Agytréning a mentális egészségért: neurofeedback

D. Balázs Ildikó 2021. november 25., 17:30 utolsó módosítás: 2021. november 25., 17:45

Viselkedési problémák, figyelemzavar, hiperaktivitás, autizmus, szorongás, diszlexia, diszgráfia, alvászavar – csak néhány olyan probléma, aminek leküzdésében hatékonyan segíthet a neurofeedback tréning. De hogy mit is fed ez a kifejezés, hogyan működik, és miként zajlik egy tréning, arról Bene Hajnalka tréner mesél.

Agytréning a mentális egészségért: neurofeedback
galéria
A neurofeedback az agyi aktivitás átalakítását, optimalizálását célozza meg Fotó: Veres Nándor

„Alapvető fizikai és pszichés állapotunkat híven tükrözik az agyhullámaink, s ha ezekben a normalitástól eltérő állapot jelentkezik, azt az idegrendszerünk érzékeli és jelzi. A neurofeedback a pszichológia és a neurológia alapjait felhasználva egy korszerű készülékkel kívánja ezt a mérhető és befolyásolható állapotot az eredeti normál értékekre visszaállítani.

A tréning alatt a készülék az agy elektromos jeleit érzékeli, de nem vezet oda elektromosságot. Ez egy teljesen fájdalommentes folyamat.

Ugye rendszeres gyakorlással erősíthetők és fejleszthetők az izmok, hát az agy sem működik másként, hiszen rendszeres gyakorlással az agy szerkezetileg és funkcionálisan képes átrendeződni, ezt pedig a tudományban agyi plaszticitásnak hívják. A neurofeedback tehát az agyi aktivitás megfigyelését, visszacsatolását, tudatosítását, ezen keresztül átalakítását, optimalizálását célozza meg. Így tehetjük hatékonyabbá az idegrendszer működését” – magyarázza Bene Hajnalka tréner.

Kinek ajánlott?

A neurofeedback gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlott – szögezi le a szakember. Felnőtt korban segít a stresszkezelésben, az alvászavarok, szorongás, migrén, figyelemzavar leküzdésében. Gyerekek esetében akkor ajánlott, ha idegrendszeri éretlenséget, hiperaktivitást, figyelemzavart, viselkedési problémákat, autisztikus tüneteket, szorongást, tanulási nehézséget, alvászavart észlelünk.

Bene Hajnalka neurofeedback tréner Fotó: Veres Nándor

De hogyan is zajlik tulajdonképpen egy tréning? A tréningezett személy – jelen esetben egy kisgyermek – egy számítógépen mesét néz, miközben a fejtetőn speciális szenzorokat helyeznek el, amelyek kapcsolatban vannak egy számítógépes szoftverrel. A tréner úgy állítja be a szoftvert, hogy a vetített mese csak akkor élvezhető, ha a gyermek csökkenti a szorongásért, belső feszültségért felelő agyi hullámait.

„A gyermeknek az a feladata, hogy nézze a mesét figyelmesen, és az agyhullámait úgy állítsa be, hogy a mese számára élvezhető legyen.

Tulajdonképpen neki aktív munkája lesz abban, hogy a mesét élvezhesse. Így vesszük rá az odafigyelésre, a koncentrálásra. A későbbiekben a tréningezett már a saját tapasztalatai alapján tudni, érezni fogja, milyen tudatállapot, nyugalmi szint szükséges ahhoz, hogy a film hibátlanul legyen levetítve. Később ezt a tudatállapotot fogja tudni előidézni már nem csak a tréning során, hanem a mindennapi életben is” – meséli a tréner.

Az első találkozón történnek a bemérések tíz ponton, minden agylebeny fölött, majd a későbbiekben a tréninget a bemérés és a tünetek alapján, a megfelelő agyterületen neurofeedback eszközzel végzik.

A használt készülék a tréningezett személy agyának elektromos tevékenységéről készít pillanatfelvételeket Fotó: Veres Nándor

A szakember elmondása szerint amennyiben egy gyermek idegrendszere a frontális lebenynél alulműködik, a lassú frekvenciájú hullámok túl dominánsak maradnak. Ezeknek kell egy felső határt szabni, ehhez pedig a rendszerben küszöböket állít be. „Megszabom, hogy azt szeretném, a delta hullámokból ne legyen túlzottan sok, s ha ezt a szintet a gyermek átlépi, azt abban a pillanatban jelzem neki. A használt készülék ugyanis a tréningezett személy agyának elektromos tevékenységéről készít pillanatfelvételeket, ezeket továbbítja a számítógépre, a tréner pedig hullámok és grafikonok képében tekintheti meg az agyi tevékenységet.”

Minél hamarabb, annál jobb

Mint minden fejlesztés estében, ez esetben is a kitartás a lényeg – emeli ki Hajnalka, aki szerint esetenként a neurofeedback tréninget a szenzomotoros fejlesztéssel is össze kell hangolni. És természetesen minél korábban alkalmazzuk és minél gyakrabban, annál hatékonyabb – fűzi hozzá Molnár Annamária. A csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központ pszichológusa szerint igen nagy igény van a különböző terápiákra, amelyekkel kiegészíthető az életbevágóan fontos korai fejlesztés.

„Nagyon sok a problémás gyermek, az egészen enyhe tünetektől a legsúlyosabbakig, de ha egyszerűen csak tanulási problémával küzd a gyermek, már egészen korán segíthet rajta a neurofeedback,

hogy ne alakuljon ki egy nagyobb probléma a későbbiekben. Hiszen akinek tanulási zavara van, annak biztos, hogy érzelmi zavara is lesz, később pedig szorongani fog. A felnőtteknél pedig egyre több a depressziós eset, s ez a tréninglehetőség jó kapaszkodó lehet a családoknak” – magyarázza.

Molnár Annamária pszichológus Fotó: D. Balázs Ildikó

Személyes inditatása van annak, hogy az egyébként jogász végzettségű Hajnalka elindult ezen az úton – derül ki. Mint meséli, kislánya beszédnehézségekkel küszködött, ami azt jelenti, hogy másfél évesen alig két-három szót mondott ki.

„Vártam kétéves koráig, de mivel a helyzet nem változott, segítséget kértem, s így hozott össze a sors Molnár Annamáriával. Kitartóan jártunk hozzá szenzomotoros foglalkozásokra, jártunk logopédushoz, megismerkedtünk a neurofeedbackkel, és mindezeknek a foglalkozásoknak köszönhetően a ma már négyéves kislányom kinyílt, egyre többet és bátrabban kommunikál. Annamária mesélt a neurofeedbeackről, ám a tréningek kedvéért utaznunk kellett más városba, és végül az ő biztatására, valamint a családom támogatásával láttam hozzá a szakirányú tanulmányokhoz Budapesten.

Az vezérelt, hogy ha már a saját gyermekeimen segítek, miért ne segíthetnék más gyerekeken is, és ma már ezt teszem Annamáriával együttműködve”

– meséli Hajnalka, aki hisz abban, hogy ha a gyerekeket segítjük, vigyázunk rájuk, példát mutatunk nekik, olyan próbatételeket tudnak megugrani, amikre azt hisszük, nincsenek felkészülve.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.