Takarítás élvezettel? Rendteremtés mint önismereti kaland

Szász Cs. Emese 2022. december 19., 19:20

A karácsonyi nagytakarítás egy generációkon át öröklött, sokak számára hatalmas nyomás, amely azt „sugallja”, hogy mindennek csillognia-villognia kell, amire a Kisjézus megszületik. Bár vannak néhányan, akik ezt örömmel végzik, mások a hátuk közepére sem kívánják a heteken át tartó ablakpucolástól a könyvporoláson, kamratisztításon át tartó folyamatos takarítást, rendrakást. De lehet ezt jól csinálni? Lehet ezt ráadásul úgy csinálni, hogy élvezzük is? Sârbu-Lőrincz Andrea Ingridet, az első erdélyi magyar professzionális rendszerezőt faggattuk a témában.

Takarítás élvezettel? Rendteremtés mint önismereti kaland
galéria
Sârbu-Lőrincz Andrea Ingrid az első erdélyi magyar professzionális rendszerező Fotó: Alex Bala

A professzionális rendszerezés mint szakma már évtizedek óta jelen van a nyugati, sőt a keleti kultúrában is. Míg kelete Marie Kondo neve lehet ismerős, Amerikában a The Home Edit csapata söpört végig a sztárok otthonában, s szépen lassan hozzánk is megérkezett ez a szakma. Sârbu-Lőrincz Andrea Ingrid az első erdélyi magyar professzionális rendszerező, aki, habár nem épp úgy rendszerezi az erdélyi otthonokat, mint ahogy azt a netflixes valóságshow-kban láttuk, mégis igyekszik ismeretterjesztéssel, rendszerező stílusok felmérésével és tanácsadással segíteni a rendrakásban elakadt háziasszonyokat.

Könnyebbé tenni az életünket

Állítja, a professzionális rendszerezésnek két nagy területe van: az első a térnek a rendszerezése, vagyis, hogy az otthonunkban, az irodánkban, az autónkban, ahol mi élünk, ott a tárgyaknak meglegyen az elrendezése úgy, hogy a legjobban és legkönnyebben kezünkre álljon minden. Ez azonban csak az első pici lépés ahhoz, hogy az életszervezésünk és az otthonszervezésünk meg tudjon valósulni, vagyis hogy az időnket, a feladatokat tudjuk okosan megszervezni – ez ugyanis a másik nagy része a profi rendszerezésnek, mert hogy ha ez a saját stílusunkhoz, a saját rendszerezési módszereinkhez van szabva, akkor sokkal gördülékenyebb és könnyedebb lesz a rendtartás is.

„Nekem az volt a célom, amikor elkezdtem ezzel foglalkozni, hogy minél könnyebbé tegyem az életet. Tehát

nem feltétlenül az volt a cél, hogy most szuperrend kell legyen, minden az élére álljon, hanem hogy minél könnyebben, minél egyszerűbben el tudjam végezni a feladatokat, és akkor maradjon időm azokra a dolgokra, amik igazán fontosak”

– magyarázza Andrea. Hozzáteszi, a környékünkön is ismert Marie Kondo-módszer csak egyike a rendszerezési stílusoknak, van még három másik, és egyéntől függ, hogy kinek melyik fog beválni. „Nem én mondom meg, hogy a kanalat jobbra kell tenni és a villát balra, és akkor lesz rend, hanem felfedezzük azt, hogy az illető hogyan működik, hogy őneki milyen módszerek válnak be, hogyan jár az agya, és amikor azt megismeri, hogy mit miért csinál, onnantól kezdve ő saját magának ki tudja alakítani a megfelelő rendszereket” – mutat rá Andrea.

Mi a cél?

Andrea szerint a karácsonyi nagytakarítás sem ott kezdődik, hogy végigsikáljuk a házat, az már csak a folyománya, a végeredménye annak, hogy kialakítunk olyan rendszereket, amelyek működőképesek és fenntarthatók. „Ha okosan gazdálkodunk a tervezéssel, a kivitelezéssel meg az erőforrásokkal, akkor nem fogunk olyan végletekbe esni, hogy látjuk magunk előtt azt a rengeteg munkát, és akkor lebénulunk, hogy te jó ég, mihez kezdjünk, és melyikhez szaladjunk, és tiszta tűzoltás lesz az egész. Meg nem is esünk a másik végletbe, amikor teljesen leblokkolunk az egésztől, és elengedjük, hagyjuk, hogy eluralkodjon a káosz az életünkben” – mutat rá Andrea.

A rendszerezésnek az a célja, hogy könnyebbé tegye az életünket Fotó: Alex Bala

Hozzáteszi, a rendszer a különálló elemeknek egy közös cél felé való rendeződését jelenti, így azt kell keresni, hogy milyen olyan nagy rendszerek vannak az életünkben, amelyeket fel tudunk osztani kisebb elemekre, és ezeket úgy megtervezni, hogy egy közös célt elérjünk vele. „Én azt javasolnám a karácsonyi készülődés tekintetében is, hogy nézzük meg, mi a célunk a takarítással. Ha arra vágyok, hogy gyönyörű legyen a ház, mert ez nekem egy belső igényem az, hogy minden csillogjon-villogjon, attól érzem úgy, hogy kiteljesedett a lelkem, hogyha szép, csinos és takaros a lakásom, akkor igen, szánjam rá azt az időt is, fektessem bele azt az energiát, de

ha stressznek élem meg, hogy ha úgy érzem, hogy ez csak egy kötelezettség, amit amúgy utálok, és lehet, hogy nem is várja el tőlem senki, akkor érdemes inkább takaréklángon égetni ezt a projektet,

és megnézni konkrétan, hogy melyek azok a dolgok, amelyekre tényleg fókuszálni szeretnénk” – javasolja a professzionális rendszerező.

Takarítás mint öngondoskodás

Hozzáteszi, az első lépés tehát itt is a rendszerező önismeret, nagyon sokat segít, ha megértjük, hogyan működik az agyunk, hogy miért van rumli ott, ahol van, miért jön vissza újra és újra, és akkor nem kínzás lesz a rendszerezés meg a takarítás, hanem egy önismereti kaland, ahol felfedezzük önmagunkat, a lakásunkat és a dinamikáját az egész család működésének. „Volt egy ügyfelem, aki azt mondta, hogy a legjobban az maradt meg a közös munkánkban, hogy a működő rendszereknek a kialakítása az öngondoskodásnak az egyik formája. És ezt én is így élem meg, hogy lehet a takarításunk az öngondoskodásunknak az egyik formája, amitől jól érezhetjük magunkat, és lehet ezt úgy csinálni, hogy az egész egy rendszer, amelynek az elemeit, ha megfelelőképpen tervezzük le, könnyen fenntartható lesz, és örömteli.”

Takarítás előtt pakoljuk el a felületekről a mindenféle tárgyakat Fotó: Alex Bala

Az önismeret után a következő lépés, hogy felmérjük a jelen helyzetet, Andrea szerint érdemes úgy szétnézni az otthonunkban, mintha vendégek lennénk, és látogatóba jönnénk, mert hajlamosak vagyunk megszokni bizonyos dolgokat, például egy-egy rumli kupacot a ház sarkában, és már fel sem tűnik, hogy ott van. Ha egy-egy ilyen sürgősségi gócot ki tudunk kezelni, akkor az az egész házunknak a rendjére nagyon jól fog hatni.

Ha felmértük a helyzetet, akkor fel tudjuk azt is mérni, hogy min akarunk javítani, ugyanis ez a következő lépés, hogy meghatározzuk a célunkat.

„Akkor meg tudom magam kérdezni, hogy oké, idén karácsonyra takarításügyileg mi a célom, mi a fontos, hogy minden ragyogjon, vagy az, hogy elég jó tisztaság legyen, és örömünket leljük az ünnepben.

Az ismerősi körben azt látom, hogy van egy ilyen nyomás karácsonykor, hogy na most akkor aztán minden meg kell legyen, és minden tökéletes kell legyen, pedig nem feltétlenül” – vélekedik Andrea, aki szerint úgy kéne meghatározni a célokat és a hozzá köthető feladatokat, hogy ez örömforrás legyen, egy külső-belső munka, és ahogy a kezünk mozog, és tisztítja a környezetünket, mintha a lelkünkben is helyre kerülnének a dolgok.

A négylépéses módszer

Sârbu-Lőrincz Andrea Ingrid kérésünkre egy konkrét dolgot is javasol a karácsonyi nagytakarítás előtt álló háziasszonyoknak- és uraknak, mégpedig azt, hogy vonjunk össze bizonyos típusú feladatokat, és próbáljunk megvalósítani egy ilyen négylépéses, kategóriás takarítási módszert, s ne azt a módszert kövessük, hogy helyiségekből helyiségekbe szaladgálunk.

„Mindig fentről lefelé haladunk a takarítással, s akkor első lépésben mondjuk átpókhálózzuk az egész lakásban a falakat, lemossuk a csillárt – ha van igényünk, lehetőségünk rá –, a képeket letöröljük és így tovább.

Tehát a mennyezet felől lefelé haladva legyen letisztítva minden az egész lakásban, mert lényegében csak egy eszközzel végigszaladunk az egész lakáson, sokkal kevesebb lépés, mintha minden szobában külön-külön ezt elvégeznénk szakaszosan.

Utána végezzünk egy nagy lomtalanítást, pakoljuk el a felületekről a mindenféle tárgyakat. Itt most jó tudni, hogy a rendrakás és a takarítás az két külön rendszer, és hogyha a rendszerezésben megvan a tárgyainknak a rendje, vagyis mindennek van helye, és mindenki tudja, hogy hol a helye, és használat után mindenki oda vissza is teszi, akkor amikor takarítok, akkor már nem kell rendet rakni. De ha vannak még rumlik, akkor azokat elpakoljuk a felületekről, és utána jöhet a másik lépés, a felületeknek a tisztítása, ez már ugye konkrétan takarítás: portörlés, ablakmosás, fertőtlenítés, ágyneműcsere, akármi, amit úgy érez az ember, hogy neki a tisztasághoz az hozzátartozik. Az utolsó lépés pedig a padló: a porszívózás, a szőnyegtisztítás, és a legutolsó mindig a felmosás” – avatott be a négylépéses takarítási módszerébe a professzionális rendszerező, aki szerint ezzel a módszerrel nem követjük el azt a hibát, hogy bemegyünk egyik szobába, elkezdünk valamit csinálni, aztán kirohanunk a másik szobába, megint elkezdünk valamit csinálni, és nincs az az érzésünk, hogy valamit megvalósítottunk.

Sokkal fontosabb, hogy békesség és szeretet legyen a családban, mint az, hogy összevesszünk, mert a gyerek nem pakolta el a játékát Fotó: Alex Bala

Aki listázós típus, az csinálhat egy ilyen feladatlistát, hogy mit szeretne idén karácsonykor, mi az az a minimum, amit el akar végezni, és pipálgassa az elvégzett feladatokat.

„Ha kiválasztom a száz dologból azt a húszat, amit muszáj elvégezni ahhoz, hogy meglegyen egy ilyen minimum szint, amit elvárok magamtól karácsonyra, és az kész lett, akkor a többi nyolcvanat vagy megcsinálom, vagy nem attól függően, hogy van-e időm, kedvem hozzá, vagy nincs.

Szerintem sokkal fontosabb az, hogy békesség és szeretet legyen a családi hangulatban, mint az, hogy összevesszünk, mert a gyerek nem pakolta el a játékát. Ezért érdemes például a családdal is leülni, és megbeszélni a munkamegosztást és az elvárásokat. Lehet, nem is kell bejgli, mert megsüti azt a mama, és nekem egy fél délelőttöm felszabadul.”

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport