Teknős, hörcsög vagy inkább hal? Ne azért válasszuk, mert cuki

Pál Emil 2022. december 21., 19:20

Az ajándékozás időszakában sokan szeretnének kisállatokat látni a fa alatt. A szakértők szerint azonban minden választás előtt érdemes minél többet megtudni a kívánt háziállatról. Beszerzésükről, tartásukról állattenyésztő mérnököt és pszichológust is kérdeztünk.

Teknős, hörcsög vagy inkább hal? Ne azért válasszuk, mert cuki
galéria
Gyermekek számára a kisemlősök közül inkább a tengerimalacot, törpehörcsögöt, nyulakat ajánlott beszerezni Fotó: Beliczay László

Egy kisállat különösen hasznos lehet a gyerekek számára, hiszen a velük való foglalkozás ideje alatt mellőzik az okostelefonok és más elektromos eszközök használatát, sőt az állat biztonságos kapcsolatot és barátságot is jelenthet számukra. Sógor Levente állattenyésztő mérnök szerint azonban mielőtt egy háziállat megszerzése mellett dönt az ember, mindenképp meg kell fontolnia, hogy fogja-e tudni rendezi, és meg tudja-e az optimális feltételeket teremteni számára.

Ehhez elengedhetetlen az, hogy felmérjük, van-e, lesz-e elég időnk és lehetőségünk az állat rendezésére. A szakértő kifejtette: egyes állatoknál elég jelentős anyagi háttér kell ahhoz, hogy normális körülmények között tudjuk azokat tartani, de rendezésük szempontjából is nagy a különbség, van, amelyik több odafigyelést és törődést igényel, van, amelyik kevesebbet.

Kiemelte: az állat kiválasztása során a gazdinak meghatározott célja kell legyen, hogy miért akar kisállatot tartani, miért pont a kiválasztottat szeretné.

„Ez cél teljesen változó egy kutya és egy akvárium esetében, hiszen a halat azért tartjuk, hogy a viselkedésében, a szépségében tudjunk gyönyörködni, viszont nincsen semmi kapcsolat az ember és a hal közt, ez kutyánál, macskánál, kisemlősöknél megváltozik, ott ki tud alakulni egy érzelmi kötődés” – részletezte Sógor.

Meg kell figyelni a gyereket

A szakértő szerint általában 12 éves korig nem nagyon lehet elvárni egy gyerektől, hogy teljesen egyedül rendezze a kisállatát. Abban az esetben, ha a gyerek kisebb, a szülőnek tudnia kell, hogy a kisállat tartásában bizony ő is részt fog vállalni.

„Úgy gondolom, hogy háziállatot – hacsak nem a mi személyes célunk, vagy nem az egész család akarja – nem is olyan jó venni ezalatt a kor alatt” 

– folytatta Sógor. A kisállat kiválasztását a szakember szerint szorosan a gyerek tulajdonságaihoz kell igazítani.

A kisállat kiválasztását a szakember szerint szorosan a kisgazda tulajdonságaihoz kell igazítani Fotó: Beliczay László

„A döntés előtt a szülőnek fel kell mérnie a gyerekét: meg kell figyelni, hogy a gyerek mozgásban, természetében, kitartásában milyen. Amíg a mozdulatait nem tudja kontrollálni, megszoríthatja, elejtheti, addig nem is szoktam ajánlani kisállat beszerzését” – nyomatékosította. Sógor rámutatott néhány módszerre, amely által a gyerek rátermettségét és kitartását erre vonatkozóan fel lehet mérni: például, ha sportol, és ott viszonylag kisebb a kitartása, valószínű, hogy az állattartásban is kisebb lesz. A szakértő hozzáfűzte, ezt persze mindenki maga kell eldöntse, a gyerek beállítottságán viszont ez általában észrevehető. Nem utolsósorban a higiéniára is ajánlott odafigyelni – hangsúlyozta Sógor –, kisgyerekeknél egy elmulasztott kézmosásnak vagy egy apró figyelmetlenségnek súlyos következményei lehetnek.

„Ha egy teknőst kiveszünk a terráriumból, miután foglalkoztunk vele, szigorúan kezet kell mosni, mert szennyezett vízben él, ha a gyerek befalja utána a kezét, komoly betegségeket kaphat el”

– élt a példával Sógor. 

Kezdésnek egy harcoshal megfelelő

A halakról tudni kell, hogy tartási nehézség szerint különböző kategóriákba sorolhatók – kezdte a sort Sógor. Kezdésnek egy sziámi harcoshalat szokott ajánlani, amit egy kisebb akváriumban – olyan 8-10 literesben – optimálisan el lehet tartani.

„A sziámi harcoshal azért jó kezdésnek, mert egyedül tartható, nem kell neki vízszűrés, és csak a hőmérsékletre érzékeny: melegben kell tartani, különben nem igényel sok odafigyelést.

Kis befektetéssel ki lehet próbálni, hogy szereti -e a gyerekünk, ha igen, lehet nagyobban gondolkodni” – részletezte. Állítása szerint más halaknál már figyelembe kell venni, hogy komoly technikai felszereltséget igényelnek: vízszűrésre van szükség, gyakrabban kell cserélni a vizet, és általában is sokkal nagyobb odafigyelést igényelnek. Elmondása szerint ebben az esetben már nagyobb akvárium szükséges, ebben pedig fenn kell tartani a biológiai egyensúlyt. Egy 50-60 literes akvárium ára, ami minden szükséges felszerelést tartalmaz, 350-400 lej között mozog, erre még megközelítőleg 200 lejt kell költeni, hogy talaj, dekor, hal, meglegyen benne.

Vadászgörény és mókus – csak fanatikusoknak

Sógor korábban tapasztalta, hogy bár mosómedvét nem – az inkább Magyarországon divatos –, vadászgörényt, mókust és sünt többen is tartottak környékünkön, de mindenki feladta. „Sokan úgy kerestek meg, hogy az állatok agyonharapdálták őket, sebes volt mindkét alkarjuk. Nagyon komoly szakmai tudás kell az ilyen kisállatok tartásához, elég agresszívek, annyira nincsenek háziasítva – tárta fel a főbb gondokat a szakember. Mint mondta, az ilyen különleges bánásmódot igénylő kisemlősöket azoknak ajánlja, akik fanatikusan kitartanak mellette, és megvan a megfelelő szakmai tudásuk ezek rendezésére.

Előre meg kell beszélni
Lapunk Asztalos Lehel pszichológust is megkérdezte azzal kapcsolatban, hogy miket érdemes szem előtt tartani, mikor kisállat-ajándékozásra adja egy szülő a fejét. Asztalos leszögezte: elsőként mindenképp érdemes tisztázni a feladatokat, ami egy kisállat tartásával jár. Mint mondta, a gyerekkel ismertetni kell a kisállat rendezésével és etetésével kapcsolatos felelősség mértékét, hogy amennyiben ennek nem tesz eleget, a későbbiekben felelősségre tudják vonni. Arra a kérdésünkre, hogy mit tehet egy szülő akkor, ha a gyereke egy idő után elveszíti az érdeklődését a kisállat iránt, azt felelte: hogyha tisztázva voltak az állattartás feladatkörei, és ezt a gyerek tudomásul vette, nem kell tartani a számonkéréstől, fel kell hívni a gyerek figyelmét arra, hogy ő vállalta ezért a felelősséget, és hogy ennek illendő eleget tenni – jegyezte meg.

„A szibériai törpemókust évközben jól meg lehet szelídíteni, de mikor jön az őszi alvásidő, nekifog gyűjtögetni, és ilyenkor nagyon védi a területét. Azt a személyt, akit eddig elfogadott, meg is támadhatja. Az afrikai törpesün hátránya pedig az, hogy éjjeli állat, nappal alszik, és puffog, hogyha felkölti az ember” – részletezte. Sógor hangsúlyozta: ha valami érdekli az embert, olvasson nagyon utána, és menjen el egy szakemberhez, kérdezze meg a csínját-bínját, mert nagyon hamar bele tudnak ugrani, nagy kiadásokat tudnak tenni az emberek olyan dologért, ami fél év múlva hatalmas teher lehet.

Megszokott és barátságos

Kisemlősök közül a tengerimalacot, a törpehörcsögöt, a nyulakat ajánlja inkább Sógor: a tengerimalac szereti a társaságot, a törpenyulak barátságosak, a hörcsögöket lehet babusgatni, de nem kötődnek annyira – mutatott rá. Táplálásukról kifejtette, hogy fontos a változatosság, nem jó sok almát adni nekik, mert savas, és az állatok sokkal többet fognak enni. A nyers, vizes, harmatos fűvel való etetéstől is óva int, hiszen fogyasztása nem tesz jót a kisállatoknak. Madarak közül – állította – a hullámos papagájt kedvelik inkább, mivel az egzotikus madarak igencsak drágák, míg előbbieket 70-80 lejért be lehet szerezni. A madarak tartásáról kiemelte: jó nagy kalitka kell nekik, hogy a tollaikat ne törjék össze. „Abban az esetben, ha tanítani szeretnénk, jobb, hogyha egy madár van, kettő már egymásra fog figyelni” – tette hozzá.

Kutya-macska és örökbefogadás

„A foglalkozás hiányát a kutyák sínylik meg a legjobban” – folytatta a szakember. Kutyáknál, macskánál mindenképp utána kell járni mennyibe kerülnek az oltások, egészségügyi problémák, féregtelenítések – szögezte le. „Ha megvan a célunk a háziállattal, ki tudjuk azt tulajdonságai szerint választani – ez kutyáknál specifikusan igaz. Más az aktivitása egy vadász- és más egy szobakutyának, fontos, hogy nézzük meg, mi kompatibilisek vagyunk-e vele.” A szakember rámutatott: ne azért válasszunk egy kutyát, mert tetszik a külseje vagy mert cuki, hanem aszerint, ami nekünk való, benti tartásra nagyméretű német vagy magyar vizslát semmiképp se tarts – foglalta össze. Lapunk a menhelyi állatok örökbefogadásáról is kérdezte a szakértőt, meglátása szerint ez is nagy felelősséggel jár. Tanácsként azt ajánlja, hogyha valaki elhatározta, hogy szeretne örökbe fogadni, többször járjon vissza az állathoz, figyelje meg mire, hogy reagál, ismerje meg leendő barátját, és csak azután hozzon döntést – fejtette ki.

Ha hidegvérű barátot szeretne

Sógor tapasztalatai szerint egyre kisebb a kétéltűek és hüllők iránti kereslet, viszont van eset, mikor kígyót, kaméleont és teknőst szeretnének beszerezni az emberek. Előző kettőt régebben tartott is a szakember, teknősökkel jelenleg is foglalkozik. „Régen többen is megkerestek, hogy szeretnének kaméleont, viszont mikor elmondtam, hogy mi jár vele, húsz érdeklődőből kettő maradt” – emlékezett vissza. Humorosan megjegyezte, bár képesek a fajok különböző színváltásokra, nem kell azt hinni, hogy ha rárakjuk az állatot egy narancssárga papírra, az eltűnik. A szakember szerint a nehézséget sokkal inkább a táplálék beszerzése és úgymond „életben tartása” jelenti.

„A kaméleon csak élő állatot eszik, tápot nagyon nehezen, kis mértékben lehet etetni vele. Kell legyen 2-3 rovarkultúránk – tücsök, szöcske, gyászbogárlárvák, lisztkukac –, ezeket kell életben tartani, ez a nehézség” 

– mutatott rá. A kaméleonok áráról elmondta, a sisakos kaméleon viszonylag olcsó, 400-500 lejért beszerezhető, de nehezen kezelhető, a párduckaméleon sokkal barátságosabb, viszont az ára a duplája. Kígyók tartása sem egyszerű a szakértő szerint: amellett, hogy egy siklóbébi 4-500 euróba kerül, komoly befektetés beszerezni számára az ennivalót.

Halakból „kezdőszett” és „haladó” is választható Fotó: Beliczay László

„Könnyű oldala az, hogy ritkán kell etetni, felnőtt kígyónak heti egy-két alkalom elég, de élő vagy fagyasztott fehéregeret kell venni neki, aminek a tárolása sem olyan egyszerű.” A teknősökről Sógor kifejtette: ha megfelelő, 120x50 cm-es terráriuma van, nem kell naponta tisztogatni. A beszerzésükről elmondta: nálunk a víziek elterjedtebbek, mivel olcsóbbak, és nem védettek, a szárazföldiek viszont védettek, és körülményes beszerezni. Amennyiben teknősbeszerzésre adja a szülő a fejét, térkép-, király- vagy pézsmateknősben gondolkodhat, egyedenként nagyjából 105 lejt kell rááldoznia.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.