Hogy Székelyföld legyen az otthonuk

D. Balázs Ildikó 2022. május 13., 18:25 utolsó módosítás: 2022. május 31., 09:49

A tehenek egy része már kint van a legelőn, napokon belül az otthon maradottak is csatlakoznak hozzájuk. Az istállóban a borjazás előtt álló Szemes és Göndör pihen, a ház mögötti legelőn játékos kis kecskegidák ugrándoznak. A Silló farmon csak ebédidő tájékon marad idő egy kis pihenésre, a gazdaság állatai körül sok a tennivaló.

Hogy Székelyföld legyen az otthonuk
galéria
Silló Noémi és Szabolcs. A svájci élet után a Csíkszeredához közeli Csibát választották Fotó: Veres Nándor

„Mint minden mai fiatal, amint az iskolát befejeztük, mi is külföldre szerettünk volna menni szerencsét próbálni” – így kezdődik a Silló házaspár életútja. Noémi Oroszhegyen született, Szabolcs Csíkszeredában, külön utakon indultak el nyugatra, ahol végül találkoztak, családot alapítottak és

hazatértek, hogy gyermekeiknek Székelyföld legyen az otthonuk.

Ma mezőgazdasággal, állattartással foglalkoznak, mert ebben látják a jövőt.

Egyetem helyett állatfarm

Nevetve meséli Szabolcs, hogy szülői nyomásra ugyan, de a középiskola elvégzése után ő még egyetemre is beiratkozott, de egy fél év után rájött, hogy ez nem az ő útja. Az állattartás mindig is érdekelte, a kétkezi munka nem esett nehezére, így a gyergyószentmiklósi Caritas vidékfejlesztési kirendeltségének a közvetítésével Svájcba ment dolgozni egy farmra.

„Négy hónapot voltam a farmon, csak az volt a baj, hogy bár én idehaza a németet tanultam, Svájcban olyan régióba kerültem, ahol csak franciául beszéltek. A próbaidő lejárta után Németországban vállaltam munkát egy fél évre szintén mezőgazdaságban, de mivel anyagilag jobban megérte, visszatértem Svájcba, ahol négy évet dolgoztam egy farmon. Idővel könnyebb munkát szerettem volna, jó a mezőgazdaság, de heti 55 órát kell dolgozni, kimerül az ember, ezért aztán különböző gyári munkába is belefogtam.

Közben persze arra is rájöttem, hogy én a farmon, a szabad levegőn, az állatok mellett sokkal jobban érzem magam, nem a gyárban, ahol robotolni kell”

– meséli házigazdánk.

„Lassan itthon is jó lenne, ha kicsit változna a mindenben a mentalitás” Fotó: Veres Nándor

A külföldön szerzett jövedelmükből újította fel a házaspár a házat, amelynek a teraszán ülünk a Csíkszeredától mintegy öt kilométerre lévő, de a megyeszékhelyhez tartozó Csibában, a Kápolna-patak völgyében lévő kis szórványtelepülésen. Kristóf még nincs kétéves, ő a szobában alszik, bátyja, a négyéves Krisztián óvodában van. Édesanyjuk, Noémi is a Caritas révén került ki az Alpok lábához, ahol egy falusi vendéglátással is foglalkozó mezőgazdasági farmon vállalt munkát. Másfél éve dolgozott már a panziónál, amikor Szabolccsal megismerkedett, s mivel egy kiszámíthatóbb közös életet szerettek volna, a mezőgazdasági munkát ő is az ipari termelésre cserélte fel. Idővel aztán megérett az élet a családalapításra, a gyermekvállalásra, s ezzel egy időben a hazatérésre is. Noémi hazatért, amint áldott állapotba került, Szabolcs egy év múlva csatlakozott hozzá.

Mosolyogva mesélik, hogy olyannyira tisztességes és megbízható munkaerőnek számítottak, hogy Szabolcsot a mai napig próbálják visszacsalogatni Svájcba. Csupán a téli időszakban enged a csábításnak, mivel ilyenkor idehaza a farmon kevesebb a munka, így rövidebb időszakra visszatér besegíteni egy fenyőfaültetvényen.

Pályáztak, és farmjuk lett

Kiderül a beszélgetés során az is, hogy Szabolcs

tudatosan készült a hazatérésre, hiszen a külföldön töltött tíz év során nagyon sok mezőgazdasági gépet megvásárolt, aminek most idehaza nagyon nagy hasznát veszi.

Kecsketejre is van kereslet Fotó: Veres Nándor

„A farmhoz az adta a kezdő löketet, hogy egy pályázatnak köszönhetően vásároltam tizenkét darab vemhes üszőt. S ez már azt is jelentette, hogy muszáj itthon maradni. Ma már a növedékekkel együtt harminc szarvasmarhánk van, darabszámra sok, de megélhetés szempontjából még legalább harminc fejőstehén kellene. De nem akarom most drasztikusan emelni az állományt. A tehénvásár előtt még gondolkoztam a kecskéken, de mégiscsak a tehenek mellett döntöttem, aztán januárban végül vásároltam hetven darab kecskét, most már mindegyiknek van gidója” – büszkélkedik a fiatal gazda. Géppel fejik első perctől az állatokat, a kecskék számára most készíti Szabolcs a fejőstandot. Mivel lassan a szarvasmarhák mindannyian kimennek a falu határában levő nyári szállásra, azt is megoldotta, hogy a fejőgépet odakint is tudják beüzemelni. Egyelőre nyugodtak, mert van kereslet a tehéntejre s a kecsketejre is, ez utóbbival most ismerkednek sokan. Egyelőre a kecsketej nagy része a gidóknak marad, a tehéntejet pedig szerződéses alapon egy helybéli sajtgyár veszi át, kis hányada a városbeli fogyasztókhoz kerül.

Munka hajnal hasadtától késő estig

Amíg a szarvasmarha-állomány egy része már kint van a határban a legelőn, bérelt vagy saját területen, addig a kecskék egyelőre idehaza maradnak, mert senki nem akad, aki gondjukat viselné. S ez a fiatal házaspár nagy szívfájdalma is, hogy idehaza nem kapnak megbízható munkaerőt, emiatt például a vakáció, a nyaralás gondolta terítékre sem kerülhet.

„Svájcban olyan jól működik minden, hogy még a mezőgazdasági munkához is megjön az ember kedve, s elképzeli, hogy idehaza is jó lenne folytatni az állattartást. Sajnos itthon a támogatási rendszer is nagyon kiszámíthatatlan, itt semmi nem úgy működik, mint Svájcban. Én nagyon szeretem az állatokat, ez a hobbim is, s ezért tudom csinálni, ellenben hamar bele lehetne unni, hiszen sok a munka, s anyagilag sem nagyon éri meg. Romantikus kép van a farmeréletről az emberek fejében, csak a matekkal van baj hónap végén”

– jegyzi meg mosolyogva Szabolcs, akit a hajnal hasadta már kint ér az állatok között, s a sötétedés tesz pontot a napi munka végére. Sokszor észre sem veszi – mondja –, hogy mivel telik el az idő, csak a déli harangszóra figyel fel.

Nincs még kétéves Kristóf, de máris jó barátságban van az állatokkal Fotó: Veres Nándor

A nehézségek, a kiszámíthatatlanság sem szegi egyelőre kedvüket, hiszen a farm a család számára ma a megélhetést biztosítja. Legnagyobb örömük, hogy a két kicsi legény igen jól érzi magát odahaza szüleik mellett. „Nagyon szeretik a traktorokat, a gépeket, az udvaron nem is létezik más számukra, csak a traktor. Olyan kicsik voltak, hogy menni sem tudtak, de a traktoron akartak lenni minden áron. Ez volt az első szavuk is” – mondja büszkén az édesapjuk.

Mesélik, Noémi is kiveszi részét a gyermeknevelés, a háztartás mellett a kinti munkából, rá hárul például a tej leszűrése, ő tartja tisztán a fejőgépet, de sokszor akad tennivaló számára is az istállóban. De a kecskéket, na azokat nem tudta még megszeretni – nevet nagyot. Minduntalan attól fél – jegyzi meg – hogy előjönnek az udvarra, s tönkreteszik a virágait.

Amíg a lendület, a remény tart

Baráti társaságukban sok olyan család van, aki külföldről tért haza, az onnan hozott lendület, remény megadta a kezdő löketet , hogy családi vállalkozásokat hozzanak létre. Noémi is úgy látja, az a jó, ha a fiatalok elmennek külföldre tanulni, tapasztalni, dolgozni, s majd visszatérnek, magukkal hozva egy másfajta szemléletet.

„Lassan itthon is jó lenne, ha kicsit változna a mindenben a mentalitás. Attól félünk, hogy aki idehaza próbálkozik, s aztán visszamegy nyugatra, az már többet haza nem jön. Biztos, hogy odakint nyugodtabban és jobban is lehet élni, de a gyerekek, ha már ott nőnek fel, nem lesz meg a kötődés.

Mi is arra gondoltunk, ha kint maradunk, gyermekeink nem fogják megismerni a nagyszülőket, a rokonokat, s ha ott nőnek fel akkor már biztosan nem is jönnek vissza. Ha meg mint kint élünk Svájcban, mi lesz idehaza az idős szüleinkkel?” – teszik fel a kérdést.

A kutyatartás egy másik hobbi. Bagira, a bukovinai juhászkutya Fotó: Veres Nándor

Szabolcs meséli, sok olyan kelet-európai munkatársa volt Svájcban, aki azzal a számítással érkezett, hogy majd a nyugdíjas éveire tér haza szülőföldjére. „Én nem is tudom elképzelni, hogy egy életet ott ledolgozzak, s nyugdíjasként haza jöjjek. Kihez? Senkim sem lesz” – mondja, miközben elindulunk, hogy megmutassák az állatállományt.

Kutyák, tehenek, kecskék

A kisebb istállóban két borjazás előtt álló tehén és kisborjak hallgatják a rádiót, nevetve mondják a házigazdák, hogy Svájcban is mindig szólt a rádió az istállóban. Sok a munka még, csinosításra szorul a nagyobb, tágasabb istálló is, még sok befektetésre van szükség, hogy minden „szép és jó legyen”. Az istálló mögött kutyák és villanypásztor vigyázza a teheneket és a kecskéket. A kutyákra azért éri meg kitérni, hiszen a kutyatartás is egy újabb hobbi Szabolcs számára. S nem csak hobbiból tartja őket, szükség is van egy ekkora farmon rájuk. Bemutatja Zakit, az anatóliai juhászkutyakölyköt, aztán ott van Aba és két kölyke, Bagira és Sir Kán, ők bukovinai juhászok, s nem feledkezhetünk meg a két kis puliról sem, Csuszáról és Bojtárról. Ebből le is szűrtem egyébként, hogy a Silló farmon minden állatnak neve van.

A fiatal gazda büszkeségei Fotó: Veres Nándor

Noémi nevetve meséli, férje minden tehenet, borjat és a kecskék nagy részét is név szerint ismer. Amanda, Berta, Dzsenifer, Csendes, Szépség, Mama, Babos – akinek nem jutott név, annak az alaptermészete határozza meg a nevét.

Ha kisborjú vagy kisgida születik, a naptár is előkerül, és az adott napra esedékes névnapok szerint kapnak nevet a farm legfrissebb lakói. A gyermekek legnagyobb örömére egy kisgidó még az óvodában is megjárta magát – kacag nagyot Noémi. Közben a kicsi Kristóf is csatlakozik hozzánk, édesapja büszkén ülteti fel egy csendes kérődző hátára. Látszik, senki számára nem újdonság ez már, összhang van gyermek, felnőtt és állatok között.

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című kiadványában jelent meg 2022. május 13-án.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport