Tekinteteket vonzó fejdísz: Bács Katalin hajfonatai

Péter Beáta 2018. június 05., 15:30

Nehéz megállni, hogy ne vessünk rá egy pillantást, mi több, meg is forduljunk utána az utcán: Bács Katalin frizurája ugyanis vonzza a tekintetet. A csíkszeredai nőt gyermekkora óta elbűvölték a fonatok.

Beteljesített vágy. Bács Kata mindig szerette a hajfonatokat Fotó: Turcza Hunor

Mindig is bevállalós típus volt – mondja Bács Katalin, amikor különleges hobbijáról kezdünk beszélgetni. A Csíki Játékszín jelmezkészítő műhelyében dolgozó nő nem mindennapi frizurát visel, előbb csak fonatokat tett a hajába, amelyet néhány hete színes nemezszálak is díszítenek.

„Régebb hosszú hajam volt, gyakran festettem, ám miután megszületett a lányom, le kellett vágassam. Kívántam a hosszú hajat, és akkor kaptam kedvet ehhez a frizurához, amikor egyik barátnőm megkeresett, hogy készítsek el neki egy sodort hajból való frizurát. Megpróbáltam, elkészítettem, és akkor már tudtam, hogy nekem is kell ilyen” – magyarázta Kata.

Az interneten rendelte a tincseket, de ő fonta meg Fotó: Turcza Hunor

Ezt követően keresgélni kezdte az interneten, hogy honnan tudna műhajat rendelni, és igaz, hogy elkészített fonatot vagy megsodort műhajat is kínálnak, de ő sima szálakat szeretett volna, hogy ő fonja meg. „Gyerekkoromban az osztálytársaim, barátnőim haját mindig én fontam, nagyon szeretem. Találtam egy kínai honlapot, onnan rendeltem meg az egy méter húsz centi hosszú szálakat.

A hat darab, egyenként tíz dekás csomag műhajból hatvan tincset készítettem, és mintegy ötvenet fontam bele a hajamba.

Egy hajtincsemre kettő jön, ettől lesz dúsabb. A tincsek végét forró vízbe mártottam, eldolgoztam, megsodortam, hogy ne bomoljanak ki. Körülbelül két héten keresztül készítettem, minden nap reggel ötkor felkeltem, és hét óráig fontam. Ha csak erre tudtam volna szánni az időt, akkor két-három nap alatt egy hajra valót megfonhattam volna” – avatott be a részletekbe.

Újabban már nemezelt a frizura Fotó: Péter Beáta

Az elkészült fonatokat beledolgozta a vállig érő hajába, gumival felerősítette, ez négy órát vett fel. Mint mondta, kéthavonta újra szokta fonni az egészet, mert ha nem, összegubancolódik. Kérdésünkre, hogy mégis ezt a fajta frizurát hogyan lehet tisztán tartani, rámutatott: kéthetente szokta mosni, ugyanúgy, mint az igazi hajat, samponnal. Most, hogy belekerültek a nemezszálak is, ecetes vízzel öblögeti. Szerinte kényelmes ez a frizura, miután elkészült, nincs macera vele.

A kétgyerekes anyuka nevetve mesélt: előfordul, hogy ismeretlenek is megállítják az úton, hogy megnézhetik-e közelebbről, megfoghatják-e a haját.

Kényelmes, tekinteteket vonzó viselet Fotó: Péter Beáta

„Van, aki elhalad, és a szeme még a hajamon marad. Eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptam. Szokták kérdezni, hogy ez igazi-e. A gyerekek mondták, hogy babahajam van, mert felismerték, hogy ez műhaj. Távolról nem látszik, hogy mű, lehet bátran viselni. Van, aki fél bevállalni, de már többen megkerestek, hogy szeretnének ilyent, készítsem el nekik.

Nem sokan vállalják be az elkészítését, mert időigényes és türelem kell hozzá. De nem csak türelem, ezt szeretni kell.

Ha mégis megunom a fonatokat, leveszem, később, ha eszembe jut, hogy megint kellene, ott van. Viselhető, kényelmes, tisztítható és vagány” – véli Kata.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Hallgassa online rádióinkat