Szőrtelenítés. Sima bőrfelület, de hogyan?

Péter Beáta 2018. május 15., 17:43

A nyár közeledtével lekerülnek a női lábakról a harisnyák, előkerülnek a pántos blúzok, ruhák, beköszönt a strandszezon és a nők – és igen, adott esetben a férfiak is – jobban odafigyelnek arra, hogy a bőrük különböző felületeit szőrtelenítsék. Hogy melyik a legjobb módszere a depilálásnak, arról szakembert kérdeztünk.

Szász Enikő szerint a szőrtelenítés egyik leghatásosabb módja a gyantázás Fotó: Gecse Noémi

Borotválás, csipeszelés, gyantázás vagy a szőrtelenítő krémek alkalmazása során egy cél lebeg a előttünk: minél simább bőrfelületet kapni minél hosszabb ideig. Szász Enikő biokozmetikus úgy véli, erről többet kellene beszélni, nem csak a fiatalok, hanem a szülők körében is, mert ők tudják átadni a helyes információt.

„Nagyon rosszak a szokásaink. A fiatal generáció leggyorsabban a borotvához nyúl. Ezzel több gond is van, először is az, hogy másfél nap alatt visszanő a szőr. A rendszeres borotválás nyomán megvastagszik a hámréteg, a bőr csúnya lesz.

Ugyanakkor nagy a fertőzésveszély, főleg, ha ugyanazt a borotvakapát többször is használják, mer a már használt borotvát ha letesszük, meglephetik a baktériumok. Tehát, ha kibontottuk, használtuk, el kell dobni. Ki lehet számolni, hogy egy évben mennyit költünk borotvakapára, szép összeg fog kijönni”– mutat rá a szakember. Hangsúlyozza, hogy ez nem megoldja a „problémát”, hanem még serkenti is a szőr növekedését. Viszonyt fájdalommentes és gyors, talán ezért szeretik a legtöbben. A szőrtelenítő krémek alkalmazása is fájdalommentes, de leégeti a szőrt és két nap múlva ugyanúgy vissza van nőve. Nem megfelelő használata esetén pedig még égési sebeket is okozhat.

A gyantázás nem fájdalommentes ugyan, de kevésbé van kitéve a bőr a fertőzésnek és később nő vissza a szőrzet is.

Ugyanakkor pénztárcabarát – egy évben tizenkétszer kell alkalmazni. „Ha világos szőrzete van valakinek, ha sötét, egy évben tizenkettőnél nem kell többször gyantáztatni. Most már többféle gyanta van, a patronos gyantával végezzük a lábgyantázást és hónaljgyantázást, a másik a spatulás, ennél papírt vagy vásznat használunk a letépéshez, ez utóbbi kevésbé okoz fájdalmat. Én vax gyantát használok leginkább, az intim részekre az ajánlott leginkább. Az intim testrészek gyantáztatása nagyon divatos, a kozmetikában rendszeresen igényelt szolgáltatássá vált” – tudjuk meg a kulisszatitkokat a szakembertől.

A kereskedelemben kapható gyantacsíkokról Szász Enikő elmondta, ezt is

megfelelően kell használni, betartva az elő- és utókezeléseket.

„Ezek mind olyan kínálkozó lehetőségek, amelyek szembejönnek velünk és azt gondoljuk, hogy jó megoldás. Inkább azt ajánlom, keressünk egy olyan szakembert, akihez elmegyünk egy évben tizenkét alkalommal teljes gyantázásra, ami azt jelenti, hogy hónaljat, lábat és a fazont szőrteleníttetjük. Ez a legjobb eljárás, mert kopik a szőr, nincs fertőzésveszély, hiszen előtte is fertőtlenítünk és utána is használunk egy olyan gélt, ami tipikusan gyantázás után ajánlott. Sokan használnak kékszeszt a kozmetikában, viszont felhívnám a figyelmet, hogy az a rossz tulajdonsága, hogy a bőrre rákerülve roncsol. Lehet kapni géleket, amelyekben fertőtlenítő is van, utána hámvédést is biztosít és garantált, hogy puhítja a bőrt és nem lesz semmilyen problémánk.”

A gyantázás nem fájdalommentes, de számos előnye van Fotó: Gecse Noémi

Mivel nyáron nagy a hőleadása a bőrnek, ajánlott reggel vagy este gyantáztatni és előtte nem jó zuhanyozni, mert a víz puhítja a bőrt. Az utókezelés is fontos: gyantáztatás után nem szabad napoztatni a felületet, illetve, ha lehet, huszonnégy, de legalább néhány óráig ne menjünk vízbe.

„Ha valaki elkezd gyantáztatni, nem biztos, hogy az első időszakban nem kell jöjjön három hét múlva, de egy idő után el fog jutni oda, hogy csak havonta kell jönnie, mert ritkul a szőr. Olyan is van, akinek egy évben csupán háromszor, négyszer kell szőrtelenítsünk.”

Amennyiben epilálógépet használunk, akkor is tartósabb sima bőrfelületet kapunk, mivel az kitépi a szőr gyökerét is. „Mivel a mátrixsejtek úgy dolgoznak, hogy ha kitépik a szőrt, akkor is újra fog nőni, véglegesíteni ez sem tudja szőrtelen állapotunkat. Gép használata után körülbelül két hét a visszanövési idő. Nem fájdalommentes, mindenképp, aki géppel epilál, figyeljen arra, hogy a hámvédelem legyen megoldva, valamilyen nyugtató gélt utána mindenképp használjon. Rögtön utána ez esetben sem szabad vízbe menni, vagy kitenni erős napsütésnek a bőrfelületet” – tanácsolja a kozmetikus.

A szakembertől megtudtuk,

az úgynevezett végleges szőrtelenítés sem végleges, csak tartós.

„Nagyon jó minőségű kell legyen, és ha nem csinál valaki jó minőségűt, akkor nem lesz hatásos. Ezt nem szabad nyári hónapokban igénybe venni. De amíg a mátrixsejteknek az a dolguk, hogy újratermelődjenek, dolgozni fognak. A szőrnek egyébként is egy védő funkciója van, nem lenne szabad maximálisan szőrteleníteni. Például a nyolcvanas években Madonna még „szőrösen” járt, a szőrtelenítés a kilencvenes évektől jött be divatba. Nem tudom, meddig fog tartani, de vannak próbálkozások, hogy felhívják arra a figyelmet, hogy nem kell teljesen leszedni a szőrt” – magyarázta Szász Enikő. Hozzátette, sajnos már az ötödikes, hatodikos lányok is kezdték szőrteleníteni magukat és ez nem jó, mert ez folyamatosan serkenti a szőr növekedését és vastagodását. Ugyanakkor az elő- vagy utókezelésekre sem szokták legtöbb helyen felhívni a figyelmet, pedig nagyon fontos lenne.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat