Teknős, hörcsög vagy inkább hal? Ne azért válasszuk, mert cuki

Pál Emil 2022. december 21., 19:20

Az ajándékozás időszakában sokan szeretnének kisállatokat látni a fa alatt. A szakértők szerint azonban minden választás előtt érdemes minél többet megtudni a kívánt háziállatról. Beszerzésükről, tartásukról állattenyésztő mérnököt és pszichológust is kérdeztünk.

Teknős, hörcsög vagy inkább hal? Ne azért válasszuk, mert cuki
galéria
Gyermekek számára a kisemlősök közül inkább a tengerimalacot, törpehörcsögöt, nyulakat ajánlott beszerezni Fotó: Beliczay László

Egy kisállat különösen hasznos lehet a gyerekek számára, hiszen a velük való foglalkozás ideje alatt mellőzik az okostelefonok és más elektromos eszközök használatát, sőt az állat biztonságos kapcsolatot és barátságot is jelenthet számukra. Sógor Levente állattenyésztő mérnök szerint azonban mielőtt egy háziállat megszerzése mellett dönt az ember, mindenképp meg kell fontolnia, hogy fogja-e tudni rendezi, és meg tudja-e az optimális feltételeket teremteni számára.

Ehhez elengedhetetlen az, hogy felmérjük, van-e, lesz-e elég időnk és lehetőségünk az állat rendezésére. A szakértő kifejtette: egyes állatoknál elég jelentős anyagi háttér kell ahhoz, hogy normális körülmények között tudjuk azokat tartani, de rendezésük szempontjából is nagy a különbség, van, amelyik több odafigyelést és törődést igényel, van, amelyik kevesebbet.

Kiemelte: az állat kiválasztása során a gazdinak meghatározott célja kell legyen, hogy miért akar kisállatot tartani, miért pont a kiválasztottat szeretné.

„Ez cél teljesen változó egy kutya és egy akvárium esetében, hiszen a halat azért tartjuk, hogy a viselkedésében, a szépségében tudjunk gyönyörködni, viszont nincsen semmi kapcsolat az ember és a hal közt, ez kutyánál, macskánál, kisemlősöknél megváltozik, ott ki tud alakulni egy érzelmi kötődés” – részletezte Sógor.

Meg kell figyelni a gyereket

A szakértő szerint általában 12 éves korig nem nagyon lehet elvárni egy gyerektől, hogy teljesen egyedül rendezze a kisállatát. Abban az esetben, ha a gyerek kisebb, a szülőnek tudnia kell, hogy a kisállat tartásában bizony ő is részt fog vállalni.

„Úgy gondolom, hogy háziállatot – hacsak nem a mi személyes célunk, vagy nem az egész család akarja – nem is olyan jó venni ezalatt a kor alatt” 

– folytatta Sógor. A kisállat kiválasztását a szakember szerint szorosan a gyerek tulajdonságaihoz kell igazítani.

A kisállat kiválasztását a szakember szerint szorosan a kisgazda tulajdonságaihoz kell igazítani Fotó: Beliczay László

„A döntés előtt a szülőnek fel kell mérnie a gyerekét: meg kell figyelni, hogy a gyerek mozgásban, természetében, kitartásában milyen. Amíg a mozdulatait nem tudja kontrollálni, megszoríthatja, elejtheti, addig nem is szoktam ajánlani kisállat beszerzését” – nyomatékosította. Sógor rámutatott néhány módszerre, amely által a gyerek rátermettségét és kitartását erre vonatkozóan fel lehet mérni: például, ha sportol, és ott viszonylag kisebb a kitartása, valószínű, hogy az állattartásban is kisebb lesz. A szakértő hozzáfűzte, ezt persze mindenki maga kell eldöntse, a gyerek beállítottságán viszont ez általában észrevehető. Nem utolsósorban a higiéniára is ajánlott odafigyelni – hangsúlyozta Sógor –, kisgyerekeknél egy elmulasztott kézmosásnak vagy egy apró figyelmetlenségnek súlyos következményei lehetnek.

„Ha egy teknőst kiveszünk a terráriumból, miután foglalkoztunk vele, szigorúan kezet kell mosni, mert szennyezett vízben él, ha a gyerek befalja utána a kezét, komoly betegségeket kaphat el”

– élt a példával Sógor. 

Kezdésnek egy harcoshal megfelelő

A halakról tudni kell, hogy tartási nehézség szerint különböző kategóriákba sorolhatók – kezdte a sort Sógor. Kezdésnek egy sziámi harcoshalat szokott ajánlani, amit egy kisebb akváriumban – olyan 8-10 literesben – optimálisan el lehet tartani.

„A sziámi harcoshal azért jó kezdésnek, mert egyedül tartható, nem kell neki vízszűrés, és csak a hőmérsékletre érzékeny: melegben kell tartani, különben nem igényel sok odafigyelést.

Kis befektetéssel ki lehet próbálni, hogy szereti -e a gyerekünk, ha igen, lehet nagyobban gondolkodni” – részletezte. Állítása szerint más halaknál már figyelembe kell venni, hogy komoly technikai felszereltséget igényelnek: vízszűrésre van szükség, gyakrabban kell cserélni a vizet, és általában is sokkal nagyobb odafigyelést igényelnek. Elmondása szerint ebben az esetben már nagyobb akvárium szükséges, ebben pedig fenn kell tartani a biológiai egyensúlyt. Egy 50-60 literes akvárium ára, ami minden szükséges felszerelést tartalmaz, 350-400 lej között mozog, erre még megközelítőleg 200 lejt kell költeni, hogy talaj, dekor, hal, meglegyen benne.

Vadászgörény és mókus – csak fanatikusoknak

Sógor korábban tapasztalta, hogy bár mosómedvét nem – az inkább Magyarországon divatos –, vadászgörényt, mókust és sünt többen is tartottak környékünkön, de mindenki feladta. „Sokan úgy kerestek meg, hogy az állatok agyonharapdálták őket, sebes volt mindkét alkarjuk. Nagyon komoly szakmai tudás kell az ilyen kisállatok tartásához, elég agresszívek, annyira nincsenek háziasítva – tárta fel a főbb gondokat a szakember. Mint mondta, az ilyen különleges bánásmódot igénylő kisemlősöket azoknak ajánlja, akik fanatikusan kitartanak mellette, és megvan a megfelelő szakmai tudásuk ezek rendezésére.

Előre meg kell beszélni
Lapunk Asztalos Lehel pszichológust is megkérdezte azzal kapcsolatban, hogy miket érdemes szem előtt tartani, mikor kisállat-ajándékozásra adja egy szülő a fejét. Asztalos leszögezte: elsőként mindenképp érdemes tisztázni a feladatokat, ami egy kisállat tartásával jár. Mint mondta, a gyerekkel ismertetni kell a kisállat rendezésével és etetésével kapcsolatos felelősség mértékét, hogy amennyiben ennek nem tesz eleget, a későbbiekben felelősségre tudják vonni. Arra a kérdésünkre, hogy mit tehet egy szülő akkor, ha a gyereke egy idő után elveszíti az érdeklődését a kisállat iránt, azt felelte: hogyha tisztázva voltak az állattartás feladatkörei, és ezt a gyerek tudomásul vette, nem kell tartani a számonkéréstől, fel kell hívni a gyerek figyelmét arra, hogy ő vállalta ezért a felelősséget, és hogy ennek illendő eleget tenni – jegyezte meg.

„A szibériai törpemókust évközben jól meg lehet szelídíteni, de mikor jön az őszi alvásidő, nekifog gyűjtögetni, és ilyenkor nagyon védi a területét. Azt a személyt, akit eddig elfogadott, meg is támadhatja. Az afrikai törpesün hátránya pedig az, hogy éjjeli állat, nappal alszik, és puffog, hogyha felkölti az ember” – részletezte. Sógor hangsúlyozta: ha valami érdekli az embert, olvasson nagyon utána, és menjen el egy szakemberhez, kérdezze meg a csínját-bínját, mert nagyon hamar bele tudnak ugrani, nagy kiadásokat tudnak tenni az emberek olyan dologért, ami fél év múlva hatalmas teher lehet.

Megszokott és barátságos

Kisemlősök közül a tengerimalacot, a törpehörcsögöt, a nyulakat ajánlja inkább Sógor: a tengerimalac szereti a társaságot, a törpenyulak barátságosak, a hörcsögöket lehet babusgatni, de nem kötődnek annyira – mutatott rá. Táplálásukról kifejtette, hogy fontos a változatosság, nem jó sok almát adni nekik, mert savas, és az állatok sokkal többet fognak enni. A nyers, vizes, harmatos fűvel való etetéstől is óva int, hiszen fogyasztása nem tesz jót a kisállatoknak. Madarak közül – állította – a hullámos papagájt kedvelik inkább, mivel az egzotikus madarak igencsak drágák, míg előbbieket 70-80 lejért be lehet szerezni. A madarak tartásáról kiemelte: jó nagy kalitka kell nekik, hogy a tollaikat ne törjék össze. „Abban az esetben, ha tanítani szeretnénk, jobb, hogyha egy madár van, kettő már egymásra fog figyelni” – tette hozzá.

Kutya-macska és örökbefogadás

„A foglalkozás hiányát a kutyák sínylik meg a legjobban” – folytatta a szakember. Kutyáknál, macskánál mindenképp utána kell járni mennyibe kerülnek az oltások, egészségügyi problémák, féregtelenítések – szögezte le. „Ha megvan a célunk a háziállattal, ki tudjuk azt tulajdonságai szerint választani – ez kutyáknál specifikusan igaz. Más az aktivitása egy vadász- és más egy szobakutyának, fontos, hogy nézzük meg, mi kompatibilisek vagyunk-e vele.” A szakember rámutatott: ne azért válasszunk egy kutyát, mert tetszik a külseje vagy mert cuki, hanem aszerint, ami nekünk való, benti tartásra nagyméretű német vagy magyar vizslát semmiképp se tarts – foglalta össze. Lapunk a menhelyi állatok örökbefogadásáról is kérdezte a szakértőt, meglátása szerint ez is nagy felelősséggel jár. Tanácsként azt ajánlja, hogyha valaki elhatározta, hogy szeretne örökbe fogadni, többször járjon vissza az állathoz, figyelje meg mire, hogy reagál, ismerje meg leendő barátját, és csak azután hozzon döntést – fejtette ki.

Ha hidegvérű barátot szeretne

Sógor tapasztalatai szerint egyre kisebb a kétéltűek és hüllők iránti kereslet, viszont van eset, mikor kígyót, kaméleont és teknőst szeretnének beszerezni az emberek. Előző kettőt régebben tartott is a szakember, teknősökkel jelenleg is foglalkozik. „Régen többen is megkerestek, hogy szeretnének kaméleont, viszont mikor elmondtam, hogy mi jár vele, húsz érdeklődőből kettő maradt” – emlékezett vissza. Humorosan megjegyezte, bár képesek a fajok különböző színváltásokra, nem kell azt hinni, hogy ha rárakjuk az állatot egy narancssárga papírra, az eltűnik. A szakember szerint a nehézséget sokkal inkább a táplálék beszerzése és úgymond „életben tartása” jelenti.

„A kaméleon csak élő állatot eszik, tápot nagyon nehezen, kis mértékben lehet etetni vele. Kell legyen 2-3 rovarkultúránk – tücsök, szöcske, gyászbogárlárvák, lisztkukac –, ezeket kell életben tartani, ez a nehézség” 

– mutatott rá. A kaméleonok áráról elmondta, a sisakos kaméleon viszonylag olcsó, 400-500 lejért beszerezhető, de nehezen kezelhető, a párduckaméleon sokkal barátságosabb, viszont az ára a duplája. Kígyók tartása sem egyszerű a szakértő szerint: amellett, hogy egy siklóbébi 4-500 euróba kerül, komoly befektetés beszerezni számára az ennivalót.

Halakból „kezdőszett” és „haladó” is választható Fotó: Beliczay László

„Könnyű oldala az, hogy ritkán kell etetni, felnőtt kígyónak heti egy-két alkalom elég, de élő vagy fagyasztott fehéregeret kell venni neki, aminek a tárolása sem olyan egyszerű.” A teknősökről Sógor kifejtette: ha megfelelő, 120x50 cm-es terráriuma van, nem kell naponta tisztogatni. A beszerzésükről elmondta: nálunk a víziek elterjedtebbek, mivel olcsóbbak, és nem védettek, a szárazföldiek viszont védettek, és körülményes beszerezni. Amennyiben teknősbeszerzésre adja a szülő a fejét, térkép-, király- vagy pézsmateknősben gondolkodhat, egyedenként nagyjából 105 lejt kell rááldoznia.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport