Ha iroda is az otthon: a home office

Szász Cs. Emese 2020. március 27., 17:36 utolsó módosítás: 2020. március 27., 18:20

A koronavírus mellett talán az otthondolgozás vagy a home office az egyik leggyakrabban elhangzó kifejezés manapság, ugyanis a járványhelyeztre való tekintettel sokan kénytelenek kipróbálni, milyen is az, amikor a hálószoba vagy a nappali funkcionál munkahelyként. 

Ha iroda is az otthon: a home office
galéria
Ha otthonról dolgozunk, az egyik legnagyobb kihívás a munkánk és a magánéletük egyensúlyának megtartása Fotó: 123RF

A távmunka megosztó téma, de ugyanúgy előnye és hátránya is van, mint más munkavégzési módoknak: a magányos munka kedvez a fókuszált feladatoknak, azonban a csapatmunkát nehezítheti, ha nem tervezzük meg előre. A munkaidő kereteit sem mindig könnyű betartani, és ráadásul otthon megannyi kísértés vesz körül minket: a kedvenc sorozatunk lehetősége éppúgy, mint a torlódó házimunka. Mivel most sokan kénytelenek kipróbálni magukat ebben, mi olyanokat kérdeztünk, akik már nem újak a műfajban. Hogyan lehet ezt jól csinálni?

A dolgozószoba legyen dolgozószoba

W. Szabó Péter igazán régi motoros ezen a területen, hiszen immár 13 éve, hogy távmunkát végez, mivel informatikusként dolgozik. Egyszemélyes cégében egyedüli alkalmazott, így kézenfekvő volt, hogy otthon alakítja ki munkahelyét: családi házában sikerült is elkeríteni úgy az irodát, hogy gyerekei sem mennek át csak azért, mert épp unatkoznak, ha apa dolgozik. 

„Bár itthon vagyok, megpróbáltam úgy kialakítani a dolgozószobámat, hogy semmi olyasmi ne legyen benne, ami egy normál irodában sem volna, hogy semmi ne vonja el a figyelmemet a munkáról” – mondja Péter, miközben mutatja is: két képernyő, két számítógép, tervezőasztal van az irodában, és leginkább csak a falburkolat árulkodik arról, hogy ez egy lakóházban van. Elárulja, szerinte a jó felszerelés az egyik legfontosabb, és ő bizony találkozott otthonról dolgozókkal, akik hátfájásra, szembántalmakra panaszkodtak, s rövidesen kiderült, hogy laptopon dolgoznak egy kanapéról. 

A hatékony virtuális találkozó

Több mint tízéves tapasztalatból merítve Péter azt mondja, talán a legfőbb tanácsa a most kezdőknek az lenne, hogy igyekezzenek jól elkülöníteni a munkát a többi tevékenységüktől, értve ez alatt a munkaidőt, de a munka terét is: ha megoldható, legyen egy szobája az otthon dolgozónak, amit ha becsuk, nem kérdezgetik ötpercenként valamiről a családtagok. Az otthoni munka hátulütője ugyanis éppen ez a szervezés: gondot okozhat például időben elkezdeni vagy befejezni a napot.

Péter otthoni dolgozószobája. Csak a falburkolat árulkodik arról, hogy családi házban van Fotó: W. Szabó Péter

Péter, mivel szereti is a munkáját, bizony megesik, hogy délután helyett késő estig dolgozik. A számítógépes szakember például úgy igyekszik megtervezni a napját, hogy reggel és délelőtt lezavarja az online megbeszéléseit, délután pedig már a munka kreatív részét végzi. A fiatalember megbeszéléseinek jó része amúgy online meeting, úgy véli, sok szempontból hatékonyabb is a világhálón való kommunikáció, de neki például a világ különböző részén vannak ügyfelei, így elkerülhetetlen az online kapcsolattartás. 

