Vegyszermentesen a zöldségeskerti földibolhák ellen

Farkas Attila 2017. május 29., 15:38

A földibolhák főleg tavasz elején jelennek meg tömegesen a zöldségeskertben, és ha számukra megfelelő az időjárás, nagyon komoly károkat okoznak a keresztesvirágúakon, például a retken és a káposztaféléken.

Vegyszermentesen a zöldségeskerti földibolhák ellen
galéria
A földibolhák megjelenése és elszaporodása nagyon bosszantó. Van módszer a védekezésre

Ha azt látjuk kertünkben, hogy a retek levelein vagy az akár magról kelő, akár palántált fiatal káposzta, karalábé, karfiol növények levelein apró, szabálytalan kör alakú lyukak, szitához hasonló rágások vannak, akkor bizony a földibolhára kell gyanakodni. Jelenlétüket nemcsak a jellegzetes kártételből lehet észrevenni, hanem abból is, hogy

a legkisebb megzavarás esetén elkezdenek ugrálni, rejtőzködni a levelek között, és emiatt egy pattogó zajt fogunk hallani.

Éppen ezen ugrálásuk miatt kapták a földibolha nevet, de mászni és repülni is jól tudnak. A földibolha név nem egyetlen egy rovart jelöl, hanem inkább egy csoportot a kemény szárnyfedőjű rovarok, vagyis a bogarak rendjében. Apró, pár milliméteres teremtmények, fényes, sötét, néha fémes kék vagy sötétzöldes színük van, a káposztaféléket leggyakrabban támadó földibolha fedőszárnyának két oldalán jellegzetes mintát képez a hosszanti elhelyezkedésű világos sárga csík.

Minden tavasszal megjelennek

Kisebb-nagyobb számban minden tavasszal megjelennek, és elkezdenek rágogatni az első gazdanövényükön, ami lehet egy korán kikelt gyom vagy éppen a hónapos retek. Szerencsére amíg a hónapos retek még fiatal, addig az időjárás is hidegebb, és még nincs földibolha-veszély.

Később, amikor a növények már fejlettebbek, a rovarok rágcsálása nem fogja olyan nagyon vissza a fejlődésüket, na meg a reteknek nem is a leveleit fogjuk fogyasztani. Viszont ha a későbbi felmelegedés szárazsággal együtt jár, akkor ez előnyös lesz számukra, és annyira elszaporodhatnak, hogy a káposztaféléket már akkor megtámadják, amikor még csak a szikleveleik bújtak a talaj fölé, és el is pusztíthatják a fiatal növényeket. A salátákhoz használt fűszeres ízű rukkolának vagy magyarabb nevén borsmustárnak pedig felhasználhatatlanná teszik a leveleit, hajtásait.

A fő gazdanövényeiken kívül másokra is átterjedhetnek,

és ha kedvező az időjárás, akkor még a virágágyásokban is ott lesznek, ahol a szintén salátához is felhasználható sarkantyúka lesz a kedvencük.

Van módszer a védekezésre

Ezen rovaroktól is meg lehet védeni a kertünket permetezés nélkül. Számos módszerrel megelőzhetjük és megakadályozhatjuk elterjedésüket, elszaporodásukat. Az első, amire figyelnünk kell, az a vetésforgó, főleg akkor, ha előző évben is gondot okoztak a földibolhák a káposztaféléken. Mivel életmódjuknak a száraz talajfelület kedvez, így a másik egyszerű dolog, amit megelőzésképpen tehetünk, az a rendszeres öntözés és a talajtakarás fűnyíradékkal. A talaj felületének beszórása fahamuval vagy kőliszttel szintén segít ellenük. A házilag elkészíthető permetlevek inkább elűző, mintsem pusztító hatással vannak rájuk, főleg ürömből vagy varádicsból áztatott lével lehet távol tartani a káposztaféléktől. A hónapos reteknek gyakran a közelébe vetett saláta is nyújt némi védelmet.

Ragacsos csapda

Amikor már észleltük a kártételt, meg kell próbálni ragacsos csapdával csökkenteni a számukat. A ragacsos csapda lehet egy enyvvel, zsírral, mézzel vagy egérragasztóval bekent deszka, kartonlap, vagy lehet széles ragasztószalag, amit a növények közelébe és a sorok közé helyezünk. Délben, amikor a földibolhák a legaktívabbak, ahogy a növények között fogunk járkálni és megmozgatjuk őket, a bogarak szétugrálnak, nagy részük pedig megragad a kihelyezett csapdákon. Továbbá, ha a talaj még nem lenne takarva, azonnal mulcsozzuk, ez akkor is sokat javít a helyzeten, ha száraz az idő és nincs lehetőség az öntözésre.

A földibolhák megjelenése és elszaporodása nagyon bosszantó tud lenni, de szerencsére teljesen vegyszermentes módszerekkel is vissza lehet szorítani őket, és minimálisra csökkenteni az okozott kárt.

Örömteli kertészkedést!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.