Vendégváró a Páring-hegységben

Liget 2022. május 04., 12:20

Az ország legszebb turistaútvonalai között található a Páring-hegységet átszelő Transalpina főút. Két oldalán nemcsak szemkápráztató hegyekkel találkozik az ember, hanem sok vendéglátóhelyen is elidőzhet. A Sebes folyó mesterséges felduzzasztásával létrejött Oașa tó partján vendégeskedett az Erdélyi Gasztró munkatársa.

Vendégváró a Páring-hegységben
galéria
Az Oașa menedékház a Transalpina út mentén Fotó: Kisréti Zsombor

Két év koronavírus-járvány után lassan újraéled a turizmus. A felkapott turistaútvonalak idén, húsvét táján benépesültek, május elseje kedvező időjárása pedig további bátorítást adott a kikapcsolódásra vágyó, majálisozó kirándulóknak. 

Szakemberek szerint az egy-két naposra tervezett szállásfoglalások és kirándulások népszerűsége egyelőre elmarad a pár évvel ezelőtti csúcsforgalomtól, de nagy előrelépés, hogy újra beindult a vendéglátás: az éttermek, szállodák, panziók, hegyi menedékházak munkatársai újra tervezhetnek, és a nyári csúcsidényre készülnek. Ebből a törekvésből kapott némi ízelítőt az Erdélyi Gasztró munkatársa az elmúlt napokban a Déli-Kárpátok vadregényes hegységében, a Páringon.

A Transalpina menti falvakban bőven akad vendéglátóhely. Kisebb panziók és a falusi turizmusra berendezkedett gazdák kínálják szolgáltatásaikat.

Az út mellett találunk néhány falatozót, kisvendéglőt is, ahol rendszerint a közkedvelt román csórékolbászt, a miccset sütik. Az igényesebb helyeken akad más választék is.   

A hegyek közé ékelődött Oașa-tó Fotó: Kisréti Zsombor

Az első nagyobb megálló Vartótelek a Bisztra tó partján, Szeben és Fehér megye határán. Fentebb kapaszkodva a hegyekbe elérünk a Sebes folyóra épült hatalmas gáthoz, az Oașa tóhoz. Az 1979-ben befejezett vízerőmű gátja az egyik legfontosabb turisztikai látványosság, nyáridőben a gát tetején áthaladó országút mentén tucatnyi bodéból, lacikonyhából vásárolhatunk harapnivalót meg különféle csecsebecsét.

Közel a víztározó gátjához egy felkapottabb étterem is akad – az Oașa menedékház –, ahol nemcsak megszállni, hanem étkezni is lehet. 

Nem csúcsminőségű vendéglőre kell gondolni, hanem azokra a romániai hegyekben többnyire magányosan meghúzódó vendéglátóhelyekre, amelyek ár-érték arányban elfogadható ételkínálattal várják a turistákat.

Bővebben minderről a Székelyhon napilap Erdélyi Gasztró kiadványának május 4-ei lapszámában olvashatnak.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.