Ha az emberek komolyan veszik az online meetinget – mert azért van, aki hajlamos közben még egy e-mailt megnézni, a Facebookot görgetni –, akkor hatékonyabb és rövidebb egy videokonferencia, könnyebb megszervezni is, hogy az emberek ráérjenek. Nem utolsósorban környezetbarát, hiszen nem kell utazni egy találkozó kedvéért. Ami hiányzik időnként, az a megbeszélés utáni sörözés, kötetlen beszélgetés, de ezt lehet úgy csinálni, hogy időnként azért összefutsz az ügyféllel.

Péter szerint az otthoni munka nagy előnye, hogy dolgozhatsz akár az Antarktiszról is, ő például szeretne mihamarabb Marosvásárhely helyett valami természetközeli helyen élni, lakni és persze dolgozni. 

Önkontroll kell hozzá és motiváció

Hajnal Zsuzsanna körülbelül három éve erősíti az otthon dolgozók táborát, amióta ékszertervezéssel foglalkozik, de közben stílus- és színtanácsadó is. Azt mondja,

az otthon melegében is általában hét-nyolc órát dolgozik: reggel hétkor kel, egy kis reggeli meg kávé után fog is neki dolgozni, igaz, sokszor még pizsamában, de szerinte emiatt nem veszít a hatékonyságából.

„Nagyon sokat dolgozom, hisz imádom, amit csinálok, de nincs vaskalapos munkaprogramom, ami szerintem egy művészre sem jellemző, a személyre szabott ékszertervezés pedig egyfajta művészet. Ha mondjuk egy szép nyári délelőtt sétálni, kávézgatni, esetleg kirándulni támadna kedvem, akkor azt teszem. Néha olyan sok ötletem van, hogy fizikailag nincs annyi időm, hogy mindegyiket elkészítsem, ilyenkor lehet, hogy 12–14 órát is dolgozom, máskor meg van, hogy be sem lépek a műhelyembe. A leggyakoribb azonban, hogy reggel 8-tól délután 2–4-ig meló, utána jöhet a szórakozás” – avat be napirendjébe Zsuzsi.

Hajnal Zsuzsa otthon, munkavégzés közben Fotó: Haáz Vince

Hozzáteszi, munkája legnagyobb előnye éppen ebben rejlik, hogy önmaga ura lehet, ő határozza meg, hogy mikor megy kirándulni, nyaralni, vagy mikor dolgozik pizsamában, ugyanakkor az sem utolsó szempont, hogy nem kell kora reggel meg délután forgalomban, dugóban közlekedni, idegeskedni. Az otthondolgozás hátránya pedig az lehet, hogy nagy önkontroll kell hozzá és motiváció: néha nehéz nekifogni egyedül dolgozni, na meg kevesebb emberrel találkozik, de ő például kimondottan szeret egyedül dolgozni, a közösségi életet pedig megéli a munka után. Mivel nem sok hátrányát látja a távmunkának, Zsuzsi a műfaj újdonsült művelőinek is azt tanácsolja, igyekezzenek élvezni és a legtöbbet kihozni ebből a sokak számára még ismeretlen dologból.

Libeg Zsuzsanna három és fél éve dolgozik otthonról: egy országos hírügynökség magyar szerkesztőségét erősíti, így munkája az utóbbi időben annyiban változott, hogy még több feladat, még több munka van, csak most mellette otthon van két kisgyereke is: egyik kisiskolás, másik még óvodás.

A munkaidő kereteit sem könnyű betartani, ráadásul otthon megannyi kísértés vesz körül: a kedvenc sorozatunk lehetősége éppúgy, mint a torlódó házimunka.

Zsuzsa alapjáraton szeret otthon dolgozni, de kérdésünkre rögtön megerősíti, hogy a normál állapot egyáltalán nem hasonlítható ahhoz, ami most, járványidőszakban történik: otthon vannak a gyerekek, nem lehet kimenni, ráadásul a végét sem látni az egésznek. „Ez a legrosszabb az egészben, hogy nem tudjuk, mikor lesz vége. Mert annak, hogy itthon dolgozom, megvan az az előnye, hogy ha megbetegedik a gyerek, itthon tudok maradni vele, de az pár nap, maximum egy-két hét, tudod, hogy ki lehet bírni. A mostani állapot azonban kérdéses” – magyarázza az újságíró, aki pont a járvány miatt a nagyszülőkre sem bízza a gyerekeket, hogy ne veszélyeztesse a krónikus betegségekkel is küzdő időseket. 

