Székelyruha: viselet az ünnepnek és a léleknek

D. Balázs Ildikó 2022. július 01., 18:31

Minden ruhadarabban benne van a lelkükből egy darab – mondja Kopacz Melinda és Demes Éva. A csíkszeredai testvérpár évtizedekkel ezelőtt tulajdonképpen belenőtt a viseletvarrásba, hiszen édesanyjuktól már kislányként eltanulták annak csínját-bínját. Szorgos kezeik közül mára már többszáz ruha került ki, de azt is mondhatnánk, hogy többszáz legény, leány vagy éppenséggel gyermek lelkében ültették el annak a felismerésnek a csíráját, hogy a székelyruha kincs, és ha magunkra öltjük, ünnepel a lelkünk.

Székelyruha: viselet az ünnepnek és a léleknek
galéria
Kopacz Melinda és Demes Éva. Egyre keresettebb népviselet-készítő műhelyük Fotó: Veres Nándor

Az udvaron hófehér ingek száradnak a nyári napon, a kis műhelyben egy fiatalasszony kezében pöfög az ipari vasaló, látszik, nem először veselkedik neki. Aki életében már vasalt székelyruhainget, annak nem kell hosszasan ecsetelnem, miért is ragadtak meg a fiatalasszony rutinos mozdulatai.

 Volt, akitől szakmát tanulni

„Most már 18 éve varrom a székelyruhát. Mi a húgommal ebbe belenőttünk, hiszen édesanyánk ezzel foglalkozott, s talán még az ő édesanyja is” – magyarázza a kis műhelyben Melinda. Testvére, Éva éppen egy bőrrel díszített csíkszentdomokosi férfimellényt varr, mellett ott várakozik egy befejezés előtt álló, szintén domokosi ezerkockás rokolya. Büszkén újságolják, 73 éves édesanyjuk még mindig aktívan besegít a munkába, minden, ami kézzel készül, az ő feladata, rá hárul a gombfelvarrás, a gomblyukkötés, kapcsok felvarrása vagy éppenséggel a díszítő varrások. Sőt, ha szükség van rá , s miért ne lenne, egy-két jó tanácsa mindig jól jön. „Jó, ha itt van nekünk, ha valamiben elakadnánk” – értenek egyet.

„Mikor mi kicsik voltunk, egy osztováta mindig fel volt vetve odahaza, édesanyám sokat szőtt, mi pedig sokszor odaültünk, s rontottuk el”

– kacag nagyot Éva. Ő nyolc éve csatlakozott nővéréhez, s a kis műhelyben ma már ketten varrják a gyolcsingeket, rokolyákat, kötényeket, férfi- és női mellényeket vagy posztónadrágot, székelyharisnyát.

A felcsíkitól a mezőségiig

Műhelyükben eddig már többszáz női és férfi viselet készült, elkészítik ők az alcsíki falvakra jellemző piros-fekete mintájú szoknyát, az ehhez járó fekete bársony- vagy selyem-, netán bordópiros mellényt, a több színben pompázó felcsíki viseletet, férfiaknak a zsinóros székelyharisnyát, esetleg díszes mellényt, de még a mezőségi viselet varrása sem áll távol tőlük.

Kopacz Melinda 18 éve varr székelyruhát Fotó: Veres Nándor

Sokfajta viseletet ismernek, de elsősorban a helyiek azok, amelyeket meg is varrják, ugyanakkor nagy segítség létezésük, hiszen székelyruha-szervízelés céljával is sokan megkeresik őket.

„Előkerülnek a ládák aljából a nagymama vagy dédnagymama régi szőttesei, na azokat mi szívesen feljavítjuk. Megtörténik, hogy kicsi a mellény, mi pedig próbálunk egy toldással, díszítéssel valamilyen motívummal olyan megoldást találni, hogy újra viselhető legyen. Tulajdonképpen elég sok viseletet ismerünk, mert járunk népviselet-konferenciákra, s ott zajlik egyfajta ismerkedés velük.

A viselethordásnak van egy olyan vetülete is, hogy próbáljuk meg a régit behozni a mába, azaz hogyan viselhetjük a hétköznapokban azokat a régi viseleteket, amelyeket őseink talán csak ünnepnapokon viseltek.

Hogy például a régi rokolyákat kötény nélkül lehessen felvenni egy kicsi fehér inggel, teszünk egy új derekat a szoknyának, egy cipzárt, és máris aktualizálva van” – meséli Melinda. A lányok szoknyája térdig ér, az asszonyoké lábszárközépig. „Régebb leért a bokáig a viselet, ma már kicsit nagyobb a szabadság, látszhat egy kicsi a lábból” – mondja nevetve.

Demes Éva nyolc éve csatlakozott nővéréhez, itt kamatoztatja az édesanyjától megtanultakat Fotó: Veres Nándor

A népviselet büszkeség

Melindának két rend saját viselete van, egy csíkpálfalvi és egy domokosi. Mindkettőhöz kötődik, mindkettőt szívesen és büszkén ölti magára. Meséli, Csíkpálfalvára ment férjhez, ott került elő egy száz évnél is régebbi viseletet, s annak a mintájára készítette el a sajátját is.

„Ha felveszem, büszkén el tudom mondani, hogy csíkpálfalvi vagyok, s az ő viseletüket viselem. Mivel édesanyám csíkszentdomokosi születésű, a másik viseletem a domokosi ezerkockás, az engem nagyon megfogott. Kaptunk egy nagyon-nagyon régi ruhát, s annak mintájára szőttük meg az anyagot. A domokosi is és a pálfalvi is igen kedves számomra. Talán a domokosi viselet a legszínesebb, van barnás, kékes, zöldes vagy fekete csíkos, koszorús hímes. S mindegyik színnek megvan a jelentése. A zöld az erdőt, a barna a földeket szimbolizálja, a kék a Mária-tisztelet jele, olyan családokban volt kék csíkos a rokolya, amelyek papot adtak a közösségnek. A piros az öröm, a fekete a gyász színe” – meséli, s büszkén mutatja az éppen kéznél lévő pálfalvi viseletét, de előkerül az ezerkockás is.

Viselni is tudni kell – jegyzi meg – hiszen nehéz, súlya van, nem egy selyemszoknyával talál.

S így derül ki az is, hogy amikor kislányként az osztováta mellé ültek, nem csak „elrontották”, amivel édesanyjuk dolgozott, hanem szőni is megtanultak. Melinda szokott szőni, de erre csak télen van idő, nyáron, tavasszal olyan nagy a varrodában illetve az általa működtetett székelyruha kölcsönzőben a forgalom, hogy folyamatosan ott kell lenni.

A székely ing, kötény kivasalásának minden apró fortélyát ismerik már Fotó: Veres Nándor

„Van Pálfalván egy kicsi műhelyem, s amikor nincs télen munka, oda behúzódok, az ajtót becsukom, senkivel nem tárgyalok. Ide sem járok, amíg le nem szőttem, aminek nekifogtam. A felvetésnél segít a húgom, a többit már egyedül csinálom” – jegyzi meg.

„A szakmát nem megtanuljuk, hanem ellopjuk”

Szeretik a kihívásokat, derül ki a beszélgetés során, az ő szívüket is megdobogtatja, amikor akár százéves viseletet tartanak a kezükben, s ha ennek mintájára kell újat készíteni, na az, ami igazán örömmel tölti el őket. Érdekes felkéréseket is kapnak. Legutóbb például – mesélik – Csíkszentkirályon került elő egy láda mélyéről egy nagyon régi szőttes anyag, annak mintájára szőtt Melinda hasonlót a télen, s hamarosan nyolc rend rokolya készül belőle.

Minden ruhadarabban benne van a lelkükből egy darab – mondják a varrónők Fotó: Veres Nándor

Telefonra lementett fotók kerülnek elő. Éva büszkén mutatja egy udvarhelyszéki viselet fotóját, különlegessége abban rejlik, hogy a kötényt ők maguk hímezték kézzel. „Színe s fonákja egyforma, egy bog sincs rajta. A csipke is kézzel van horgolva” – magyarázza büszke mosollyal. Vannak olyan emberek – újságolják – , akik azt mondják, hogy nekik kézimunka kell, nem érdekli, mennyibe kerül. Ilyen felkérést kaptak például Marosszentgyörgyről, egy régi darab mintájára készítették az újat. Megrajzolták a mintát, kinyomtatták, s az alapján hímezték ki a bársony mellényt. Kézzel.

A csíkszeredai műhely legkisebb méretű székelyruhái Fotó: Veres Nándor

S amíg mi beszélgetünk, a nővérek nosztalgiáznak, az előtérben András Tünde, egy homoródalmási fiatalasszony rendületlenül vasal. „Nagyon szépen hímez, a homoródalmási posztómellényeken nagyon szép kézi hímzés van, és megtanulta. Most tanulja a szakmát, hogy legyen akinek átadjuk a tudást. Ő az inas” – mondja Melinda, akinek szent meggyőződése, hogy a szakmát nem megtanulni kell, hanem ellopni.

„De jó, hogy vannak maguk”

Közben a viseletkölcsönzőbe sétálunk át Melindával, ahol büszkén mutat körbe, 150 rend székelyruhával rendelkeznek, s ezek szezonban folyamatosan úton vannak. A szezon pedig tavasszal az elsőáldozásokkal kezdődik, következnek a kicsengetések, az iskolai- , illetve a kórtárstalálkozók, pünkösd, s majd az éppen ezen a hétvégén megrendezett Ezer Székely Leány Napja után elcsendesedik az érdeklődés, de felélénkül ősszel, a szüreti bálok idején. Nevetve mondja, megnyugtatóan hat a kölcsönzőkre, amikor azt hallják, nem kell a viseletet kitisztítani, mielőtt visszavinnék.

Éva itt felcsíki böjti viseletben, Melinda csípálfalviban Fotó: Veres Nándor

„Sokan mondják, de jó, hogy vannak maguk. A kikölcsönzött ruhákat innen tisztítva, kivasalva viszik el, de én úgy kérem vissza, ahogy levették” – mondja, s aki vasalt már életében székelyruhainget, kötényt, az tudja, milyen nagy dolog ez. Ezen a ponton én is kíváncsi vagyok, milyen praktikák vethetőek be a könnyebb vasalásért. Az egyik titok – mondja –, hogy mosásnál nem kell puhítani az anyagot, azaz ne használjunk öblítőt. Nevetve jegyi meg, bizony ők is sok módszert kipróbáltak, hogy könnyedén tudják vasalni ezeket a gyolcsból készült ruhadarabokat. A bemutató üzletként is működő kölcsönzőben még az üvegek is székelyruhában díszelegnek, a falat pedig olyan gyerekek alkotásai díszítik, akik számára korábban székelyruhát kölcsönöztek szüleik.

Melinda büszkén mutatja meg a csíkszentdomokosi ezerkockás viseletét is Fotó: Veres Nándor

Vajon mivel magyarázható, hogy napjainkban fénykorát éli a népviselet? Melinda szerint egyre erősebb az emberekben a hovatartozás érzése, és ezt az érzést a népi viselettel könnyen ki is tudják mutatni. Aztán – fűzi hozzá – az sem mellékes, hogy ha valaki viseletet ölt magára, teljesen más ember lesz belőle.

„A viselet ad egy tartást. Nagyon szép a székelyruha, mert nagyon színes, megvan minden falunak a maga viselet, s mindennek megvan a maga jelentése.

Ma is sokak számára fontos a viselete üzenete is. Mi a húgommal nagyon szeretjük ezt a szakmát. Ebből is élünk, de szeretjük. Van, amikor édesanyánktól kell tanácsot kérni, de az elég ritka ma már, mi ketten már tudunk boldogulni. Minden ruhadarabban benne van a lelkünkből egy darab, az számunkra is fontos, hogy szép legyen, jól álljon, s viselője szeresse, jól érezze magát benne” – mondja Melinda.

A cikk először a Székelyhon napilap Liget mellékeltében jelent meg 2022. július 1-jén.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport