövetségtől. De amikor lementem Bukarestbe, akkor ott egy púpos hátú, dohányzó titkár mondta meg, hogy edzhetek-e mást, vagy nem. Hála Istennek azóta nagyot változott a világ, iskolák jöttek létre, engedélyezett tantervvel dolgoznak, elismeri a tanügyminisztérium is. Az országban mintegy öt iskola van, amelyik személyi edzői diplomát tud kiadni, nagyjából mindenik egyforma. Az teszi a különbséget igazából, hogy ki oktat” – fejtette ki Nagy Hunor.

Visszaemlékezett: ő egy másik testépítő versenyen nyert egy – három szintből álló – kurzust, azt elvégezte, és így kapott önálló diplomát. De akkor még Brassóba kellett járni az oktatásra, és Bukarestben vizsgáztak. Idővel aztán felkérték, hogy legyen ő Hargita megyében oktató, a gyakorlati órákat tartsa meg, hogy ne kelljen a diákok Brassóba utazzanak, csak majd Bukarestbe vizsgázni. Akkor még nem érdekelte, hogy belevágjon, mert épp Budapestre költözött. „De amikor hazajöttem, azt láttam, hogy sajnos aki beiratkozik, mindenki megkapja a diplomát, függetlenül attól, hogy mennyit tud.

És ez volt a fő motivációm, hogy akiket én oktatok, legalább annak az alkalmanként tíz embernek tudást tudok garantálni, hátsó szándékként pedig bennem volt, hogy termembe jó edzőket neveljek ki. Így fogtam bele, és nagyon megszerettem.”

Mint mondja, mivel ismeri a magyarországi fitneszoktató képzést is, össze tudja hasonlítani a romániaival. Ott egy fitneszoktatói „csomag” egy tömbben van, és mintegy 300 ezer forintba kerül. Romániában az oktatást több szakaszra bontották fel. Van egy alapkurzus, a „fitness instructor” képzés, amelyet ha elvégez valaki, dolgozhat edzőteremben, be tud mutatni gépeket, gyakorlatokat, van anatómiai tudása, van egy átfogó képe a fitneszedzésekről, de még nem szakképesített edző. Ezt követően képezheti magát különböző irányokba: lehet aerobik edző, személyi edző stb. Nagy Hunor a személyi edzők továbbképzését vállalta fel, itt az első szakaszban a jelentkezők megtanulják az alapgyakorlatokat, megismerik a gépeket, anatómiai ismereteket szereznek. A második tanfolyamon pedig vizsgamunkát kell összeállítania minden diáknak, fotókkal kell dokumentálja valakinek a fejlődését, meg kell tanulnia használni, csoportosítani a gyakorlatokat, edzésterveket összerakni, étrendeket, egy hónapra leosztani, hogy mi után mi következik. Amikor ez a képzés is megvan, akkor ismét következhet egy felsőbb szint.

A vizsga elméleti és gyakorlati részből áll Fotó: Forrás: Power Huni Team

„Nálam egy évben van öt fitness instructor képzés és egy személyi edző képzés. A legtöbben, akik elvégzik a fitnes instructort, nem jönnek tovább személyi edzői képzésre. Nagyon sok ember elvégzi, hogy legyen egy alapvető tudása, és akkor ő lesz a saját maga edzője, de kevesen csinálják tovább és végzik el a személyi edzői tanfolyamot.

Amikor én annak idején 2003-ban elkezdtem edzeni Csíkszeredában, ennek a sportnak még nem látta senki a jövőjét. Hiába vittem igazolást az iskolába – akárcsak azok, akik dzsúdóversenyeken vagy hokibajnokságon voltak – hogy én testépítő versenyen voltam, nem vették komolyan, nem ismerték el, hogy ez sport.

Sőt, amikor elkezdtem személyi edzősködni, akkor még nem létezett ez a szakma még Brassóban sem, nem léteztek hivatalos fitnesziskolák. Időközben ez kialakult, ebből is szakma lett, lehet tanulni iskolában, lehet képesítést szerezni, hatalmasat fejlődött ez a szakma. Nagyon nagy érdeklődés van rá itthon is. Ez egy hatalmas, átütő dolog volt, hogy a legutóbbi tanfolyamra 11-en jelentkeztek. Ez volt a kilencedik tanfolyam, amit megtartottam.”

Az elméletben tanultakat gyakorlatba is átültetik Fotó: Forrás: Power Huni Team

Egy-egy képzés keretében elméleti és gyakorlati órákon vehetnek részt a jelentkezők. Nagy Hunor rámutatott, a tankönyveik román nyelven vannak, de ő magyarul oktat, majd az utolsó órákon begyakorolják, hogy a vizsgán hogyan mondják el románul a kért anyagot. Fontosnak tartja, hogy az anatómiát is úgy tanítsa, hogy a kurzus résztvevői tudják összekötni, hogy mi miért történik. Mint mondta, nem padban ülnek és nézegetik a képeket, hanem megbeszélik, hogy melyik izom hol van, mi a funkciója, és ezeket négy-öt gyakorlaton keresztül meg is tapasztalják.

„Alapgyakorlatokat is megtanulunk.

A modern fitneszipar tele van gépekkel, leegyszerűsített csigás, kényelmes szerkezetekkel. De soha nem ezek hozzák meg a fejlődést.

Az edzés funkcionális gyakorlatokról kellene szóljon, olyan alapgyakorlatokról, amelyek természetes részei az életünknek. A fitneszben a legfontosabb alapgyakorlat a guggolás. Itt is vissza kell menni az alapokhoz, például egy kisgyerektől könnyen meg lehet tanulni a guggolást. Minden olyan gyakorlat, ami alap, azok természetes mozdulatok – a fekvőtámaszok, a nyomások, a guggolások, az elemelések. Ezek mind olyan gyakorlatok, amelyeket napi szinten végzünk, de nem tudatosan, és nem jól alkalmazzuk. Így ahelyett, hogy gépeket mutatnék meg a diákoknak, megmutatom az alapvető mozgásmintákat, az ezekre ráépülő alapgyakorlatokat, s akkor kapnak egy olyan tudást, amely nyomán később lehet valakiből aerobik edző, csoportos edző vagy személyi edző” – magyarázta.

Örömmel újságolta, hogy a legutóbbi tanfolyam záróvizsgájára a tanügyminisztérium által küldött vizsgabiztosok eljöttek Csíkszeredába, mert korábban mindig le kellett utazni vizsgázni Bukarestbe. Így a diákok is felszabadultabban tudták megmutatni, hogy mit tanultak az elmúlt hetekben.

Fotó: Forrás: Power Huni Team

„Jó lenne, ha a fiatalok, akik elvégzik ezeket a tanfolyamokat, rájönnének, hogy amellett, hogy azzal foglalkoznak, amit szeretnek, pénzt lehet keresni vele, és itthon is megtalálhatják a helyüket. Nekem nagyon fáj, amikor valaki ezt elvégzi, és elmegy két hét múlva mosogatni Angliába. Ebben a szakmában nem az van, hogy én alkalmazok valakit, hétfőtől jön munkába, és hónap végén megkapja a fizetését, hanem személyi edzőként fel kell építeni a hírnevet, a kliensi kört, használni kell okosan a szociális médiát, el kell kezdeni egy-két klienssel, és el kell teljen egy bizonyos idő, hogy kiépíts egy bizonyos megélhetést magadnak. De utána van egy biztos megélhetésed, a saját magad főnöke vagy.”

Úgy véli, sokkal több személyi edzőre lenne szükség, a saját konditermében látja, hogy az emberek igénylik a segítséget, a tanácsokat. „Nem csak testépítéssel foglalkozunk, ha nem a testtartással, korrekcióval.

A vendégeink kilencven százaléka soha nem akar elmenni versenyezni, csak szeretné egy egészséges testben egy minél jobb életenergiával végigélnie az életet. Ehhez kell az edzés.

És ehhez kell, hogy valaki meg tudja mutatni, hogy mi a szépsége ennek. Ez egy gyönyörű sport, nagyon messze elvihet, de káros is lehet, ha valaki nem jól csinálja. Az emberek nagy része igényli a személyi edzőt, azt látom, hogy hajlandóak áldozni az egészségükre és a tudásra, és megfizetnék azt, akinek van képzettsége és igazi ismerete.”

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat