Egészséges táplálkozás: mindent mértékkel

Kádár Hanga 2018. április 13., 15:23

Bár a vegetáriánus étkezési forma természetes jelenséggé vált, tévhit, hogy minden vegetáriánus egészségesen táplálkozik. Az is téveszme, hogy a kávé csak rossz hatással van a szervezetre, a mézzel és fűszerekkel viszont csínján kell bánni. Nemes Levente dietetikust kérdeztük.

Egészséges táplálkozás: mindent mértékkel
galéria
Az egészséges étkezésben mindent szabad enni, de nem mindegy mennyit és mikor Fotó: Pixabay.com

A kiegyensúlyozott táplálkozás titka a tudatosan felépített étrend – állítja Nemes Levente marosvásárhelyi dietetikus. Mivel napjainkban könnyen elérhető, széles termékválaszték áll a vegetáriánusok rendelkezésére, sokan áttérnek az új étrendre, azonban korántsem biztos, hogy ezzel egészséges életmódra váltanak.

„Az egészséges vegaéletmódhoz jól összeállított étrendre van szükség, mert oda kell figyelni a makronutriensek kellő arányban történő bevitelére, és néha pótolni kell a B12 vitamint. Lehet valaki vegetáriánus és nagyon egészségtelen táplálkozó, viszont csak egy jól átgondolt, tudatosan felépített, állati eredetű élelmet mellőző étrend lehet egészséges”

– magyarázta a szakember. A hús magas biológiai értékkel bíró fehérjeforrás, fejlődéstani szempontból jelentős szerepet játszott a homo sapiens kialakulása során. Napjainkban azonban a világ bármely részéről elérhetőek számunkra bizonyos növényi fehérjeforrások, és ezek helyes párosításával pótolni lehet a húshoz hasonló biológiai értékű fehérjét. Nemes Levente több mint tíz éve foglalkozik a táplálkozás tudományával, és határozottan állítja: a teljesen egészséges étkezés fogalma a gyakorlatban nem létezik többek közt genetikai, hormonális, enzimatikus különbségek okán. Viszont egy jól átgondolt, személyre szabott étrendterv – függetlenül attól, hogy vegetáriánus vagy húsos – nagyon egészséges lehet.

A vegetáriánus étkezés nem jelenti feltétlenül, hogy egészséges is Fotó: Pixabay.com

„A hús csupán egy, a számos más faktort tartalmazó egyenletben. Én is szeretném, ha mindössze a húsevésen vagy mellőzésén alapulna az egészséges táplálkozás, de ez távolról sem ilyen egyszerű” – szögezte le a dietetikus.

A túlsúly vagy cukorbetegség előidézői az édességek, a szénhidrát tartalmú ételek is lehetnek, a nassolás teljes kihagyására azonban nincs szükség.

Nemes Levente szerint a probléma nem a csipegetéssel van, hanem azzal, hogy sokan nem tudnak megállni három kocka csokoládénál. Akár szénhidrátból, fehérjéből vagy zsírból fogyasztunk túl sokat, elhízás veszélyének tesszük ki magunkat. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy szervezetünknek mennyi energiára van szüksége, illetve, hogy ezt miből nyerhetjük ki, a mértékletes nassolás is az egészséges étrend része lehet. 

Figyeljünk a szervezetünk reakcióira

Sokan az egészséges étkezés bevezetésére törekedve naphosszat az internet gasztroblogjait bújják, és szakember eligazítása helyett megosztó információkra bukkannak, amelyek nem segítik elő a jó döntést. A kávéfogyasztás károsságát illetően sem egyértelmű a válasz.

„Bizonyos genetikai polimorfizmusok, amelyek a májnak a koffein lebontásáért felelős enzimeit befolyásolják, erősen meghatározzák, hogy valakire jótékony vagy kártékony hatással van a kávé.

Pontosan csak genetikai teszt útján lehet megbizonyosodni efelől, viszont túlzásba semmiképp sem szabad vinni a kávézást. Ellenben, ha a táplálkozásunkban és életstílusunkban minden más rendben van, akkor a kávéfogyasztás negatív hatása elenyésző a nem megfelelő enzimek esetén is” – magyarázta Nemes Levente.

A kávé sem az ördögtől való Fotó: Barabás Ákos

A teázás ugyanakkor jó szokásnak tekinthető, főleg ha más, nemkívánatos italok, például szénsavas üdítők és energiaitalok fogyasztását előzi meg. Az ízesítésre oda kell figyelni: a rengeteg cukor vagy méz használata épp annyira energiadússá teheti a teát, mint bármelyik szénsavas üdítő, és hosszútávon, a sok könnyen felszívódó szénhidrát károsan hat a szervezetre. A dietetikus felhívta a figyelmet: ha mézzel ízesítjük a teát, várjunk, amíg a folyadék langyossá hűl, mielőtt belekanalazzuk a mézet.

A kávéhoz hasonló a helyzet tejfogyasztás esetén is. Bár nagymamáinktól, édesanyáinktól gyerekkorunkban rendszeresen hallunk jótékony hatásairól, és valóban értékes kalcium-, kolin-, d-vitamin- és fehérjeforrás, a szervezetek más-más módon reagálnak a laktózra. Ha puffadást vagy bármilyen kellemetlenséget okoz a tej, lelkiismeret-furdalás nélkül ki lehet hagyni, mivel rengeteg más táplálékforrás áll a rendelkezésünkre, amelyekkel helyettesíteni lehet a tejben található vitaminokat. Ha fogyasztása nem okoz gondot, sőt kellemes, akkor gyakran lehet inni. 

A bio valóban egészségesebb

A biofeliratos csomagolással ellátott ételeket sokan messziről kerülik, ám a biorészleg korántsem csak a cukorbetegek vagy diétán lévők kiváltsága. A táplálkozási szakértő elmondta: ahhoz hogy a termelő megkapja a biohitelesítést, rengeteg követelménynek kell megfelelnie, tehát ezek a termékek valóban kevesebb vegyszert és hormont tartalmaznak.

„Ha lehetőségünk van rá, mindenképpen válasszunk az üzletekben olyan élelmiszereket, amelyek előállításához kevés kemikáliát használtak, vagy teljesen természetes úton kerültek a polcra. Ugyanakkor ezeknek a vegyszereknek a káros hatását durván eltúlozza a közhiedelem, többek közt a sokkoló címekkel kattintást vadászó portálok”

– véli Nemes Levente. Ennek egyik negatív következménye az, hogy sokan hajlamosak felvenni az áldozat szerepét mondván, úgyis mindegy mit esznek-isznak, mert mindent beszennyeznek és végső soron egészségtelenné tesznek.

Az édesség a mumus, mégsem kell teljesen mellőznünk Fotó: Veres Nándor

A csak természetes anyagokból készült élelmiszerek népszerűsége mellett a sokszor természetes gyógyírként használt növények is egyre népszerűbbek, a jótékony hatású fűszerekkel ugyanakkor csínján kell bánni. A legtöbb fűszer sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik, ésszerű használatuk hatásos eszköz lehet az egészséges étrend felépítésében. Ugyanakkor túlzott és tudatlan fogyasztásuk negatív következményékkel járhat. Például a fahéj erős antioxidáns és 2-es típusú diabéteszben is segíthet az inzulinszint egyensúlyban tartásában, de magas kumarin tartalma miatt túlzott fogyasztása toxikus hatást fejthet ki a májra.

Óvatosan a fehér kenyérrel és a vacsorával

Napjaink egyik népszerű gasztrovitájának tárgyát a fehér és barna kenyér, illetve a rizs közötti különbségek adják. Nemes Levente elmondta, a fehér kenyérből és rizsből bizonyos rostok, vitaminok és ásványok hiányoznak, mivel kiőrlődnek a feldolgozás során, a rostok jelenléte pedig korlátozza a kenyérben és rizsben található szénhidrát felszívódásának a sebességét, ami ugyancsak pozitív következmény. Viszont a fehér kenyér elkötelezettjeinek sem kell elkeseredniük, a napi étrendnek ugyanis a kenyér csupán egyetlen faktora. A barna kenyérben található rostokat és vitaminokat más élelmiszerrel is lehet pótolni, a felszívódás sebességét pedig szabályozhatjuk azzal, amit a rizs vagy kenyér mellé fogyasztunk. Estére ugyanakkor lelassul az anyagcserénk, csökken az alap metabolizmusunk, a szervezet készül a pihenésre, így a vacsorára fokozottan oda kell figyelnünk.

„Sokan a pörgős élet vagy egyszerűen rossz szokás miatt estére hagyják a nap legnagyobb étkezését, és ez könnyen elhízáshoz vezethet. Ha a napközbeni táplálkozásunk a helyén van, a vacsora belefér este hat óra után is, viszont azok számára, akik túlsúllyal küzdenek, és nehezen tudnak étkezéskor önkontrollt gyakorolni, hasznos eszköz lehet, ha az esti órákban már nem fogyasztanak tömény fogásokat”

– javasolta a szakember.

Nemes Levente számos étkezési tévhitre felhívta a figyelmet. A klasszikusok közé sorolja, hogy nem szabad a krumplit hússal párosítani, az olíva olaj nem hizlal, az egészséges étrend mag- és fűevésről szól, költséges és időt igénylő egészségesen táplálkozni. A különböző csodaszereknek minősített étrendkiegészítők is veszélyesek lehetnek a maguk módján, ha ugyanis nem figyelünk arra, hogy mit eszünk egész nap, bármilyen gyógyszert válasszunk is, nem válunk egészségesebbekké.

Vigyázzunk az üres kalóriákkal

„Ahogy nem találták még fel azt az univerzális kesztyűt, amely mindenkire tökéletesen talál, így nincs egyetlen étrend sem, amely mindenkire egyforma hatást gyakorol. A legfontosabb, hogy személyre szabottan alakítsuk ki a menüt. Fontos, hogy energetikai szempontból tudjuk, mennyi táplálékra van szüksége szervezetünknek, és ehhez tartsuk magunkat, másként az elhízás elkerülhetetlen” – hangsúlyozta a dietetikus.

Aki fogyni szeretne, az estére már ne egyen nehéz ételeket Fotó: Pixabay.com

Hozzátette, a napi kalóriamennyiséget változatosan kell felosztani, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét, zsírt és szénhidrátot is adjunk a szervezetnek. Úgy kell felosztanunk, hogy a nap folyamán mindig elérhető legyen a szervezet számára, így aktivitásunktól függően ez lehet akár 5–6 étkezés is, de semmiképpen sem kevesebb, mint három. Ugyanakkor kerülnünk kell az üres kalóriákat, vagyis az olyan ételeket, amelyek csak energiát biztosítanak, mivel a szervezet optimális működéséhez vitaminokra, ásványokra, nyomelemekre van szükség.

Minél feldolgozottabb egy élelmiszer, annál nagyobb az esélye, hogy csupa üres kalóriát tartalmaz

– magyarázta a marosvásárhelyi szakember.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.