A „hús-vér” emberek hiánya

Normál esetben tehát szeret otthon dolgozni Zsuzsa, több előnyét látja, mint hátrányát, a család szempontjából biztosan. Az elmúlt három és fél év alatt ki is alakult egyfajta rend, ami működik nála: általában elviszi a gyerekeket az óvodába, iskolába, és utána fog neki a munkának, így sosem kérdés, hogy normálisan elkezdődik-e a nap akkor is, ha nem kell egy munkahelyre bemennie.

Bár Zsuzsa szeret a munkájára koncentrálni, ha dolgozik, bevallja, azért egy mosás elindítása, egy egyszerűbb leves megfőzése még időnként belefér a nyolc órai munkaidőbe. Persze vannak olyan húzós napok is, amikor annyi a munka, hogy bizony ez nem megoldható.

„Az biztos, nem fogok háromfogásos ételt főzni a nyolcórás műszak alatt” – mondja Zsuzsa, de azért nem is hal éhen a család. Egyebek közt ez az előnye az otthoni munkának, magyarázza. Hozzáteszi, nagy hátránya azonban, hogy nincs „hús-vér” emberek között, s bár kollégáival állandóan tartja a kapcsolatot online és telefonon is, az azért nem ugyanaz, mint ha vele szemben ülne valaki. Tehát nagy veszélye a dolognak a begubózás, az elmagányosodás, éppen ezért Zsuzsa az otthon dolgozóknak hétköznapi körülmények között azt ajánlaná, hogy minél többet kapcsolódjanak ki, de nem otthon. Nyilván a mostani helyzetben ez nem lehet tanács, mivel éppen a járvány miatt kénytelenek sokan otthonról dolgozni.

Tippek, tanácsok kezdőknek
A Profession.hu alapján összeszedtük azokat a tippeket, amelyek segíthetik a kezdő távdolgozókat. Keljünk fel időben! A stresszmentes napkezdéshez elengedhetetlen, hogy ne az utolsó utáni pillanatban kászálódjunk ki az ágyból és üljünk egyből a számítógép elé.
Húzzuk meg a határokat! Ha otthonról dolgozunk, az egyik legnagyobb kihívás a munkánk és a magánéletük egyensúlyának megtartása. Amikor dolgozunk, akkor ne kapcsoljuk be a mosógépet, vigyük ki a szemetet vagy álljunk neki elmosogatni a vacsora után maradt edényeket. Bár apróságnak tűnnek ezek a negyedórák, mégis rendkívüli mértékben kizökkentenek minket a munkavégzésből.
Legyen kijelölt munkahelyünk a lakásban! Ez lehet egy íróasztal, egy praktikus dolgozósarok, vagy a legszerencsésebb esetben egy dolgozószoba. A lényeg, hogy itt kizárólag a munkánkat végezzük, ezzel is csökkentve az elkalandozás esélyét.
Kommunikáljunk következetesen: ne csak az e-mailt használjuk az információk megosztására, rendszeresen telefonáljunk, skype-oljunk (videóval is), az élőbb beszélgetések és a kevesebb félreértés jegyében. Aknázzuk ki ezeket a csatornákat az informálisabb témák megvitatására is, olykor tudatosan cseteljünk úgy a kollégáinkkal, mintha épp kiugrottunk volna együtt egy kávéra.
A közösségi felületek nagy időrablók, igyekezzünk kordában tartani a használatukat!
Ne felejtsd el „bezárni” az irodát! A rugalmas munkaidő hipp-hopp végtelen munkaidővé alakulhat: az ember először csak rápillant este is a leveleire, „még gyorsan” megold egy-két teendőt, és könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy reggeltől estig dolgoztunk.
A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2020. március 27-én.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport