Testalkattípusok: több szempontból is szerencsés a körte

Iszlai Katalin 2021. augusztus 17., 19:38

Női testalkattípusokat bemutató sorozatunk negyedik részében a körte, vagy más néven a háromszög alkat sajátosságait járjuk körbe. Noha sokak szerint ez az egyik legproblémásabb testalkat, mert az alsó- és felsőtest között arányaiban akár két méretnyi különbség is tapasztalható lehet, néhány egyszerű trükkel könnyedén segíthetünk az arányok kiegyenlítésén. A fő szabály: hangsúlyozzuk a felsőtestet, és optikailag tegyük keskenyebbé az alsót.

Testalkattípusok: több szempontból is szerencsés a körte
galéria
Bizonyos szempontból a körte alakú nők a legszerencsésebbek, mondja a divatszakember Fotó: Forrás: 123rf

A körte vagy más néven háromszög testalkat a barokk időszakában volt igazán népszerű, ettől függetlenül mind a mai napig a széles csípő a termékenységet szimbolizálja társadalmunk számára, az ősanya nőiességét. Ez részben az alma testalkathoz kapcsolt fogalomkörhöz közel áll, de semmiképp nem azonos azzal, hiszen az alma testalkatot elsősorban a bőség gondolatához kötjük. Szóval, ha ebből az irányból közelítjük meg a témakört, a körte alkatú nők a legszerencsésebbek, plusz előnyként pedig jellemző alkatukra, hogy inkább fenékre és csípőre híznak, nem hasra, így ők könnyebben is tudják ledolgozni a fölösleget, ha arról van szó – vezette fel a típus bemutatását Oláh Ildikó divatszakember.

Hangsúlyos csípő, keskeny vállak

Mint kifejtette, mivel ezt a típust a hangsúlyos csípő és a rövid vállcsontok, azaz keskeny vállak jellemzik, így a sziluett súlypontja erősen lefelé tolódik, ezért ahhoz, hogy homokóra alkatot érjünk el esetükben is, a vállakat kell hangsúlyozni, a csípőt pedig optikailag kisebbnek kell mutatni. Illetve, ami mindenkinél szabály, a derekat – a megfelelő magasságban – karcsúsítani kell. Sokan úgy gondolják, a körte az egyik legproblémásabb testalkat, mert az alsó- és felsőtest között arányaiban akár két méretnyi különbség is tapasztalható, tehát míg blúzokból elég például az S méret, nadrágokból már M-L szükséges. Ettől függetlenül,

ha megfelelően hangsúlyozzuk az előnyeinket, a körte alkat is ugyanannyira vonzó lesz, mint az idealizált homokóra, néhány trükkel könnyedén segíthetünk az arányok kiegyenlítésén.

Ahhoz, hogy a felsőtest nagyobbnak hasson, a vállat hangsúlyozzuk válltöméssel, válldíszítésekkel vagy megfelelő nyakkivágással (pl. csónaknyak). A melleket is hangsúlyozhatjuk: megfelelő melltartó viselésével, mellen díszített felsőrészekkel, a világos színek és nagyobb minták (pl, kockás) pedig mind előnyösek. A keskeny derekat kiemelhetjük karcsúsított szabásvonallal, övekkel és övpántos nadrágok viselésével vagy megfelelő fazonú szoknyákkal. Az alsó zónát deréktól lefelé optikailag keskenyebbé kell tennünk: hogy ne hangsúlyozzuk még jobban a csípőt, válasszunk öv és övpánt nélküli szoknyákat és nadrágokat, illetve egyenes szabásvonalat. Optikai „csalást” elérhetünk egyszínű, lágy esésű anyagok viselésével, egyenes, enyhén bővülő (boot-cut) vagy enyhén szűkülő nadrágszabással, egyenes vagy lefelé enyhén bővülő, A vonalú szoknyaszabással, sötét színekkel, hosszanti csíkokkal vagy kétoldalt, a csípő táján sötétebb illesztésekkel. Amit a legfontosabb megjegyezni: a vízszintes osztásokat kerüljük (különösen a csípő magasságában).

Előnyös és hátrányos darabok

Konkrét példákra térve a körte alkatnak jól állnak a vállra húzott és pánt nélküli felsők, a széles V kivágás, a puffos vagy ráncolt ujjak, a raglán válltömés, a háromnegyedes ruhaujj, a széles, kifelé álló gallérok, az enyhén lefelé bővülő, sima fazonú szoknya, az enyhén szűkülő nadrág fazon, a díszítés a mellrészen és a Princess vonalú ruha. Ezekkel szemben érdemes elkerülni a szűk szoknyákat vagy ruhákat, az ujjatlan topokat, a fodros vagy ráncolt  szoknyákat, a lefelé bővülő vagy fodros ruhaujjakat, a nyakba-kötős felsőket, a merev anyagú, szétálló szoknyákat, a csípő legszélesebb részéig érő felsőket, illetve a nagyon szűk, skinny nadrágokat.

Tippek különböző alkalmakra

A szakember arra is kitért, mit viselhetnek a körte alkatúak a különböző dress code-ok szerint.

Black Tie – hosszú ruha, estélyi esetében a széles V-kivágású, vállakat nem teljesen eltakaró felsőrésszel ellátott, mell alatt összehúzott hosszú ruha ajánlott, aminek a szoknyarésze inkább egyenes vagy enyhén A vonalú, mindenképp kerüljük a nagy, puffos, hercegnő fazonú szoknyákat. Körte alkatúként jól állhat számunkra a pánt nélküli, egyenes hosszú ruha is, színek szempontjából segíthet, ha a szoknya rész sötét és a felső világos, esetleg fodros.

Cocktail/semi formal viseletként a következők javasoltak: a térdig vagy térdünk alá érő koktélruha és a csónaknyak előnyös, de akár egy pánt nélküli vagy puffos ujjú felsőrész is szépen emeli ki a mellkast, a nyaki zónát. A ruha lehet mell alatt vagy derék magasságban összehúzott fazonú, az ezalatti összehúzást kerüljük. Fodor vagy csipke kiegészítés, nagyobb minták a felső részen, mell, vállak körüli zónában a megfelelő hatást érhetik el.

Business standard esetén már tudjuk, hogy a klasszikus fekete, sötétkék és fehér/törtfehér javasolt, a mellkasi tájékon fodrozott ing szép választás lehet, egy egyenes szabású sötét szoknyával, ami legalább derékig ér, nadrágok esetében is ugyanez a fazon javasolt. A deréktájon karcsúsított szabású felsőrészek, zakók a körte alkat számára is javasoltak, jó választás lehet a csípőt eltakaró vagy ennél hosszabb fazonú kardigán, zakó.

Business casual és casual esetében bátrabban jöhet a színek, minták, különböző textúrák használata, de ezekkel csak a vállakat, melleket javasolt hangsúlyozni. Ennél az alkatnál belefér a keresztben csíkos felső, főként váll magasságban erőteljesen csíkozott darabok is jöhetnek.

„Viseljünk legalább derékig érő nadrágokat, minta nélkül, esetleg hosszanti elosztásokkal, rajzokkal, és ha tehetjük, válasszunk olyan felsőket, amelyek hosszabbak, ne tűrjük be őket a nadrágba, esetleg csak elöl, derék magasságban, a hátsó részt pedig hagyjuk szabadon. Hosszú, akár térdig érő kardigánok, kabátok nagy kihajtóval igazán jól állnak a körte alkatú hölgyeknek” – részletezte a szakember.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.