Régi idők emlékei négy keréken: Škoda 100

D. Balázs Ildikó 2022. szeptember 02., 19:40 utolsó módosítás: 2022. szeptember 05., 11:53

Farmotoros kialakítás, hátsókerék-meghajtás, letisztult külső, kevés dísz, tágas beltér, szövettel vagy műbőrrel bevont ülések – a hetvenes évek Škodája, a 100-as nem sokaknak adatott meg. A közkedvelt, színes cseh autó ma Csomortáni Levente szívét is megdobogtatja. Egy majdnem hétköznapi történet az autók szeretetéről, oldtimerekről, egy édesapának tett ígéretről, mely kötelez.

Régi idők emlékei négy keréken: Škoda 100
galéria
Az S100-as nem csak formában és élénk színében tér el a mai autóktól, egészen más érzés egy ilyent vezetni Fotó: Pinti Attila

Aki jártas az autós gyorsasági versenyek világában, annak bizonyára ismerős Csomortáni Levente neve. A Csíkszeredában élő férfi ma már rallybíróként részese az autósport-versenyeknek, noha korábban évekig versenyzőként mérettetett meg. Kevéske szabadidejét ma is autók között tölti, ám korántsem versenyekre készülve.

Az a bizonyos kék Škoda
„Azt mondják, manapság, aki régi autót felújít, nem teljesen normális. Mert minek is újítja? Sok munka, sok pénz, sok utánajárás. Nincs sajnos a környéken egy olyan szakképzett műhely, ahol az ilyen jellegű felújítást elvállalnák, ám mivel elég jól ismernek az autósport-berkekből, ezért sok esetben baráti alapon végzik el az ilyen munkát”

– mondja Levente, amint büszkén végigsimít az égszínkék S100-on, és átsétál a mustársárga autó mellé. Szimbolikus helyen, a csíksomlyói kegytemplom szomszédságában állunk, fontos volt számára a helyszínválasztás az autói bemutatásához, ugyanis – mint mondja – nem csak ő kötődik érzelmileg szorosan a templomhoz, hanem fontos volt édesapja számára is, akinek emlékét őrzi a kék Škoda.

Csomortáni Levente és égszínkék büszkesége Fotó: Pinti Attila

„Én egy ilyen kék Škodán nőttem fel, apámnak egy ilyen kék autója volt, azon tanultam meg vezetni. Egyszer lopva beindítottam, elindultam előre és hátra, s éreztem, jobb, mint biciklivel menni” – mondja nevetve. Az is kiderül, nagy múltja van a családban a motormeghajtásos járművek szeretetének. Levente annak a Motor Elekként is becézett Csomortáni Eleknek a leszármazottja, aki az 1800-as évek végén, 1900-as évek elején élt, és helikoptert épített, mintegy kielégítve mozgásigényét, illetve a motormeghajtásos járművek iránti vonzalmát.

Egy édesapa emlékére

„Apám sajnos 21 évvel ezelőtt meghalt. Mivel már betegeskedett, nem sikerült átíratnia friss rendszámra az autóját, törzskönyveztetni is kellett volna, és megjavítani. Neki már nem volt ehhez energiája, és én megígértem neki, hogy mindezt megcsinálom. Le is foglaltam neki a 45 CSL rendszámot – 1945-ben született – egy ideig meg is volt a rendszám, de közben változtak a törvények, és kellett volna egyfajta megőrzési díjat fizetni arra a rendszámra, ám ezt mi sajnos nem tudtuk, nem is értesítettek, kiadták a számot Székelyudvarhelyre egy hasonló nevű embernek. Megkerestem, de nem erőltettem a dolgot, a bácsinak is ugyanolyan érzelmi kötődése volt a rendszámhoz, neki is a fia vette meg. Így került az autóra a 99 CSL, a számmisztikában a 99-es szám az angyalok száma, én remélem, hogy apám valahol egy angyal” – meséli annak a hosszas folyamatnak a pozitív végkifejletét, amelynek most a végére ért.

Nehéz volt ugyanis a be nem tartott ígéret terhével együtt élni, súlyként nehezedett rá az adott szó, és igazában ez sarkallta arra, hogy adózva édesapja emléke előtt vásároljon egy kék színű S100-ast.

Sokféle színű volt, csak kék nem – jegyzi meg –, ezért arra az elhatározásra jutott, hogy bár költséges ugyan, de kékre festet egy régi Škodát. „Mikor már összevásároltam a környékről az összes romos állapotban lévő Škodát, akkor jött a kék, és megvettem” – eleveníti fel.

Eredeti tükör Fotó: Pinti Attila

Az 1976-ban gyártott autó évekekel ezelőtt Máramarosszigetről került Csíkszeredába, s bár tulajdonosa sokáig ragaszkodott hozzá, végül megvált tőle. Éppen időben – mondja Levente – hiszen édesapja halálának húszéves évfordulójára mindenképpen szeretett volna egy kék színű Škodát. Sok volt vele a munka, s még van tennivaló – mondja, miközben mutatja is, hogy hol szorul még csinosításra. Beltere tágas, szervorendszer hiányában méretesen elegáns a kormánya, a műbőrrel bevont üléseken helyenként az eredeti anyag lelhető fel. Mögötte van leparkolva a másik büszkeség.
Az 1975-ös gyártmányú sárga Škoda története sem hétköznapi, több helyszínen is megfordult, mire végső tulajdonosához került, ezért „a hosszas átíratási folyamat igazi művészet volt”. Határozottan állítja, az életben nincsenek véletlenek. Bár sosem kereste a sárga Škodát, miután megvásárolta, akkor tudatosult benne, hogy édesapja testvérének is hasonló sárga autója volt.

„Hogy hogy mennek? A motor nincs 1000 köbcentis, tehát nem futnak el. Annak idején persze jó volt, mert nem fogyasztott sokat”

– mosolyog.

Készül a narancssárga is

Jelenleg összesen tíz darab régi Škodája van, más-más állapotban, van, amelyik csak alkatrésznek alkalmas. Elégedetten újságolja, most éppen egy narancssárga autó készül. Jelenleg a kék és a sárga S100-as van veterán autóként bejegyezve, ez pedig előnyökkel is jár, így például tulajdonosa mentesül az éves gépkocsi-, illetve az útadó befizetése alól.

Farmotoros lévén az autó eleje üres Fotó: Pinti Attila

„Nincs sok idehaza belőlük, Csíkban nem is nagyon kedvelték, mert farmotoros, s nincs benne erős hajtómű. A kocsi nagy, mert vasból volt. Hegyre menve nehezen melegedett be, s mivel itt viszonylag kemény is volt a tél, nehezen indult be a kabinfűtés, elég nehezen olvadt le a jeges ablak. Szegény apám mennyit kaparta a befagyott ablakot… Megvolt annak a maga szépsége”

– nosztalgiázik az utód.

Eszmei értékű alkatrészek

Érdekesen alakult annak útja, ahogy ezek az oldtimer autók Leventéhez kerültek. Sokan ismerik az autós berkekben, sokszor hívták fel akár ismeretlenül is, figyelmébe ajánlva a hetvenes évek kedvelt járgányát. Ha meg valaki éppen alkatrésznek alkalmas autóról szerzett tudomást, tudta, kinek kell jelezni.

A műbőrrel bevont üléseken helyenként az eredeti anyag lelhető fel Fotó: Pinti Attila

„Én a sorsnak szoktam betudni a dolgokat. Egy alkalommal egy férfi hívott fel, elmondta, hogy én ugyan nem, de ő ismer engem, talált nekem egy Škodát, s elhozza, mert tudja, hogy megveszem. De megtörtént, hogy felhívott egy barátom Brassóból, hogy leadtak egy Škodát az ócskavasba, s maradtak szabad alkatrészek, egy első és két hátsó sárvédő. Persze, hogy elhoztam” – mondja széles mosollyal. Mert alkatrészből hiányvolt régen is és most is. „Nem volt sok autó Romániában, nem is hoztak nagyon alkatrészeket, főleg első sárvédőből volt hiány. Még a régi rendszerben a szászrégeni műanyaggyárban formát készítettek, s ott öntöttek sárvédőt. Ezeknek az új sárvédőknek, amelyek most az autókon vannak, ezért is eszmei értékük van. Volt olyan autó, amit azért vettem meg, mert volt rajta két új műanyag sárvédő” – magyarázza.

Mint megjegyzi,

az S100-as nem csak formában és élénk színében tér el a mai autóktól, egészen más érzés egy ilyent vezetni.

„Ebben érzed, hogy élsz, más, mint a különböző szenzoros, sávkövetővel, akadályérzékelőkkel rendelkező mai autók, amelyekben lassan kormány sem kell, majdnem ők vezetnek téged. Megfigyeltem, hogy majdnem mindegyik régi Škoda eleje sérült volt. Nem is csoda, farmotoros lévén, az autó eleje üres, ezért könnyű, elektronikus segédeszköz, ABS (blokkolásgátló) hiányában, ha úgy nyomtad a féket, hogy közben nem érezted az autót, főleg télen megcsúszott, s elvitt neki a másiknak vagy ki az árokba. Ezért volt veszélyesebb. Azért egy hátsókerék-meghajtású járművet kellett tudni vezetni” – mondja büszkén.

Beltere tágas, szervorendszer hiányában méretesen elegáns a kormánya Fotó: Pinti Attila

Szemeivel végigsimít a kék autón, szíve, lelke benne van. Nem is tud úgy elhaladni mellette, hogy hozzá ne érjen, meg-meg simogatja, poros nem lehet.

„Ezzel még fogok dolgozni, a többit felhozom egy olyan színvonalra, hogy meg lehessen őket csodálni. Általában gyűjtögetek mindent, ami ritka, az autó az egy külön mánia. Ötödikes voltam, amikor a biciklimet elcseréltem egy jó régi robogóra, amilyen apámnak volt. Hagyta, hogy a kocsijából, vagy a dugi benzinből kilopjak néha egy-egy litert, s azt elmotorozzam. Nem szólt soha, pedig biztosan tudott róla”

– eleveníti fel mosolyogva.

„Hogy hogy mennek? A motor nincs 1000 köbcentis, tehát nem futnak el” – mondja Levente. A kék és a sárga S100-as veterán autóként van bejegyezve Fotó: Pinti Attila

Könnyen magára vonzza a tekintetet a parkolóban pihenő égszínkék és mustársárga S100-as. Odajönnek, megcsodálják, lefotózzák. Régi idők emlékei négy keréken.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.