Derült égből villámcsapás: stroke

D. Balázs Ildikó 2021. augusztus 18., 17:48 utolsó módosítás: 2021. augusztus 18., 17:49

A stroke angol kifejezés, jelentése ütés, csapás, és talán ez is a legmegfelelőbb kifejezés erre a betegségre, mivel csapás éri úgy az ebben szenvedőt, mint a családot. Hirtelen következik be, és a következményei nagyon súlyosak, akár végzetesek is lehetnek – mondja Dabóczi Mátyás neurológus szakorvos. Vele beszélgettünk a stroke tüneteiről, a rizikótényezőkről és a kezelésről.

Derült égből villámcsapás: stroke
galéria
Gyorsan jön, nagy károkat okoz az agyi érkatasztrófa Fotó: 123RF

„A stroke agyi érkatasztrófát jelent, amelynek két fő típusa van: az agyvérzés és az agyi infarktus. Leegyszerűsítve a dolgot képzeljünk el egy csőrendszert, végül is az érrendszer ennek felel meg. Egy ilyen csőrendszerben a meghibásodás két módon történhet: vagy kiszakad a cső, ami a stroke esetében agyvérzést jelent, vagy eldugul a cső, ami agyi infarktust eredményez. Tünetek alapján nem lehet elkülöníteni az agyvérzést az agyi infarktustól, ehhez CT vizsgálat szükséges” – szögezi le Dabóczi Mátyás.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház ideggyógyász szakorvosa szerint az agyi érkatasztrófára nem lehet felkészülni, noha vannak előjelei. „Mint a vihar, jön és nagyon gyorsan nagy károkat okoz.

Sokszor van úgy, hogy a nagy vihar előtt egy-két villámlás, dörgés jelentkezik. Ha ezeket észrevesszük és komolyan vesszük, akkor akár meg is menekülhetünk.

Itt most azokról az esetekről beszélek, amikor azt vesszük észre, hogy valakinek egy rövid ideig meggyengül valamelyik végtagja, vagy beszédzavar alakul ki. A szervezet bizonyos vérhígító, belső védekező mechanizmusok által képes kisebb vérrögöket feloldani, és ezáltal a tüneteket rövid idő alatt eltüntetni. Ilyenkor mindenki megnyugszik, látta a villámlást, hallotta a dörgést, de valamiért nem figyel arra, hogy a vihar közeledik. Sajnos azonban az ilyen mulandó tünetek után nagy százalékban bekövetkezik egy visszafordíthatatlan következményekkel járó stroke” – magyarázza. Stroke esetén mondhatni életbe vágóan fontos a gyorsaság. Ha bármilyen erre utaló tünetet észlelünk magunkon vagy máson, nagyon fontos, hogy az érintett mielőbb kórházba kerüljön. Ha a tünetek hamar megszűnnek, az érintett személyt akkor is ki kell vizsgálni, hogy kiderüljön, miért alakult ki nála akár mulandó stroke.

Elsősorban az időseket érinti

Két nagy csoportra osztható a stoke-ot kiváltó rizikótényezők: befolyásolható és nem befolyásolható rizikótényezők. „A nem befolyásolhatók közé sorolható a kor, a nem, a rassz. Fiatalabb korosztály esetében a férfiaknál gyakoribb a stroke, majd miután a nőknél beáll menopauza, és ezzel az ösztrogén védő hatása csökken, kiegyenlítődik az arány. A kor előrehaladtával gyakrabban alakul ki stroke, nagy általánosságban nézve ez az idős korra jellemző betegség, viszont sajnos fiataloknál is jelentkezhet.

A befolyásolható rizikótényező a magas vérnyomás, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, szívritmuszavarok, cukorbetegség, magas vérzsírszintek, szedentarizmus”

– emeli ki a szakorvos. Éppen ezért a legfontosabb – hangsúlyozza ki – az aktív életmód, az egészséges táplálkozás, a dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás mellőzése, és amennyire lehet, a stresszmentes életvitel. Amennyiben pedig bármilyen betegség is fennáll, fontos ennek kordában tartása, ha szükséges akár hosszútávú gyógyszeres kezeléssel, rendszeres ellenőrzéssel.

Be Fast!
A stroke tüneteinek a felismerésére fontos megjegyezni a „Be Fast” angol kifejezést. Közvetlen jelentése légy gyors, ami ugyanakkor betűszóként is működik. Hogy ez mit takar?
B: balance – valakinek az egyensúlyával lesz problémája, szédül, esetleg hányingere lesz, hányik
E: eye – hirtelen látászavar alakul ki
F: face – az arc asszimetriára utal, „elcsavarodik” a beteg szája
A: arm – meggyengül a beteg egyik végtagja
S: speech – beszédzavar
T: time – idő.
Ha az előző tünetek bármelyikét észleljük, akkor az idő a legfontosabb: mielőbb mentőt kell hívni. Time is brain – az idő agysejtekbe kerül.

Gyakori betegséggel állunk szembe, a kezelés pedig az idő függvényében alakul – derül ki a szakorvos szavaiból. Amennyiben a beteg időben kerül kivizsgálásra, akkor lehetőség van érelzáródás esetén vérhígító kezelést alkalmazni, amivel megpróbálják az elzáródott eret újra átjárhatóvá tenni, a vérrögöt eltüntetni.

Időablak előtt és után

„Ez a kezelés a tünetek jelentkezésétől csak az első 4,5 órában alkalmazható, sajnos ez az időablak után kimutatták, hogy a kezelés nem hatékony, sőt akár ártalmas is lehet. De itt is hangsúlyoznám, hogy a beteg szempontjából nem az időablakot kell figyelni, hanem

minden perc számít, mivel percenként 1,9 millió agysejtje hal el, ha a vérellátás nem áll vissza.

Az időablakon kívül egy sor ellenjavallata van a vérrögoldó kezelésnek, például értelemszerűen agyvérzés vagy más vérzés, vérzékenység esetében ez a kezelés nem alkalmazható, mivel csak tovább fokozná a bajt. Ha valamilyen okból kifolyólag az illető betegnél nem alkalmazható a vérrögoldó kezelés, akkor már a kezelés afelé irányul, hogy a vihar hatásait minimalizáljuk, a beteg állapotát stabilizáljuk, életfunkcióit megfigyeljük, és rizikófaktorok beazonosítása nyomán ezeket kezeljük, hogy az újabb stroke-ot vagy más érkatasztrófát elkerüljük. Ez a szekunder prevenció, ami fontos, de sajnos a maradandó károsodásokat már nem tudja visszafordítani. Szerencsére az agy tud alkalmazkodni, és ha bizonyos szerepeket ellátó területei károsodást szenvednek, ezek funkcióit idővel a megmaradt részei átvehetik. Ez egy tanulási folyamat, olyan, mint mikor a gyerekek tanulják végtagjaikat használni vagy beszélni, mert végül is az agynak olyan részei fogják ezeket a funkciókat ellátni, amelyek eddig ezt nem tudták” – mondja.

Dabóczi Mátyás neurológus szakorvos Fotó: Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház

A gyógyulásban kulcsszerepet játszik a türelem, az odafigyelés a hozzátartozók részéről, illetve motiváltság a beteg részéről. Mindemellett pedig elkel a szakemberek segítsége és tudása is, így nem árt felkeresni egy gyógytornászt, logopédust, neurológust.

Trombolízis Csíkszeredában
Arany fokozatot érdemelt ki a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház stroke-ellátása az Európai Stroke Egyesület szerint. A 2020-as év ESO Angels díjai között a trombolízist végző romániai kórházak sorában 12 másik kórház mellett a csíkszeredai kórházat is elismerték. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban 2020-ban 82 trombolízist végeztek, idén pedig mostanig 45 ilyen beavatkozás volt.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.