Takarékosabbak lennének a férfiak?

Szász Cs. Emese 2018. november 14., 15:09 utolsó módosítás: 2018. november 14., 15:24

A nőket jobban foglalkoztatja a megtakarítás lehetősége, mint a férfiakat, mégis arányaiban kevesebb pénzt tudnak félretenni – derül ki egy nemrég közzétett hazai felmérésből, amely a nemek közti egyéb különbségekre is rávilágít. Ennek ellenére az általunk megkérdezett szociológus szerint csak fenntartásokkal jelenthetjük ki, hogy a férfiak takarékosabbak lennének, mint a hölgyek.

Takarékosabbak lennének a férfiak?
galéria
Kinél marad több pénz? Fotó: Haáz Vince

Az említett kutatást az OTP Bank Románia és az Oktatáshoz való jog Alapítvány készítette a FinZoom.ro bevonásával 2018. augusztus 22. és szeptember 24. között. A kizárólag online felületen zajló felmérésben ezer, 18. életévét betöltött személyt kérdeztek meg, ezeknek csaknem fele, egészen pontosan 48 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik, sőt 16 százalékának pedig magas szintű gazdasági ismeretei voltak.

A felmérésben részt vevő férfiak 66 százaléka vallotta azt, hogy szisztematikusan tud megtakarítani, a nőknek viszont csak az 54 százaléka jelentette ki ugyanezt. Arra a kérdésre viszont, hogy az elmúlt félévben sikerült-e pénzt félretenniük, a férfiaknak mindössze 26 százaléka válaszolt nemmel,

a nőknél ugyanez az arány jóval kedvezőtlenebb: 44 százalékuk semmit sem tudott félretenni az elmúlt hat hónapban,

ami arra engedte következtetni a kutatás készítőit, hogy a férfiak takarékosabbak, mint a szebbik nem képviselői. Ugyanakkor a megkérdezettek válaszai alapján a férfiak többet is stresszelnek a pénz miatt, mint a nők: az „erősebbik” nem 65 százaléka, míg a „szebbik” nem 56 százaléka vallotta magáról, hogy stresszel a pénzügyek miatt.

Tény: a férfiak többet keresnek Romániában

Czire Szabolcs szociológus megkeresésünkre elmondta, meglátása szerint a felmérés eredményei azt tükrözik, hogy az interneten készült ez a kutatás, de azt is, hogy jelen pillanatban a társadalmunkban milyen a nemi szerepek viszonyulása az anyagiakhoz.

Csak fenntartásokkal lehet kijelenteni, hogy a férfiak többet tudnának félretenni Fotó: 123RF

„Az eredmények nagyjából tükrözik a jelenlegi valóságot, de ezek a különbségek a nemek közt a jövőben csökkeni fognak. Legalábbis a nyugati tendencia az, hogy nincs olyan nagy különbség férfi és nő között a pénzügyi viselkedések terén” – magyarázta a szociológus. A viselkedéskutatásban is jártas szakember szerint az eredmények értékelése esetén tekintetbe kell venni azt is, hogy

Romániában jelen pillanatban is a férfiak 15-18 százalékkal többet keresnek, mint a nők,

gyakran még ugyanabban a munkakörben is, ez a tény pedig nagy mértékben befolyásolhatja az eredményt, hiszen ha valakinek nagyobb a jövedelme, akkor annak a szükséglet fölötti, megtakarítható része is mindig nagyobb, mint aki éppen csak a szükségletét tudja lefedni a jövedelméből.

A szereposztásból is adódnak különbségek

Czire Szabolcs szerint továbbá a vásárlási szokásokban is kimutatható különbség a nemek közt: egy hagyományos berendezkedésű családban – s a legtöbb család Romániában még ilyen – más dolgokat vásárolnak inkább a férfiak, és másokat a nők. A hagyományosabb családi berendezkedésekben a szereposztásokból adódóan az az elvárt, hogy a mindennapi vásárlást, az apróbb konyhai, háztartásbeli vásárlást inkább a nő végzi.

„Ezek a vásárlások azonban nagyon megtévesztők: a családi konyhapénz – amiről tapasztalatom szerint elég kevés családban döntenek kristálytisztán – jóval többre rúghat, mint azt a férfi gondolja”

– mutatott rá a szociológus. Felmérések azt mutatják, hogy a férfi nagyon gyakran le van maradva ilyen téren, fogalma sincs, hogy mennyi a tej, a kenyér vagy egyéb használati tárgy ára, mint ahogy azt sem tudja, hogy ezekből mennyire van szükség, vagy mennyit kell kifizetni a gyereknek az iskolában. Ha ezt a takarékosságra vetítjük ki, akkor várható, hogy a nő mindig kevesebb pénzzel rendelkezik majd.

A nők a mindennapi aprócseprő vásárlásokkal többet költenek, mint azt a férfiak gondolnák Fotó: Pixabay

„Ugyanakkor a férfiak végeredményben nem hiszem, hogy kevesebbet költenének, inkább más dolgokra: míg a nőknél gyakoribb ez a mindennapi apróbb vásárlás, addig a férfiaknál jellemzőbb a ritkán nagyobb tételek megvásárlása, ők inkább a tartósabb dolgokra költenek a családi háztartásban is” – fogalmazott Czire Szabolcs. A szociológus úgy véli, hogy csak nagy fenntartásokkal lehetne kijelenteni, hogy a férfiak takarékosabbak lennének, mint a nők, vagy hogy egyik vagy másik nem összességében takarékosabb lenne, mint a másik.

Stresszvásárlás, de mit?

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy ez a felmérés online készült – véli a szociológus –, aki szerint ha ül valaki a számítógép előtt és önmagáról vall, nem feltétlenül objektív adatok alapján tölt ki ilyenkor egy kérdőívet, hanem főként a szubjektív benyomásait vallja be. „Ezt azért is hangsúlyozom, mert a nyugati felmérések azt is mutatják, hogy ugyanolyan gazdasági portfólió esetén a férfiak sokkal magabiztosabban vélekednek önmagukról, mint akik sokkal jártasabbak gazdasági kérdésekben, mint a nők, akik önmagukat lentebb értékelik akár 20-25 százalékkal is, miközben a tények azt mutatják, hogy hasonlóak egymáshoz a pénzügyi feltételeik. Ez is egy torzító tényező lehet, vagyis a férfiak vélekedhetnek magukról úgy, hogy jobban spórolnak vagy járatosabbak a spórolási technikákban” – magyarázza a szakember.

Másra költenek a nők és másra a férfiak Fotó: Haáz Vince

A stresszvásárlás például mindkét nemre jellemző, igaz, a nőknél ez a fajta pszichológiai vásárlás gyakrabban fordul elő, és másban is nyilvánul meg: míg ők nagyrészt kozmetikai cikkeket és ruhákat vesznek maguknak azért, hogy megjutalmazzák vagy megnyugtassák magukat, addig a férfiak ételre költenek ilyenkor, vagy ritkábban technikai árucikkekre, kütyükre. A szociológus rámutatott: a szépségápolási cikkek általában is sokat kivesznek a nők pénztárcájából, míg a férfiak ezt sokszor megspórolják, ők viszont nagyon sok pénzt képesek elkölteni az esti kimenésekre.

„A pasik esetén az a legveszedelmesebb költekezési típus, ha este kimennek, és nincs jelen nő. Kimutatták, hogy amikor nő van a képben, akkor a férfiak sokkal takarékosabbak tudnak lenni.

A férfiak spórlására a nő jelenléte pozitívan hat, míg ha fordítva nézzük, a nőknél a férfi jelenlét annyira nem befolyásolja a pénzügyi viselkedést” – summázta a szakember.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.