Rendberakni a házakat és a lelkeket. Húsvét az otthonülő családokban

D. Balázs Ildikó , Hajnal Csilla 2020. április 10., 20:25

Miben lesz más az idei húsvét a korábbi esztendők ünnepéhez képest, miről kell lemondanunk, egyáltalán sikerül-e lélekben is felkészülni az ünnepre? Családanyákat kérdeztünk Székelyföld-szerte, ki hogyan varázsolja igazi ünnepé az idei, rendhagyónak is számító húsvéti ünnepeket.

Rendberakni a házakat és a lelkeket. Húsvét az otthonülő családokban
galéria
A világtól fizikailag elkülönülve, a megszokottól másképp, de a várakozás izgalmával készülnek az ünnepre általában a családok Fotó: Haáz Vince

Abban mindannyian egyet érthetünk, az idei húsvét sokféle szempontból különbözik a korábbi évek feltámadási ünnepéhez. Elmaradnak a nagy családi ebédek, személyes találkozások, de lesz virtuális ételszenteltetés és locsolás. A Fekete családban – mint a családanya nevetve megjegyzi – az idei húsvét a korábbiaktól abban is különbözik, hogy a családból senki sem esik csak úgy be a Feltámadás végszavára, hanem együtt készülhet a család.

„Az a legfontosabb, hogy közös akarat legyen a családban, hogy méltó legyen az ünnep, a megemlékezés. Máskor biztonságos keretet adnak a templomi rituálék, most körmenet, most letérdel, most gyónás, most feloldozás, akkor kibékülés, kosárba rakás, és sorolhatnám, most valahogy hangosbemondó nélkül maradtam, a belső hangra és az eddigiek során belém ivódott rendet követhetem. Természetesen családomra hangolva” – magyarázza Beáta.

Együtt a Fekete család: Ilka, Andráska, Beáta és Oszkár Fotó: Családi archívum

Tudja, érzi, hogy ha emlékezetessé szeretné tenni családja számára az ünnepet, akkor legjobb kapaszkodó gyermekkora emlékei: illatok, ízek, fényjátékok, történetek. Sok minden kimarad idén az ünnepből – mondja –, nem tudják a szülőknél, nagyszülőknél is megkóstolni a báránysültet, a sonkát, töltött tojást, de az idei esztendő nagy veszteségi közé sorolható az általuk szervezett zenés locsoló mulatság elmaradása. Húsvéthétfőjén ugyanis évek óta rendszeresen benépesedik a borzsovai porta, kecskehúsból készülnek a finom falatok, a gyerekek tojást keresnek, a barátok találkoznak, a zenészek húzzák a talp alá valót.

„Húsvéthétfőn azokra a barátainkra is gondolva, akik más városból, országból jöttek haza az ünnepre, vagy akiknek kisgyermekeik vannak, öt-hat éve rendszeresen locsolópartit szervezünk, hogy a sok jó ember ne szanaszét, hanem együtt lehessen. Idén talán ennek a hiánya fogja a legnagyobb űrt hagyni” – jegyzi meg Beáta.

Hiányzó győzedelmes ének

Hadnagy Helga számára az ünnep ünnep kell legyen a körülményektől függetlenül is, erre pedig tudatosan kell készülni. Ő ezt tanulta nagyszüleitől, szüleitől.

„A házunkat és a lelkünket is rendbe kell rakni ünnep előtt, függetlenül attól, hogy milyen történelmi korszakban éltünk.

A készülődés idén sem fog elmaradni, csak az eddigi évekhez képest ez most sokkal nyugodtabb” – jegyzi meg a az édesanya. Elismeri, ennek az időszaknak megvannak a maga pozitívumai is, nem kell sehol időre pontosan megjelenni, elmarad a rohanás, ellenben több idő jut pihenésre, ezért mindannyian türelmesebbek.

Tudatosan készül az ünnepre a Hadnagy család: Iringó, Mózes, Helga és Lehel Fotó: Családi archívum

„Még március közepén berendeztünk egy kis szentélyt itthon, Bonaventura testvér biztatására, hogy mindenki otthona kis templomából imádkozzon. Így naponta be tudunk kapcsolódni az imákba, az Úrangyalába, amit családok imádkoznak a járvány megszűnéséért, a szentmisékbe, a felnőtt hittanórákba, amelyeket Böjte Csaba testvér tart, vagy szentségimádásokba, szentmisékbe, hiszen nagyon sok helyről közvetítenek élőben.

Ilyen sok lehetőségünk a lelki készülődésre talán nem is volt eddig.

Kisgyerekes családként eddig is gyakran néztük szentmise közvetítést Csíksomlyóról vagy Déváról. Ez húsvétkor sem lesz másként. Viszont nagyon fog hiányozni a Christus Vincit, Christus Regnat, Christus Imperat győzedelmes felcsendülése a hívek és a kórus éneklésében. Ezt itthon fogjuk elénekelni, bízva abban, hogy a mai kilátástalan helyzetben is Christus Vincit, Christus Regnat, Christus Imperat” – mondja.

Idén is süt-főz a nagymama

A Hadnagy családban idén sem marad el a közös sütés-főzés, a nagypénteki tojásírás, édességek keresése a kertben, elmarad viszont a vasárnapi hagyományos reggeli a nagyszülőkkel.

„Nagymami idén is megfőzi a kocsonyát, a finom sonkát, finom sütikét készít, ezeket a kapuból vesszük el, ahogyan mi is ott hagyjuk a hétköznapokban vitt csomagokat. De amíg az ünnepi asztalnál a nagymamák hagyományos ételeit kóstolgatjuk, lélekben ott leszünk a nagyszülők által terített asztal mellett” – jegyzi meg szomorkásan Helga.

Videóüzenetben locsolkodik majd sok erdélyi kisfiú Fotó: Haáz Vince

És még mi fog hiányozni az idei ünnepen? A húsvéthétfői koránkelés, szépítkezés, hajfonás biztosan hiányozni fog – válaszolja –, és a várakozás is, hogy ki jön el locsolni, milyen verset fog mondani, melyik tojást fogja választani, milyen illatú lesz a spray, a kölni, a parfüm. „Majd várjuk a videóüzeneteket, biztosan fognak érkezni. Kisfiúnkról is videófelvételt készítünk, azt fogjuk elküldeni azoknak, akiket meglocsoltunk volna. Üres marad idén a kiskosár, de megtöltjük majd a kirándulásunk során szerzett kincsekkel: csigaházak, madártollak, különleges kövecskék, hiszen kell maradjon szép emlék erről a húsvétról is” – jegyzi meg derűsen.

Az ünnephez vehető út fontossága

A Péter család számára is a lelassulás jellemzi idén a húsvétra való készülődést. „Hirtelen végtelen időnk lett családunkkal, önmagunkkal lenni. Az elején nagyon nehéz volt leállni a megszokott dolgokkal, lemondani a jövés-menésről, a találkozásokról. Most pedig van idő minden egyes családtagtól megkérdezni, hogyan szeretne ünnepelni. Mostanig csak tettük a dolgunkat nagy izgalommal, hogy minden rendben legyen az ünnepen, mostanra pedig az ünnephez vezető út vált számunkra fontossá.

Túl az aggódásokon, a vajon meddig tart még szorongásain leszedtük a barkát, és virágvasárnap odaültünk a laptop elé, hogy megszentelődjön, mert hisszük azt, hogy így is megtörténik a csoda, így is velünk van Isten”

– válaszolja kérdéseinkre Gábor Zsuzsa.

Elmeséli, családjukban nagy hagyománya van a locsolásnak, férje és három fia minden évben útvonalat készítenek, kiválasztják a verseket és együtt mennek locsolni. Annak ellenére, hogy a három fiúból kettő már nagykorú, ez az idén sem lett volna másként – jegyzi meg.

Van idő a családra, önmagukra. A Péter család: Bálint, Gergő, Sebestyén, Zsuzsa és Péter Fotó: Családi arhívum

„Természetesen a legények aztán a saját útjukat járják, elmennek a leányokhoz, ahová már évek óta nem kíséri el az édesapjuk. Az idén lett volna az első alkalom, hogy a legkisebbik fiúnk is elindult volna az édesapja nélkül. Szerintem nagy pillanat ez egy fiúgyermek életében, ami az idén természetesen elmarad” – mondja az édesanya, aki ugyanakkor kihangsúlyozza, a család pozitívumként éli meg az otthon együtt töltött napokat. „Szeretnék szentmisére elmenni a családdal úgy, ahogy minden évben szoktunk ezen az ünnepen. Szeretnék együtt lenni a szeretteimmel, szeretnék találkozni a barátaimmal. Mindez biztosan meg fog történni, csak egy kicsit másként” – búcsúzik derűsen.

Ünnepi asztalnál egyedül

A 68 éves Ilona néni életében először idén egyedül ül az ünnepi asztalhoz, hiszen gyerekei és három unokája elővigyázatosságból idén nem megy el hozzá ebédre. „A töltött káposztához valót már megvásároltam a piacon, bárányhúst is vettem, dióbelet is törtem a bejglihez, és tojást is festek, mert az unokám tanult verset, és majd felhív telefonon, hogy elmondja nekem húsvét hétfőjén, én pedig küldök neki a vejemtől piros tojást, és egy kis zsebpénzt is, ahogy szoktam. De a töltött káposztából és a bárányhúsból is küldök a gyerekeknek, mert minden évben az általam készített bárányhúst eszik húsvét első napján, ez most is így lesz. Én a rádióból fogom hallgatni az istentiszteletet, máskor is szoktam, ha nem jutok el a templomba” – meséli a nagymama.

Az ünnepi dekorációk is ugyanúgy elkészülhetnek, mint máskor... Fotó: Haáz Vince

...és most még lelkiismeret-furdalásunk se kell legyen, ha a virtuális platformokon mutatjuk meg a világnak Fotó: Haáz Vince

Borsos Kinga Katalinéknál hagyományosan három generáció együtt készülődik és ünnepel húsvétkor, a szüleikkel és a három, már felnőtt gyermekükkel ünnepelnek általában. Az idén ez nagyon fog hiányozni – meséli Katalin, hiszen csak ketten vannak otthon a férjével. „Idén másképp, alkalmazkodva a helyzethez, de igyekszünk felkészülni az ünnepre, inkább elcsendesedve, a lelki részére figyelve. Takarításra, rendezésre több idő van mint máskor, de arra is, hogy az internetről kövessük a szentmise-közvetítéseket, elgondolkodtató cikkeket olvassunk. Esténként meg szoktunk nézni egy-egy tartalmas, spirituális töltetű filmet. Habár az ünnepi asztalhoz nem fogunk együtt leülni, azért a szokásos, hagyományos húslevest, töltött káposztát, süteményt el fogom készíteni, és viszünk belőle a szüleinknek is. Szeretnék néhány tojást is festeni, és a lakást visszafogottan, de húsvéti hangulatú díszekkel dekorálni. Most nem a szomorúság, hanem a hála érzése erősebb: jó, hogy ha egymástól több-kevesebb távolságra is, de életben vagyunk, egészségesen, tudunk egymással beszélgetni, egymásra figyelni. Bízom benne, hogy az idei ünnep bensőséges lesz, és megerősít a kitartásban, hitben” – meséli Katalin.

Van, ahol családon belül igazi locsolásra is van lehetőség, de sokan az interneten várják majd a legényeket Fotó: Haáz Vince

Molnár Heléna két kislány édesanyja, és idén életében először készít töltött káposztát húsvétra, ugyanis édesanyja Hollandiában rekedt, férje szülei falun maradtak a szükségállapot idejére. Sütiket is sütnek, tojást is festenek, és nem baj, ha nem viszik el a locsolók, majd megeszi a család reggelire – meséli az édesanya. „Felöltözünk szépen a lányokkal, lecseréljük a tréningnadrágot ünnepi ruhára, és várjuk, hogy a locsolók online bejelentkezzenek” – osztotta meg velünk Molnár Heléna.

Mi lényeges számunkra?

És ha már a alanyaink arról meséltek, hogy a világháló segítségével közvetített szentmisék révén miként tudnak lélekben is ráhangolódni az ünnepre, arra is kíváncsiak voltunk, hogy egy egyházi elöljáró hogyan érezte magát, amikor nagyhéten üres templomban prédikált. Nem felemelő érzés – reagált kérdésünkre Sebestyén Ottó.

A csíkzsögödi plébános elismeri, megszokta azt, hogy a templom tele van, ismerős arcok veszik körül, és ez nagy biztonságot és inspirációt ad. A ministráns gyerekek hiánya szintén pótolhatatlan űrt hagy az üres templomban – jegyzi meg – ők ugyanis egy teljesen új színt visznek be a liturgiába, ártatlanságukkal, huncutságukkal, jelenlétükkel.

Sebestyén Ottó úgy látja, hogy ha csupán a külső körülményeket nézzük, akkor az ünnepre való felkészülés a szegénység jeleit mutatja, ha viszont abból indulunk ki, hogy a lélek nem a fizika törvénye szerint működik, akkor rengeteg lehetőségünk van.

„Az online kommunikáció teljesen új lehetőség számunkra, amivel eddig nem éltük és nem használtuk ki eléggé. A visszajelzések alapján is azt a következtetést kell levonnom, hogy sok embernek nagyon sokat jelent az online liturgikus programokra való rákapcsolódás. Sőt olyan emberek igénylik a vallásos liturgiát és kínálatukat, akik rendes körülmények között nagyon ritkán járnak templomban. Ugyanakkor felértékelődik a közösségnek az ereje, ezért van az, hogy többnyire a hívek a saját közösségeik liturgiáját választják a Facebookon vagy a Youtube-csatornán. A hit és a közösség egy sokkal spirituálisabb dimenziót kaphat” – magyarázza Sebestyén Ottó, aki szerint az idei húsvét az üzeni számunkra, hogy szükség van dolgaink, sorsunk átgondolására, egy intenzív újratervezésre.

Abba érdemes igazán erőt, energiát, pénzt befektetni, ami igazán lényeges a mi számunkra Fotó: Haáz Vince

„A jelenlegi helyzet sok mindent rostára tesz, és az embereknek felkínálja azt a lehetőséget, hogy megértsék: abba érdemes igazán erőt, energiát, pénzt befektetni, ami igazán lényeges a mi számunkra” – mutat rá a plébános.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport