Lézermérő és mérőszalag egy fiatal lány kezében

D. Balázs Ildikó 2022. augusztus 19., 17:36 utolsó módosítás: 2022. augusztus 26., 13:52

Tervezőprogram, látványterv, lézermérő – mindez hozzátartozik a szakmájához, de a legfontosabb dolog, aminek a segítségével friss lendülettel robban be a szakmába, az az egyetemről hozott tudás – mondja Sándor Rebeka. A ifjú hölgy belsőépítésznek tanult, szenvedéllyel, lendülettel és csillogó szemekkel mesél szakmájáról, a belsőépítészeti trendekről és trükkökről, egy színekkel, formákkal és kreativitással teli világról.

Lézermérő és mérőszalag egy fiatal lány kezében
galéria
Sándor Rebeka. Már kislánykorában szakmát választott magának Fotó: Veres Nándor

Fiatal és nő, máris kettős hátránnyal indult el néhány éve a szakmában – mondja a 25 éves csíkszentdomokosi lány. Kényelmesen elhelyezkedik mustársárga foteljében, és mesél, miközben cinkos mosollyal az arcán a sárga fotel háttértörténetét is megemlíti. „Szokták kérdezni, hogy mikortól szállok be az építkezésbe. Azt szoktam mondani, hogy amikor a tartószerkezet megvan, én már igyekszem segíteni kívül is, belül is” – mondja derűs magabiztossággal.

„Meg szoktam kapni, hogy milyen furcsán áll a kezemben a mérőszalag. Van eset, amikor tapasztaltabb tervezőre számítanak, főleg az idősebb ügyfelek, s ezért az elején talán kevésbé bíznak bennem, de menet közben ez megváltozik, és amikor a projekt befejeződik, látom, hogy elégedettek. Ennél nagyobb boldogság nekem nem is kell”

– meséli. Az engem egyáltalán nem lep meg, amikor arról beszél, hogy ő már kislány korában kiválasztotta ezt a szakmát magának. Nyilván gyermekfejjel csak annyiban tudta megfogalmazni álmát, hogy festő lesz, „de nem olyan, aki képeket fest, hanem aki szobákat fest és dekorál”. Óvodásként kockás füzetében rajzolgatta a házakat, és azokat rendezte be, majd évekig egy olyan életszimulációs játék világában merült el, ahol a kockás füzet helyét az általa kreált emberek és otthonaik vették át. „Tizenegyedik osztálytól rajzórákra kezdtem járni, és akkor kérdezett rá a rajztanárnő, hogy melyik egyetemre készítsen fel. Így jött képbe a Temesvári Műszaki Egyetem Építészeti Karának belsőépítészet szaka, ahol három év volt az alapképzés és két év a mesteri. Ez az egész úgy formálódott az életemben, mint egy gombóc. A kockás füzetből lett a szimulációs játék, abból az egyetem, majd a saját kis vállalkozásom” – mondja.

A belsőépítész munkaeszközeivel Fotó: Veres Nándor

Meséli, nagy mérföldkő volt az életében, és hosszas mérlegelés előzte meg azt, amikor a legnagyobb közösségi portálon friss diplomásként egy szakmai oldalt hozott létre, ami lassan kisvállalkozássá nőtte ki magát. Így csöppent bele a húszas évei elején egy számára teljesen ismeretlen világba.

Műépítész, belsőépítész, lakberendező

Három rokon szakma, három különböző világ, amelyek sokszor keverednek a fejekben. Rebeka ezúttal kicsit helyrerakja a dolgokat, mint mondja, a lakberendező kész termékeket – bútorokat, dekorációs elemeket – választ ki és hangol össze, egyszóval segít berendezni a házat, de nem tervez. A műépítész – folytatja – részt vesz az engedélyeztetési folyamatban, terveket készít, tartószerkezettel, homlokzati elemekkel dolgozik, mérnökökkel, épületgépészekkel konzultál.

„Mi, belsőépítészek igazából a műépítészek után jövünk, amikor az épület, ahogy mifelénk mondják, pirosban áll. Minél hamarabb bevonnak a tervezésbe, annál jobb minőségű dolgokat tudunk kihozni belőle.

Például nagyon hasznos tud lenni, ha már a villanyszerelés vagy a vízszerelés során kikérik a segítségünket, hiszen mi már egy kicsit előre gondolkozunk, látjuk, hogyan lesz a konyha elrendezése ergonomikus, vagy a nappaliban hol helyezzük el a tévékészüléket, és eszerint jelezzük, hogy a konnektorok, fali csatlakozók, villanykapcsolók hol legyenek. Ez már a belsőépítész feladata tud lenni. De az is hasznos lehet, ha a padló és a fal burkolatainak kiválasztásában is kikérik a segítségünket, hiszen rengeteg kreatív megoldással lehet e tekintetben is egy belső teret feldobni. A munkámnak egy nagy szelete a tervezett bútorok készítése. Most nagy divatja van a faltól falig, padlótól mennyezetig érő bútoroknak, amelyek célja, hogy minél jobban kihasználjuk a teret. Manapság nagyon szeretik a hatalmas személyre szabott konyhabútorokat, ezek tervezésében is tudok segíteni, de amikor vásárolni kell egy kanapét, egy világítótestet, azoknak a kiválasztásában és elérhetőségében is tudok tanácsot adni. A munkámat három nagy részre osztom. Első a személyes konzultáció és a folyamatos kapcsolattartás, a második, ami talán egy kívülálló számára a legizgalmasabb, az a látványtervezés, amikor az ügyfelek 3D-s, fotórealisztikus képeket kapnak a tervezendő helyről, és a harmadik lépés, ami sem számomra, sem a kliens számára nem okoz túlságosan nagy élményt, de kihagyhatatlan és rendkívül hasznos, az a kivitelezési, felméretezett rajzok elkészítése, ami alapján az asztalos, a burkoló, a villanyszerelő létre tudja hozni a projektet. Sokrétű és színes folyamatok ezek, nincs két egyforma projekt” – derül ki, hogy miért is lett e szakma szerelmese.

Színes falak, virágok a lakásban

Ám nemcsak abba látok bele a beszélgetés során, hogy miről is szól tulajdonképpen a belsőépítészet, nemcsak annak szépségeiről, kihívásairól, az éppen aktuális trendekről ejt szót, hanem arról a csöppet sem rózsaszín világról is, amelybe egy friss diplomás belecsöppen. Egy pályakezdő fiatal számos elvárással találja szemben magát, azonnal helyt kell állnia, és az olyan kérdések sem szeghetik kedvét, hogy tulajdonképpen miért is lenne szükség belsőépítészre, amikor az ember egy nagykereskedésben bármit meg tud vásárolni.

Látványterv egy álomkonyháról. Az idei év a nagy változás éve volt a belsőépítészetben

Apropó trendek. Ezekből is nyújt egy kis ízelítőt Rebeka, s így tudom meg, hogy

az idei év a nagy változás éve volt a belsőépítészetben. Amíg ugyanis évekig a szürke különböző árnyalatai és a monokróm belső terek voltak népszerűek, ebben az évben visszatértek a természetesebb színek, így a barna, a bézs, a drapp változatai, és trendi lett a zöld, illetve a kék szín használata is.

„Az elmúlt években nagy divat volt a fehér fal, most visszacsalogatjuk a színeket, és játszadozunk velük. Például a nagyobb felületeken, falakon, padlókon, nagyobb bútorokon használunk egy visszafogottabb színt, egy drappot, egy világoszöldet vagy valamilyen pasztell árnyalatot, és kis kiegészítőkkel, egy-egy élénk színű tárggyal feldobjuk a lakást. Lehet ez oldaldrapéria, díszpárna, sötétítő, lámpa, vagy egy puha fotel, ami színfoltja lesz az adott térnek. Eddigi tapasztalataim szerint sokan igénylik, hogy optikailag nagyítsuk a teret, hiszen nem mindenkinek van lehetősége tágas lakásban élni. Erre is vannak apró trükkök, például világos színeket, tükröket, nagyobb nyílászárókat használhatunk. Trend, hogy a világítótesteket mint ékszereket tervezzük be a lakásba. A jól kiválasztott mennyezeti világítótest egy-egy fókuszpont tud lenni, ugyanakkor zónákat is tud jelölni. Kerülhet az étkezőasztal vagy a nappali zóna fölé, egyből odavonzza a tekintetet. A világítás terén is egyre szélesebb lehetőségek vannak, gondolok itt a LED-szalagokra, applikált spotokra, különböző rejtett megoldásokra” – magyarázza. Szintén nagyon népszerűek a szobanövények – fűzi hozzá.

Nagy divat – jegyzi meg – a zöld fal, ami nem más, mint egy tartóvázból és élő növényekből álló dekorelem.

Sőt, van aki úgy visz természetet a belső terekbe, hogy a növényeket egy, a mennyezetről lelógó fémszerkezetre helyezi el. „De például a tapéta is egy olyan megoldás, amivel be lehet vinni a lakásba a természetet, gondolok itt a stilizált virágokkal, indákkal, levelekkel díszített változatokra. Úgy látom, ennek most reformja van.”

Funkcionalitás, ergonómia, minimalizmus

Tapasztalatai azt mutatják, hogy akiknek igényük van belsőépítészre, azoknak igényük van arra is, hogy minőségi bútorokkal vegyék körbe magukat, és erre szívesen áldoznak. Ami a mai lakásbelsőket illeti – jegyzi meg – nagyon fontos a funkcionalitás és az ergonómia, valamint az, hogy minden esztétikus, minimalista és egységes legyen.

Kedvenc fotelében. A bútordarab vidám sárga színe összhangban van a színes oldaldrapériával és a díszpárnákkal is Fotó: Veres Nándor

„A fiataloknál már nem nagyon kell vitrines szekrény, mindent el kell rejteni, a bútorzat legyen praktikus, csukott szemmel is lehessen tudni, mi hol van. Gyakori igény a konyhasziget, vagyis a konyha közepére benyúló pult, ami egyszerre használható tároló- és étkezőhelyként is. Fontos a multifunkcionalitás, például lehajtható asztalok, térelválasztó bútorok, felcsukható ágyak formájában”

– magyarázza. Fürdőszobáknál gyakori a márványminta használata. Az üzletekben kapható műanyag zuhanykabinok helyét átvették az üvegből készült zuhanyparavánok és a csempével burkolt elválasztófalak. A nappalik esetében igénylik a nagy, kényelmes kanapékat és a kis olvasósarkakat állólámpával, könyvespolccal, kényelmes fotellel, ahova be lehet kuckózni egy izgalmas könyv és egy nagy bögre finom tea társaságában. „A kárpitozott étkezőszékek sokkal népszerűbbek, mint az egyszerű, fából készült társaik. Legyen kényelmes és puha, illetve találjon a sötétítő és a díszpárna színével. Ez azért is fontos, mert egy térbe került a nappali, az étkező és a konyha”. Ami a dekorelemeket illeti, kedveltek a függőleges, préselt lemezből készült fali lamellák, illetve a gipszből vagy műanyagból készült díszprofilok, melyekből különböző alakzatokat lehet kirakni a falra, klasszikus hatást kölcsönözve a belső térnek. „S ha mindehhez egy modern bútorzat, egy színes fotel, és egy jól kiválasztott kanapé társul, akkor nyert ügyünk van” – mondja derűsen Rebeka. S így jutunk el kedvenc sárga színű foteljéhez. „Harmincéves fotelek álltak a szobában, s egy ideje piszkáltam már anyukámat, hogy jó lenne őket kicserélni. Jó sok érvelés után sikerült” – nevet. A fotel vidám sárga színe összhangban van a színes oldaldrapériával és a díszpárnákkal is. Az azonos mintájú oldaldrapériák majd mindenhol fellelhetők az otthonában, Rebeka szerint ezek egységesítik a lakást, ami design tekintetében fontos szempont.

Mérőszalag és lézermérő

Hogy milyen munkaeszközre van szüksége egy belsőépítésznek? A legszükségesebb a sok tudás, amit az egyetemen elsajátított – reagál villámgyorsan. Mindemellett nagyban segíti munkáját, hogy van egy jó laptopja, azon pedig egy építészeti tervezőprogram. „Amikor felmérésre megyek, a lézermérő és a mérőszalag a legjobb barátom. Ezekre az eszközökre szokták mondani, hogy milyen furán állnak egy fiatal lány kezében” – mosolyog.

Lendülettel és büszkén mesél eddigi munkáiról, azok közül is kettőt emel ki: az egyik szerelemprojekt, a másik nagy kihívás volt. Ez utóbbi a Gyergyószentmiklósi Városi Kórház gyermekambulanciájának, illetve az osztály néhány termének felújítása volt.

„Más lett, mint a megszokott, erre mindig törekszem. Fontos, hogy egy projekten látszódjon, hogy belsőépítész segítségével tervezték, és az ügyfelek érezzék azt, hogy megérte a befektetés.”

A szerelemprojekt egy rendezvényterem volt. „A tervezés során végig azt éreztem, egy örök esküvői dekorációt hozhatok létre, ami egy különleges és sok örömet adó feladat volt számomra.”

A Gyergyószentmiklósi Városi Kórház gyermekambulanciája is Rebeka munkája során újult meg Fotó: Albert Eszter

Egyelőre szélesebb körben szeretné ismertebbé tenni a szakmája által nyújtott lehetőségeket. „Szeretném, ha ez a kis cég nem egy egyszemélyes vállalkozás maradna, ha nélkülem is tudna működni, de ne akarjon nélkülem működni. Szeretnék egy kis stúdiót, ahol könnyebben tudunk találkozni az emberekkel, akiket kíváncsivá tesz egy ablakra elhelyezett logó, és bejönnek, hogy megkérdezzék, mit takar” – mondja mosolyogva. Hálás, amiért olyan vállalkozói közegbe került, ahol segítik, akik által fejlődik. A mércét már most magasra helyezte, alkotni akar, dolgozni és fejleszteni önmagát.

1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.