Semmibe nem kerülő jótékonykodás: életmentés kupakokból

Szász Cs. Emese 2018. december 13., 15:33 utolsó módosítás: 2018. december 13., 16:21

A jótékonysági kupakgyűjtésről sokan hallottak, annyira egyszerű és semmibe nem kerülő adományozási forma, hogy sokan mindenféle cél ismerete nélkül is gyűjtik. De hogyan lesz ebből pénz, majd életmentés?

Semmibe nem kerülő jótékonykodás: életmentés kupakokból
galéria
A kis műanyag, amiből sok akár életet is menthet Fotó: Tamás Attila

Bár sokan hamis kupakgyűjtésekről, értelmetlen akciókról beszélnek, mifelénk ez nem igaz, a Székelyföldön összegyűjtött kupakok sorsát ugyanis immár négy éve felvállalta Bács Emese és a LAB Életmentő Kupakok Egyesület. Azóta pedig évről évre egyre több kupak gyűl, és egyre több beteg gyereknek lehet belőle segíteni. Idén például tizenhat beteg gyerek kezeléséhez járulhattak hozzá, igaz, nem csak a kupakok árából: anyagi támogatással együtt mintegy 151 ezer lejnyi összeggel tudtak beszállni a kezelések összegébe.

Tragédiából mozgalom

„Négy éve kezdődött, amikor kislányom osztálytársának az édesanyja tett közzé egy felhívást, egy volt szomszédjának próbált segíteni, aki Magyarországra költözött. Akkor kapcsolódtam be én is, kezdtük gyűjteni a műanyag palackok tetejét, a terv az volt, hogy itt gyűjtjük s majd elviszik azokat Magyarországra, de sajnos mire érte jöttek volna, meghalt a kislány, mi pedig itt maradtunk csaknem 800 kilónyi kupakkal” – emlékszik vissza a kezdetekre a sepsiszentgyörgyi Bács Emese, aki a megrendítő tragédia után kezdett kutakodni, hogy mit is csinálhatnak a jelentős összefogásból megmaradt műanyaghulladékkal. Sok kérdezősködés után találtak rá a csíkszeredai hulladékfeldolgozóra, amely végül bevette a kupakokat, annak árával pedig egy gyimesközéploki kislánynak tudtak segíteni.

Bács Emese azóta is teljes odaadással folytatja a kupakgyűjtést, életformájává vált a rászorulók felkutatása, támogatása, miközben egyre többen ismerték fel a műanyag hulladékban rejlő lehetőséget.

Bekapcsolódtak a gyűjtésbe Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen, Szovátán, Csíkszeredában, majd egyre több vidéki településen is, civil szervezetek és egyének is felvállalták a közvetítő szerepet.

Sok kicsi sokra megy

Hatvan baniért tudnak értékesíteni egy kiló kupakot, ami nem sok, de sok kicsi sokra megy: idén például 12 470 lej gyűlt be eddig csak a kupakok árából, ehhez pedig még vagy 4000 lej gyűl év végéig – magyarázza Bács Emese. Ez azt jelenti, hogy ebben az évben több mint 27 ezer kilónyi műanyag kupakot gyűjtöttek össze, legaktívabbak a Kovászna és Maros megyei kupakgyűjtők voltak.

Hatvan baniért lehet értékesíteni egy kiló kupakot, ami egyáltalán nem sok, de sok kicsi sokra megy

Emellett számos más szempontból is beszédesek a LAB Életmentő Kupakok Egyesület statisztikái: idén 260 rászoruló családot segítettek csomagokkal, mintegy húsz vidéki óvodát és iskolát támogattak, hatvan gyereket segítettek tanszercsomaggal, névre szóló karácsonyi csomagot kap 150 gyerek és 67 család, s idén először egy nyári tábort is szerveztek olyan rászoruló gyerekeknek, akiknek ilyesmiben még sosem volt részük. Mindezeken 49 egyesületi tag és húsz önkéntes dolgozott szerte Székelyföldön.

Az adományozás nem lomtalanítás

Kérdésünkre Bács Emese elárulta, bár az ország különböző pontjairól, sőt sokszor külföldről is megkapják zsákszámra a műanyag flakonok kupakjait, munkájukban nem is a szállítás, hanem a szervezés a legnehezebb.

„A legtöbb munkát nem a kupakok jelentik, hanem az egyéb adományok, mert sokan összetévesztik az adományozást a lomtalanítással. Mi többször közzétesszük, hogy használt, de használható játékot, ruhaneműt várunk, erre érkeznek szakadt ruhák vagy kettétört talpú cipők, kerék nélküli autók, kéz nélküli babák is, amikkel nem tudunk mit kezdeni. Az adományokat éppen ezért kénytelenek vagyunk átválogatni, azért is, hogy méret szerinti ruhákat kapjanak a rászorulók, de azért is, hogy kiválogassuk a használtból a szemetet. Nem megalázni akarjuk a rászoruló családokat, hanem segíteni nekik”

– összegzi a LAB Életmentő Kupakok egyesület elnöke.

Jelenleg két kislánynak folyik a gyűjtés

Aki gyűjti a kupakokat, tudja, hogy a műanyaghulladékot folyamatosan fogadják a gyűjtőhelyeken, az egyesületi tagok pedig majd eldöntik, hogy kinek a kezelésére szánják az ezekből származó összeget. Jelenleg két kislánynak párhuzamosan igyekeznek segíteni. Egyikük a marosvásárhelyi Kemény Abigél, aki daganatos megbetegedéssel küzd, jelenleg Budapesten kezelik. A másik a 13 éves Csutak Hermina Mercédesz, aki koraszülöttként jött világra, s kiderült, hogy látássérült lett az inkubátorban adagolt oxigén miatt, neki egy speciális szemüvegre gyűjtenek, amely képes felolvasni szöveget, továbbá arc-, szín- és pénzfelismerő programmal rendelkezik. Az otthon összegyűjtött kupakokat Székelyföld számos településén több helyen le lehet adni. Aki szeretné tudni, hogy hol, annak érdemes felkeresnie a LAB Életmentő Kupakok Egyesület Facebook-oldalt, ahol megkeresheti a hozzá legközelebb eső gyűjtőhelyet.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.