Újrahasznosítva: pamutból nyakék, fából kopogtató

D. Balázs Ildikó 2019. augusztus 29., 17:05

Emlékeznek még azokra az időkre, amikor a kinőtt, elhasznált ruhákat csíkokra vágták, és belőlük rongyszőnyeget szőttek? Ezek az idők jutottak eszembe, miközben Ágoston Erika nyakba kívánkozó színes pamut nyakékeit csodáltam. A fiatal képzőművésszel, kézművessel beszélgettem a pamutanyag, a fa egy, csak rá jellemző újrahasznosításáról.

Fából kopogtatók, pamutból nyakdíszek készülnek Fotó: Veres Nándor

Ágoston Erika a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskolában tanult az első osztálytól a középiskola elvégzéséig festészet és textil szakon, majd a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem hallgatója lett, végül tanulmányaira a két éves mesterképzéssel tette fel a pontot. És következett az útkeresés.

„Dolgozni kezdtem, de nem találtam meg azt, amit igazából kerestem. Teltek az évek, Hollandiába kerültem, két és fél évet egy családnál voltam házvezetőnő, és bár én addig is kézműveskedtem, festettem, ott egyszer csak szembetaláltam magam a pamutfonallal, és ebből kezdtem dolgozni. Nagyon megszerettem, de nem csak én, hanem mások is. Kitaláltam magamnak az Erka Krea nevet és most már ezt építgetem” – meséli Erika, aki immár öt éve színesíti a nyakékekkel a hölgyek mindennapjait. Mert igazi színes csoda amit ő kínál.

Ágoston Erika csíkszeredai kézműves Fotó: Veres Nándor

A kinőtt, megunt pólókat hasznosítja újra. „A rugalmas pamut anyagokat csíkokra vágom, ezeket egy kicsit meghúzom, és összecsavarodnak. A színes pamut csíkokat pedig társítom, van, amikor csak simán összepárosítom, van, amikor fonom, vagy kelta csomózással csomózom is. Aztán a végeit összekötöm, ragasztom, hogy ne essenek szét. Bőrbarát, mert a pamuton kívül semmi már anyag nincs benne, és még mosható is” – magyarázza Erika.

Nevetve jegyzi meg, sokszor már csak a szín kedvéért vásárol meg egy-egy pamut blúzot. Amikor pedig munkához lát, a legtöbb esetben már tudja, hogy milyen színekkel fog dolgozni, hogyan társítja azokat. Az évek alatt több tucat színes, vidám, visszafogottan elegáns, egyedi pamut nyakdísz kerül ki a kezei közül, legutóbb egy igen különleges felkérésnek tett eleget nagy örömmel: negyvenkét egyforma darabot készített egy kórus tagjainak.

Erika előszeretettel gyűjt minden kis apróságot, ami lehet, másnak kacat, kis színes gombokat, textil darabokat, csipkéket, és természetesen felhasználja.

Amiből nem nyakék, fülbevaló vagy fejpánt lesz, abból lakásdekoráció születik. Fából születnek kopogtatók, karácsonyi dekorációs elemek, de Erika már alumíniumhulladékból is készített bizsukat.

Ami másnak kacat, ő felhasználja Fotó: Veres Nándor

„A szenttamási nagyszülőknél szépen fel van rakva a csűr elé a tűzifa, ez ragadta meg a figyelmemet, megtetszettek az ebből vágott korongok. Apósom, a férjem besegítenek abban, hogy méretre vágják , majd következik a csiszolás, lakkozás, és ezekből születnek meg a kopogtatók, dekorációk. Minden kézzel készül” – mutatja Erika. Persze a majdnem két és fél éves Apor személyében segítője is van, kicsi fia tetszését a színes pamut anyagok nyerték el.

Az Ágoston család lakását Erika festményei teszik hangulatossá. Egyelőre időhiány miatt a festészet háttérbe szorul, a feltöltődést, kikapcsolódást most a kézműveskedés biztosítja.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat